»

Uber Eats bo uporabljal Waymove avtonomne avtomobile

Slo-Tech - Waymo (Google) in Uber bosta sodelovala pri dostavi hrane, so sporočili iz podjetij. Kakor z avtonomnimi taksiji bodo tudi z dostavo hrane brez voznika začeli v Phoenixu. Uber Eats bo odslej uporabljal tudi Waymova avtonomna vozila, ki bodo dostavljala hrano. Dostava bo za zdaj brezplačna, če jo bo izvedel Waymov avtomobil.

Postopek bo zelo podoben kot pri klasičnem Uber Eats. Razlika bo v zadnjih metrih, saj avtomobil brez dostavljavca ne bo mogel potrkati na vrata, temveč bo naročnika na prihod opozorila aplikacija, nato pa bo moral sam do ceste in prevzeti naročilo. Verjetno bo podobno tudi na drugi strani, čeprav tega javno niso povedali - hrano bodo morali v avtomobile bržkone nalagati zaposleni v restavracijah. Hrana se bo prevažala v prtljažniku, celoten postopek pa bo v resnici precej potraten. Za vrečko hrane bo po cestah vozil dvotonski avtomobil, ki bo zasedal več kvadratnih metrov prostora, ustvarjal gnečo in k sreči porabljal zgolj elektriko.

Podjetji že razmišljata...

2 komentarja

Uber kupuje dostavljavca hrane Postmates

Slo-Tech - Uber, ki s svojo podružnico Uber Eats že tudi dostavlja hrano, je kupil podjetje Postmates, ki je četrti največji dostavljavec hrane v ZDA. Za podjetje so odšteli 2,65 milijarde dolarjev, a niti beliča v denarju, temveč vse v delnicah. Postmates je bil lani, ko se je pripravljal na prvo javno ponudbi delnic, ovrednoten na 2,4 milijarde dolarjev, a je potem niso izvedli.

Zanimivo je, da podjetja ne bo pripojil Uber Eats (ali obratno), temveč bosta vzporedno obratovali obe, čeprav bo seveda v ozadju precej sodelovanja in deljenja tehnologije. Uber si je prizadeval tudi za prevzem Grubhub, a ga je premagal evropski gigant Just Eat Takeaway in mu ga za 7,3 milijarde dolarjev speljal. Največji konkurent seveda ostaja DoorDash, ki ima največji tržni delež, a je Postmates posebej močan v Los Angelesu in zahodni obali.

Drugo letošnje četrtletje, ki ga je močno zaznamovala epidemija covida-19, je bilo za Uber Eats zategadelj izjemno uspešno. Prihodki so se v primerjavi z minulim letom več...

5 komentarjev

Uberjeva borzna premiera razočarala

vir: Pexels

Slo-Tech - Prvi dan trgovanja z delnico Uberja (trgovalni simbol UBER) je njena vrednost padla za 7,6 %, potem ko je na koncu dne končala na 41,51 ameriškega dolarja. Ob vložitvi papirjev za IPO so njeno vrednost ocenjevali na med 44 in 50 dolarji, minuli četrtek pa so v javni prodaji prodali 180 milijonov delnic po 45 dolarjev, s čimer so dobili dobrih osem milijard svežega kapitala. Šlo je za najbolj pričakovano uvrstitev kakega podjetja na borzo, po Facebookovemu debiju pred sedmimi leti, ki pa se je končala z enim najslabših rezultatov v celotni zgodovini javnih prodaj na ameriški borzi. Skupna tržna vrednost podjetja tako znaša 76,5 milijarde in ne več nekje med 90 in 120 milijardami, kot se je ocenjevalo še pred nekaj tedni.

...

4 komentarji

Toyota s partnerji v Uberjeva avtonomna vozila vlaga milijardo dolarjev

Slo-Tech - Kljub lanski razvpiti nesreči, ki je razkrila zaostanek Uberjeve tehnologije za konkurenco, se vlaganja in razvoj nadaljujejo. Minuli mesec se je tožilstvo odločilo, da Uberja ne bo kazensko preganjalo zaradi smrtne žrtve, saj je peška kršila prometne predpise (bo pa odgovarjala nadzorna voznica). Toyota, ki je že vlagala v Uber, je najavila novo milijardno investicijo v Uberjev program avtonomnih vozil. Poleg Toyote sodelujeta še Denso in SoftBank.

Lanskega avgusta je Toyota podpisala polmilijardno pogodbo, po kateri bodo v svoja vozila Sienna vgradili tehnologijo za samostojno vožnjo. Že pred tremi leti pa je Toyota v Uber vložila 300 milijonov dolarjev. Denso, ki je pri nas nekoliko...

2 komentarja

Lyft gre na borzo

Ustanoviteljema Lyfta se bo smejalo

Slo-Tech - Največji Uberjev konkurent Lyft se pripravlja na borzni debi. Še ta mesec namreč pričakujemo borzno kotacijo, ki bo sledila javni ponudbi delnic (IPO). Za IPO so napovedali ceno delnice v razponu med 62 in 68 dolarji, je moč prebrati v prospektu, ki ga je podjetje predložilo agenciji za trg vrednostnih papirjev (SEC). To pomeni, da bo podjetje vredno med 21 in 23 milijardami dolarjev, kar je precej več od trenutne valutacije 15 milijard dolarjev. Če na borzi cena ne bo nižja od prodajne, si lahko obstoječi delničarji obetajo velike zaslužke.

Na prodaj bodo le delnice razreda A, ki imajo manj glasovalnih pravic kakor delnice razreda B. S prodajo 30 milijonov delnic razreda A bodo zbrali okrog dve milijardi dolarjev svežega kapitala. Trenutno ima Lyft 284...

0 komentarjev

Uber s solidnimi rezultati, a negotovo prihodnostjo

vir: CNBC
CNBC - Uber, podjetje, ki običajne šoferje spreminja v taksiste, je objavilo rezultate svojega letošnjega drugega kvartala. Neto dobiček jim je glede na enako lansko četrtletje zrasel za 51 %, na 2,7 milijarde ameriških dolarjev, prihodki pa so znašali 12 milijard, kar je 41 % povečanje na enako lansko obdobje. Glede na letošnji prvi kvartal, se je rast podjetja sicer nekoliko upočasnila. Še bolj pomembno pa je, da se je ob rasti prihodkov in dobička, povečala tudi njihova izguba, v drugem četrtletju je ta znašala 404 milijone USD, v primerjavi s 304 milijoni iz prvega. Izgube gre sicer večidel pripisati nedavnim velikim naložbam podjetja, zlasti v širitev storitve Uber Eats za dostavo hrane ter v podjetja, ki se ukvarjajo z električnimi kolesi in skuterji.

Precej...

4 komentarji

Waymo in Uber sta se poravnala

Slo-Tech - Po pričakovanjih, bi lahko rekli, je Uber ugotovil, da nima smisla trošiti denarja za sodne stroške, odvetnike in na koncu morebitno kazensko odškodnino, zato se je z Google Waymom poravnal. Proces, ki se je začel v začetku tedna, se je končal z 244-milijonsko poravnavo. To je precej manj od začetne milijarde, ki jo je neuradno pričakoval Waymo.

Uber se je namreč strinjal, da bo Waymo postal lastnik 0,34 odstotka Uberja. To je tudi edini finančni izplen poravnave, saj Uber ni plačal nič denarja. Waymo je dobil zagotovila, da njegove poslovne skrivnosti ne bodo končale v programski ali strojni opremi, ki jo proizvaja Uber, slednji pa je zanikal kakršnokoli nezakonito ravnanje. Iz poravnave so torej vsi izšli kot...

0 komentarjev

Facebook prvi dan kotacije razočaral, pridobil manj kot odstotek

Facebook prvi dan trgovanja: malo gor in malo dol, pa vse skupaj nikamor.

Slo-Tech - Končal se je velik dan za Facebook, ki je včeraj popoldne po našem času dočakal kotacijo na borzi. Javna ponudba delnic (IPO) se je sklenila v četrtek, ko so po zaključku trgovanja na borzi odločili, da bo cena Facebookove delnice 38 dolarjev. S tem vrednotenjem je bil Facebook vreden 104 milijard dolarjev, ponujenih 421 milijonov delnic pa 16 milijard dolarjev. Pričakovan razpon ponujene cene je bil med 34-38 dolarjev, torej so izbrali zgornjo mejo. Facebookov IPO je bil največji IPO tehnološkega podjetja v ZDA, trenutno pa je 21. največje podjetje, ki je vključeno v ameriški indeks S&P 500. Oder je bil s tem za velik Facebookov dan nared, a je ta razočaral.

Še včeraj zjutraj, več ur pred odprtjem ameriškega trga so evropski...

100 komentarjev