»

Lastniki avtomobilov ne marajo naročnin

Slo-Tech - Nova raziskava, ki jo je izvedel AutoPacific, je potrdila, kar smo potihoma predvidevali. Lastniki avtomobilov niso navdušenim nad novim trendom naročnin za dodatne funkcije v avtomobilih, denimo zaradi hitrejših pospeškov ali navigacije. Medtem ko si skušajo proizvajalci avtomobilov na tak način zagotoviti dodaten stabilen tok prihodkov, so potrošniki skeptični.

V raziskavi so hipotetične kupce novih vozil spraševali, katerih 11 dodatnih storitev bi bili pripravljeni doplačati. Te so segale od internetne povezljivosti za naprave v kabini prek WiFi do igranja iger in oddaljenega nadzora nad avtomobilom (npr. vključitev klimatske naprave na daljavo). Rezultati so zgovorni. Pripravljenosti za nakup dodatne opreme kot naročnin je bolj malo.

Še najbolj zaželena je bila povezava z internetom, za katero bi 15 dolarjev mesečno odštelo 30 odstotkov kupcev novih vozil. Približno četrtina bi jih plačala 10 dolarjev za upravljanja z nekaterimi sistemi v vozilu na daljavo, nato pa so...

63 komentarjev

Mercedes za pospeške zahteva zajetno mesečno naročnino

Slo-Tech - Dokup dodatnih funkcij v avtomobilih, četudi so te tam fizično mogoče, le odkleniti jih je treba, obstaja že desetletja, pospešek pa je dobil v Teslinih modelih. Še korak naprej od enkratnega plačila pa so naročnine, da določene funkcije sploh delujejo. Te ne vključuje več le manj pomembnih bonbončkov, temveč tudi na primer - pospeške. Mercedes je v novih električnih vozilih EQ EQE in EQ EQS zaklenil hitre pospeške (funkcija Acceleration Increase), za vklop pa moramo vzeti zajetno mesečno naročnino.

Za 1200 dolarjev letno dobimo od 20 do 24 odstotkov poskočnejšega konjička z več navora, ki od 0 do 100 kilometrov pospeši 0,9 sekunde hitreje kot brez. Ob nakupu naročnine ni potreben popolnoma noben tehnični ali fizični poseg v avtomobil, temveč se funkcija odklene elektronsko. To seveda pomeni, da ima že vsak avtomobil, ko pride s tekočega traku, ustrezne lastnosti, a so programsko nedostopne.

To ni prva naročnina v avtomobilih. BMW je v preteklosti že skušal zaračunati 80...

200 komentarjev

GitHub pol cenejši in z več brezplačnimi funkcijami

GitHub - GitHub je danes najavil nekaj sprememb, ki jih bodo uporabniki veseli, saj prinašajo tudi brezplačnim uporabnikom nekaj predhodno plačljivih funkcij. Odslej bodo osnovne funkcije brezplačno na voljo za vse, tudi za skupine, ki jih uporabljajo v komercialnih projektih. To pomeni, da število sodelujočih ne bo omejeno, kar je bil doslej pogost razlog za nakup naročnine, saj so bili neomejeno veliki projekti lahko le odprti. Poleg tega dodajajo tudi 2000 minut na mesec brezplačnega dostopa do GitHub Actions (platforma CI/CD).

Kdor bo želel več naprednih funkcij, denimo podporo za SAML, bo še vedno moral kupiti plačljiv račun. A osnovna naročnina se začne pri štirih dolarjev mesečno in ne več pri devetih, medtem ko bo paket Enterprise stal 21 dolarjev na mesec na uporabnika. GitHub dodaja, da so imeli pocenitev že dlje v mislih in da ne gre za odziv na trenutne dogodke v svetu, ki terjajo več oddaljenega sodelovanja. GitHub vse, odkar ga je prevzel Microsoft, povečuje število...

43 komentarjev

Sci-hub: znanstveni pirate bay pod žarometi

Slo-Tech - Nekoliko v senci velikih bitk, ki jih RIAA, MPAA, BSA in druge cehovske organizacije lastnikov avtorskih pravic bijejo proti The Pirate Bayu in ostalim stranem, ki omogočajo nelegalno razpečevanje avtorsko zaščitenih vsebin (glasbe, filmov, programov), poteka velik boj tudi v znanstvenem svetu. Tu je razlika med legalnim in legitimnih še nekoliko večja, raziskovalci, znanstveniki in financerji pa imajo popolnoma drugačen interes kot založniki. In vmes stoji robinhoodovski Sci-Hub ali pirate bay znanstvenega sveta. Ta se je sedaj znašel v središču medijske pozornosti, kar bo trenutni status quo nagnilo v eno ali drugo stran.

Daljšo predzgodbo smo na naši strani opisovali že na dolgo in široko, zato na kratko povzemimo. V romantičnih časih, ko je...

42 komentarjev

Amazon zelo pocenil shrambo v oblaku

Amazon - Konkurenca na področju shranjevanja podatkov v oblaku je huda in temu primerne so tudi ugodne cene za potrošnike. Amazon je ta teden vrgel rokavico konkurenci in predstavil dva prenovljena paketa, ki prinašata bistveno znižane cene.

Unlimited Photos Plan je namenjen v glavnem shranjevanju fotografij, ki jih lahko v njihovem oblaku shranimo neomejeno. Dobrodošla prednost je podpora formatu RAW, v katerem fotografije shranjujejo poklicni fotografi pred nadaljnjo obdelavo, saj v tej obliki slike običajno zasedejo precej več prostora kot v JPG. Naročniki Prime ter lastniki naprav Amazon Fire imajo neomejeno možnost shranjevanja slik že sedaj (in tako bo brez dodatnih stroškov tudi ostalo), preostali pa jo bodo lahko naročili za 12 dolarjev letno. Poleg tega v kompletu dobijo še 5 GB...

46 komentarjev

Neomejena izposoja knjig na Kindlu

Slo-Tech - Amazon se je odločil, da bo Kindle postal prava knjižnica, saj so uvedli možnost naročnine na Kindle Unlimited, ki za 10 dolarjev mesečno ponuja neomejeno branje večine e-knjig in poslušanje avdio knjig, ki jih imajo na zalogi. Za zdaj bo omejen na ZDA.

Trenutno je na izbiro okrog 600.000 naslovov e-knjig in več tisoč avdio knjig. Ti številki ne vključujeta vseh knjig, ki jih ima Amazon na svojih strežnikih, ker gre za pravno-finančna vprašanja in ne tehnične zmožnosti. Knjige, ki so na voljo v tem programu, imajo v Amazonovem seznamu logotip Kindle Unlimited. Ob kliku nanj bo postal izbrani naslov dostopen na vseh napravah z odjemalcem za Kindle, ki jih ima uporabnik v lasti - torej na e-bralniku Kindle, napravah z iOS in Android, na...

12 komentarjev

Prvi dan Google I/O prinesel Android L

The Verge - V San Franciscu se je začela vsakoletna konferenca Google I/O, kjer Google predstavi novosti, ki bodo v prihodnosti krojile svet. Včeraj je Google že na prvem dnevu predstavil kopico novosti in pot v prihodnost, ki bo očitno poskrbela, da bo Android prisoten v vseh porah našega življenja.

Za začetek so postregli s statističnim podatkom, da Android poganja naprave več kot milijarde ljudi, ki dnevno pošljejo 20 milijard sporočilo in 93 milijonov fotografij. To je veliko, a še vedno pomeni, da je 86 odstotkov svetovnega prebivalstva brez androidnega telefona. Veliko večino predstavlja prebivalstvo v državah, kjer je ljudi veliko, denarja pa bolj malo, zato Google začenja projekt Android One, kjer bodo s partnerji razvili...

43 komentarjev