»

Pomotoma javno dostopna beta iOS 17

Slo-Tech - Apple včeraj ni le predstavil prihajajočega operacijskega sistema iOS 17, temveč ga je nevede (ali pač?) priobčil svetu. Enako se je zgodilo tudi s prihajajočima macOS Sonoma in watchOS 17.

Nova razvoja beta verzija je bila dostopna v zavihku Beta Updates v meniju Settings, četudi uporabnik ni bil naročnik programa, ki to omogoča. To se sicer ne dogaja, ker so prve razvijalske beta verzije (Developer Beta) običajno še zelo hroščate, lahko tudi nevarne. Pričakovati je, da bo javna beta na voljo julija, končna verzija pa septembra ali oktobra. Očiščena, razhroščena, polikana.

12 komentarjev

MacOS 13 Ventura je na voljo

vir: Apple
Apple - Pri Applu so lansirali operacijske sisteme macOS 13 za mace, iPadOS 16 za tablice in iOS 16.1 za telefone.

24. oktober je dan za množično posodabljanje naprav z ugriznjenim jabolkom, kajti nove različice so dobili maci, ipadi in iphoni. V ospredju je macOS 13 ali Ventura, ki prinese predvsem množico izboljšav aplikacij, kjer je eden osrednjih motivov tudi zbliževanje z mobilnimi napravami, oziroma prevzemanje nekaterih funkcij, ki smo jih pred mesecem videli v iOS 16. Pošto je tako mogoče nastaviti za pošiljanje v prihodnosti ali "od-poslati", pa spreminjati sporočila v iMessagu, medtem ko aplikacija Continuity Camera končno omogoči, da iphone nativno uporabimo kot spletno kamerico. Med novim programjem izstopa orodje za večopravilnost Stage Manager, ki je drugačna različica od tiste na tablicah, kjer ima še dosti nerodnosti. Prispela je tudi prva konkretna implementacija orodja Passkey v Safariju, za univerzalno prijavljanje v račune brez tekstovnih gesel. Z Venturo so...

6 komentarjev

Apple WWDC 2021: nova generacija operacijskih sistemov

vir: Apple
Apple - Na letošnji konferenci WWDC so pri Applu predstavili prihajajoče različice operacijskih sistemov za vse štiri svoje segmente: mace, ipade, iphone in ure.

Letošnji dogodek Apple Worldwide Developers Conference se zaradi covida-19 vnovič odvija zgolj na spletu. Kot običajno, ga je otvorila zajetna, skoraj dveurna predstavitev prihajajočih novosti (skrajšan video povzetek). Te so bile osredotočene na vse štiri operacijske sisteme pod jabolčnim okriljem: iOS 15, iPadOS 15, macOS 12 Monterey in watchOS 8. Z nekaj izjemami je šlo v največji meri za prilagoditve vmesnikov, ki bodo dobrodošle predvsem za tiste, ki želijo iz službenih računalnikov in tablic iztisniti največ. Ipadi tako dobijo precej okrepljene večopravilnostne funkcije, preoblikovan bo tudi Safarijev vmesnik, med drugim s priročnejšo knjižnico zavihkov.



Bolj ljudske so novitete v iOS, osrediščene predvsem na povečano potrebo po komunikaciji med pandemijo. Tu prednjači FaceTime, ki bo prejel vrsto zanimivosti, na primer...

25 komentarjev

Apple predstavil čip M1

Slo-Tech - Apple je predstavil svoj novi čip M1, ki ga bomo našli v novih macih na arhitekturi ARM. Prvi čip, ki je dizajniran posebej za mace in ga drugod ne bo, bo tiktakal v napravah MacBook Air, Mac mini in MacBook Pro.
Gre za enega prvih čipov, ki je zgrajen v 5-nm tehnologiji (podobno kot A14 v novih iPhonih) v TSMC-jevih tovarnah. Ima 16 milijard tranzistorjev, štiri hitra in štiri počasna jedra, osemjedrni grafični čip z zmogljivostjo 2,6 teraflops ter 16-jedrni nevronski procesor (neural engine) z 11 teraflops. Vključena je tudi podpora za Thunderbolt, ki je združljiv z USB 4.

Ena izmed ključnih prednosti naj bi bila tudi nizka poraba energije. Neodvisnih podatkov še ni, Apple pa trdi, da bo novi MacBook Air zmogel 18 ur predvajanja videoposnetkov, medtem ko stari MacBook Air z Intelovim procesorjem preživi 12 ur. Poraba energije je tako nizka, da procesor ne potrebuje aktivnega hlajenja - ventilatorja, torej je računalnik praktično neslišen. Iz spanja se zbudi v trenutku.

Na novih...

1130 komentarjev

Applove novosti, ki niso iPhone: Watch, iPad in storitve

Slo-Tech - Na današnji novinarski konferenci je Apple predstavil kopico novih naprav in storitev, le o prihajajočih novih verzijah telefona iPhone ni bilo niti besede. O teh več jeseni, danes pa si poglejmo ostale novosti z novinarske konference, ki se je začela ob 19. po slovenskem času na Applovem sedežu v Steve Jobs Theatru. Predstavili so novo verzijo pametne ure (Apple Watch), nova iPad in iPad Air ter novosti pri storitvah.

Začelo se je s pametno uro. Po začetnem kazanju, kaj vse lahko Apple Watch stori že sedaj, in nekaj hvaljenja, kako so med epidemijo ponekod po svetu zdravniki uporabljali tudi podatke s pametnih ur, smo vendarle prispeli do novosti. Apple Watch Series 6 ima poleg dizajnerskih novosti nov senzor za merjenje količine kisika v krvi (saturacija), medtem ko so ostale izboljšave programske ali pa nadgradnje obstoječe strojne opreme. Ura je na voljo v modri, zlati, grafitni in rdeči barvi in omogoča menjanje paščkov (Solo Loop). Poganja jo procesor A13 Bionic. S telefonom...

18 komentarjev

Apple konkretiziral mikavne storitve, novi iPhoni stavijo na objektive

vir: Apple

Apple - Cupertino, Kalifornija. Dvorana Steva Jobsa, na odru Tim Cook. Praznik za ljubitelje vrhunsko zasnovanih in še bolje oblikovanih naprav. Pa seveda storitev, kot se danes spodobi. Slednje so na največjem letošnjem Applovemu dogodku dobile poseben poudarek. Skratka, v poldrugi uri je bilo napovedanih zares veliko novosti. Pa pojdimo.

19. septembra si boste tako lahko omislili Apple Arcade. Storitev za igranje iger, ki bo ob splovitivi na voljo v več kot 150 državah, že na začetku bo na voljo okoli 100 naslovov, novi pa naj bi prihajali v mesečnih ciklih. Vse to bo stalo 4,99 dolarja na mesec, prvi mesec bo poskusno brezplačen. Bo pa Arcade precej družinsko orientirana storitev, vsaj sodeč po partnerjih, ki so s svojimi ekskluzivami dobili besedo na odru. Konami je...

203 komentarji

Applov FaceTime bo rešil problem gledanja mimo

The Verge - Ena izmed večjih nevšečnostih pri uporabi aplikacij za videokonference, kot sta Skype ali FaceTime, je odsoten pogled sodelujočih. Ker ljudje gledamo v zaslon in ne v kamero, so vsi govorniki videti nekoliko odsotni, kot da gledajo mimo sogovornika. Problem lahko rešimo bodisi tako, da imamo kamero čim bliže zaslona (ali v sredini) ali pa da gledamo v kamero namesto v sogovornika (in če to počneta oba, potem se izgubi celoten smisel videokonference). Nobena izmed rešitev ni idealna. Apple bo v iOS 13 rešil tudi ta problem.

Kot je videti v dostopnih beta verzijah iOS 13 in iPadOS, bo FaceTime popravil pogled uporabnika tako, da bo videti, kot da gleda neposredno v kamero. Prvi preizkusni posnetki so videti zelo obetavno, saj pogled ni bizarno strmeč, kot se zgodi pri neposrednem bolščanju v kamero. Da utegnemo dobiti...

8 komentarjev

Izšel macOS 10.14 Mojave

Apple - Danes je izšla nova verzija Applovega namiznega operacijskega sistema macOS 10.14, ki nosi kodno ime Mojave. Nova različica precej izboljšav v drobovju operacijskega sistema - še vedno je dolgoročen Applov cilj poenotiti macOS in iOS - nekaj pa je tudi vidnih novosti. Novi macOS 10.14 tako v namizni svet prinaša nekaj novih aplikacij iz iOS-a. Apple News, Home, Stocks in Voice Memos so odslej prilagojeni tudi za macOS. Prinašajo seveda nekaj dodatnih funkcionalnosti, a imajo pomembnejšo dolgoročno nalogo. Gre za Applov interni preizkus iniciative Marzipan, s katero bodo v prihodnosti omogočili enostaven prenos aplikacij za iOS tudi na macOS.

Najočitnejša vizualna sprememba je Dark Mode, ki uporabnikom omogoča preklop uporabniškega...

19 komentarjev