»

Google Bard prispel v EU

Slo-Tech - Googlov poizkus umetne inteligence in konkurent ChatGPT je prispel tudi na Staro celino. Bard je odslej na voljo tudi v 27 državah EU in dodatno še v Braziliji. Google je s splavitvijo Barda v EU čakal, ker je EU pripravljala novo zakonodajo na tem področju. Sedaj je čakanja dovolj, obenem pa je Bard doživel še nekaj posodobitev.

Najopaznejša je gotovo, da odslej razume 40 jezikov, med katerimi je tudi slovenščina. Prav tako lahko sedaj odgovarja v petih slog, ne le v treh: kratkem, dolgem, enostavnem, profesionalnem in neformalnem. Ker ima sintetizator govora, lahko tudi govori. Bard je naredil velik korak tudi k dostopnosti izdelkov, saj si lahko pogovore shranimo ali pa celo delimo povezavo, ki nas pripelje na konkreten dogovor. Kodo, ki jo ustvarja Bard, je možno izvoziti, denimo pythonsko neposredno v Replit.

Bolje se razume tudi s slikami. Te lahko sedaj neposredno nalagamo, podobno kot je vhodni parameter besedilo. Bard lahko slike analizira in opiše. Še vedno pa ostaja...

19 komentarjev

Bing Chat na voljo vsakomur

Microsoft - Pri Microsoftu so obelodanili naslednje korake v razvoju z GPTjem podprtega iskalnega bota Bing Chata; tako vstopa v odprto preizkušanje in dobiva nove sposobnosti, predvsem v smeri grafičnega prikaza in iskanja.

Ni videti, da bi javna opozorila strokovnjakov za strojno učenje kakorkoli ustavljala Microsoft pri njegovem silovitem naletu z vključevanjem algoritma GPT v stvarne izdelke. Čeprav je februarsko lansiranje prenovljenega iskalnika/bota Bing Chata v obliki zaprtega beta testiranja postreglo z več težavami, je storitev že tri mesece pozneje na voljo vsakomur ... z Microsoftovim uporabniškim računom, to je. Toda pomembnejše so najave zmogljivosti, ki naj bi prišle "v bližnji prihodnosti". Bing Chat bo tako znal odgovore vračati v obliki grafov in slik, napravljenih z Bing Image Creatorjem, ki sicer stoji na podlagi družine algoritmov DALL-E in je samostojno na voljo od aprila. Takšna funkcionalnost bo uvedena tudi v obratni smeri - z iskanjem s prepoznavo slik, pri čemer je...

8 komentarjev

Samsung razmišlja o zamenjavi Googla za Bing

Slo-Tech - Še pred letom dni bi bil takšen naslov možen le v znanstvenofantastični zgodbi, a umetna inteligenca in Bing Chat sta pošteno premešala karte. Microsoftov iskalnik Bing obstaja že dobro desetletje (od leta 2009), a ga do letos nihče ni štel za resnega konkurenta. Bing Chat s podporo za GPT-4 je vse to spremenil. Samsung sedaj resno razmišlja, da bi v prihodnosti na svojih napravah privzeto nudil Bing in ne Googlovega iskalnika. V Mountain Viewu so zaskrbljeni.

Ne gre le za prestiž, gre za občutne zneske in predvsem sporočilo trgu. Pogodba s Samsungom je po ocenah vredna tri milijarde dolarjev, z Applom (ki tudi poteče letos) pa celo dvajset milijard dolarjev. To so zneski, ki jih Google plačuje Samsungu in Applu, da usmerjata na njegov iskalnik, zato si lahko le predstavljamo, kolikšne so dejanske koristi za Google. In zato so pogajanja med Googlom in Samsungom, ki trenutno tečejo, zelo ostra.

Seveda ni nujno, da Samsung misli resni. Morda le blefira, a sedaj ima dejansko vzvod...

7 komentarjev

Microsoft svoji umetni inteligenci prisiljen pristriči peruti

Slo-Tech - Microsoftova vključitev ChatGPT v Bing je v resnici spodletela podobno kot Googlov poizkus z Bardom, le da je javnost ni tako strogo sodila. Bing Chat je trenutno na voljo v beta verziji, ki je dostopna s povabilom in po krajšem čakanju, se namreč vede izrazito nenavadno. Microsoft ga je bil zato prisiljen pošteno pohabiti, dokler ga ne popravijo.

Njegovi nefiltrirani odzivi so bili milo rečeno bizarni. Uporabnikom je grozil, jim izpovedoval ljubezen, se spraševal o smislu svojega obstoja in podobno. Izkazalo se je, da so pogovori postajali čedalje bolj nenavadni, ko se je njihova dolžina povečevala. Bing Chat si za razliko od ChatGPT zapomni ves kontekst in skuša odgovarjati v skladu z njim. Hkrati je imel dostop do spleta, torej do aktualnih vsebin. Rezultat je bil nepričakovano buren.

Microsoft se je odločil ukrepati, zato so mu omejili odzive in ga bodo predelali. Za začetek so pogovore omejili na 50 replik dnevno (in pet v posameznem pogovoru) in mu prepovedali nekatere...

35 komentarjev

Jezikovni modeli so nova črna

Slo-Tech - Po velikanskem uspehu jezikovnega modela ChatGPT so se novosti oklenili vsi večji igralci na tem področju. Ta teden je Microsoft že predstavil integracijo v svoj iskalnik Bing, ki se je leta neuspešno kosal z Googlom, sedaj pa je morda našel svojo nišo. ChatGPT v sodelovanju z Bingom omogoča enostavnejše iskanje, kjer z iskalnikom komuniciramo kot s človekom in mu postavljamo vprašanja. Novo sodelovanje ni presenetljivo, saj je Microsoft med večjimi vlagatelji v OpenAI, ki so napisali ChatGPT.

Sledil je Google, ki je s svojim konkurentom Bard zaostal za pričakovanji. V reklami je med drugim Bard dejal, da je teleskop James Webb poskrbel za prvi posnetek eksoplaneta, kar še zdaleč ne drži, saj so prvi posnetki že iz leta 2004. Ko se je spodrsljaj razširil po spletu, so delnice podjetja padle za 10 odstotkov. Seveda razlog ni zgolj en spodrsljaj - spomnimo, da je Windows 98 med uradno predstavitvijo Plug and Play pokazal modri zaslon - temveč Googlov zaostanek na tem področju. Sredi...

28 komentarjev

Microsoft uradno predstavil z GPT podprt Bing

Microsoft - Po govoricah in izpustih informacij so pri Microsoftu predstavili prihodnjo verzijo iskalnika Bing, ki je osrediščena okoli sprege z jezikovnim modelom GPT.

Veliki jezikovni modeli (LLMs), v prvi vrsti pa bot ChatGPT, so sprožili novo oboroževalno tekmo med tehnološkimi velikani, ki skušajo trenutno eden drugega prehiteti v najavljanju novih rešitev na tej osnovi. Po tem, ko sta Microsoft in laboratorij OpenAI, ki skrbi za ChatGPT, januarja obnovila tesno sodelovanje, so bili na potezi pri Googlu, kjer naj bi vladala kar precejšnja panika, da si bo tekmec iz Redmonda uspel priboriti pomembno prednost. Zato ni bila presenetljiva ponedeljkova najava pogovornega algoritma Bard, ki bo neposreden tekmec ChatGPT-ju. Da so z najavo v Googlu pohiteli, je bržkone kriv tudi pobeg prve podobe iskalnika Bing, pred nekaj dnevi, z vgrajenimi funkcijami modela GPT, ki so ga v Microsoftu naposled uradno pokazali danes, tudi na dogodku za novinarje.



Posodobljenemu iskalniku s pomočjo GPT-ja...

21 komentarjev

Google napovedal konkurenta ChatGPT-ju

Slo-Tech - Google se je pošteno ustrašil prihodnosti, ki jo slikajo veliki jezikovni modeli, kakršen je ChatGPT. Potem ko je ChatGPT povzročil preplah v podjetju, so sedaj hitro napovedali svojo različico. Le nekaj dni po prvih špekulacijah je kar izvršni direktor Sundar Pichai V blogu zapisal, da pripravljajo eksperimentalno pogovorno umetno inteligenco. Že danes je na voljo v zaprtem krogu preizkuševalcev, v prihodnjih tednih pa naj bi jo pokazali širnemu svetu. Tako hitra napoved in splavitev storitev, ki jo reklamira sam izvršni direktor, podkrepljuje navedbe, da je v Googlu panika. Konkurenca, zlasti Microsoft, namreč že s pridom uporablja ChatGPT, ki so ga integrirali kar v Bing (ni še dostopen).

Novi pomočnik oziroma sogovornik se bo imenoval Bard in bo kakor ChatGPT na voljo brezplačno. Uporabljal bo rezultate s spleta, v čemer bo torej različen od ChatGPT, ki se je treniral na njih, a nato nima več dostopa do interneta, zato so njegovi odgovori zgodovinsko omejeni najpozneje na leto...

12 komentarjev

Microsoft in OpenAI v še tesnejše zavezništvo

Microsoft - Microsoft in OpenAI sta še poglobila sodelovanje, z novim znatnim vložkom Redmonda, ki si obeta pospešeno integracijo strojnega učenja v svoje storitve.

OpenAI je ta hip brez dvoma najbolj vroč razvijalec rešitev strojnega učenja na svetu, z algoritmi, kot so DALL-E, GPT in ChatGPT. Sprva je šlo za strogo neprofitno družbo, ki pa je sredi leta 2019 v iskanju zajetnejše denarne pogače prvič pokukala še v komercialne vode. Takrat so ustanovili podružnico OpenAI LP in se v zameno za vložek milijarde dolarjev povezali z Microsoftom. Partnerstvo so leta 2021 obnovili, sedaj pa so ga očitno še poglobili. Natančnih številk o tokratnem vložku Redmonda v OpenAI niso razkrili, zato pa govorice divjajo že od začetka leta, ko je postalo jasno, da ima Microsoft spričo uspeha pogovornega algoritma ChatGPT z njim velike načrte in da se menda celo Googlu zaradi tega tresejo hlače. Pred dvema tednoma so v Semaforju poročali, da naj bi bila investicija težka 10 milijard dolarjev, pri čemer naj bi v...

29 komentarjev

ChatGPT lahko piše prepričljive povzetke znanstvenih člankov

Slo-Tech - Odkar je ChatGPT javno dostopen, se uporabniki čudijo nad najrazličnejšimi vlogami, ki jih je sposoben prevzeti, in nalogami, ki jim je kos. Mednje sodi tudi pisanje povzetkov (abstract) znanstvenih člankov, ki predstavljajo ključno vstopno točko v objavo in često določajo, ali bo nek članek pritegnil pozornost bralca. Pri tem je ChatGPT tako dober, da v številnih primerih znanstveniki ne morejo ugotoviti, ali je nek povzetek napisal človek ali ChatGPT. Raziskovalci z dveh chicaških univerz v (še nerecenziranem) rokopisu poročajo o raziskavi, kjer so ugotavljali, kako dobri so ti povzetki.

Rezultati so zaskrbljujoči, saj ChatGPT piše povzetke, ki so dovolj dobri, da znanstvenike često preslepijo. Za 50 medicinskih revij so poiskali primerne naslove, ki so bili že objavljeni, nato pa ChatGPT naročili, naj napiše povzetek članka glede na ta naslov. Te so potem primerjali z resničnimi povzetki na različne načine. Uporabili so detektor plagiatorstva, detektor pisanja z umetno...

61 komentarjev