»

Linux dosega svoje rekorde

Slo-Tech - Konec leta 2023 je Linux sklenil s skoraj štiriodstotnim deležem na osebnih računalnikih, kaže Statcounterjeva statistika. Absolutne vrednosti je sicer treba vzeti z rezervo, ker so zelo odvisne od vzorčenja in načina merjenja, a trend ne laže. Pred petnajstimi leti je Statcounter Linuxu nameril približno 0,5 odstotka, sedaj je njegov delež osemkrat večji. Na vrhu lestvice je še vedno Windows, ki ima sicer še vedno približno 70-odstotni tržni delež. Sledijo maci z 20 odstotki, Linux in ChromeOS.

Razčlemba po inačicah kaže, da je Windows 10 s 67 odstotki nesporni vladar, ki mu sledi Windows 11 s četrtinskim deležem. Presenetljivo ima dinozaver Windows 7 še vedno približno toliko uporabnikov kot Linux, zgolj za vzorec uporabnikov pa ima še Windows 8 ali celo XP. V Sloveniji je razmerje še bistveno bolj nagnjeno proti Windows, ki ima kar 87-odstotni delež. Mac ima približno osem odstotkov, Linux pa 2,6 odstotka. Podobni podatki veljajo tudi za celotno Evropo, le da je macov približno...

113 komentarjev

Leto dni pozneje Windows 7 še noče umreti

Slo-Tech - Kmalu bo minilo eno leto, odkar je Microsoft prenehal podpirati Windows 7. Operacijski sistem, ki je izšel pred enajstimi leti, je svoj konec dočakal 14. januarja 2020. Izteka se tudi prvo leto plačljive podaljšane podpore (Extended Security Update), ko Microsoft plačljivim naročnikom še izdaja kritične popravke. Pričakovati je bilo, da bodo nekateri uporabniki vztrajali na starem sistemu, a jih je bistveno manj kot lani. Naročnina na ESU se vsako leto podvoji in bo v letu 2021 znašala 100 dolarjev na računalnik z Windows 7 Professional in pol manj za Enterprise.

Natančnih podatkov ne moremo dobiti, imamo pa bolj ali manj ustrezne približke. Na NetMarketShare vidimo, da je delež Windows 7 v zadnjem letu padel s 30 odstotkov na slabih 20 odstotkov. Razlika se je praktično v celoti pretočila k Windows 10, ki ima že 64-odstotni delež. Vse verzije Mac OS X držijo slabih 10 odstotkov, medtem ko Linux ostaja pri dveh odstotkih. StatCounter je nameril podobno. Windows 7 in Windows 10 sta...

136 komentarjev

Windows 7 noče umreti

Slo-Tech - Čeprav se je podaljšana razširjena podpora za Windows 7 uradno končala januarja letos, torej so odtlej vsi računalniki izpostavljeni vsem novo odkritim ranljivostim, operacijskemu sistemu ne pešajo moči. Rezultati tržnega deleža za oktober razkrivajo, da je Windows 7 še vedno drugi najpriljubljenejši operacijski sistem. Na prvem mestu sicer svoj primat krepi Windows 10.

V zadnjem mesecu se je delež Windows 10 na namiznih računalnikih povišal z 61,3 odstotka na 64,0 odstotoka, kažejo podatki NetMarketShare. Windows 7 vztraja pri 22,7 odstotka, kar je le slabi dve odstotni točki man kot pred letom dni. Na tretjem mestu je Mac OS X 10.15 s 3,8 odstotka, sledi pa Windows 8.1 s 3,2 odstotka. Razčlemba zgolj po arhitekturah pokaže, da ima Windows 88-odstotni delež, Mac 9-odstotnega, Linuxa pa 2-odstotnega. Vse ostalo je v rangu zaokrožitvene napake.

Mobilni uporabniki večinoma prisegajo na Android, ki ima tričetrtinski delež, preostanek pa odpade na Applov iOS. Še najbolj zanimiva je...

68 komentarjev

Windows 7 dobil dodatna tri leta razširjene plačljive podpore

Microsoft - Osnovna podpora (mainstream support) za Windows 7 se je iztekla januarja 2015 in dotlej je Microsoft ponujal varnostne popravke, dograditve funkcionalnosti, spremembe dizajna, nove lastnosti itd. Sedaj je Windows 7 v fazi podaljšane podpore (extended support), ko Microsoft ponuja le še varnostne popravke in tuintam odpravo kakšnega hrošča. Ta faza bi se morala končati januarja 2020, a je Microsoft sporočil, da bo ponudil dodatna tri leta plačljive podpore. Windows 7 bo torej na smetišče zgodovine romal januarja 2023.

To ni tako presenetljiva odločitev, saj je bil Microsoft v podobno zapletenem položaju že v preteklosti. Windows 7 je še vedno najpriljubljenejši operacijski sistem za namizne računalnike, ki teče na okrog 45 odstotkih naprav. Na drugem mestu je Windows 10, ki ima...

36 komentarjev

Windows 10 vendarle premagal Sedmico

Slo-Tech - Ko Microsoft naredi dober operacijski sistem, se ga uporabniki oklepajo še vrsto let po izidu. Kakor se Windows XP ni in ni mogel posloviti, je tudi Windows 7 na prvem mestu vztrajal več kot osem let. Windows 8 mu ni bil nikoli prava konkurenca, Windows 10 pa je - z izdatno pomočjo Microsoft in domala siljenjem na računalnike uporabnikov - sedaj končno prehitel staro verzijo. Po nekaterih statistikah, ne pa vseh.

Po statistiki StatCounterja
je Windows 10 januarja postal priljubljenejši od Windows 7. Srečala sta se pri 42 odstotkov, tako da skupaj še vedno obvladujeta pretežni del osebnih računalnikov. Windows 8.1 ima 8,7-odstotni tržni delež, Windows XP pa še vedno nezanemarljive 3,6 odstotke. NetMarketShare je nameril nekoliko drugače, in sicer ima po njihovih podatkih Windows...

10 komentarjev

Zmagovalci leta 2013: Windows in Internet Explorer

Slo-Tech - Tako po izteku leta se spodobi pogledati, koliko odstotkov tržnega deleža so pridobili ali izgubili najpopularnejši operacijski sistemi in brskalniki. V prvi kategoriji že dlje časa vodi Microsoft in gre le za vprašanje hitrosti odmiranja starih verzij, pri brskalnikih pa je zgodba zelo zanimiva, saj je spet v vodstvu prav Microsoft.

V zadnjem letu je delež Windows ostal praktično nespremenjen, in sicer je z 91,6 odstotka padel na 90,7 odstotka. Nekoliko je pridobil Mac OS X, ki je dosegel 7,5 odstotka (na začetku 7,1 odstotka), medtem ko Linux vegetira okrog pol drugega odstotka. Procentualno mu je sicer uspela osupljiva 40-odstotna rast, a je še vedno pri skromnem 1,7 odstotku.

Razrez po verzijah je zanimivejši. Julija se je začela resnejša migracija z Windows XP, ki je leto začel pri 39 odstotkih in končal 10...

148 komentarjev

Sedmica končno prehitela XP

ZDNet - Windows 8 je svež kakor jutranje žemljice (trenutno ga je mogoče dobiti le v volumskem licenciranju), Windows XP pa se ponaša z metuzalemsko starostjo skoraj 11 let. In vendarle se je šele ta mesec zgodilo, da je Windows XP predal žezlo najbolj uporabljanega operacijskega sistema svojemu vnuku Windows 7. Vmesna Vista itak nikoli ni imela možnost, da bi dosegla omembe vredno uvrstitev.

Sedmica je pri domačih uporabnikih na Zahodi že nekaj časa na prvem mestu, a če pogledamo statistiko globalno, je slika drugačna. Ogromno poslovnih uporabnikov vztraja na Windows XP, ker Sedmica ne prinaša nobene zanje pomembne novosti, ki bi upravičila strošek nadgradnje. Nadaljnji zaviralec je ogromen azijski trg, kjer prevladujejo piratske kopije Windows XP, ki zasedajo ogromen delež računalnikov.

Netmarketshare v obzir vzame vse te vpliva in šele za avgust 2012 so izračunali, da je Windows 7...

79 komentarjev

Windows 7 prehitel Visto

CNet - Rezultati tržnih raziskav podjetja Netmarketshare so pokazali, da je Windows 7 v manj kot letu dni po izidu prehitel Windows Visto po številu uporabnikov. V izteklem mesecu je Sedmico uporabljalo 14,46 odstotka naprav z dostopom do spleta, medtem ko je bil Vistin delež 14,34-odstoten. Na prvem mestu je sicer še vedno prepričljivo Windows XP, ki ima gromozanski 62-odstoten tržni delež. Microsoft je sicer objavil, da so od izida prodali že več kot 175 milijonov kopij Windows 7. Konkurenca caplja daleč zadej. Mac je zbral pet odstotkov uporabnikov, medtem ko preostanek (iOS, Linux in na Javi osnovane platforme) dosega le en odstotek.

Kar se tiče brskalniške vojne, razmerja niso tako...

26 komentarjev