»

Kriptovalute skrivališče premoženja tudi med ločitvami

The New York Times - V ZDA se pojavlja čedalje več ločitev, pri katerih je imel eden izmed zakoncev večje količine kriptovalut, ki so po začetku ločitvenega postopka izpuhtele, piše The New York Times. Kakor so ljudje včasih skrivali denar pod žimnico in kasneje na bančnih računih v tujini, so dandanašnji kriptovalute prikladno skrivališče. Zaradi tega cveti tudi industrija forenzičnih analitikov blockchaina, ki iščejo domnevno izginule kriptovalute.

Kriptovalute namreč v nasprotju s pogostim prepričanjem niso neizsledljive. Velja prav nasprotno; vse transakcije so javne in zapisane v verigi blokov (blokchain), niso pa javno znani lastniki denarnic, ki sodelujejo. Težavo pa predstavlja dejstvo, da je sredstva moč zaseči le s poznavanjem gesla oziroma zasebnega ključa. Pri nekaterih ločitvah so v igri veliki zneski, tudi več milijonov, saj številni bitcoini izvirajo iz nižjih zneskov izpred mnogo let, ki so sčasoma z rastjo tečaja pridobili vrednost.

Četudi kriptovalut včasih ni moč zaseči, pa se...

34 komentarjev

Kanadska policija aretirala najstnika, ki je ukradel za več milijonov dolarjev kriptovalut

Slo-Tech - Kanadski policisti so pridržali mladoletnega osumljenca za krajo kriptovalut v vrednosti 32 milijonov evrov. Po podatkih policije iz Hamiltona v Ontariu gre za največjo krajo kriptovalut posamezniku. Seveda smo bili priče že večjim, večstomilijonskim tatvinam, a so bile žrtve tedaj menjalnice ali druga podjetja. To pot pa je nepridiprav kriptovaluto izmaknil fizični osebi.

Uporabil je klasično metodo napada na drugi del (s telefonom) večstopenjskega zagotavljanja pristnosti (SIM swap scam). Napadalec je pridobil dostop do žrtvine telefonske številke, s čimer je imel odprto pot do kriptovalut. Obtožen bo velike tatvine in posedovanja ukradenih predmetov. Policija je ob aretaciji zasegla za 5 milijonov evrov kriptovalut, preostanek pa še iščejo.

Napadalec prihaja iz Kanade, žrtev pa je bila v ZDA. Policija je njegovo identiteto odkrila, ker je del ukradenega uporabil za nakup posebnega redkega uporabniškega imena v eni spletni igri. Tovrstna uporabniška imena so statusni simbol in...

13 komentarjev

Bitcoin spet oživel

Slo-Tech - Bitcoin je ponovno živahnejši. Včeraj je njegov tečaj za hip presegel 14.000 dolarjev, s čimer je dosegel najvišjo vrednost po poku balona v začetku leta 2018. Tedaj je bitcoin za hip dosegel celo 20.000 dolarjev, potem se je razletel vse do 3500 dolarjev decembra 2018. Junija lani je spet dosegel 13.800 dolarjev, vmes upadel do 5000 dolarjev, sedaj pa je še malo višje.

Ne dosegajo pa vse kriptovalute tako izrazitih vrhov. Litecoin je s 55 dolarji še vedno niže, kot je bil avgusta letos (70 dolarjev) ali junija lani (140 dolarjev). Bitcoin cash je z 260 dolarji prav tako niže kot avgusta in septembra. Podobno velja za ether, ripple in še številne druge kriptovalute. K rasti bitcoina je pripomoglo več dejavnikov, med katerimi so najava Paypala, da ga bo (skupaj s še nekaterimi kriptovalutami) podprl, predlog uredbe Evropske komisije za zakonsko ureditev kriptopremoženja, naraščajoča zaskrbljenost na delniškem trgu spričo negotovosti ob koronakrizi in nasploh pozitivno razpoloženje...

17 komentarjev

Provizije za transakcije v bitcoinih spet normalne

Slo-Tech - Po decembrski vročici, ko so zaradi naraščajoče vrednosti bitcoina in preobremenjenosti omrežja potrebne provizije za uspešno izvrševanje transakcij dosegle tudi 30 dolarjev, se je situacija z ohlajanjem trga umirila. Provizije se ponovno gibljejo okrog dolarja, s čimer se bitcoinu vrača osnovna funkcija, to je poceni in hiter prenos denarja.

Provizije so dosegle šestmesečni minimum, saj so padle pod dolar. Njihova višina pada že dober mesec in se bo kmalu stabilizirala okrog ravni, ki smo jih gledali v začetku lanskega leta, to je med 10 in 50 centi. Razlogov za upad je več.

Največ je k temu pripomoglo počasno spuščanje zraka iz decembrskega balona, zaradi česar je transakcij manj. Tedaj se je vsem mudilo čim hitreje kupiti bitcoine ali jih kam prestaviti, sedaj pa se je vrnilo potrpljenje. Drugi zelo pomemben dejavnik pa je prilagoditev uporabnikov. Medtem ko se Segregated Witness še vedno...

11 komentarjev

Kako FURS in ATVP regulirata kriptožetone in kriptovalute

Slo-Tech - Z naraščajočo priljubljenosti kriptovalut in javnih ponudb kriptožetonov (ICO) se čedalje pogosteje postavljajo vprašanja, kako je to pravno urejeno in kaj je na tem področju še treba regulirati. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP), ki je na primer ob ICO-ju ICONOMI-ja opozarjala, da področje v Sloveniji še ni regulirano in zato vlagatelji niso zaščiteni s strani ATVP-ja, je v petek zainteresirano javnost pozvala, naj izrazi svoje mnenje glede regulacije kriptožetonov. Rok se izteče 15. marca.

ICO. ATVP ugotavlja, da je ICO čedalje popularnejši instrument, s katerim so doslej zbrali že več kot 3,7 milijarde evrov sredstev. ICO je podoben javni ponudbi delnic (IPO), ni pa enak. Bistvene razlike so v naravi pravic, ki so pri ICO manjše, saj žeton ni...

507 komentarjev

Kitajska prepovedala javne ponudbe kriptovalut za financiranje (ICO)

Slo-Tech - Bitcoin je v zadnjem tednu izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti, kar sicer ni neobičajna volatilnost te kriptovalute, je pa zadnji nihaj pomemben zaradi dejavnika, ki ga je sprožil. Kitajska je namreč prepovedala financiranje mladih projektov s tako imenovanimi prvimi ponudbami kriptovalut (ICO, initial coin offering). V ponedeljek je kitajska centralna banka odločila, da gre v tem primeru za neregulirane prodaje in transakcije, ki niso zakonite.

Pri ICO-jih sicer ne gre neposredno za bitcoine, saj investitorji kupijo sorodne valute, ki temeljijo na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). Na ta način se ponudniki izognejo obsežni birokraciji, ki jo za izvedbo prve javne ponudbe...

12 komentarjev