»

Vrenje v OpenAI, usoda Sama Altmana nejasna

vir: Axios
Slo-Tech - Ni povsem jasno, kaj se dogaja v podjetju OpenAI, od koder so v petek nepričakovano odpustili soustanovitelja in izvršnega direktorja Sama Altmana. Ko je odjeknila vest o njegovem odhodu, so Microsoftove delnice - ker je Microsoft najpomembnejši vlagatelj v OpenAI - hipno izgubile 16 odstotkov vrednosti, a so nato po koncu uradnega trgovanja večino izgub nadoknadile. Po neuradnih informacijah je bil Microsoftov direktor Satya Nadella besen.

V sporu naj bi bila predvsem Altman in soustanovitelj, član upravnega odbora in glavni razvojnik Ilya Sutskever. Jabolko spora je prihodnost tehnologije in hitrost razvoja, kjer Altman zagovarja drznejši in bolj komercialno usmerjen pristop, Sutskever pa bolj previdnega in manj profitnega. OpenAI ima sicer neobičajno strukturo, saj je profitna pravna osebna v lasti neprofitne fundacije. Altman naj bi se zavzemal za več investicij, tako je na primer prepričeval Softbank v milijardni vložek, česar pa odbor ni odobraval.

Kmalu po vesti o...

27 komentarjev

Kriptonovci v zameno za posnetek očesa

Financial Times - Na sceno je stopil (plačljiv vir; alternativa) eden bolj samosvojih projektov s področja kriptovalut: pri Worldcoinu nameravajo z idejo neke sorte kripto univerzalnega temeljnega dohodka vsakemu Zemljanu dodeliti nekaj svojih kovancev - v zameno za posnetek očesne mrežnice.

Kriptovalute se kljub stalnim očitkom glede piramidnosti in energetske požrešnosti vse bolj vkopavajo v finančnem svetu in s tem raste tudi izbor načinov, na katere svojim privržencem dodeljujejo sredstva. Brez dvoma med bolj bizarne sodi tisti, da nam v zameno za kriptožetone srebrna krogla z imenom The Orb skenira vzorec šarenice. To je mehanizem projekta Worldcoin, ki skuša na ta način doseči enolično identifikacijo uporabnikov, da bi sleherni pridobil samo eno njihovo kriptodenarnico. Ideja gre namreč v smeri, da bi vsakemu človeku dodelili majhen znesek istoimenske kriptovalute, kar naj bi bila osnova za povezavo kriptofinančnih sistemov z univerzalnimi temeljnimi dohodki (UTD), ki so po mnenju snovalcev...

18 komentarjev

Optogenetika zdravi slepoto

vir: Nature
Nature - Francoskim raziskovalcem je uspela prelomna demonstracija rabe optogenetike za zdravljenje človeških bolezni: testnemu pacientu, ki je bil popolnoma slep, so z gensko terapijo za silo povrnili vid.

Optogenetika je prijem, pri katerem živčnim celicam z genskim inženiringom dodamo beljakovine, občutljive na svetlobo, in s tem dosežemo, da se nevroni prožijo ob svetlobnih dražljajih. Gre za eno modernejših tehnologij, saj so jo iznašli leta 2005. Zaradi velikega potenciala se je hitro razširila po raziskovalnih ustanovah, kjer jo v glavnem uporabljajo za to, da laboratorijskim živalim dodajajo nov informacijski kanal. Tako je na primer ta mesec prispela študija, v kateri so s svetlobnimi pulzi miškam spreminjali družabno vedenje. Pred leti pa je pozornost pritegnil poskus z mutantskimi kiborškimi kačjimi pastirji, ki so jih upravljali na način, da so jim pritrdili krmilni strojni nahrbtnik, ki je doziral svetlobne puzle v njihovo z genskim inženiringom modificirano živčevje.

Po...

5 komentarjev

Kalifornija razmišlja o univerzalnem temeljnem dohodku

Slo-Tech - Številne preizkuse smo že videli, sedaj pa v Kaliforniji razpravljajo o najbogatejšem tovrstnem preizkusu na svetu. V državnem zboru je predlog zakona o univerzalnem temeljnem dohodku, ki bi skorajda vsakemu polnoletnemu državljanu Kalifornije dodelil brezpogojni mesečni dohodek 1000 dolarjev. Za primerjavo: v Kaliforniji je minimalna plača 12 dolarjev na uro (kar znese okrog 2000 dolarjev bruto na mesec za polni delovni čas brez nadur), povprečna plača pa okrog 9000 dolarjev mesečno, a se močno razlikuje med posameznimi okrožji in mesti. Univerzalnega temeljnega dohodka ne bi prejemali upravičenci do državnega zdravstvenega zavarovanja Medi-cal, CMSP, kuponov za hrano CalFresh, socialne pomoči za družine CalWORKS in prejemniki nadomestila za brezposelnost. Program univerzalnega temeljnega dohodka bi se financiral iz 10-odstotnega davka na dodano vrednost, ki pa ne bi veljal za zdravila, medicinsko opremo, hrano, oblačila, izobraževalne vsebine in šolnine. Trenutno ima Kalifornija...

276 komentarjev

Googlova umetna inteligenca na lov za očesnimi bolezni

Technology Review - Oddelek za umetno inteligenco DeepMind v Googlu ne igra le goja, temveč se bo lotil tudi zelo praktične naloge. V sodelovanju s kliniko za očesne bolezni Moorfields v Londonu se bo umetna inteligenca iz posnetkov očesa naučil prepoznavati bolezni oči. Petletni projekt bo zajemal posnetke oči milijona bolnikov iz Moorfieldsa, podatki pa bodo popolnoma anonimizirani.

Na številne bolezni, ki ogrožajo vid, lahko izkušen zdravnik posumi iz pregled posnetka očesa, na primer na diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. DeepMind se želi z analizo milijona posnetkov naučiti prepoznavanja začetnih stadijev teh in podobnih bolezni, kar bi lahko rešilo vid več tisoč ljudem. DeepMind bo analiziral tako...

6 komentarjev

Z laserjem do nove perspektive

Slashdot - Dandanes je "največji dodatek", ki ga lahko uporabljate z očmi, kakšna (barvna) leča ali očala. A prav kmalu bomo lahko na svet gledali v popolnoma novi perspektivi, saj bo laser, ki bo svetil direktno v oko, poskrbel, da se nam bodo pred očmi prikazovali vsi potrebni in nepotrebni podatki. Prednosti te tehnologije so očitne predvsem v industriji, kjer jo že uporabljajo v Hondinih tovarnah. Slednji so tudi izračunali, da tehniki, ki so jim bile vse informacije dostopne takoj (pred očesom), prihranijo 40% časa pri pregledovanje različnih priročnikov in posledično na mesec Honda privarčujejo 2000 dolarjev na tehnika. Prvi poskusni primerki so že bili poslani tudi ameriškim vojakom v Irak.

Kaj pa domači uporabniki? Verjetno ne boste kar skočili v trgovino in nabavili novega (modnega?) dodatka, saj nosi cenovno nalepko 4000 USD. Vsekakor pa je tehnologija zanimiva tudi za širši krog uporabnikov in bo s pocenitvijo verjetno vgrajena v različne prenosne naprave.

Kako tehnologija...

9 komentarjev

"Računalniški vid"

Slashdot - Poleg razvijanja raznih ultrahitrih procesorjev se računalniška industrija ukvarja tudi s pripravami, ki bodo človeku v prihodnosti lahko močno koristile, saj bodo olajšale marsikatero opravilo. Med bolj zanimive projekte spada projekt, ki razvija napravo Nomad, kakor imenuje izdelek podjetje Microvision. Ko si boste ogledali sliko, boste najbrž pomislili, da gre spet za enega izmed neštetih računalnikov, ki za prikazovanje uporabljajo tehnologijo zaslonov LCD. No, če si boste stvar ogledali od blizu in si prebrali dokaj dolg, a poučen tekst, boste izvedeli, da je Nomad čisto posebna naprava. Posebnost tega pripomočka je, da je računalnik v malem, namesto tehnologije LCD pa s posebnim laserjem riše sliko na očesno mrežnico. Po zagotovilih...

0 komentarjev