»

Banka Wells Fargo zaradi računalniške napake zarubila 400 nepremičnin

Slo-Tech - Druga največja banka na svetu Wells Fargo je priznala, da je zaradi računalniške napake 625 hipotekarnim kreditojemalcem, ki so zašli v težave in prosili za moratorij ali reprogram posojila, to možnost odrekla in jim zasegla nepremičnine. Približno 400 izmed njih je na koncu izgubilo svoje domove, čeprav so izpolnjevali pogoje za zvezni program pomoči pri reprogramu posojila.

V pojasnilu so zapisali, da je računalniška napaka vplivala na "nekatere posle", kjer so kreditojemalci so med aprilom 2010 in oktobrom 2015 imeli težave in je banka začela zaseg premoženja. Napako so odkrili šele leta 2015, do tedaj pa so omenjenim strankam, čeprav so bile glede na svojo situacijo upravičene do reprograma posojila...

16 komentarjev

Kitajski disidenti imajo novo orožje: blockchain

vir: technode
technode - Potem, ko je kitajsko farmacevtsko podjetje Changchun Changsheng Biotechnology poskrbelo za škandal z neučinkovitim cepivom proti oslovskemu kašlju in tetanusu za dojenčke, je vlada v Pekingu zadevo poskušala kot običajno pomesti pod preprogo. Zgražanje na socialnih omrežjih je bilo kratkega diha, saj so sporočila s povezano vsebino v kratkem času preprosto izginila.

Anonimni uporabnik pod imenom Beast je tako objavil blogovski zapis, naslovljen "King of vaccines", v katerem je podrobneje popisal celotno zgodovino inkriminiranega podjetja, ki je tudi s pomočjo pomanjkljivih izdelkov postalo največji kitajski ponudnik cepiv. Blog je sprva doletela enaka usoda, dokler se niso uporabniki zatekli k omrežju Ethereum. En...

16 komentarjev

Romantike na kriptotrgu je konec

Slo-Tech - V sredo je v prostorih ljubljanskega Poligona v organizaciji Zavoda 14 potekala mednarodna okrogla miza z naslovom »Blockchain in kriptovalute: regulacija ali samoregulacija?« Tematiko, ki je zelo aktualna, sploh v Sloveniji, kjer po nekaterih ocenah deluje vsaj 50 podjetij, v katerih razvijajo blockchain tehnologijo, so udeleženke in udeleženci naslovili v dveh delavnicah in nato v dialogu s tujimi in slovenskimi gosti v obliki pogovornega omizja. Dogodka se je udeležil tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil, da je blockchain tehnologija prihodnosti, ki odpira nove priložnosti, Slovenija pa po njegovih besedah tudi zaradi blockchaina postaja destinacija sodobnih tehnologij v evropskem in svetovnem merilu.

Zavod 14 je v oktobru 2017 organiziral pogovorno omizje, na katerem so se ključni akterji na področju te tehnologije pogovarjali o pričakovanjih, o največjih izzivih ter predvsem o problematiki regulacije novih...

46 komentarjev

Okrogla miza o prihodnosti investiranja v IT

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 18. aprila, ob 17. uri, na Poligonu v Ljubljani, mednarodno omizje "Ali je prihodnost investiranja v kriptovalutah?"

Na prejšnjem omizju zavoda je beseda tekla o viziji razvoja in ureditve ‘blockchaina’ (veriženje podatkovnih blokov) v sodobni družbi.

Tokrat bodo na okrogli mizi s strokovnjaki iskali konkretne rešitve na vprašanja o prihodnosti investiranja na področju informacijske tehnologije (IT). Ali so klasični startupi v zatonu, kakšna je vloga, če sploh še, poslovnih angelov; so morda rešitve kriptovalute oz. javno zbiranje sredstev z izdajo žetonov (ICO)? Kako na to gledajo slovenski predstavniki ICO, kako regulator, kako ministrstvo za gospodarstvo? Bi morala država bolj stopiti naproti in »stimulativno« krepiti...

20 komentarjev

Slovenija kot Blockchain prijazna destinacija

Premier dr. Cerar želi, da bo Slovenija prepoznavna kot Blockchain prijazna destinacija; foto: Vlada/Nebojša Tejić/STA

Slo-Tech - V sredo so na okrogli mizi Izzivi Slovenije 2020 v organizaciji Zavoda 14 gostje razpravljali o pomenu, razvoju in ureditvi blockchaina v sodobni družbi. Govorci so se večinoma strinjali s tem, da ta tehnologija za Slovenijo predstavlja velik potencial, pa tudi mnogo izzivov.

Častni gost dogodka predsednik vlade dr. Miro Cerar je v uvodnem nagovoru za slovensko blockchain skupnost podal zelo pomembno sporočilo, da si želi Vlada Slovenijo pozicionirati kot najbolj prepoznavno blockchain destinacijo v EU. V ta namen so v sodelovanju s Slovensko digitalno koalicijo na ministrstvu za javno upravo tako oblikovali Blockchain Think Tank, ki povezuje vse deležnike.



Častna gostja dr. Maja Makovec Brenčič, ministrica za...

46 komentarjev

Okrogla miza o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi

null

Slo-Tech - Zavod 14 organizira prihodnjo sredo, 11. oktobra, ob 17. uri, na Fakulteti za upravo v Ljubljani, omizje o viziji razvoja in ureditve blockchaina v sodobni družbi.

Cilj okrogle mize je, da skupaj s ključnimi akterji na področju tehnologije veriženja podatkovnih blokov pogledajo, kakšna so pričakovanja ter odkrito spregovorijo o naših največjih izzivih ter kako bomo problematiko regulacije novih tehnologij najbolj učinkovito naslovili.

Predvideni program omizja:

17:00-17:15 Pozdravni in uvodni nagovor:
dr. Aleksander Aristovnik, direktor Zavoda 14 in Fakulteta za upravo, UL
dr. Nejc Brezovar, državni sekretar, Ministrstvo za javno upravo

17:15-17:30 Predstavitev blockchain...

55 komentarjev

Wells Fargo goljufala debelo desetletje

Slo-Tech - Pred dobrim mesecem dni smo pisali o nenavadni prevari, ki so se jo množično šli zaposleni v ameriški banki Wells Fargo, ko so zaradi doseganja norm komitentom brez njihove vednosti odpirali nepotrebne račune in naročevali nezahtevane storitve. Skupaj so odprli okrog dva milijona računov. Po odkritju tega početja je Wells Fargo plačala 185 milijonov dolarjev kazni, spremenila sistem merjenja delovne uspešnosti in od leta 2011 odpustila več kot 5300 udeleženih zaposlenih. Sedaj smo izvedeli, da je Wells Fargo to počela že od leta 2005.

Na internet je pricurljalo pismo, ki ga je vodja ene podružnice banke že januarja 2006 poslal Carrie Tolstedt, ki je bila tedaj regionalna vodja, kasneje pa je postala vodja oddelka za...

6 komentarjev

IBM, JP Morgan, Fundacija Linux in ostali gradijo nov "blockchain"

Slo-Tech - Valut je bilo na svetu že ničkoliko, a bitcoin ima posebno mesto zaradi tehnološke inovacije, ki jo je prinesel. To je blockchain - kriptografsko varna veriga zapisov, ki še nima pametnega prevoda. V bitcoinu je realizirana tako, da se transakcije zapisujejo v bloke, ki poleg transakcij zadnjih nekaj minut vsebujejo tudi zgoščeno vrednost prejšnjega bloka. Tako tvorijo verigo veljavnih transakcij, ki so znane vsem udeležencem in ne potrebujejo centralne avtoritete za zagotavljanje verodostojnosti. Izračunavanje novih blokov je znano pod imenom rudarjenje in poganja celotno skupnost bitcoina, rudarjem pa prinaša dobiček. In prav blockchain je zelo pomembna inovacija.

Zato ni presenetljivo, da jo velikani kanijo uporabiti tudi v drugih delih gospodarstva....

25 komentarjev

Razkol bitcoinske skupnosti na dva dela

Slo-Tech - Bitcoin se je znašel pred neprijetno zagato, ki bi lahko vodila v razkol valute na dva tabora. Dva izmed kroga vodilnih razvijalcev, Mike Hearn in Gavin Andresen, sta objavila svojo verzijo (fork) Bitcoin XT, ki je v nekaj dneh pridobila že skoraj 10-odstotni delež med uporabniki. Trenutno sta Bitcoin XT in stari, izvirni Bitcoin Core še kompatibilna in torej sledita isti verigi (blockchain), a če ne bodo našli skupnega jezika, bomo prihodnje leto dobili dve bitcoina. Spor je strokovne narave.

Srž problema je omejitev velikosti bloka, v katere se zapisujejo transakcije v zadnjih 10 minutah. Še iz časov Satoshija Nakamota je velikost bloka omejena na en megabajt, kar je svoj čas pripomoglo k lažji uporabi bitcoina. Vsak odjemalec je namreč moral na disk prenesti zgodovino vseh transakcij, zato je bila velikost...

10 komentarjev

Švicarska banka UBS odpira laboratorij za raziskave tehnologije za bitcoinom

The Wall Street Journal - Švicarska investicijska banka UBS bo v Canary Wharfu v Londonu odprla raziskovalni laboratorij, v katerem bodo preučevali infrastrukturo, ki poganja bitcoin. Raziskovali bodo, kako je mogoče tehnologijo javne kriptografsko varne knjige transakcij (blockchain) uporabiti pri nudenju klasičnih komercialnih finančnih storitev.

Očitno je, da prinaša bitcoin nekatere pomembne tehnološke rešitve, ki utegnejo v prihodnosti postati široko uporabne. Blockchain je zlasti pomemben, saj se v njem shranjuje zgodovina vseh transakcij, ki je javno dostopna vsem zainteresiranim strankam, hkrati pa matematika poskrbi, da je ni mogoče potvoriti. Reuters je že minuli mesec objavil, da IBM razvija blockchain za dolarski sistem, angleška centralna banka pa se...

11 komentarjev

IBM naj bi razvijal dolarski ekvivalent bitcoina

Reuters - IBM razvija svoj digitalni denar in plačilni sistem, ki bi omogočal hipni prenos sredstev po svetu ob minimalnih stroških, poroča Reuters, sklicujoč se na podatke neimenovanega vira blizu podjetja. Zgodovina vseh transakcij bi se vodila v odprti glavni knjigi, ki bi bila zaščitena kriptografsko in bi bila dostopna vsem deležnikom brez skrivanja. IBM želi torej uporabiti glavno bitcoinovo inovacijo, ki se je do danes prijela v več deset virtualnih valutah - blockchain. Za pristnost in zaščito transakcij skrbi robusten sistem javnih in zasebnih ključev (asimetrično šifriranje). Razlika je ta, da bi jo IBM uporabil za beleženje transakcij v uradnih valutah (evro, dolar itd.) in ne bitcoinih.

IBM naj bi že dlje časa intenzivno spremljal dogajanje z bitcoinom in...

22 komentarjev

Namenske škatle za rudarjenje bitcoinov velik hit

Ars Technica - Če ste na naši strani že brali kaj o bitcoinih, veste, da je glavni način nastajanja novih rudarjenje. Poenostavljeno rečeno se vse transakcije zapisujejo v bloke, ki vsebujejo zgoščeno vrednost prejšnjega bloka (tako nastaja veriga), nove transakcije in naključno vrednost. To je treba izbrati tako, da ima novi blok predpisano zgoščeno vrednost SHA-256. Predpisana v tem primeru pomeni, da se mora začeti z določenim številom ničel. Ker ni mogoče vnaprej predvideti, kako bo sprememba vhodnih podatkov spremenila zgoščeno vrednost, se postopek imenuje rudarjenje, v resnici pa gre za ugibanje. Kdor ugane novo vrednost, "narudari" nov blok, sistem pa ga nagradi s 25 bitcoini (ki so trenutno vredni okrog 1500 evrov).

...

104 komentarji

Še 24 ur za posodobitev odjemalcev za bitcoin

Slo-Tech - Zadnji tehnični preplah v deželi bitcoinov se je zgodil pred dvema mesecema. Takrat so rudarji, ki so uporabljali odjemalca verzije 0.8 narudarili nekaj blokov bitcoinov, ki so bili daljši od 512 kB. V principu s tem ni nič narobe, dokler imajo ustrezno zgoščeno vrednost (hash), a stara verzija odjemalca (0.7 in prejšnje) zaradi neposrečeno izbrane podatkovne baze ne razume blokov, daljših od 512 kB. To pa bi lahko predstavljalo velik problem, saj bi se lahko zgodovina transakcij razvejila v dve nekonsistentni verigi.

Kako točno je videti shema rudarjenja, je prikazano v shemi. Bistvo je, da se v vsak blok vgradijo transkacije zadnjih 10 minut, zgoščena vrednost prejšnjega bloka in...

21 komentarjev