» »

Manjšanje plač v javnem sektorju?

Manjšanje plač v javnem sektorju?

1 2
3
»

dronyx ::

Javni sektor nič ne ustvarja?

Splošno mnenje je, da v bistvu ne. Za povprečnega državljana nekaj pomeni samo to, kar lahko kupiš v trgovini. Makaroni, pol svinjske pleče brez kosti, kila krompirja. Ostalo je imaginarno.

Ampak študiram, kaj če bi se vse to privatiziralo in javnega sektorja ni več. Kako bi to izgledalo in ali bi bile kakšne koristi? Recimo konkretno. Finančno ministrstvo postane d.o.o. in kabinet premiera, ki je drug d.o.o., naroči pri ministrstvu pripravo zakona. Ta kabinetu izstavi račun za opravljeno storitev. Potem kabinet pošlje račun Lahovnikovemu ministru, ker je v njegovem imenu vložilo proceduro za nek nov zakon v državni zbor, ki je pa spet nek mali profitni center, ki mora preživeti na trgu in spet izstavlja račune. Vprašanje je, če bi bilo to kaj ceneje?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()

nevone ::

nevone, praviš, da je zasebni sektor bolj učinkovit kot javni? Menim da marsikje to velja. Vendar, ali pri vseh stvareh? Bomo prepustili pristojnosti parlamenta, sodišča ipd. zasebnemu sektorju? Bomo prepustili odločanje o tem, kje bo osnovna infrastrukutra zasebnemu sektorju? Bi rad, da se razlika med bogatimi in revnimi manifestira tako, kot npr. v Indiji?

Nič ne pravim, da je zasebni sektor bolj učinkovit kar sam po sebi. Trg odloča o tem. Če se komu splača ali ljubi plačevat neučinkovitost tudi prav.

Jaz ne govorim o tem, da je potrebno vse javno ukiniti. Če to storimo, smo ukinili demokracijo. Jaz samo govorim o tem, da javni sektor naj ima neko jasno kriterijsko funkcijo po kateri je plačan. In to naj bo vezano na uspešnost ne-javnega sektorja, ki pa jo najlažje meriš s količino pobranih davkov.

o+ nevone
Either we will eat the Space or Space will eat us.

JanK ::


Valvoline :: danes, 10:15:39
Valvoline :: danes, 10:27:01
Valvoline :: danes, 10:38:49
Valvoline :: danes, 11:25:45
Valvoline :: danes, 11:30:16
Valvoline :: danes, 11:31:37
Valvoline :: danes, 12:17:14
Valvoline :: danes, 12:20:15
Valvoline :: danes, 12:22:23
Valvoline :: danes, 12:31:39
Valvoline :: danes, 12:50:25
Valvoline :: danes, 13:05:16
Valvoline :: danes, 13:06:18
Valvoline :: danes, 13:08:13
Valvoline :: danes, 13:14:13
Valvoline :: danes, 13:16:53
Valvoline :: danes, 14:07:00


@Valvoline: Glede na to, da ne delas v javnem sektorju (predpostavljam, glede na tvoje poste), in, ce ne studiras, mi lahko poves pri kateremu privatniku lahko pol dneva zagonis za spremljanje tegale foruma? Sem mislil, da je to mozno samo v javnem sektorju...

Valvoline ::

Pa ne pozabimo državne monopoliste SŽ,RTS,elektro podjetja..... SŽ-največja luknja brez dna nasploh,pa poglejmo kakšne so plače tja in kolk je preveč zaposlenih.RTS je sploh škoda omenjat,folka zaposlenega k za 10 tovarn....

In če dobro pomisliš ob vseh teh številkah, se človek lahko samo vpraša, ali ni ta tako imenovani realni sektor nekaj čisto imaginarnega? Kdo sploh še v tej državi ustvarja, da financira vso nadstandardno nadstavbo? To vse skupaj je zame mali čudež. Ekonomski perpetum jazzile.

Seveda vsako leto se zapufamo za +1 milijardo.
Čeb javni sektor bil podjetje bi že 50x bankrotiralo. Sicer je pa odgovor zelo preprost. Zato smo na 1vem mestu najbl obdavčenih držav na svetu po Forbsovi lestvici.

Valvoline ::

Valvoline> In nam raje povej kako si pršu notr.

Tko da zna delat reči, ki jih 1000 čakajočih na službo ne bo nikoli.


:))
Seveda,druga ne more bit :)

Valvoline ::

@jank.. ?
Vsako priložnost ki jo dobim da zdrmam debato okrog parazitih in lenuhov v naši državi pač pridno izkoristim. Če komu ne paše pač ne rabi brat,le resnico sem povedal.
P.S. sem že napisal da danes delam ponoči. neb rad povedal kdo je moj delodajalec,sej je pošten in vsaj plačo dobim vsak mesec.Pa bojo rekl da šinfam.Eni še tega nimajo.

Zgodovina sprememb…

JanK ::

Pozabil sem dati smileyja ... Ampak poanta je bila ta, da ti je slo od danasnjega delovnika priblizno polovico za pisanje po forumu - od dalec pogledano natanko taksno lenuharjenje, kot ga obsojas.

DODAL: tega, da delas ponoci nisem videl...

Pri vsem tem ne pozabit, da pod javni sektor spada marsikaj, naprimer javni zavodi. Za ostale sicer ne vem, ampak nas zavod se financira samo okoli 5-10% iz proracuna, vse ostalo moramo dobiti na trgu. In ne glede na to, da smo precej uspesni, in bi bilo denarja za visje place dovolj, si jih enostavno ne smemo izplacati, ker smo pac del javnega sektorja s fiksnimi placami.

Je pa jasno tradeoff, tako kot precej stvari v zivljenju. Ko sem nastopil sluzbo sem imel izbiro javnega zavoda ali neke privatne firme, kjer bi imel dvakrat visjo placo. Odlocil sem se pac za job security z nizjo placo (firma je sla dve leti zatem v stecaj).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JanK ()

opeter ::

Javni sektor nič ne ustvarja?

Splošno mnenje je, da v bistvu ne. Za povprečnega državljana nekaj pomeni samo to, kar lahko kupiš v trgovini. Makaroni, pol svinjske pleče brez kosti, kila krompirja. Ostalo je imaginarno


Aha, zato pa veselo kradejo glasbo, filme, softver.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

poweroff ::

Hja, saj tudi policaj v bistvu nič ne dela. Pa učitelj tudi ne. Mislim - kaj pa proizvajata?? Učitelj še recimo da "proizvaja" učence, kaj pa policaj? Proizvaja mir? >:D
sudo poweroff

Utk ::

Jaz ne vem zakaj se državni uslužbenci tu tolk pritožujete nad valvolinom. Morda pretirava, ampak v bistvu ima prav. Če pa sami ne vidite, da jih zelo veliko v državnih službah v resnici ne dela skoraj nič, ste slepi. Jasno, da nekdo mora tudi delat. Ampak mislim, da smo vsi tu tolk časa v šolo hodili, da smo že pri učiteljih videli, da so nekateri delali trikrat več kot drugi, plače imajo pa vsi enake. Zdaj, ko jih je itak preveč, je pa čas, da se jim ali zmanjša plača, ali pa zmanjša njihovo število. Pa se naj sami odločijo kaj od tega bojo sprejeli. Enako je pri vseh drugih. Jaz vam nisem kriv, da imate take sindikate, ki v glavnem skrbijo za lenuhe in zahtevajo uravnilovke. Če pa morate vsi enako zaslužit, je čisto prav, da zaslužite tolk, kot si zasluži najslabši. Pa potem najslabšega izločte. Ampak tega niste sposobni. Prav, potem pa imejte nizke plače.

jype ::

CrniE> Morda pretirava, ampak v bistvu ima prav.

Ne, nima.

CrniE> Če pa sami ne vidite, da jih zelo veliko v državnih službah v resnici ne dela skoraj nič,

Če so pa za en kurec plače.

CrniE> Ampak mislim, da smo vsi tu tolk časa v šolo hodili, da smo že pri učiteljih videli, da so nekateri delali trikrat več kot drugi, plače imajo pa vsi enake.

Seveda to ni vedno res, da imajo enake plače, je pa res, da je sistem pogosto krivičen, ker je pravičnega zelo težko vzpostaviti.

Utk ::

Sej prav, da so za en kurac plače. Večina si jih niti takih ne zasluži. In dokler SAMI HOČEJO imet vsi enake, naj imajo vsi skupaj za en kurac plače.

jype ::

CrniE> Sej prav, da so za en kurac plače.

Kurec!

CrniE> Večina si jih niti takih ne zasluži.

In ker jih večina ne zasluži, jih nima nihče.

CrniE> In dokler SAMI HOČEJO imet vsi enake, naj imajo vsi skupaj za en kurac plače.

Kdo to hoče?

Utk ::

Njihovi sindikati.
In prav, da jih nima nihče, če sami med sabo nočejo razčistit kolk si kdo zasluži.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

jype ::

CrniE> In prav, da jih nima nihče, če sami med sabo nočejo razčistit kolk si kdo zasluži.

To zgolj pomeni, da so sposobni v javnem sektorju še redkejši, ker sposobni ljudje pač rečejo, da kolektivna pogodba ni njihov problem, in grejo delat drugam.

Utk ::

Ja in? Hvala bogu. Tudi če plače povečamo za trikrat, dobri bojo še zmeraj jezni, da zaslužijo enako kot slabi. In če je to nemogoče spremenit, je boljše, da imajo dobri in slabi slabe plače, kot pa da imajo dobri in slabi dobre plače. Ker pol bi blo še več pritiska na državne službe.
Ko bojo sposobni sami med sabo to uredit, se jim pa kar naj zvišujejo plače.

MadMicka ::

Crnie, od kje teb ideja, da hočejo sindikati, da bi imeli vsi enake plače? Od kje teb pamet, da si kaj tako neumnega izmisliš? Mogoče si vso stvar zamenjal s plačno reformo. Kar se tiče Virantove plačne reforme, je bila njegova ideja, da se plačni sistem tistih, ki jih plačuje državni proračun poenoti. Dobra ideja, ampak težko jo je (bilo) udejaniti.

Pa še nekaj povsem novega in neverjetnega za Crniega. Tudi v državni oz. širše javni upravi jasno da lažje napreduje tisti, ki se pri delu bolje izkaže. In ima zato posledično višjo plačo. Nekaj nezaslišanega, mar ne ;) (lumpi vnašajo kapitalizem v socializem)

Utk ::

Virant je jasno vsaj petkrat povedal, da naj sindikati sami predlagajo kako bojo nagrajevali tiste, ki delajo boljše. Kaj so predlagali? Pol kurca niso predlagali. Sodniki so rekli, da njim ne bo nihče za hrbtom s štoparico stal. Drugi tudi kaj podobnega.
V državni službi napreduješ avtomatsko, tudi če do penzije isto stvar delaš. Ni nujno, da zamenjaš položaj. Tist, ki hoče malo višje prilezt, se pa lahko malo potrudi, je to tako strašno? No, nekaterim se niti to ni treba.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()

MadMicka ::

Hja, in kaj je Virant pogruntal? Kako bi on nagrajeval tiste, ki boljše delajo? Pa kako pri sodnikih meriti njihovo uspešnost? Od zunaj praktično nemogoče. Ker vsak sodni spis je lahko zgodba zase. Tako da drugače, kot v zasebnem sektorju, ko pač šef po svojem občutku razdeli del sredstev med tiste, ki naj bi dobro delali, bi šlo težko. Ampak problem pri šefovem občutku je lahko huda pristranskost in posledično krivica. V zasebnem sektorju lahko rečeš, kaj koga briga, razen lastnika, kako deli šef del mase za plače, v javnem pa precej težje. Poglejmo recimo Brezigarjevo. Vnaprej vemo, kdo od tožilcev bi dobival del iz naslova uspešnosti in to še preden je konec ocenjevalnega obdobja :P

Utk ::

MadMicka, ampak vse drugo kot šefov občutek je še slabše. Če bojo imeli vsi sodniki enake plače, jih bo imela večina prevelike, nekateri, dobri, pa premajhne. No, tako kot je zdaj. In dokler kdo kaj boljšega ne izumi, naj kar tako ostane. Da bomo kar vsem dvignili plače za trikrat (pa ne mislim samo sodnikov, ampak vsem v državnih službah), samo zato, ker si ne znajo določit kdo si to res zasluži in kdo ne, pa pač ne pride v poštev. Ker že zdaj ves len šrot sili v državne službe, če bi imeli dobre plače, bi blo pa takih še več. Da v državni službi ne moreš imet tako dobre plače kot v privat, je pa jasno, logično in vse drugo je nemogoče. Tako je blo, delno je še, kmalu pa ne bo več nikjer. Hvala bogu.

nobodyelse ::

To drži samo delno za razna mesta tajnic in podobnega kadra, ki ga je na trgu kolikor hočeš. Kakor enkrat pa iščeš ljudi za bolj zahtevna delovna mesta, pa temu še zdaleč ni tako. Jaz lahko povem za področje informatike, da nekega kadra z resnimi izkušnjami praktično niso mogli dobiti in fluktuacija je bila vedno iz državne uprave v zasebna podjetja.


In kle bo šlo vedno samo še na slabše, vsak ki je saj malo sposoben in se tega zaveda niti slučajno ne bo šel delat v javno upravo (kot informatik), ker za tak denar, ki ga ponujajo je res nesmiselno...

Dokler pač manjka informatikov,vendar glede na to kolk se danes za ta poklic odloča se lahko razmere kar na hitro spremenijo.Pol se boste tud jokcal za državne službice brez skrbi...


LOL ti pa jih strelas...school boy. Ali si kje bral, da je zacel razvoj interneta oz. vseh računalniških panog zelo upadati??? Potreba po tem kadru se šele razvija....

Zgodovina sprememb…

1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stavka javnega sektorja (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26747202 (41322) dstr17_
»

Stavka (strani: 1 2 3 48 9 10 11 )

Oddelek: Problemi človeštva
531138877 (130175) poweroff
»

Plače informatikov v javnem sektorju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6029689 (25984) dronyx
»

Ima Slovenija prevelik javni sektor? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
20782630 (78214) lexios

Več podobnih tem