»

Bitcoin v tednu dni pridobil tretjino vrednosti

Slo-Tech - Slab teden je minilo od objave, da je bitcoin presegel 30.000 dolarjev, pa je že stopničko više. Včeraj je presegel vrednost 40.000 dolarjev, torej se je v manj kot mesecu dni njegova vrednost podvojila, od začetka divje rasti oktobra pa se je početverila. Rekordne vrednosti, ki so dvakrat višje od prejšnjega vrha konec leta 2017, vzbujajo vprašanje, kaj jih je povzročilo. Neposredni razlog je seveda povečano povpraševanje, a poglejmo globlje.

V minulem letu so se institucionalni investitorji in tehnološka podjetja močneje navdušila nad bitcoinom. PayPal je na primer napovedal, da bo podprl kriptovalute. Po drugi strani pa tudi tako imenovani kiti (whales), torej posamezniki z večjim številom bitcoinom, krepijo svoje pozicije. V decembru so računi z več kot 100 bitcoini, kakor lahko definiramo kite, nagrmadili dodatnih 47.500 bitcoinov. Sedaj je računov z več kot 100 bitcoini 16.300, kar je največ po lanskem marcu. Skupno imajo v lasti 11,46 milijona bitcoinov ali 60 odstotkov...

130 komentarjev

Bitcoin cash se je ponovno razcepil

Slo-Tech - Bitcoin cash, ki je kot samostojna kriptovaluta nastal avgusta 2017 z razcepom (fork) bitcoina, se je vnovič razcepil. To se običajno zgodi, ko se pojavi predlog, kakšno spremembo uvesti v protokol, a se skupnost s tem ne strinja soglasno. To pot sta nastala Bitcoin Cash ABC (BCH ABC) in Bitcoin Cash Node (BCHN). Kot je pri razcepih v navadi, so vsi lastniki bitcoin casha ob razcepu postali lastniki enakih količin obeh kriptovalut, odtlej pa je njuno življenje ločeno. Zadnji skupni narudarjeni blok je #661647.

Razlog je bila tokrat predlagana sprememba, ki se je imenovala Coinbase Rule. V skladu z njo bi se osem odstotkov narudarjenih kovancev razdelilo skupini BCH ABC za financiranje nadaljnjega razvoja protokola. Druga skupina Bitcoin Cash Node je temu nasprotovala, zato so iz svoje izvorne kode ta davek odstranili. Neizbežen rezultat je bila razcepitev v dve novi valuti.

Trenutno večina računske moči, torej rudarjev, podpira BCHN (1,5 proti 0,04 eksahash/s). Če BCH ABC ne bo...

7 komentarjev

Čez nekaj ur razpolovitev pri rudarjenju bitcoina

Slo-Tech - Danes ponoči se bo zgodila razpolovitev nagrade, ki jo za rudarjenja bitcoina prejemajo rudarji. Kriptovaluta in transakcije z njo temeljijo na postopku, ki se imenuje rudarjenje. Gre za brute-force reševanje matematičnega problema, kjer se iščejo vrednosti, ki poskrbijo, da ima blok (tako se imenujejo skupaj zapakirane transakcije) primerno nizko zgoščeno vrednost. Težavnost matematičnega problema se redno prilagaja dostopni računski moči, tako da v povprečju vsakih 20 minut narudarijo nov blok. Rudarji pa dobijo za svoje delo, ki terja veliko energije (in tudi amortizacijo naprav), plačilo v obliki novih bitcoinov. Tako se povečuje število bitcoinov v obtoku, a ker obstaja zgornja meja, se približno vsaka štiri leta nagrada za odkriti blok razpolovi. Danes ponoči se bo znižala z 12,5 bitcoina na 6,25 bitcoina.

To je že četrta razpolovitev v zgodovini. Na začetku je bila nagrada 50 bitcoin, potem pa 25 bitcoinov (razpolovitev novembra 2012) in naposled 12,5 bitcoina (razpolovitev...

26 komentarjev

Doslej izgubljena skoraj četrtina bitcoinov

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin podira rekorde in se spogleduje s psihološko mejo 10.000 dolarjev, je zanimivo vprašanje, koliko tega premoženja je izgubljenega in nedostopnega, ker so ljudje založili gesla, formatirali diske, prodali računalnike ali si kako drugače zaklenili bitcoine. Navsezadnje bitcoin na začetku ni bil vreden skoraj nič, temu primerna pa je bilo tudi skrb zanj. Ocen je bilo že več, ena izmed najbolj empiričnih pa ocenjuje, da je skoraj štiri milijone ali četrtina vseh bitcoinov v obtoku za vedno izgubljenih. To pomeni, da ne moremo do več kot 30 milijard evrov.

Doslej je bilo narudarjenih 16,7 milijona bitcoinov, kar predstavlja 80 odstotkov vseh bitcoinov, ki bodo kdajkoli obstajali. Zgornja meja je 21 milijonov, približujemo pa se ji asimptotično. Pri...

28 komentarjev

Za rudarje odslej dvakrat manj bitcoinov

Slo-Tech - Včeraj popoldne se je nagrada, ki jo dobijo rudarji bitcoina za svoje delo, prepolovila. Ker gre za pričakovan, a redek dogodek, ki se je nazadnje zgodil pred štirimi leti (28. novembra 2012), si ob tej priložnosti poglejmo kondicijo ekosistema bitcoina.

Ustroj bitcoina predvideva, da se vsakih 210.000 narudarjenih blokov nagrada za uspešno najden blok razpolovi. Satoshi Nakamoto je to pravilo v bitcoin vgradil zato, ker je s tem omejeno število bitcoinov, ki sploh lahko nastanejo. Potrjevanje transakcij poteka z rudarjenjem blokov, kakor se imenuje izračunavanje zgoščenih vrednosti iz zadnjih transakcij in sledi vseh prejšnjih blokov, rudarji pa za nagrado za to računsko in energetsko potratno početje dobijo sveže bitcoine. To je tudi edini način, na katerega...

51 komentarjev

Večina izgubljenih bitcoinov v Mt.Goxu poneverjenih

Slo-Tech - Večina izgubljenih bitcoinov na japonski spletni borzi Mt.Gox, ki je bila svoj čas največja borza za bitcoine na svetu, potem pa je lani v sumljivih okoliščinah bankrotirala, je ukradenih. Izgubljeni niso zaradi tehničnih težav ali vdorov, ampak so jih lepo pokradli tisti pri koritu.

Mt.Gox je nepojasnjeno prenehal obratovati februarja lani, kmalu pa je postalo jasno, da ne gredo v prisilno poravnavo, temveč v stečaj. Pregled je pokazal, da je po razglasitvi stečaja manjkalo 850.000 bitcoinov, kasneje pa so jih 200.000 našli. Skrbniki strani so se izgovarjali, da je za manjkajoče bitcoine kriva napaka v ustroju bitcoina, a so raziskovalci dokazovali, da tako imenovan transaction malleability ne more biti razlog za tako ogromno...

15 komentarjev

Okradli prvo bitcoinsko banko Flexcoin

Slo-Tech - V luči izginotja več kot pol milijarde dolarjev vrednih bitcoinov s propadle japonskega borze Mt.Gox se zdi vdor v Flexcoin in kraja dobrega pol milijona dolarjev vrednih bitcoinov zanemarljiva, a jo omenjamo zaradi oznake, ki si jo je bil Flexcoin pripel. Flexcoin je bil najboljši približek banki za bitcoine.

Na spletu je (bilo) precej elektronskih denarnic, kamor so lahko lastniki parkirali svoje bitcoine, čeprav je to precej tvegano početje, ko se izkazuje vsak dan. Vdori so pogosti in v tem primeru bitcoinov ne moremo dobiti nazaj, zato je najvarnejše mesto zanje še vedno zunanji disk ali CD, ki nista povezana z računalnikom in še posebej ne v internet. A Flexcoin je bil banka in hranilnica obenem.

Flecoin je priznal, da jim manjka 896...

35 komentarjev

Mt.Gox v stečaju, izgubljenih za pol milijarde dolarjev bitcoinov

Reuters - Tokijska borza za trgovanje z bitcoini Mt.Gox, ki je bila svoj čas največja na svetu in je v začetku tedna nepojasnjeno izginila s spleta, je začela stečajni postopek. Na njihovi spletni strani uradnega obvestila o tem sicer še ni, a je Mt.Goxov izvršni direktor Mark Karpeles to potrdil na današnji tiskovni konferenci. Škode je za slabe pol milijarde dolarjev.

Karpeles je na novinarski konferenci potrdil, da so zaradi vdora v njihove sisteme bržkone izgubili vse bitcoine, ki so jih imele na borzi njihove stranke. Da je situacija resna, priča že dejstvo, da si je nadel obleko s kravato, česar pri njem nismo vajeni, in da se je opravičil tudi v japonščini. Dejal je, da je za katastrofo kriva "ranljivost v njihovem...

55 komentarjev

Bitconi vredni več milijonov dolarjev izpuhteli v piramidni shemi

Slo-Tech - Na začetku smo se spraševali, ali lahko decentralizirana anonimna digitalna valuta bitcoin preživi. Vrednost vsake valute je odvisna od zaupanja vanjo in to ključno pri opazovanju, ali se bo bitcoin prijel ali ne. Za zdaj kaže, da se je dobro uveljavil, saj so ga začele pestiti enake tegobe kakor resnične valute.

Menjalni tečaj med dolarjem in bitcoini lepo poskakuje gor in dol, doživeli pa smo tudi že manjše balončke, ko se je vrednost bitcoina povzpela na 30 dolarjev in upadla za več kot 80 odstotkov. Trenutno je bitcoin spet v bikovskem trendu in se giblje okoli 10-12 dolarjev za bitcoin. Še bolj znamenita prevara, ki se ji očitno ne more izogniti nobena valuta, nobena država in nobeno ljudstvo, je klasična Ponzijeva shema. Svojo inkarnacijo je imela tudi na trgu...

22 komentarjev