»

Prvi sodni postopki v primeru Anom

Slo-Tech - V ZDA se začenja sojenje enemu izmed 17 obtoženih v primeru ANOM, o katerem smo prvikrat poročali lani. Britanskega in nizozemskega državljana Aurangzeba Ayuba obtožujejo organiziranega izsiljevanja, ker je sodeloval pri dejanjih preprodaje drog, pranja denarja in oviranja policijskih preiskav. Preganjajo ga po zakonu RICO, ki je namenjen lovu na mafijske šefe. Primer se bo nadaljeval 10. junija letos.

Zgodba sega v leto 2018, ko je v ZDA stekla operacija Trojan Shield oziroma v Avstraliji Ironside. Lastnik podjetja Anom, ki je ponujal telefone za varno komunikacijo, je začel sodelovati s policijo. Podobne telefone za šifrirano komunikacijo sta bila pred tem ponujala tudi Phantom Secure in Sky, za katera je bil delal tudi kasnejši ustanovitelj Anoma. Policija je v Anomove telefone dodala orodja za prisluškovanje, nato pa so njegovi distributerji telefone ponujali kriminalcem, ki za past niso vedeli. Šifrirani telefoni samo po sebi niso nič prepovedanega, a nekateri prodajalci jih...

5 komentarjev

Iranski hekerji šest let prisluškovali komunikaciji prek WhatsAppa in Telegrama

Slo-Tech - Vsaj od leta 2014 iranski hekerji izvajajo obsežno operacijo prisluškovanja oporečnikom, izseljencem in kritikom režima, je ugotovil CheckPoint. V akciji, ki je tekla pod radarji kar šest let, so spremljali šifrirano komunikacijo prek Telegrama in WhatsAppa, prestrezali gesla za upravljalnika gesel KeePass ter sporočila sms, prisluškovali telefonom ipd. Programi so imeli tudi možnost zajemanja zaslonske slike in pošiljanja datotek upravljavcem virusov.

Napadali so tako računalnike z Windows, kjer lahko tečejo namizne verzije aplikacij, kot tudi mobilne telefone. Za to jim ni bilo treba zlomiti šifrirnih protokolov, temveč je zadostovalo prestreči komunikacijo na izviru. Proti temu se pisci aplikacij teže borijo, saj gre za okužene naprave uporabnikov, ne pa za ranljivost v aplikaciji. V nekaterih primerih pa je šlo za phishing, ko so lažne spletne strani terjale vpis prijavnih podatkov za Telegram. Da se v tem primeru ne da kaj dosti storiti, so potrdili tudi v Telegramu, medtem...

10 komentarjev

Evropska komisija zaposlenim: uporabljajte Signal

Slo-Tech - Očitno v želji, da nekoliko dvigne standarde pri varnosti komuniciranja, je Evropska komisija (EK) zaposlenim interno sporočila, da je bila kot priporočena oblika komunikacije izbrana aplikacija Signal. Ključna prednost pred konkurenčnimi aplikacijami, denimo iMessageom, WhatsAppom ali Telegramom, ki so prav tako celostno oz. end-to-end šifrirani, pa naj bi bila njena odprtokodna narava.

Nasvet EK seveda velja samo za komunikacijo zunaj službenih omrežij, za siceršnjo službeno komuniciranje zaposleni uporabljajo šifrirano elektronsko pošto, ko gre za vsebine zaupne narave, pa vse skupaj poteka pod varnostno še strožjimi pogoji.

Signal so sicer razvili že leta 2013, zadnja leta pa uživa podporo neprofitne fundacije Signal Technology Foundation, za katero stoji Brian Acton, eden od ustanoviteljev WhatsAppa, ki se je pozneje razšel z vodstvom Facebooka. Komunikacija prek Signala je celostno šifrirana, prav tako tudi metapodatki. Kako malo podatkov pravzaprav na njihovih strežnikih...

71 komentarjev

WhatsApp šifrira vso komunikacijo

Slo-Tech - WhatsApp je pred poldrugim letom napovedal, da bodo uvedli popolno šifriranja sporočil uporabnikov (end-to-end), in besedo so držali. Tako so včeraj sporočili, da je tehnični del storitve dokončan, tako da so odslej vse oblike komunikacije šifrirane. Potrebujemo le najnovejše verzijo njihove aplikacije in to zadostuje, saj ni treba nikjer ničesar dodatno vključiti. Tehnične podrobnosti pojasnjujejo, katere algoritme uporabljajo - AES-256 in HMAC-SHA256 v sklopu protokola Signal. Šifriranje je izvedeno tako, da tudi s prestreženim ključem ni mogoče odšifrirati starejših pogovorov.

Ker WhatsApp vso komunikacijo šifrira že na viru in ker je nikjer ne shranjuje, je v teoriji dostop do nje -...

65 komentarjev

Iranski hekerji napadali ameriško civilno infrastrukturo

The Wall Street Journal - Hekerski napadi so v modernem svetu več kot le nevšečnost, saj lahko onesposobijo kritično infrastrukturo in povzročijo veliko škode. The Wall Street Journal piše, kako so iranski hekerji pred dvema letoma vdrli v nadzorni sistem manjšega jezu, ki je približno 30 kilometrov oddaljen od mesta New York. Zaskrbljujoče je, da so vdor odkrili bolj po naključju kot z nadzornimi sistemi.

V letih 2011-2013 je bila internetna vojna med Iranom in ZDA še posebej živahna. Američani so verjetno z izraelsko pomočjo lansirali virus Stuxnet, ki je v iranskem obratu v Natancu sabotiral centrifuge za bogatenje urana, Iranci pa so aktivno napadali ameriške banke in drugo infrastrukturo.

Strokovnjaki...

4 komentarji

WhatsApp umazano blokira konkurenta

Android Police - WhatsApp sodi med velikane hipnega sporočanja, saj njegove aplikacije za pošiljanje sporočil in govorno komunikacijo na mobilnih telefonih uporablja več kot milijarda ljudi. Zato je toliko bolj nenavadno, da se WhatsApp toliko boji konkurenta Telegram, da so se ga lotili z umazanimi triki. Aplikacija WhatsApp za Android ne omogoča več odpiranja povezav, ki vsebujejo besedo telegram, niti ne dovoli njihovega kopiranja ali posredovanja.

Aplikacija WhatsApp v pogovorih samodejno pretvori vse naslove strani v hiperpovezave, tako da jih lahko enostavno kliknemo in oddeskamo na stran. To pa se ne zgodi, če se domena imenuje telegram. Da je situacija res čudna,...

12 komentarjev

WhatsApp sklenil partnerstvo z WhisperSystems za šifriranje sporočil

Slo-Tech - WhatsApp, ki ga poznamo po priljubljeni aplikaciji za pošiljanje sporočil po mobilnih telefonih prek podatkovne povezave, sicer pa ga je letos kupil Facebook, je napovedal partnerstvo z WhisperSystems. Sporočila bodo šifrirana od pošiljatelja do prejemnika, tako da jih ne bo mogel prestreči in prebrati nihče, niti WhatsApp sam. To pomeni, da tudi organi pregona ne bodo mogli dobiti sporočil, ker WhatsApp šifrirnega ključa ne bo imel. To pomeni, da 600 milijonom uporabnikov WhatsAppa ne bo treba storiti ničesar, pa se bodo pomenkovali šifrirano.

WhisperSystems je partner pri projektu, ki je razvil protokol TextSecure, katerega bo WhatsApp uporabljal za dostavo sporočil. Odjemalec za Android že podpira šifrirano izmenjavo besedilnih sporočil, medtem ko...

9 komentarjev