»

Španija oglobila Amazon in Apple zaradi kartelnega dogovarjanja

Slo-Tech - Španski varuh konkurence CNMC (Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia) je ugotovil, da sta Amazon in Apple z dogovarjanjem kršila pravila prostega trga in nezakonito omejevala konkurenco, zato ju je oglobil. Apple bo moral plačati 143,6 milijona evrov, Amazon pa 50,5 milijona evrov. Obe podjetji sta že napovedali pritožbo.

Podjetji sta oktobra 2018 sklenili dogovor, da bo Amazon pooblaščeni prodajalec Applovih izdelkov v Španiji. To je v praksi pomenilo, da je Amazon začel sistematično brisati obstoječe prodajalce Applovih izdelkov, ki so želeli oglaševati oziroma prodajati prek Amazonove platforme. Amazon je omejeval tudi prodajalce iz drugih držav pri prodaji Applovih izdelkov španskih potrošnikom. Omejitve so bile tudi pri oglasih, ki so se prikazovali ob iskanju Applovih izdelkov. Po mnenju CNMC sta podjetji z dogovorom in dejanji, ki so sledila, kršili protimonopolno zakonodajo in ovirali konkurenco.

Apple je dejal, da je bil namen dogovora omejiti prodajo...

12 komentarjev

Francosko sodišče Applovo milijardno globo znižalo za dve tretjini

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francosko sodišče je občutno znižalo predlani dosojeno globo Applu zaradi kršitev protimonopolne zakonodaje. Francoski varuh konkurence je Applu tedaj izrekel 1,1 milijarde evrov globe, ki pa jo je sodišče sedaj znižalo na 372 milijonov evrov. Dotlej najvišjo izrečeno globo je sodišče znižalo, ker je razsodilo, da je kršitev manj.

Sodišče je pritrdilo varuhu konkurence, da je Apple izrabljal prevladujoč položaj na trgu in odvisnost prodajalcev od Appla, ni pa potrdilo, da bi se Apple dogovarjal o cenah. Poleg tega je sodišče nižje ocenilo škodo, ki je ob tem nastala, ter obseg kršitev. Zaradi tega je izračunana globa za 728 milijonov evrov nižja in znaša le še tretjino prvotne. Kaznovana sta tudi veletrgovca Tech Data in Ingram Micro, ki morata plačati 76 in 63 milijonov evrov globe.

Apple se je na odločitev odzval pričakovano. Pozdravil je znižanje globe in ugotovitev, da ene kršitve ni bilo. Hkrati pa napoveduje pritožbo, v kateri želi dokazati še neutemeljenost drugega očitka.

0 komentarjev

Applu v Franciji 1,1 milijarde evrov kazni

Applova trgovina v Parizu

vir: Wikipedia
Reuters - Francoski urad za varstvo konkurence je Apple kaznoval z 1,1 milijarde evrov kazni, potem, ko je podjetje v svoji dobaviteljski verigi kršilo protikartelna pravila. Kaznovani sta bili še povezani podjetji, ki sta njihove izdelke prodajali na debelo, Tech Data s 76 in Ingram Micro z 63 milijoni evrov.

Kot so pojasnili na uradu, so se Apple in obe podjetji dogovorili za tako nastopanje na trgu, ki je onemogočalo distributerjem, da bi si med sabo konkurirali, zaradi česar so v praksi sterilizirali trg Applovih izdelkov na debelo.

Predstavniki Appla so odločbo označili za presenetljivo, saj se ta po njihovem mnenju nanaša na v Franciji ustaljene poslovne prakse, ki so bile vzpostavljene skozi desetletja pravnih precedensov. Dodali so še, da bo odločitev urada povzročila kaos za podjetja v vseh branžah. S kaznijo se seveda ne strinjajo in se bodo nanjo pritožili.

To je sicer že druga denarna kazen, ki so jo francoske oblasti v zadnjem času izrekle Applu. V začetku februarja je...

7 komentarjev

Apple v Franciji kaznovan zaradi upočasnjevanja iPhona

Slo-Tech - Francoska agencija za varstvo konkurence (DGCCRF) je Apple po priznanju krivde v poravnavi oglobila s 25 milijoni evrov zaradi zavajajočih praks. Apple svojih uporabnikov ni obvestil, da lahko nadgradnja na novo verzijo iOS povzroči počasnejše delovanje starejših telefonov iPhone. V nekaterih primerih je bila upočasnitev tako izrazita, da uporabniki niso imeli druge izbire kakor kupiti novo napravo. Ker nadgradnje ni bilo možno razveljaviti, je to predstavljajo nepošteno poslovno prakso. Apple je prijavila organizacija HOP, ki se bori proti načrtovani zastarelosti naprav.

Apple je sprejel 25-milijonsko globo. Poleg prenehanja te prakse bo moral na spletnih straneh objaviti še poročilo o tej težavi. V izjavi za javnost so dejali, da je bil njihov cilj vedno proizvajati varne izdelke, k čemur sodo tudi zagotavljanje, da zdržijo čim dlje. Zato so zadovoljni, da je spor z DGCCRF končan. Da posodobitve namerno upočasnijo iPhone, je Apple že priznal, a z utemeljitvijo, da gre za...

38 komentarjev

Apple v Franciji poravnal milijone davkov za nazaj

vir: Wikipedia
Le Monde - Po poročanju francoskih medijev naj bi podjetje plačalo kar pol milijarde evrov, potem ko so tamkajšnji davčni organi nedavno zaključili več let trajajočo preiskavo, pri kateri so se osredotočili na zaslužek podjetja na francoskih tleh v zadnjih desetih letih. Tamkajšnja davčna uprava zaradi davčne tajnosti seveda novice ni mogla potrditi, so jo pa že potrdili predstavniki Appla in napovedali, da bodo podrobnosti objavili v svojih javnih poročilih.

Apple in druga velika tehnološka podjetja so zaradi domnevnega izmikanja davkom zadnja leta na stari celini pod drobnogledom. Evropska komisija je leta 2016 denimo odločila, da je Apple med leti 2003 in 2014 zaradi optimizacije svoje poslovne strukture plačal premalo davkov...

9 komentarjev

Amazon kaznovan zaradi zavajanja potrošnikov

Slo-Tech - Nekako smo se že navadili, da prečrtanim cenam na razprodajah ni verjeti; stara cena je verjetno napihnjena, da je prikazan popust bolj impresiven. Podobno se dogaja tudi na internetu, zaradi česar je bil Amazon v Kanadi kaznovan z milijonom dolarjev. Glede na Amazonove dobičke je globa bolj simboličnega pomena, a pomembna je njena sporočilna vrednost, da se vsega pač ne sme.

Kanadski urad za varstvu konkurence je po dveletni preiskavi dosegel dogovor z Amazonom, da zaradi zavajanja potrošnikov plača milijon dolarjev kazni. Problematične so bile primerjalne cene dobaviteljev, ki jih je Amazon prikazoval poleg svojih cen. Seveda so bile primerjalne cene zelo visoke, da je bila Amazonova cena videti kakor odlična kupčija, tudi kadar je šlo za povsem normalno...

25 komentarjev

Google v Rusiji kaznovan zaradi zlorabe prevladujočega položaja

The Wall Street Journal - Običajno poročamo o Googlovih težavah s protimonopolnimi inštitucijami v EU in ZDA, to pot pa se je internetni velikan v težavah znašel v Rusiji. Tamkajšnja zvezna agencija za varstvo konkurence je februarja začela preiskavo Googla zaradi suma zlorabe monopolnega položaja na trgu pametnih telefonov, ko se je največje rusko internetno podjetje Yandex pritožilo zaradi Googlovih praks. Google je namreč prodajalcem pametnih telefonov prepovedoval prednameščanje Yandexovih aplikacij na telefone. Glavni problem je tako integracija Googlovih lastnih aplikacij v operacijski sistem Android in onemogočanje konkurence.

Agencija je za medije povedala, da so Google spoznali za krivega zlorabe prevladujočega tržnega položaja. Celotno odločitev z utemeljitvijo bodo...

11 komentarjev

Bo Microsoft ponovno kaznovan zaradi kršitve monopolnih prepovedi?

The Register - The Register poroča, da naj bi evropski regulatorji trga neuradno odločili, da Microsoft ni spoštoval protimonopolnih določil Evropske komisije. Tako naj bi Microsoft moral kmalu pričeti plačevati 2,5 milijona USD kazni na dan, pričenši s 15. decembrom lanskega leta.

Po podatkih Microsoft Watch-a, je Microsoftov pravni oddelek zaposlenim poslal obvestilo iz katerega je moč razbrati, da se podjetje že pripravlja na plačevanje omenjene kazni.

Kot je znano, je Evropska komisija od Microsofta zahtevala, da tržnim tekmecem omogoči vpogled v komunikacijske protokole operacijskega sistema Windows, zahtevali pa so tudi, da Microsoft pripravi posebno različico operacijskega sistema brez Windows Media Playerja. Zaradi nespoštovanja monopolnih prepovedi je Evropska komisija Microsoft leta 2004 že kaznovala s kaznijo v višini 628 milijonov dolarjev, na katero pa se je Microsoft pritožil. Tokratna kazen pa se nanaša na nespoštovanje zahteve, da Microsoft priskrbi dokumentacijo o omrežnih...

120 komentarjev