»

Kako je fintech sam sebe zaklenil iz denarnice

Slo-Tech - Nekoč obetavni fintech startup Prime Trust, ki je nudil pokojninska varčevanja v kriptovalutah, vmesnike za potrjevanje istovetnosti komitentov (know-your-costumer interface), likvidnost in druge finančne storitve za kriptoborze, menjalnice in podobne igralce, gre v prisilno poravnavo (Chapter 11). Tja ga je pahnila osupljiva nesposobnost, zaradi česar so izgubili več kot 39 milijonov dolarjev. Sodni spis, ki se ga res splača pogledati, se bere kot učbenik slabih praks, nesposobnosti in nezakonitih ravnanj.

Zdi se, da so se težave podjetja, ki se je sámo opisovalo kot "vse-v-enem rešitev za stranke, ki ostaja neprekosljiva na trgu", začele z nezadostnim nadzorom. Ker je podjetje več let beležilo rast in uspeh na cvetočem trgu kriptovalut, je njena vrednost hitro rasla, s tem pa tudi vložki vlagateljev. Ko se je leta 2022 dogajanje na kriptotrgu umirilo, je Prime Trust še nadalje trošil z nezmanjšano hitrostjo. Drugo polovico leto 2022 so že poslovali z izgubo.

To samo po sebi ni...

24 komentarjev

FTX dolguje več kot tri milijarde dolarjev

Slo-Tech - Propad kriptomenjalnice FTX je pustil vsaj tri milijarde dolarjev globoko luknjo, kažejo uradni podatki, ki jih je FTX prijavil v postopku prisilne poravnave (Chapter 11). Največjih 50 upnikov z nezavarovanimi terjatvami od FTX terja 3,1 milijarde dolarjev. Največjemu upniku dolgujejo 226 milijonov dolarjev, desetim pa več kot 100 milijonov. Imen javnosti niso razkrili. V postopku prisilne poravnave morajo podjetja razkriti, koliko in komu dolgujejo. Upniki potem sodelujejo v postopku, ko se odloča o najučinkovitejšem načinu za rešitev podjetja.

Skupno naj bi bilo vseh upnikov več kot milijon, zato bo postopek trajal dlje. FTX naj bi imel sicer 10 milijard dolarjev težko bilanco, a skrbi povzročajo nezavarovana posojila drugemu podjetju istega ustanovitelja Alameda Research, ki naj bi prav tako znašala okrog 10 milijard dolarjev. To ni le slaba praksa, temveč zelo verjetno tudi nezakonito, saj s sredstvi komitentov menjalnice ali banke ne smejo razpolagati na tvegan način. FTX je...

45 komentarjev

FTX gre v prisilno poravnavo

Sam Bankman-Fried

Slo-Tech - Implozija FTX-a se odvija z veliko naglico, saj je podjetje manj kot teden dni po začetku težav, o katerih smo pisali včeraj, že vložilo zahtevek za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). V zahtevku je poleg FTX-a še 130 povezanih podjetij, ki so del konglomerata, denimo Alameda Research in FTX.us. Sam Bankman-Fried je odstopil z mesta izvršnega direktorja, da ga je nadomestil John J. Ray III. V zahtevku lahko preberemo, da ima FTX aktivo in pasivo v velikostnem razredu 10-50 milijard dolarjev, kar je primerljivo z Enronom (60 milijard dolarjev), ki ga je prav tako reševal isti človek.

FTX Group je insolventna, zato druge izbire ni imela. Nadaljnje poslovanje bi namreč škodovalo strankam in investitorjem, zato mora v prisilno poravnavo. FTX ima tudi zamrznjeno premoženje na Bahamih, kjer je posredoval tamkajšnji regulator. Poleg tega sta podjetje začela preiskovati Agencija za trg vrednostnih papirjev (SEC) in Komisija za trgovanje s terminskimi pogodbami (CFTC). Preiskavo...

42 komentarjev

Celsius gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje Celsius, ki se je ukvarjalo s trženjem posojanja kriptovalut, je v sredo vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave (Chapter 11). Da se kuhajo težave, je jasno že vsaj mesec dni, odkar so komitentom onemogočili dvige kriptovalut. To se tudi po začetku prisilne poravnave ne spreminja, želijo pa zlesti na zeleno vejo.

Celsius je dvige, menjave in nakazila ustavil 12. junija letos in pri tem vztraja. Prav tako so ustavili tudi pripisovanje obresti in izdajanje novih posojil, medtem ko obstoječa posojila normalno obratujejo še dalje vključno z obveznostmi kreditojemalcev do Celsiusa. To z drugimi besedami pomeni, da ima Celsius načrt za rešitev finančnih težav, ni pa še jasno, ali bo uspel.

Prijavili so 1-10 milijard dolarjev pasive in 1-10 milijarde dolarjev obveznosti do vsaj 100.000 upnikov - to je v resnici največja vrednost, ki jo je moč izbrati v SEC-ovem obrazcu. Celsius ima sicer po lastnih podatkih okoli 1,7 milijona komitentov in 167 milijonov dolarjev likvidnih...

15 komentarjev

Kriptorazprodaja se nadaljuje, grafične kartice spet ugodne

Bloomberg - Velikanski padci na trgu kriptovalut, ki so v zadnjem mesecu zgrmele za približno tretjino, imajo poleg glavobolov imetnikov kriptovalut in zaposlenih v tej industriji tudi nekaj širših posledic, ki niso vse negativne. Cene grafičnih kartic, ki so se med zadnjimi kriptobaloni uporabljale za rudarjenje kriptovalut, zaradi česar so cene letele v stratosfero, so se občutno pocenile. AMD-jeve kartice iz serije Radeon RX 6000 najdemo že pod priporočenimi maloprodajnimi cenami.

Bitcoin je bil na začetku leta vreden skoraj 50.000 dolarjev, danes se giblje pod 20.000 dolarji. Podobni padci so prizadeli tudi njegove sorodnike, kar je v težave pahnilo tudi številna podjetja s tega področja. Kriptobanka Celsisus je v začetku tedna ustavila izplačila, kmalu je isto storil še Binance, Coinbase pa odpušča. To na drugi strani pomeni, da so se samo v maju grafične kartice pocenile za dodatnih 15 odstotkov. Pocenitev morda niti ni najpomembnejša sprememba, saj so nekateri modeli sploh postali...

39 komentarjev

Kriptovalute še naprej padajo, podjetja odpuščajo

The Verge - Kriptomenjalnica Coinbase je odpustila več kot tisoč zaposlenih, kar je sicer le eden od drastičnih ukrepov večjih akterjev v kriptoindustriji, ki po vnovičnem občutnem padcu valut režejo število zaposlenih in omejujejo poslovanje.

Padanje tečajev kriptovalut, ki se je sicer pričelo že konec lanskega leta, enega od vrhuncev pa doseglo v prvi polovici maja s propadom algoritemskega stabilnega dvojca Terra-Luna, se nadaljuje in podjetjem v tej industriji povzroča vse hujše težave. V ponedeljek je kriptobanka Celsius, ki si je ime ustvarila z bizarno ugodnimi posojili, onemogočila dviganje sredstev; kmalu zatem je dviganje bitcoina ustavila še menjalnica Binance, kar je sprožilo novo paniko. Žeton CEL je od sredine aprila sicer izgubil več kot devet desetin svoje vrednosti. To je bitcoin prvič po decembru 2020 pognalo pod 25.000 dolarjev, s tem pa je vrednost kriptovalut prvič po januarju 2021 globalno padla pod tisoč milijard dolarjev. Trenutno bitcoin niha nekje med 20.000 in...

229 komentarjev

OneWeb gre v prisilno poravnavo

Slo-Tech - Podjetje OneWeb, ki je bilo med tistimi, ki postavljajo svoj satelitski internet, je vložilo zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11). Še ta mesec smo poročali o uspešnih izstrelitvah satelitov, nazadnje minuli teden. Sedaj pa se zgodba za angleško zagonsko podjetje končuje. V petek zvečer so v New Yorku vložili zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. Povod za to potezo je bila odločitev največjega delničarja Softbank, da ne bo vložil dodatnega kapitala v podjetje.

Trenutno je v orbiti 74 satelitov podjetja, na Zemlji pa gradijo polovico od načrtovanih 44 postaj. Prvi preizkusi so pokazali, da je možno dosegati (nedeljeno) hitrost do 400 Mb/s ob zakasnitvah 32 ms. Izvršni direktor Adrian Steckel je dejal, da s težkim srcem sprejemajo to odločitev, a da druge možnosti niso imeli. Nekaj zaposlenih bo obdržalo zaposlitev, je dodal. Končni cilj je bil v nizko orbito poslati 650 satelitov, ki bi zagotavljali hiter dostop do interneta kjerkoli na Zemlji.

Eden...

7 komentarjev

Westinghouse gre v prisilno poravnavo

Vogtle 3 in 4

Slo-Tech - Westinghouse je podjetje, ki ga pri nas najbolj poznamo kot proizvajalca jedrskih elektrarn. Podjetje, ki je s preoblikovanjem nastalo leta 1998, je resnično počelo samo to, medtem ko je originalni Westinghouse iz leta 1886 počel še marsikaj drugega, povezanega z elektriko, dokler ni leta 1997 postal - CBS Corporation. O stečajih podjetij redko pišemo, ker običajno niso spektakularni ali pomembni, a začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11) nad Westinghouse Electric Company je vseeno pomemben, ker gre za simbolen poraz jedrske energije. Westinghouse oziroma njegov pravni prednik je tudi zgradil Nuklearno elektrarno Krško (NEK).

Podjetje je nastalo leta 1998 iz jedrskih ostankih prvotnega podjetja, potem pa ga je leta 2005 kupila japonska...

53 komentarjev

Kodak gre v prisilno poravnavo

Ustanovitelj Kodaka George Eastman, levo, in Thomas Edison

The Wall Street Journal - Ena izmed največjih ikon fotoaparatov in fotografij, 131 let staro podjetje Kodak, ki ga poznamo predvsem kot izdelovalca analognih fotoaparatov in filmov zanje, se pripravlja na začetek postopka prisilne poravnave (Chapter 11 po ameriški zakonodaji o insolventnosti, prisilni poravnavi in stečaju). Če se ne bo v prihodnjih tednih zgodil čudež, bo podjetje vložilo zahtevo za začetek prisilne poravnave, piše The Wall Street Journal.

V Kodaku podrobnosti ne komentirajo, a viri blizu podjetja pravijo, da se utegne prisilna poravnava začeti že februarja. Glavnino sredstev za delno poplačilo dolgov bodo zbrali z dražbeno prodajo 1100 patentov, ki jih ima podjetje. Podjetje bo nato moralo pokazati, da imajo strategijo in...

47 komentarjev