»

Avtonomna vozila bodo svetila turkizno

Slo-Tech - Z razmahom avtonomnih vozil se pojavlja potreba po označevanju vozil, kadar vozijo brez človeškega nadzora. Oblasti v Kaliforniji in Nevadi so Mercedes-Benzu odobrile uporabo nove barve zadnjih luči, s katerimi bodo vozila sporočala, da so v avtonomnem načinu delovanja. Zadnje luči bodo v teh primerih svetile turkizno, ko bo vključen avtopilot tretje stopnje.

Gre za sistem Drive Pilot v Mercedesovih vozilih, ki sodi v tretjo stopnjo avtonomne vožnje, kar je oznaka za pogojno avtomatizirano krmiljenje. Vozila te generacije dejansko vozijo sama, a še vedno potrebujejo človeka, ki v kritični situaciji lahko prevzame nadzor. Avtonomna vožnja je na voljo le v omejenih razmerah, pri Drive Pilotu le pri hitrostih do 65 kilometrov na uro. To je potrebno, ker le tako lahko človek dovolj hitro prevzame nadzor, kadar gre kaj narobe. Sistem sicer ni nov, saj ga v takšni ali drugačni obliki proizvajalci testirajo že šest let.

Tukrizna osvetlitev je zadnji v vrsti predlogov, kako jasno...

44 komentarjev

Prvi samovozeči avtomobil tretje stopnje v ZDA je mercedes

Slo-Tech - Nemški proizvajalec luksuznih vozil je sporočil, da bodo njegova nova vozila serije S in EQS prvi avtomobili v ZDA, ki bodo imeli certifikat za samovozeče obratovanje tretje stopnje. Funkcija se imenuje Drive Pilot in je za zdaj omejena na Nevado, kjer je Mercedes Benz pridobil certifikat. V tretjo stopnjo sodijo vozila, ki se lahko sama znajdejo in vozijo povsod, a še vedno potrebujejo človeškega voznika, ki bi v izjemnih situacijah prevzel nadzor. Če ta tega ne stori, se vozilo ustavi in pokliče pomoč. Tudi v Evropi je Mercedes Benz prehitel Teslo.

V Nevadi lahko samovozeči avtomobili vozijo po vseh javnih cestah in ne izdaja nobenih posebnih dovolilnic za njihovo uporabo. Gre za nekakšno samocertificiranje. Zato so v tej zvezi državi svoje sisteme testirali tudi drugi proizvajalci, denimo General Motor (SuperCruise), Ford (Blue Cruise) in seveda Tesla (Autopilot). Formalno so bili vsi ti sistemi druge stopnje.

Mercedesov sistem zahteva, da je voznik ves čas prisoten in da ga...

59 komentarjev

Mercedes-Benz v Evropi prehitel Teslo

Slo-Tech - Mercedes-Benz je postal prvi proizvajalec avtomobilov, ki je v Nemčiji uspel homologirati vozilo, ki ima sistem za avtonomno vožnjo tretje stopnje. Ni pa prvi na svetu, saj ga je letos prehitela Honda. Mercedesov model pa bo širše dostopen kot Hondin, ki je bil na voljo le v zbirateljski nakladi. Tesla in druga konkurenca ostaja pri drugi stopnji.

Pravzaprav bosta modela dva: razred S in EQS. Vgrajeni sistem se imenuje Drive Pilot in bo deloval do hitrosti 60 kilometrov na uro, v gostem prometu na posebej določenih avtocestah. Uporablja kombinacijo radarja, več kamer, lidarja, mikrofonov (za vozila na nujni vožnji), detektorja vlage in GNSS (satelitska navigacija). Ko je sistem vključen, je sposoben prepoznati in reagirati tudi na nepričakovane situacije, zato lahko vozniki res gledajo proč. To je bistvena razlika od sistemov druge stopnje, kjer je še vedno potrebna pozornost voznikov, da prevzamejo nadzor v kritičnih trenutkih, kar je še težje od stalne vožnje. Drive Pilot bo...

84 komentarjev

NTSB: Uberjev avtomobil je peško zaznal šest sekund pred usodnim trčenjem

Mesto in posledice nesreče.

Slo-Tech - Ameriški Nacionalni urad za prometno varnost (NTSB) je objavil vmesno poročilo o nesreči, ki se je v Arizoni zgodila 18. marca in v kateri je Uberjev samovozeč avtomobil do smrti povozil peško, ki je na neoznačenem mestu prečkala cestišče. Poročilo pritrjuje ocenam, ki so kmalu po incidentu začele krožiti po medijih in internetu. Uberjevi senzorji so peško zaznali šest sekund pred trčenjem, a algoritem ni sprožil nobene akcije, ker je bilo zaviranje v sili izključeno. Nadzornica vozila je začela zavirati šele slabo sekundo po trčenju, ker ni bila pozorna na dogajanje na cesti.

Šlo je za Volvo XC90 letnik 2017, ki ga je Uber predelal in vanj vgradil lasten sistem za avtonomno vožnjo. Vozilo je imelo več kamer (med vožnjo je delovalo 10 kamer), radarje, lidar, navigacijske senzorje, računalnik in nosilce...

84 komentarjev

Samovozeči tovornjaki že dostavljajo izdelke

Slo-Tech - Za avtonomna vozila se odpirata dve polji uporabe - avtomatizacija transporta izdelkov in avtonomna vožnja osebnih vozil. Večinoma smo pozornejši na slednje, saj so učinki najočitnejši v vsakdanjem življenju, a avtomatizacija transporta s samovozečimi tovornjaki bi predstavljala vsaj tako veliko revolucijo. V Kaliforniji je mlado podjetje Embark pokazalo, kako lahko s samovozečimi tovornjaki dostavijo hladilnik od spletnega naročila do kupca. Vmes so ljudje še udeleženi, a je njihova vloga zvečine zreducirana na nadzor.

Embark torej skrbi za dostavo hladilnikov po tisoč kilometrov dolgi I-10 iz skladišča v teksaškem El Pasu do distribucijskega centra v Palm Springsu v Kaliforniji. V...

34 komentarjev

Nemčija legalizirala teste samovozečih vozil na javnih cestah

vir: Reuters
Reuters - Nemški avtomobilski proizvajalci bodo lahko testirali svoja samovozeča vozila na javnih cestah domovine. Nemški parlament je namreč v petek le blagoslovil potreben zakon, ki ga je nemška kanclerka Angela Merkel v javnosti promovirala skoraj dobro leto.

Zakon po pričakovanjih prinaša stroge varnostne zahteve pri testih na javnih cestah. V samovozečem vozilu mora tako biti ves čas prisoten človek, ki lahko kadarkoli prevzame nadzor nad avtomobilom. V vozilih morajo biti nameščene posebne črne skrinjice, katerih glavna naloga je spremljanje, kdo pravzaprav nadzoruje vozilo: programska rešitev ali človek. Podatki iz teh skrinjic bodo ključni pri določanju pravne odgovornosti v primeru prometnih nesreč in drugih nezgod. Zakon sicer dopušča ljudem,...

8 komentarjev