»

Na Otoku ogroženi osebni podatkih 40 milijonov ljudi zaradi luknje v Exchangeu

Slo-Tech - Britanska državna volilna komisija je ta teden razkrila, da so bili žrtve vdora v računalniški sistem, ki je potekal med avgustom 2021 in oktobrom 2022. Zakaj so na razkritje 14-mesečnega vdora od odkritja čakali devet mesecev, ni znano. Vemo pa, kaj je vdoru botrovalo. Analize neodvisnih strokovnjakov in preiskovalnih novinarjev prst uperjajo v ranljivosti v Microsoft Exchange Serverju (CVE-2022-41080 in CVE-2022-41082), ki sta bili tisti čas javnosti neznani.

Za ranljivosti smo izvedeli šele konec septembra lani, pravi popravki pa so prispeli novembra. Ko sta se ranljivosti izrabljali, sta bili pravi zero-day luknji. Ranljivosti se imenujeta ProxyNotShell. Microsoft je dejal, da so bili oktobra lani seznanjeni le z enim akterjem, ki ju je aktivno zlorabljal - šlo je za hekersko skupino s tekočim znanjem kitajščine. Kasneje se je pojavilo še več žrtev, denimo Rackspace.

Volilni komisiji bi lahko bili ukradli podatke o 40 milijonih volivcev. Ali so jih dejansko odtujili, ni...

9 komentarjev

Stari diski lahko odpovedo zaradi videospota

Slo-Tech - Zgodba se sliši tako neverjetna, da je brez uradnega vnosa CVE in besede Microsoftovega inženirja Raymonda Chena sploh ne bi jemali resno. Nekateri prenosniki se sesujejo, če se predvaja pesem Rhythm Nation, ki jo izvaja Janet Jackson. To se ne zgodi, ker bi prenosnik predvajal pesem, temveč že če se pesem sliši v istem prostoru. Ključna beseda je resonanca.

Kot piše v CVE-2022-38392, omenjena pesem povzroči težave v nekaterih prenosnih računalnikih iz leta 2005, ki imajo diske neimenovanega proizvajalca, ki se vrtijo s 5400 obrati na minuto. Ti imajo resonančno frekvenco, ki se pojavi tudi v omenjeni skladbi, kar ob zadostni jakosti onesposobi disk. Proizvajalec je težavo takrat rešil tako, da je na zvočnike namestil filter omenjene frekvence, saj se napaka vendarle najpogosteje izrazi, če zvok predvaja kar isti prenosnik.

Težava dandanes ni posebej relevantna, ker prenosniki iz leta 2005, predvsem pa diski s 5400 rpm, verjetno že zdavnaj uživajo večni počitek. Da je zvok lahko...

9 komentarjev

Severnokorejski hekerji čedalje uspešnejši

S takšnimi stranmi so prežali na uporabnike

Slo-Tech - Severnokorejski hekerji so izrabili svoj čas nezakrpano ranljivost CVE-2022-0609 v Chromu (zero-day vulnerability), s čimer so napadli več zahodnih podjetij, vključno z bankami, mediji in IT. Šlo je za delo dveh skupin. Operation Dream Job je napadla 250 računalnikov v 10 različnih podjetij, skupina AppleJeus pa 85 računalnikov. Googlov Adam Weidemann meni, da sta ekipi uporabljali isto kodo, a sta ciljali druge tarče in z drugimi vektorji.

Raziskovalci spremljajo Operation Dream Job od leta 2020, ko so jo v podjetju ClearSky opazili v napadih na obrambne pogodbenike in druga podjetja, ki sodelujejo z ameriško državo, denimo Boeing in McDonnell Douglas. Zbirali so poslovne skrivnosti in druge tajne podatke, napade pa so prožili s socialnim inženiringom prek LinkedIna, elektronske pošte, sporočil na WhatsAppu in podobno. AppleJeus je nekoliko starejši, saj so ga prvikrat opazili leta 2018, ko je napadal menjalnico kriptovalut. Znan je tudi kot ena prvih skupin, ki je z APT...

2 komentarja

Na Pwn2Own padla večina programske opreme

Slo-Tech - Končala se je letošnja izvedba vsakoletnega hekerskega tekmovanja Pwn2Own, na kateri prijavljene skupine in posamezniki poizkušajo demonstrirati izrabo ranljivosti v programski opremi, ki je na razpolago. Pwn2Own vsako leto poteka v Vancouvru, letos pa je zaradi pandemija koronavirusa postal virtualno tekmovanje. Ni pa se spremenil razplet, saj se je ponovno izkazalo, da je večina priljubljene programske opreme ranljiva. Razen enega poizkusa so uspeli vsi ostali.

Skupili so jo Applov Safari na MacOS, operacijski sistem Windows, Ubuntu Desktop, Oraclov VirtualBox in Adobe Reader na Windows. Uspešni tekmovalci so prejeli tudi nagrade, in sicer prvi dan 180.000 dolarjev in drugi dan še polovico toliko.

Tekmovanje je potekalo po ustaljenih pravilih. Razpisana je bila programska oprema, ki so jo ponudili proizvajalci in zagotovili tudi nagrade. Tekmovalci so se prijavili konkretno za posamezen izdelek in ga potem na tekmovanju morali tudi resnično napasti. Katero ranljivost so izrabili, so smeli razkriti le proizvajalcem, ki imajo sedaj 90 dni časa za pripravo popravkov, šele nato bo luknje javno znane.

7 komentarjev

Ranljivost v izvedbi VPN v Linuxu in Unixu

Slo-Tech - Raziskovalci z Univerze v Novi Mehiki so v večini distribucij Linuxa in nekaterih drugih izpeljankah iz Unixa (FreeBSD, OpenBSD, macOS, iOS, Android) odkrili ranljivost v načinu, kako se vzpostavljajo povezave prek navideznih zasebnih omrežij (VPN). Ranljivost napadalcem omogoča, da ugotovijo, ali je uporabnik povezan v VPN, kateri naslov IP mu je bil dodeljen in ali je aktivno povezan na neko spletno stran. S štetjem paketkov in analizo njihove velikost je moč izluščiti vrednosti seq in ack. V nekaterih primerih je mogoče vrivati podatke v povezavo. Ranljive so distribucije, ki uporabljajo systemd od lanskega 28. novembra (izklop reverse path filtering); prav tako je ranljivost tudi v IPv6.

Ranljivost je tako neodvisna od konkretne implementacije VPN, torej je vseeno, ali uporabljamo OpenVPN, WireGuard ali IKEv2/IPSec. Kaže pa, da se s Torom izognemo ranljivosti, ker uporablja SOCKS in se ugotavljanje pristnosti in šifriranje izvajata v uporabniškem delu in ne v jedru. Da napad...

24 komentarjev

Triton je novi Stuxnet

Slo-Tech - Ker so moderni industrijski obrati krmiljeni z računalniki, lahko imajo virusi zelo resne posledice tudi v realnem svetu. Doslej smo videli že nekaj primerov, ko je računalniška koda povzročila poškodbe in težave na fizični opremi. Prvi primer je bil Stuxnet, ki je pred devetimi leti poskrbel za odpoved iranskih centrifug za bogatenje urana. Leta 2013 je Havex napadal evropske in ameriške naftne družbe, v letih 2015 in 2016 pa so ruski hekerji napadli ukrajinsko elektroenergetsko omrežje. Nasledni v vrsti nevarnih virusov je Triton, ki ga strokovnjaki opisujejo kot še bolj dodelani Stuxnet. O njem so prvikrat poročali že konec leta 2017, a še...

5 komentarjev

Medicinski pripomočki še vedno ranljivi

Wired Blog - Prvič smo o računalniških ranljivostih srčnih spodbujevalnikov pisali že pred desetletjem, a se do danes ni kaj dosti popravilo. Da je ranljivost medicinskih pripomočkov pereča tema, tako z vidika varnosti kakor zasebnosti, smo videli že večkrat, izvzete pa niso niti velike naprave v bolnišnicah. Na konferenci Black Hat v Las Vegasu sta raziskovalca Billy Rios (WhiteScope) in Jonathan Butts (QED Secure Solutions) predstavila ranljivosti v napravah podjetja Medtronic, na katere sta podjetje prvikrat opozorila januarja lani. Popravkov do današnjega dne ni, saj isti dokaz koncepta še vedno deluje, trdita....

4 komentarji

Internetni napadi Lurid na nekdanje sovjetske republike

Največ kompromitiranih računalnikov je v Rusiji.

vir: ComputerWorld
ComputerWorld - V državah Skupnosti neodvisnih držav (del nekdanje Sovjetske zveze), Vietnamu, Mongoliji, Kitajski in Indiji so odkrili nov malware Lurid, ki je napadel več kot tisoč računalnikov v skupno 61 državah. Napadalci so merili predvsem na diplomatske misije, ministrstva, vesoljske agencije, raziskovalne ustanove in druge strateško pomembne institucije.

Najbolj prizadete države so Rusija, Kazahstan in Ukrajina. Vektor napada je bil Enfal (znan kot Lurid Downloader), ki je poznan že od leta 2006, a ni bil širše dostopen. Že v preteklosti so ga uporabljali za napade na vladne in nevladne organizacije, a naj bi bil novi napad s temi nepovezan. Gre za klasične napade APT (Advanced Persistent Threat), ko zaposlenim v organizaciji...

1 komentar