» »

Guest WiFi in glavni WiFi - računalniki se najdejo med sabo

Guest WiFi in glavni WiFi - računalniki se najdejo med sabo

Weedinho12 ::

Vprašanje za komunikaše. Spravil sem se malo preurediti svoje domače omrežje. Na router od A1 imam priklopljen svoj ruter (TP-link), z namenom da dobim novo ločeno mrežo. Na TP-link ruter imam priklopljen PC preko LAN-a in telefon preko WiFi-ja. Na TP-linku sem vklopil tudi opcijo guest WiFi, na katerega bi povezal služben laptop in IoT WiFi, na katerega bi povezal smart TV in nekaj drugih naprav (klima, iRobot itd).

Preizkusil sem vse možne kombinacije in mi ni nič jasno.

Za test sem naredil sledeče:
Na guest wifi sem povezal laptop in iPhone (PC je na isti ruter povezan preko kabla). Laptop je preko Advanced IP Scannerja našel PC, vendar ga ni našel s pinganjem preko CMD-ja (request timed out).
Laptop preko Advanced IP Scannerja iPhonea ni našel, našel ga ni niti, če sem iPhonea pingal preko CMD-ja (destination host untraceable).

Če pogledamo v obratni smeri, PC preko IP scannerja ni našel niti telefona, niti laptopa, prav tako telefona in laptopa ni našel s pinganjem preko CMD-ja (destination host unreachable).

Na istem routerju sem testiral še IoT wifi. Na IoT sem priklopil laptop in iPhone. Laptop je preko IP scannerja našel PC, vendar ga ni našel s pinganjem preko CMD-ja (request timed out), kar je ista zgodba kot pri Guest wifiju. Ko sem na laptopu preko CMD-ja pingal iPhone, ki je na IoT wifiju, ga je našel, kar se pri isti situaciji za Guest wifi ni zgodilo.

Ko sem preko IP scannerja iz PC-ja skeniral laptop in iPhone, je PC oba našel. S pinganjem v CMD-ju, PC ni našel laptopa (request timed out), PC pa je pingal iPhonea.

Na ruterju imam seveda izklopljeno možnost, da guest naprave dostopajo do main omrežja, izklopljeno, da se guest naprave vidijo med sabo in vklopljen AP isolation. Kako je potem mogoče, da neka naprava, ki je na Guest wifiju vidi PC, ki je na kablu in zakaj v nekaterih zgoraj opisanih primerih IP scanner najde drugo napravo, preko pinganja pa ne in obratno. Kako bi rešil zadevo, da naprave ki jim ne zaupam ne najdejo naprav k jim zaupam in obratno, torej da se naprave na guest wifiju ne vidijo med sabo in da naprave, ki so na guest wifiju ne vidijo telefona in PC-ja, ki sta na glavni mreži.

Opravičujem se ta dolg post in upam, da sem razložil čim bolj razumljivo.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Večina kupcev pametne bele tehnike sploh ne poveže v internet (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
10010249 (3438) netopypy
»

Visoki ping v domačem omrežju (WiFi)

Oddelek: Omrežja in internet
251606 (911) koli99
»

Network switch (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6015350 (13266) Poldi112
»

IP WIFI kamera - spremenjen ip - ne dela

Oddelek: Pomoč in nasveti
173374 (2908) refosk
»

vse proste IP v omrežju

Oddelek: Omrežja in internet
161777 (1347) Invictus

Več podobnih tem