»

Francija oglobila Google z 250 milijoni evrov

Slo-Tech - Francoski varuh konkurence ADLC (Autorité de la concurrence) je oglobil Google z 250 milijoni evrov, ker podjetje ni spoštovalo zavezujoče odločitve iz junija 2022. Google je po oceni ADLC kršil zaveze o transparentni uporabi avtorskih vsebin založnikov, saj je uporabljal vsebine francoskih novic za trening umetne inteligence. Založnikov o tem ni pravočasno obvestil in se ni dogovoril za ustrezno nadomestilo, temveč je to storil šele z zamudo.

Prav tako je Google šele 28. septembra lani založnikom omogočil enostaven izpis s seznama (opt-out), s čimer preprečijo uporabo svojih vsebin za trening umetne inteligence. Slednjega pa so seveda izvajali že prej. Zaradi tega se založniki niso mogli pogajati za ustrezno višino cen in doseči pravičnega dogovora. Google je s tem kršil štiri izmed sedmih zavez iz leta 2022, kateri spoštovanje je ADLC terjal vsaj pet let.

Google kakopak z odločitvijo ni zadovoljen. Trdi, da je globa nesorazmerno visoka. Google se pritožuje, da kazen ne...

2 komentarja

Google oglobljen v Južni Koreji

Slo-Tech - Južnokorejski varuh konkurence je Alphabetu naložil 42 milijard vonov (29,2 milijona evrov) visoko globo, ker je oviral izdajanje mobilnih iger na konkurenčnih platformah. KFTC (Korea Fair Trade Commission) je ugotovil, da je Google izkoriščal prevladujoč tržni položaj in nepošteno oviral lokalno spletno tržnico One Store.

Gre za dogodke med junijem 2016 in aprilom 2018. Google je v Južni Koreji tedaj zahteval, da založniki mobilne igre izdajajo na ekskluzivno na Google Playu, ne pa na primer na One Storu. Tako večje korejske založnike, denimo NCSoft Corp. in Netmarble Corp., kot tudi manjše in tuje, denimo kitajske, je pozval k ekskluzivni izdaji iger na Googlovi platformi, v zameno pa jim je obljubil večjo vidnost in podporo pri trženju. Za založnike je bilo ključno, da Google njihove igre podpira in predstavlja s čim večjo vidnostjo na prvih straneh, zato so mu ugodili. Google obvladuje več kot tri četrtine korejskega trga.

Google trdi, da niso storili nič nezakonitega, zato...

2 komentarja

Francoski varuh konkurence Googlu izrekel pol milijarde evrov globe zaradi nespoštovanja predhodne odločbe

Reuters - Francoski varuh konkurence (Autorité de la concurrence) je Googlu izrekel 500 milijonov dolarjev kazni, ker v nasprotju z odločitvijo agencije niso uspeli skleniti dogovora z založniki glede nadomestil za prikazovanje izvlečkov novic v Googlovih storitvah. Agencija je januarja letos odločila, da se mora Google pogajati v dobri veri in skleniti pošten dogovor, koliko nadomestila pripada založnikom v zameno za prikazovanje izvlečkov v Google News, pri čemer Google ne sme enostransko prekiniti odnosa in ukiniti storitve, saj ima prevladujoč tržni položaj. Ker Google tega ni storil, mu je Agencija izrekla pol milijarde evrov globe in naložila, da v naslednjih dveh mesecih pripravi sprejemljive ponudbe. Ob nadaljnjem neupoštevanju Googlu grozi 900.000 evrov kazni za vsak dan zamude.

V tokratnem postopku je bilo ključno vprašanje, ali je Google spoštoval predhodno odločitev agencije, ne le formalno, temveč tudi v duhu odločitve. Ta je od njega terjala, da se pogajanja z vsakim...

6 komentarjev

Ekonomija copyright trollinga

Torrent omrežje daje že po sami definiciji dovolj dokazov za začetek postopka.

TorrentFreak - Še je novic s Torrentfreaka: Allan Gregory, floridski pravnik in specialist za pravo interneta, je objavil zanimiv prispevek o denarju za masovnimi p2p tožbami. Upoštevajoč zadnje neuspehe pred sodišči je namreč težko pričavati, da bi lahko še naprej ustvarjale dobiček.

Naziv "masovno tožarjenje" je nekoliko krivičen, saj pravzaprav ni nihče (individualno) tožen, ampak se s tožbo zgolj grozi in jo uporablja kot vzvod za dosego poravnave, kjer p2p uporabnik prizna krivdo, plača odškodnino in se zaveže "nikoli več" dotikati bittorrenta. Zato se za prakso vse bolj uveljavljata imeni speculative invoicing (špekulativno izdajanje računov) in...

17 komentarjev

France Telecom omejuje internetni promet do Megaupload?

Slo-Tech - Francoski ponudnik dostopa do interneta Orange omejuje prenos podatkov s strani Megaupload, ki ponuja gostovanje datotek, do končnih uporabnikov, poroča IT Pro Portal. Na Megauploadu trdijo, da Orange, ki je v lasti France Telecoma, uporabnikom preprečuje dostop do in prenos podatkov z Megauploada in sestrske strani Megavideo, in da lahko te trditve tudi dokažejo. Zaradi tega uporabnikom svetujejo, da svoje pritožbe naslovijo na podporo uporabnikom na Orangeu ali, še bolje, zamenjajo ponudnika dostopa do interneta.

V Orangeu so se na trditve odzvali z nejevero. Kot pravijo, so nad očitki presenečeni, saj tega ne počnejo. Po njihovih besedah je ta težave z dostopom kriv Megaupload sam, saj...

15 komentarjev

Tour de France s satelita

Armstrong je ubežal Virenqueu

Slashdot - Včeraj se je končala 101. Dirka po Franciji, ki jo je že 6. zapored dobil Lance Armstrong in s tem postal rekorder po številu zmag na največji kolesarski dirki na svetu. Letos so se organizatorji v sodelovanju z Evropsko vesoljsko agencijo ESA lotili pogumnega projekta. Deset tekmovalcev so v etapi z vzponom na legendarni l'Alpe d'Huez opremili s sprejemniki, tako da je satelit ves čas beležil njihovo lokacijo. Obstaja precejšnja verjetnost, da bodo že prihodnje leto vsi kolesarji opremljeni s podobnimi sprejemniki. Tako bodo informacije o razlikah med tekmovalci dostopne v realnem času, tudi preko spleta. Klik! Menda bi bilo dovolj že, da bi jim dali mobilne telefone ...

5 komentarjev

DNA copyright

News.com.au - Zadnje čase je moj največji problem pomanjkanje časa, saj mi vsega pobere šola. No, vendar pa si vseeno kdaj pa kdaj vzamem nekaj minutk, da še kaj spišem. Zaradi rahle odsotnosti so moje novice sicer ustrezno zastarele, vendar pa se trudim, da iz svojega velikega arhiva povezav izberem le najbolj zanimive in še vedno aktualne :).
Tale je že ena izmed takih, govori pa o t.i. DNA Copyrightu. Kaj to pomeni? Gotovo veste, da velika večina podjetij veliko da na razne avtorske pravice, ki največkrat pokrivajo razne članke, spise, programsko opremo in še kaj. Zadnje čase pa se na zahtevo raznih filmskih zvezd in ostalih znanih osebnosti uveljavlja tudi DNA copyright, saj so prej omenjene zvezde izrazile skrb o raznih klonih, ki bi jih lahko pridobili iz njihovega DNA-ja. Na njihove skrbi se je odzval The DNA Copyright Institute of San Francisco, ki za ne tako zelo majhne denarje ponuja copyright na DNA zapis. Noro? Presodite sami. ...

1 komentar