»

Ali je zadnja rast bitcoina posledica manipulacije?

Yahoo News - John Griffin z Univerze v Austinu, ki je z analizo trgovanja dokazoval, da je bila rast bitcoina leta 2017 posledica tržnih manipulacij, sumi, da je tudi letošnji odboj podobne provenience. Ob tem priznava, da je sedaj podatkov za analizo bistveno več, zato ne more z gotovostjo trditi, da se to res dogaja. Indici pa kažejo v to smer, dodaja.

Leta 2018 sta John Griffin in njegov doktorski študent Amin Shams analizirala 200 GB podatkov o trgovanju z bitcoinom, ki so se nanašali na meteorski vzpon v letu 2017. S precejšnjo verjetnostjo sta sklepala, da je nekdo umetno napihoval vrednost bitcoina. Našla sta drugo kriptovaluta, ki bi morala biti v celoti pokrita z dolarji, a so jo tedaj množično in nekrito sproščali v obtok. Vsakokrat ko se je pojavila nova količina v obtoku, je zrasla tudi cena bitcoina. Ugotovila sta, da za rastjo bitcoina stoji en posameznik ali povezana skupina.

Nenavadno obnašanje je Griffin opazil tudi lani, ko je bil bitcoin kot pribit med 16.000 in 17.000...

18 komentarjev

Bitcoin v tednu dni pridobil tretjino vrednosti

Slo-Tech - Slab teden je minilo od objave, da je bitcoin presegel 30.000 dolarjev, pa je že stopničko više. Včeraj je presegel vrednost 40.000 dolarjev, torej se je v manj kot mesecu dni njegova vrednost podvojila, od začetka divje rasti oktobra pa se je početverila. Rekordne vrednosti, ki so dvakrat višje od prejšnjega vrha konec leta 2017, vzbujajo vprašanje, kaj jih je povzročilo. Neposredni razlog je seveda povečano povpraševanje, a poglejmo globlje.

V minulem letu so se institucionalni investitorji in tehnološka podjetja močneje navdušila nad bitcoinom. PayPal je na primer napovedal, da bo podprl kriptovalute. Po drugi strani pa tudi tako imenovani kiti (whales), torej posamezniki z večjim številom bitcoinom, krepijo svoje pozicije. V decembru so računi z več kot 100 bitcoini, kakor lahko definiramo kite, nagrmadili dodatnih 47.500 bitcoinov. Sedaj je računov z več kot 100 bitcoini 16.300, kar je največ po lanskem marcu. Skupno imajo v lasti 11,46 milijona bitcoinov ali 60 odstotkov...

130 komentarjev

Bitcoin spet oživel

Slo-Tech - Bitcoin je ponovno živahnejši. Včeraj je njegov tečaj za hip presegel 14.000 dolarjev, s čimer je dosegel najvišjo vrednost po poku balona v začetku leta 2018. Tedaj je bitcoin za hip dosegel celo 20.000 dolarjev, potem se je razletel vse do 3500 dolarjev decembra 2018. Junija lani je spet dosegel 13.800 dolarjev, vmes upadel do 5000 dolarjev, sedaj pa je še malo višje.

Ne dosegajo pa vse kriptovalute tako izrazitih vrhov. Litecoin je s 55 dolarji še vedno niže, kot je bil avgusta letos (70 dolarjev) ali junija lani (140 dolarjev). Bitcoin cash je z 260 dolarji prav tako niže kot avgusta in septembra. Podobno velja za ether, ripple in še številne druge kriptovalute. K rasti bitcoina je pripomoglo več dejavnikov, med katerimi so najava Paypala, da ga bo (skupaj s še nekaterimi kriptovalutami) podprl, predlog uredbe Evropske komisije za zakonsko ureditev kriptopremoženja, naraščajoča zaskrbljenost na delniškem trgu spričo negotovosti ob koronakrizi in nasploh pozitivno razpoloženje...

17 komentarjev

Bitcoin presegel 10.000 dolarjev

Slo-Tech - Bitcoin je danes presegel psihološko mejo 10.000 dolarjev, s čimer je presegel tudi najdrznejše napovedi izpred nekaj mesecev. To je seveda takoj vzbudile nove, še drznejše napovedi, kako da bo bitcoin zlahka presegel 40.000 dolarjev v naslednjem letu. Ocene, da bi bil lahko bitcoin čez 10 let vreden 100.000 dolarjev, se ne zdijo več tako neverjetne. Toda prav lahko se zgodi, da bo bitcoin čez 10 let vreden le prgišče dolarjev.

Ne obstaja ena in enotna cena bitcoina, zato moramo precizneje dejati, da je tečaj bitcoina na nekaterih borzah danes presegel 10.000 dolarjev. Spomnimo, da je leto začel pri vrednosti 900 dolarjev. Do neke mere to poganja tudi tečaje ostalih kriptožetonov, a korelacija ni povsod enaka. Bitcoin Cash, ki je nastal z razvejitvijo (fork) iz bitcoina, je bil...

296 komentarjev

Doslej izgubljena skoraj četrtina bitcoinov

Slo-Tech - Medtem ko bitcoin podira rekorde in se spogleduje s psihološko mejo 10.000 dolarjev, je zanimivo vprašanje, koliko tega premoženja je izgubljenega in nedostopnega, ker so ljudje založili gesla, formatirali diske, prodali računalnike ali si kako drugače zaklenili bitcoine. Navsezadnje bitcoin na začetku ni bil vreden skoraj nič, temu primerna pa je bilo tudi skrb zanj. Ocen je bilo že več, ena izmed najbolj empiričnih pa ocenjuje, da je skoraj štiri milijone ali četrtina vseh bitcoinov v obtoku za vedno izgubljenih. To pomeni, da ne moremo do več kot 30 milijard evrov.

Doslej je bilo narudarjenih 16,7 milijona bitcoinov, kar predstavlja 80 odstotkov vseh bitcoinov, ki bodo kdajkoli obstajali. Zgornja meja je 21 milijonov, približujemo pa se ji asimptotično. Pri...

28 komentarjev

Za bitcoinom buren teden

Slo-Tech - Za nami je zelo viharen teden na trgu kriptovalut, ki so se divje preganjale gor in dol, kar je omogočalo velikanske zaslužke in ogromne izgube, odvisno od živcev, potrpežljivosti in sreče. Uverturo je seveda pripravil ameriški Senat, ki je v ponedeljek razpravljal, ali bi bitcoin prepovedali, regulirali ali mogoče pustili pri miru. Odločili so se za slednjo možnost.

V dneh in urah pred zaslišanjem je cena bitcoinov bezljala navzgor, med zasedanjem pa je zaradi pozitivnih novic ponorela in na nekaterih borzah zrasla vse do 800 dolarjev. Senat je namreč odločil, da je bitcoin plačilno sredstvo. Ima številne prednosti pred klasičnimi (nižje stroške transakcij, hitrost, nepovratnost, odpornost na kapitalske kontrole itn.),...

98 komentarjev

Evropska centralna banka budno spremlja bitcoin

Slo-Tech - Ko smo prvikrat pisali o anonimni, decentralizirani, virtualni valuti bitcoin, še ni bilo povsem jasno, ali gre za muho enodnevnico ali pa se bo valuta prijela. Sčasoma se je pokazalo, da je zamisel Japonca Satoshi Nakamoto (za kar se je izkazalo, da gre za psevdonim, saj njegova identiteta ni znano) genialna. Valuta bitcoin je pseudo anonimna, tako da lastnika računa oziroma obeh strani transakcij ni mogoče zlahka identificirati, hkrati pa povsem decentralizirana, kar onemogoča manipulacije. Vse transakcije se poravnavajo takoj in so neizpodbojne, emisija valute pa se vrši z rudarjenjem (izračunavanjem zgoščevalne funkcije, hash). Denarni agregat valute je navzgor omejen na približno 21 milijonov bitcoin in se mu z rudarjenjem približujemo z geometričnim zaporedjem.

Valuta je dobro konvertibilna, saj na internetu najdemo...

61 komentarjev