»

Microsoft le dva tedna po koncu podpore za Windows 7 snedel besedo

Beta News - Hitro je Microsoft snedel besedo, še hitreje kakor pri Windows XP. Manj kot dva tedna po koncu podpore za Windows 7 bomo brezplačno dobili nov popravek, čeprav se je podpora iztekla 14. januarja letos. Kriv je kar Microsoft sam, saj je njihov zadnji popravek KB4534310 pri nekaterih uporabnikih povzročil, da se je namizje spremenilo v črno. To ni tista črna, ki jo je Windows prikazoval, kadar je bilo nelegalno nameščen brez licence, temveč pravi hrošč. Ni prizadel vseh uporabnikov, a nekateri po namestitvi zadnjega popravka ne morejo več do lastnih ozadja na namizju.

Sprva je sicer Microsoft želel vztrajati pri prvotnem načrtu, da bodo popravek po 14. januarju popravke dobivali le poslovni naročniki ESU (Extended Security Updates), a so si premislili. To je precej logično, saj je napako povzročil zadnji popravek, ki so ga sploh nameravali izdati za Windows 7. Nesramno bi bilo, da bi uporabnike v tem primeru pustili na suhem, pa čeprav so morali požreti besedo. Popravek bo za vse...

3 komentarji

Zakaj Microsoft spet posodablja Windows XP?

Slo-Tech - Ne glede na kričanje in negodovanje uporabnikov se je Microsoft doslej enega pravila držal. Ko je konec, je konec. Uradna, razširjena, podaljšana in kar je še teh pridevnikov podpora za Windows XP se je iztekla 8. aprila 2014, torej 12 let po izidu. Microsoft je na to opozarjal več kot leto prej in ponavljal, da bo tem datumu ne bo več nikakršne podpore. To vključuje tudi varnostne popravke.

Vse to je veljalo na papirju, a je Microsoft včeraj izdal posodobitev za Windows XP. To je že tretjič po uradnem koncu podpore, da je Microsoft prelomil besedo in vendarle izdal kakšen popravek za odpisano in podprto programsko opremo. Nazadnje se je to zgodilo pred mesecem dni prav z Windows XP, ko je razsajal WannaCry, včeraj pa ponovno. Prvi primer pa je...

79 komentarjev

Microsoft upokojil Windows Server 2003

Microsoft - S precej manj pompa kot lani, ko se je končala brezplačna podpora za Windows XP, je Microsoft danes uradno nehal podpirati Windows Server 2003. Čeprav je operacijski sistem star dobrih 12 let, še vedno poganja okrog 60 odstotkov podjetij. Po Microsoftovih podatkih je lani julija Windows Server 2003 tekel še na 24 milijonih računalnikov, novejših podatkov pa niso razkrili. To pomeni, da ti od danes dalje ne bodo več dobivali varnostnih popravkov in drugih posodobitev za sistem. Microsoft uporabnikom starega sistema priporoča, da ga nadgradijo na Windows Server 2012 R2, Azure oziroma Office 365. Mike Schutz iz Microsofta sicer pravi, da je velika večina strežnikov danes že nadgrajena.

Konec podpore v resnici pomeni točno to - prenehanje...

2 komentarja

Konec podpore za Windows 7

Slo-Tech - Danes se je zaključilo obdobje redne podpore za Windows 7 (mainstream support), v katerem so brez omejitev in brezplačno na voljo vsi popravki za operacijski sistem. Podaljšana podpora (extended support) bo trajala še pet let, a vseeno velja začeti premišljevati o nadgradnji.

Da imajo operacijski sistemi omejen rok trajanja, je Microsoft najglasneje opozarjal pri legendarnem Windows XP, ki je kljub starosti vztrajal na računalnikih. Lani aprila se je po trinajstih letih od izida podpora zanj po več podaljšanjih vendarle končala, a so številni institucionalni uporabniki obtičali na stari verziji in so bili prisiljeni plačati za izredno podporo.

Windows 7 trenutno teče na dobrih 56 odstotkih računalnikov, ki se jim še...

142 komentarjev

Tudi ameriška davkarija bo plačala za podaljšano podporo za Windows XP

Slo-Tech - Windows XP ni več uradno podprt operacijski sistem, a se svet zaradi tega ni ustavil. Vseeno pa to prinaša določene težave njegovim uporabnikom, saj brezplačnih varnostnih popravkov zanj ne bo več. Bo pa Microsoft še vedno nudil popravke tistim, ki bodo za to pripravljeni plačati. Poleg britanskega javnega sektorja in dela nizozemskega bodo podaljšano podporo kupili tudi v ameriški davkariji (IRS).

IRS priznava, da še vedno niso dokončali prehoda na Windows 7 z Windows XP, za kar bodo letos potrošili 30 milijonov dolarjev. Del tega zneska bo namenjen tudi Microsoftu, da jim bo po pogodbi zagotavljal nadaljnje varnostne posodobitve še leto dni. IRS uporablja 110.000 osebnih računalnikov, izmed katerih...

31 komentarjev

Konec Windows XP in začetek Windows 8.1 Update 1

Slo-Tech - Danes je zgodovinski dan, ko se po več odlogih vendarle poslavlja Windows XP. Operacijski sistem, ki je bil dokončan 24. avgusta 2001 in ki je bil naprodaj od oktobra istega leta, izvira iz nekega drugega časa. Pred dobrimi dvanajstimi leti sploh še nismo poznali Gmaila, YouTuba, Facebooka in številnih drugih storitev, ki so danes samoumevni del interneta.

Windows XP je bil operacijski sistem, ki je končal dvotirni razvoj operacijskih sistemov v Microsoftu. Do tedaj je bila za domačo rabo namenjena linija 9x (Windows 95, 98, ME), ki je imela osnovo na DOS-u, za poslovno pa NT (Windows NT 4, 2000). Windows XP je liniji združil in predstavlja korenit rez v kontinuiteti in skok v stabilnosti domačih operacijskih sistemov. Sprva je...

67 komentarjev

Britanski javni sektor za 6,5 milijona evrov z letom dni podpore za Windows XP

Slo-Tech - Da se v torek izteče podpora za Microsoftov operacijski sistem Windows XP, ponavljamo že nekaj časa. Čeprav to ne pomeni, da bodo računalniki z Windows XP prenehali delovati, bo konec podpore sčasoma čedalje večji problem, ker Microsoft ne bo več izdajal varnostnih popravkov. Težava je, da obstaja cel kup specialne programske opreme, ki je ni mogoče nadgraditi brez visokih stroškov (en primer izmed mnogih je bolnišnična oprema) in ki teče na Windows XP. Zato je včasih ceneje plačati za podaljšanje podpore Windows XP.

To bodo storili Britanci, ki so izpogajali enotno ceno za podaljšanje podpore za Windows XP za eno leto, ki bo vsem uporabnikom v razširjenem javnem sektorju (državna uprava, šole, bolnišnice, NHS itd.) omogočala dodatno leto prejemanja posodobitev za Windows XP, Office 2003 in Exchange 2003,...

43 komentarjev