» »

Dopust vprašanje

Dopust vprašanje

1 2
3
»

imagodei ::

Mnja... Jaz z leti ugotavljam, da dopust, ki je krajši od 14 dni, ni vreden imena dopust. Ne da se mi zdajle iskati, ampak tudi študije gredo v to smer: šele po cca 2-3 tednih dopusta se človek dejansko spočije in regenerira od dela.

Ajde, verjamem, da nekateri ljudje hodite na šiht, ki mu v bistvu rečete hobi in da v delu dejansko uživate. Jaz se žal ne prištevam med take. Jaz bi bil z veseljem 1x letno frej cel mesec. Plus še kak teden sem ter tja.

Skandinavci menda že precej navijajo v to smer... Npr. na Norveškem, kjer imam žlahto, praktično celomesečna odsotnost iz dela med poletjem ni nič neobičajnega. Sorodniki vsako leto pridejo na dopust v domovino in na hrvaško obalo za cel mesec. Sicer imajo tudi pristop drugačen: tam jim delodajalec vsak mesec odvaja nek denar v poseben sklad. Ko gredo na tak daljši dopust, delodajalec izplača delavcu ta denar iz sklada (Holiday pay). Ob tem jim seveda pripada še nekaj dni odsotnosti iz dela na leto, ko lahko brez pretirane drame javijo delodajalcu, da jih pač ne bo na šiht. (Fun fact: to se, sploh pri mlajših Norvežanih, pogosto dogaja v ponedeljkih, ko zdravijo mačka. Po besedah mojega sorodstva je to kar precej "javna tajna".)
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

St235 ::

O smiselnosti "prisilnega" dvo tedenskega dopusta sicer lahko razpravljamo do nezavesti ampak to ne spremeni dejstva da je obvezen in da je "ugodnejsi" dogovor protizakonit. Tudi place se ne sme izplacat v psenici ne gled ena to ali se delavec "strinja" s tem.

Drugace pa studije kazejo da ravno na najbolj zahtevnih delovnih mestih 14 dni dopusta v kosu naredi veliko razliko. Ne glede na to kako nekdo uziva v delu je teden dni preprosto premalo za regeneracijo in se na dolgi rok dela velika skoda.

FireSnake ::

TOP je izjavil:

Ni res,to velja samo v primeru če delaš od ponedeljka do petka,če imaš tudi delovne sobote se ti šteje tud sobota.


Tudi ti ne poveš vse resnice: če se dela sobote in nedelje (in se ti to šteje v dopust), ga pač moraš imeti toliko več.

S celotnim dopustom moraš biti doma en mesec štiri tedne.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

St235 ::

4 tedne, ne mesec.

FireSnake ::

Res je. Sem še lahko uredil.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Tilen ::

Lakotnik, dopust in odsotnost ni isto. Zato pravim, da ZDR-1 ni OK s tem določilom. Delodajalec lahko ponuja morje drugih ugodnosti za odsotnost, ki jih kombiniraš z dopustom. Dopusta imaš mogoče 5 dni, odsoten si pa dva tedna. Tudi to, da javiš, da te pač ne bo, je ena od možnih plačanih odsotnosti in se ne šteje v dopust. Pri nas je to izredna odsotnost in takih dni je lahko do 5. Odsoten si brez razloga s 100% nadomestilom.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

St235 ::

Ok ali ne ok je stvar debate, dejstvo pa je da trenutna zakonodaja to zahteva in da je tvoja interpretacija neustrezna. Kot pa ze receno, je to eden od prekrškov kjer v kolikor delavec in delodajalec res soglasata, praviloma ne bo sankci.

Ziga Dolhar ::

Lakotnik29 ima prav. 2-tedenski neprekinjen dopust je določen z razlogom. Zakon sili delodajalca, da delavca pošlje na dopust za vsaj 2 tedna, saj v stroki ni sporno spoznanje, da razdrobljen dopust ne zagotavlja primerljivega učinka, ki se z določbo zasleduje.
https://dolhar.si/

Tilen ::

Se strinjam, vendar ugotavljanje dejanskega stanja - 14 dnevne odsotnosti, bi temu učinku dalo enako vrednost, kot dopust. To je menda jasno.

Dejansko stanje bi bilo, da je delavec trikrat letno doma po 14 dni, ni pa niti enkrat koristil dva tedna dopusta skupaj. Bi res rad videl tistega, ki bi napisal kazni.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

St235 ::

Absolutno in ce je kolikor toliko normalen delodajalec niti pod razno ne bo kompliciral ce je bil med dopustom en dan praznik.

Recimo dogovor, ki smo imeli (in je zdrzal tudi inspekcijski pregled) je bil, da mora bit v tekocem letu delavec doma 2 tedna v enem kosu in da mora porabit v celotnem letu vsaj 10 dni dopusta (5 dnevni delovnik).

Tilen ::

Tak dogovor je tudi pri nas. V tekočem letu moraš porabiti minimalno 10 dni in to je edina omejitev kar se tiče dopusta.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tilen ()

St235 ::

Ja, ker ce ni koriscenih 10 dni to opazi tudi inspektor pri cisto rutinskem pregledu in pol je lqhko problem. Ce je korisceno vec kot 10 pa praviloma ne preverjajo (ce ni prijave)

BCSman ::

Problem tega prisilnega 2-tedenskega dopusta je v tem, da lahko predstavlja polovico vsega razpoložljivega dopusta. Za nekoga, ki ima 35 dni razpoložljivega dopusta ni 10 dni nič takega, nekdo z 20 dnevi pa mora bolj racionalno razmislit kako ga bo porabil. V enem "šusu" ga bo skuril kar polovico.

sebash ::

Da si malce sposodim...
V primeru polnega delovnika pon-pet, koriščenje 14 dni (10 delovnih dni) skupaj v kosu...
Kako se v to štejejo prazniki? Recimo si vzameš dopust od 5.8.19 do 16.8.19,
a ker je vmes 15.8.19 praznik, a si moraš potem še en dan prej ali kasneje pisati dan dopusta?

WizzardOfOZ ::

Ja. Ker imaš samo 9 dni dopusta v kosu zaradi tega praznika.

Matko ::

ne uči krive vere!

ZDR-1 pravi, da je pogoj samo dva tedna skupaj (prazniki niso pomembni),
kdo pa pravi, da bi moral imeti delovno obveznost tudi na praznik

MadMicka ::

Matko, ti učiš krivo vero. ZDR-1 pravi da mora trajati dopust najmanj dva tedna, tj. 10 dni letnega dopusta, če delaš po pet dni na teden. Praznik ali npr. bolniška ne šteje v letni dopust, zato bi moral zaradi praznika pisati še en dan letnega dopusta, tako naj bi veljalo.

Ampak, sebash, v tvojem primeru velja, pač, kot se dogovoriš z delodajalcem. Če pa ti reče, da moraš dodatno pisati en dan dopusta, ga pač moraš.

Matko ::

Sodne prakse ali uradne razlage zakonodajalca na to temo ne najdem.

Za bolniško je razumljivo, da je ne upoštevamo, saj tedaj delavec ne počiva, ampak okreva.

Prazniki so popolnoma izenačeni z dopustom - delovne obveznosti ni, plačilo je polno, delavec počiva od dela (ali praznuje ali ne sploh ni važno)
Če bi bilo po tvoje, bi moralo izrecno napisat dva delovna tedna.

Čisto razumsko: dva tedna je določeno zgolj zato, da lahko gre delavec na dopust za deset dni ali dva tedna.


Dopuščam možnost, da se motim, ampak: to da mora biti dopusta 10 dni v kosu, ne 9 + praznik 8 (za delovno obveznost 5 dni v tednu) zagovarjajo samo bolj papeški od papeža.
Saj nismo Severna Koreja, da bi bilo zapovedano praznovati praznike!

xx23 ::

160. člen

(3) Prazniki in dela prosti dnevi, odsotnost zaradi bolezni ali poškodbe ter drugi primeri opravičene odsotnosti z dela se ne vštevajo v dneve letnega dopusta.

(4) Letni dopust se določa in izrablja v delovnih dneh.

(5) Kot dan letnega dopusta se šteje vsak delovni dan, ki je po razporeditvi delovnega časa pri delodajalcu za posameznega delavca določen kot delovni dan.


Mislim, da je precej jasno. 2 tedna dopusta mora bit, praznik ni dopust.

Matko ::

saj to je jasno, to samo pomeni, da za praznike ne rabiš dati dopusta (razen, če bi imel delovno obveznost za praznik)
če si razlagamo na ta način, potem velja le 14 dopusta v kosu pred ali po prazniku, ker po vaše praznik dopust prekine

Ampak, da se ne bomo kregali o oslovi senci, naj nekdo prilepi sodno prakso ali uradno razlago zakonodajalca.

m0LN4r ::

Se je komu zgodilo, da za dopust enostavno noces nikamor?
Enostavno biti len, doma, relaksirati, malo sportati naokoli, se razziveti v kuhinji in to je to?

Mene to poletje enostavno nikamor ne vlece. Ni mi do potovanja. Naceloma sem po potovanju utrujen.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

SmeskoSnezak ::

Nas je vec takih, molnar.
@ Pusti soncu v srce... @

St235 ::

Matko je izjavil:

ne uči krive vere!

ZDR-1 pravi, da je pogoj samo dva tedna skupaj (prazniki niso pomembni),
kdo pa pravi, da bi moral imeti delovno obveznost tudi na praznik


mešaš pojem teden kot ga uporabljamo vsakodnevno (torej sedem dni od ponedeljka do nedelje) in pa teden dni dopusta, ki se nanaša na število delovnih dni. V premeru klasičnega delovnika je teden 5 dni in dva tedna posledično 10 dni. Ampak to morajo bit dnevi dopusta (ne morebitne druge odsotnosti).

Je pa to področje tudi stvar dogovora z delodajalcem. Kot že enkrat omenjeno smo pri nas zahtevali, da si polna dva tedna (koledarska) doma in da imaš v celotnem letu pokoriščenih 10 dni letnega dopusta. Pa se delovna inšpekcija v to nikoli ni spotaknila, četudi je bil kdo dejansko na dopustu v kosu 8 dni, 2 dni pa je bil na primer praznik ali koriščenje ur.

če si razlagamo na ta način, potem velja le 14 dopusta v kosu pred ali po prazniku, ker po vaše praznik dopust prekine

po tako bizarni logiki, dopust prekine tudi vikend in je nemogoče imet 10 dni zaporednega dopusta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

mojsterleo ::

Obujam to temo, ker imam eno vprašanje.
V naši firmi smo dobili obvestilo, da bo do 6.1. kolektivni dopust, razloga za to pa v sporočilu niso navedli.
Ker smo imeli že novembra en 'vsiljen' kolektivni dopust (5 dni), me zanima, kako se to obravnava v primeru, ko posameznik nima več dopusta? Neplačan dopust ali kaj drugega? Vsekakor precej nepoštena praksa delodajalca.

Horas ::

v minus greš, potem pa ti vzamejo od novega. nič ni nepošteno, ti si imel premalo. drugo leto računaj, če ne pa vprašaj šefa kolk rabiš za konc leta in po novmu letu
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Kumbaja ::

mojsterleo je izjavil:

Obujam to temo, ker imam eno vprašanje.
V naši firmi smo dobili obvestilo, da bo do 6.1. kolektivni dopust, razloga za to pa v sporočilu niso navedli.
Ker smo imeli že novembra en 'vsiljen' kolektivni dopust (5 dni), me zanima, kako se to obravnava v primeru, ko posameznik nima več dopusta? Neplačan dopust ali kaj drugega? Vsekakor precej nepoštena praksa delodajalca.


Delodajalec je dolzan zagotavljat delo in tudi zagotovit da delavci skladno z zakonodajo koristijo dopust. Dopust v minus in potem poracun naslednje leto IMO ni zakonit in v primeru tozbe/inspekcije to ne bi zdrzalo.

Dejansko bi te delodajalec moral poslat na cakanje ce ni sposoben zagotavljat dela, hkrati pa ni ustrezno in pravocasno najavil kolektivni dopust. Ni pa zakonsko pravilno da ti zajeda v dopust 2021.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Kumbaja ()

Horas ::

in seveda se bojo našli posamezniki ki jim računica ne gre v glavo.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Kumbaja ::

Ja, stevilni delodajalci imajo tezave z racunicami in posledicno na plecih delavcev resujejo svoje napake. Ne pomeni pa da je to pravilno ali da je zakonito.

mojsterleo ::

Hvala za informacije. Vsekakor zadeva ne drži vode najbolj. Namreč pri nas imamo v glavnem 20-25 dni dopusta in tisti na spodnjem koncu so ga oz. ga bodo zagotovo prekoračili (upoštevajoč še 10 dni LD v poletnem času). Delodajalec v tem primeru ne gleda na dopust posameznih zaposlenih ampak odredbe izdaja kolikor se mu zdijo potrebne. Pri tem v sporočilu o KD ni naveden razlog, ampak to izvemo po ovinkih ali ustno. Pa tudi v tem primeru je vse skupaj težko verjetno. Enkrat je razlog priporočilo vlade o kolektivnih dopustih, drugič manjko projektov pri strankah. Tole zadnje sploh ne verjamem, ker je dela čez glavo.
PS: kar hočem povedat je očitna tendenca delodajalca, da zaposlene prisili v koriščenje dopusta v terminih, ki njemu najbolj ustrezajo.

Zgodovina sprememb…

Kumbaja ::

S slednjim samo po sebi ni nic narobe, mora pa bit tudi to skladno z zakonom/kolektivno pogodbo, predvsem pa pravocasno skomunicorano.

MadMicka ::

Ne moreš z dopustom v "minus" v nobenem primeru. V tem tvojem pa tako ali tako velja, da ti drugo leto pripada dopust za leto 2021. Če pa imaš še letošnji dopust, pa velja, da moraš celotni letošnji dopust pokoristiti letos, če tako delodajalec zahteva. Kar se terminov za koriščenje letnega dopusta tiče, pa velja, da koronavirus vpliva na vse in je treba biti malo elastičen.

Gregor P ::

Kumbaja je izjavil:

Dejansko bi te delodajalec moral poslat na cakanje ce ni sposoben zagotavljat dela,...
... tako je, bodisi koristiš dopust, izkoristiš presežek ur, ali greš na čakanje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gregor P ()

Jure14 ::

Delodajalec mora zaposlenega obvestiti o načrtovanih kolektivnih dopustih eno leto v naprej, najkasneje pa 31.3., ko mu da odločbo o odmeti dopusta. Tam mora napisati, kdaj je nalrtovan kolektivni dopust.

Horas ::

se vidi da ste eni presrani in se preseravate ker se lahko.

v naši firmi lahko star dopust koristimo do konc marca. če pokoristimo preveč dopusta in viška ur, potem bomo po novem letu seveda imeli minus. to je kriv samo delavec!
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

MadMicka ::

Horas, eno je, če delavec neupravičeno izostane iz dela, drugo pa je, da mora delodajalec sproti spremljati fond ur za posameznega delavca. In če kaj ne štima, mora delodajalec odreagirati. Tako da malo manj razlagaj in malo več poslušaj.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Letni dopust

Oddelek: Loža
214511 (3243) Alien123
»

Nalaganje dela za na dopust (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9912903 (9271) Utk
»

Koriščenje lanskega dopusta

Oddelek: Loža
304537 (3556) <b>klima</b>
»

Vprašanje glede dopusta ( delo )

Oddelek: Loža
132866 (2191) GrimReaper

Več podobnih tem