»

Izšla nova verzija Windows 95 kot aplikacije v JavaScriptu

Slo-Tech - Čeprav je Windows 95 dobesedno operacijski sistem prejšnjega tisočletja, še vedno služi kot poligon za dokazovanje sposobnosti nadebudnih razvijalcev. Felix Rieseberg že več let razvija verzijo Windows 95 kot aplikacijo Electron, ki je ta teden dosegla nov mejnik. Štiri leta staro verzijo je nadgradil tako, da lahko teče kot samostojna aplikacija v Windows (32-bitni, 64-bitni, ARM64), Macu (Intel ali Apple M1) ali Linuxu (32-bitni, 64-bitni, ARM64 in ARMv7). V celoti je napisana v JavaScriptu, zato teče nekoliko bolj zatikajoče. Temelji na Electron v21 in projektu v86, torej gre v bistvu za emulator kot aplikacijo. To ni nič posebej novega, je pa vseeno zanimivo.

Kodo in program lahko prenesemo z Githuba. Kot pojasnjuje Rieseberg, je za praktično uporabo - torej za igranje Dooma - seveda bolj smiselno uporabiti pravi virtualni stroj in vanj namestiti Windows 95. A tudi Windows 95 kot aplikacija v Javascriptu deluje povsem spodobno, dasiravno nekoliko počasneje. Predvsem pa se ni...

23 komentarjev

Qualcommov Snapdragon 850 za prenosnike Always Connected

Slo-Tech - Qualcomm je napovedal novo platformo Snapdragon 850 za mobilne naprave, ki jih bo poganjala ARM-jevska verzija Windows 10. Nov procesor Snapdragon 850 nadomešča Snapdragon 835 (in ne 845!), ki ga je ARM pripravil za prve osebne računalnike Always Connected. To je ARM-jev in Microsoftov odgovor na iPade Pro, ki ima ARM-jeve procesorje, podporo za LTE, dolgo avtonomijo in takojšnji zagon iz hibernacije.

Snapdragon 850 je v resnici posebej prilagojena verzija Snapdragona 845
, ki smo ga v začetku leta videli v prvih telefonih. Snapdragon 850 bo namenjen izključno računalnikov in ne telefonom. V osnovi je narejen na isti 10-nm tehnologiji in ima enak modem X20, a je po Qualcommovih besedah posebej prilagojen za delo v...

7 komentarjev

Prispeli Windows 10 za ARM in ustrezna prenosnika

Slo-Tech - Skoraj natanko leto dni po napovedi, da je Windows 10 za ARM resna zamisel, ki je že zelo blizu uresničitve, smo ga dočakali. Microsoft je danes predstavil Windows 10 ARM, Asus pripadajoč prenosni računalnik, HP pa tablico. Microsoft obljublja, da bo Windows 10 ARM zapolnil vrzel med pametnimi telefoni in prenosnimi računalniki, torej da bo združil najboljše iz obeh svetov. To naj bi bilo po eni strani tipkovnica, sledilna ploščica in splošni operacijski sistem za poganjanje vseh programov, po drugi strani pa neopazno preklapljanje med Wi-Fi in LTE, takojšnji zagon (v resnici so always-on), dolga avtonomija in prenosne dimenzije.

Asusov prenosnik NovaGo 2-in-1 ima baterijo, ki zdrži 22 ur normalne uporabe...

29 komentarjev

Microsoft pokazal Windows 10 za ARM, ki bo podpiral x86

Slo-Tech - Na WinHEC-u (Windows Hardware Engineering Community), ki danes poteka v kitajskem Šendženu, je Microsoft pokazal, kako resno misli z Windows 10 in ARM. Windows 10 bo namreč mogoče poganjati tudi na platformi ARM. Prihodnje leto bo Qualcomm izdal procesorje, ki bodo sposobni poganjati Windows 10, ki bo za ARM emuliral x86. Torej bomo na njih lahko poganjali čistokrvni Windows 10 za 64-bitno PC-arhitekturo in ne kakšne oskubljene verzije, kot je bil na primer Windows RT. Če se to sliši zapleteno, povejmo takole - kodo za emulacijo bo vseboval Windows 10, a bo moral biti tudi ARM-procesor na to pripravljen.

Glavni problem Windows RT ni bila hitrost, temveč funkcionalnost. Ker je šlo za drugo platformo, smo potrebovali nove aplikacije, teh...

23 komentarjev

Bo Windows za ARM dobil emulator x86?

ZDNet - Glavni problem Windows za ARM je prav dejstvo, da je napisan za arhitekturo ARM. Samo po sebi to seveda ne predstavlja težave, a običajno želimo poganjati še kaj drugega poleg golega operacijskega sistema. Aplikacij za ARM je malo, zato je Windows RT na tablicah in Surfaceu zgolj pogojno uporaben. Na pametnih telefonih teh težav ni, ker zanje že zaradi samega vmesnika pišejo namenske aplikacije, a na velikih tablici bi včasih želeli pognati kaj iz sveta x86. Odslej bomo lahko.

ZDNet je iz zanesljivih virov izvedel, da bo ena izmed naslednjih verzij Windows 10 za ARM dobila...

73 komentarjev

Intel bo proizvajal ARM-procesorje

vir: Forbes
Forbes - Intel je napovedal, česar še pred meseci ne bi nikoli verjeli: na svojih proizvodnih linijah bo izdeloval procesorje na arhitekturi ARM za konkurenco. Altera je namreč sklenila dogovor s procesorskim gigantom, da bo zanjo izdeloval čipe Stratix 10, ki vsebujejo 64-bitni štirijedrni procesor na arhitekturi ARM Cortex-A53 ter FPGA-vezje. Je Intel, ki je dolga leta proizvajal procesorje le po lastnih načrtih (če izvzamemo bolj simbolične količine FPGA-jev za druge naročnike), priznal poraz arhitekturi x86 na mobilnem področju? Daleč od tega.

Arhitekturi ARM in Intel/x86 sta na mobilnem trgu huda konkurenca. V namiznih in prenosnih računalnikih si je x86 zagotovil močno prevlado, medtem ko je mobilnih napravah situacija...

50 komentarjev

Windows RT uspešno jailbreakan

Putty na Windows RT

vir: Tweak Town
Tweak Town - Po nekaj mesecih od izida prvih tablic z operacijskim sistemom Microsoft Windows RT, ki teče na ARM platformi, je nikaragovskemu hekerju vendarle uspelo zaobiti zaščito, ki na tej različici sistema onemogoča poganjanje nepodpisanih namiznih aplikacij. Z uporabo razhroščevalnika, ki omogoča oddaljeno razhroščevanje aplikacij in ima dostop do celotnega pomnilnika naprave, je spremenil zastavico, ki določa način preverjanja digitalnega podpisa aplikacije in s tem omogočil poganjanje poljubnih aplikacij.

S tem, ko mu je nato brez večjih težav uspelo pognati nekaj namiznih aplikacij, je prišel do (za nekatere) presenetljivega zaključka, da je Windows RT polno prenesena (in ne okrnjena) različica sistema Windows 8 in da je ta blokada postavljena bolj iz marketinških...

7 komentarjev

Windows 8 za ARM ne bo podpiral starih programov

vir: engadget
ZDNet - Letos nas je Microsoft presenetil z napovedjo, da bo naslednja verzija Windows 8 izšla tudi v inačici za arhitekturo ARM. Izid sicer ne bo sočasen z inačicama za x86 in x64. Ob napovedi je Microsoft demonstriral delujočo različico Officea za Windows 8 ARM, a še vedno bo velik problem arhitekture pomanjkanje programske opreme.

Microsoft je očitno potrdil, da na Windows 8 ARM ne bo tekla nobena programska oprema, napisana za x86 ali x64, pravijo v Intelu. To pomeni, da ne bo nobenih trikov, bližnjic ali emulatorjev, ki bi vendarle omogočili prihod velikega števila že napisanih aplikacij za Windows na ARM. Tako bo izidu in tako bo ostalo tudi kasneje, saj Microsoft ne načrtuje nobenih korakov v tej smeri tudi pozneje.

Po...

40 komentarjev