»

Open Way konferenca tudi letos vabi

Slo-Tech - 24. aprila 2015 bo v Novem mestu zopet potekala največja neprofitna odprtokodna konferenca v Sloveniji, ki jo prostovoljno organizira skupnost – za skupnost.

Odprtokodna konferenca Open Way poleg promoviranja odprte kode v računalništvu spodbuja tudi odprtost na drugih področjih. Open Way povezuje, ozavešča in odpira poglede na odprtokodne poglede vredne širjenja.

Letošnji Open Way bo gostil Podjetniški inkubator Podbreznik. Del dogajanja bo potekal tudi v zanimivi in izvirni “pisarni na prostem”, imenovani Open Office. Nastopilo bo 14 gostujočih predavateljev, med njimi dva iz tujine, teme pa bodo obsegale vse od pregleda novih računalniških in elektro smernic do boja za odprtost in etiko v medijih. Poleg poslušanja zanimivih predavanj pa se bodo udeleženci lahko tudi naučili novih veščin izdelovanja lastnih projektov z Drupalom, programiranja...

36 komentarjev

Konferenca odprtokodnih rešitev v Novem mestu - Open Way

Slo-Tech - V petek, 25. aprila bo v Novem mestu potekala enodnevna konferenca posvečena odprtokodnim rešitvam. Preko delavnic in predavanj se bo tako staro mestno jedro v Novem mestu prelevilo v center odprtokodnega znanja, idej in rešitev s področja IT-ja, tehnologije, kreativnosti, 3-D tiskalnikov in še mnogo več.

V dopoldanskem času se bosta tako na Fakulteti za informacijske študije odvijali dve brezplačni delavnici namenjeni vsem tehničnega znanja željnim, da pridobijo nova znanja s področja odprte kode in uporabe odprtokodnih programov. V popoldanskem času pa se bo v Galeriji Simulaker, v starem mestnem jedru Novega mesta, odvijala serija predavanj z zanimivimi govorci iz sveta odprte kode.

...

4 komentarji

Dogodek - D·Talk: Building a Startup Community

DTalk

Slo-Tech - V sredo, 26. februarja ob 19.00, se bo na Celovški cesti 32 v Ljubljani v veliki zeleni stavbi nadaljevala serija dogodkov D·Talk. Tokrat bomo govorili o tem, kako zgraditi uspešno startup skupnost.

StartUP Novo mesto predstavlja vez in sodelovanje podjetij, poslovnih angelov in investitorjev tako znotraj kot zunaj Slovenije. V manj kot letu dni jim je tako uspelo zgraditi močno startup skupnost prek različnih dogodkov, delavnic in programov, katere je obiskalo več kot 1000 obiskovalcev.

Ustanovljen je bil na pobudo mladih Novomeščanov, ki so na podlagi svojih izkušenj in zavedanja o trenutni situaciji na trgu prepoznali problem mladih posameznikov in skupin s podjetniškimi ambicijami ter podjetij v...

11 komentarjev

Brezplačna delavnica Mozilla Webmaker v Sloveniji

Mozilla.org - Si želiš narediti spletno stran, pa ne veš niti kako bi začel? Imaš noro idejo za startup, vendar si popoln začetnik? Če bereš Slo-Tech, je odgovor na obe dve vprašanji najverjetneje ne. Zato se poraja tretje: zakaj sprašujem neumnosti? Potrpi, bralec: do konca novice je samo še 220 besed. In na koncu ti bo vse jasno.

Mozilla je eno izmed redkih podjetij, ki si iskreno prizadeva za odprt, dostopen in brezplačen splet (zato jo boš zaman iskal med poslušnimi sodelavci programa nadzora Prism). Za dosego tega cilja razvija različne tehnološke rešitve (npr. Firefox), vendar so zanj potrebni tudi ustvarjalci, ki pa jih je še vedno bistveno manj kot uporabnikov. Zato se je Mozilla lotila projekta Webmaker, s katerim želi na milijone...

17 komentarjev

Mozilla odpira prostore v Novem mestu

Kiberpipa - Mozilla Spaces so odprta delovna okolja v svetovnih prestolnicah, namenjena hekerjem, programerjem, dizajnerjem, raziskovalcem in drugim sodelavcem Mozille, ki želijo prispevati k svetlejši prihodnosti spleta. In po vzoru Mozilla Spaces zdaj Mozilla odpira prostore tudi v Podjetniškem inkubatorju Podbreznik v Novem mestu.



Poleg pisarne, v kateri bo slovenska skupnost v bodoče lahko še uspešneje delovala, bo Mozilla v sodelovanju s StartUP Novo mesto ponudila delovno okolje, ki bo v duhu odprtokodnega gibanja odprt za obiskovalce. Seznaniti se bo moč tudi s projekti, ki jih izvajata Mozilla in StartUP Novo mesto.

Otvoritev Mozilla Space v Novem mestu bo potekala v soboto, 14. septembra ob 17. uri. Nastopilo bo plesno društvo Arabeska, prireditev pa se bo zaključila s premiernim predvajanjem v slovenščino podanaslovljenega...

12 komentarjev

Firefox 5 konec junija, znanih devet napovednih novosti

Slashdot - Dasi je Firefox 4 naokoli šele od nedavnega, teče priprava naslednje inačice v Mozilli že s polno paro. V drugo izmed štirih stopenj razvoja bo prešel prihodnji teden, končni izid pa se za zdaj pričakuje 29. junija. Do tedaj kani Mozilla v Firefox 5 vgraditi devet večjih novosti.

Nadgradili bodo upravljanje z zavihki, tako da bo dodana možnost izbire več zavihkov hkrati (podobno kot v najnovejših testnih verzijah Chroma). Druga novost bo nova stran z zavihki, za katero še ni nobenih predoglednih slik. Dodatki (vtičniki) bodo dobili standardizirano podporo za orodno vrstico, posebej dobrodošel pa bo indikator prenosa za pošiljanje datotek (upload). Izginil pa bo gumb Domov, ki ga imajo brskalniki že od prvih začetkov, saj ga bo...

43 komentarjev

Odslej samo še Mozilla -- Netscape naj počiva v miru!

Mozillazine - AOL je odpustil razvijalce Netscapa in že začel odstranjevati njegove logotipe s svojih stavb. Tako se je tudi uradno končala vojna med Netscapom in Internet Explorerjem, ki jo je že zdavnaj dobil slednji. Nekaj delavcev so razporedili na druga delovna mesta v podjetju, v katerem odslej ni nikogar več, ki bi bil neposredno plačan za razvoj Mozille. Klik!

Mozilla.org pa je skoraj sočasno ustanovila neprofitno in neodvisno organizacijo The Mozilla Foundation, ki bo odslej skrbela za nadzor nad razvojem in razširjanjem Mozille. Tako je Mozilla v celoti prišla pod streho svobodne organizacije in se ločila od okovja Netscapa, kar tudi pojasni zgoraj navedeno potezo družbe AOL. V naslednjih dveh letih bo AOL prispeval dva milijona USD v blagajno The Mozilla Foundation, poleg tega pa ji bo pomagal tudi z opremo in majhno skupino zaposlenih za prehodno obdobje. Velik podpornik nove organizacije je tudi ustanovitelj podjetja Lotus, Mitch Kapor, ki bo imel glavno besedo v njej in ji je...

6 komentarjev