»

Tudi ultraprenosniki dobijo Zen 4

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so po mesecih ugibanj končno naznanili tudi čipe Ryzen 7040U, se pravi aktualno različico ryzenov za ultraprenosne mobilne naprave.

Ko so pred dobrim tednom dni pri AMDju pokazali čipe Ryzen Z1, za prenosne igralne PCje, je bilo presneto očitno, da gre za neposredne izpeljanke procesorjev Ryzen 7040U ... ki pa tedaj še niso bili najavljeni. In to čeprav o njih po malem govorijo že od začetka leta, ko so na Cesu zaštartali aktualno serijo procesorjev za prenosne naprave, Ryzen 7000 Mobile. V drobnem tisku namreč piše, da so polnopravni novi člani, to se pravi na bazi arhitektur Zen 4 in RDNA 3, zgolj čipi 7040HS - za zmogljivejše prenosnike, medtem ko so preostali v bistvu reciklirane verzije starejših. Načeloma so v izogib zmedi nedavno spremenili poimenovanje izdelkov, tako da se reciklirane različice že na škatli ločijo od novejših, toda v praksi se povprečen kupec med številkami izgubi ravno tako hitro kot v preteklosti.

Kdor želi imeti v ultraprenosniku Zen 4 čip,...

13 komentarjev

AMD predstavil čipe Ryzen Z1 za ročne igralne PCje

vir: AMD
AMD - Pri AMDju so lansirali linijo varčnejših sistemskih čipov Ryzen Z1, ki so namenjeni klonom Steam Decka. Prvi izdelek na tej osnovi je Asusov ROG Ally.

Valova ročna konzo ... eee ... PC, Steam Deck, ima za seboj sicer zahteven porod, a se je po nekaj posodobitvah platforme izkazala za prav spodobno napravo - in seveda sprožila val posnemovalcev. Od tega si lahko največ obeta AMD, ki je na trem področju s svojimi združki procesorjev in grafičnih vezij, ki jim pravi APU, precej bolje utrjen od Intela in Nvidie. Čip s kombinacijo procesorja generacije Zen 2 in grafičnega vezja vrste RDNA 2 je navsezadnje tudi v Decku. Zato ni presenečenje, da je podjetje kar naravnost najavilo namensko serijsko linijo za takšne izdelke, APUje Ryzen Z1. Zaenkrat jih sestavljata dve izvedenki, Z1 in pa Z1 Extreme. Prva vsebuje 6-jedrni CPU arhitekture Zen 4 in pa 4 grafične računske enote vrste RDNA 3, močnejša različica pa 8-jedrni CPU in trikrat večji grafični del.

Očitno gre za neko izpeljanko...

0 komentarjev

AMD na CES-u s široko paleto novosti

vir: AMD
AMD - CES 2023 so pri AMD-ju po pričakovanjih izkoristili za najavo centralnih in grafičnih procesorjev za prenosnike, videli pa smo tudi nekaj presenečenj, kot je najnovejša serija čipov X3D.

AMD je že nekaj let izvajalec uradne uvodne tiskovke v sejme CES in za tokratno, ki je prvič po letu 2020 spet potekala v živo, je Lisa Su s pomočniki najavila zelo obširen spekter različnih naprav (krajši video povzetek). Na prvem mestu so ryzeni za prenosnike, ki to pot s seboj prinašajo novo poimenovanje, po katerem prva cifra vedno odraža letnico, tretja pa arhitekturo. Najmodernejši novinci na arhitekturi Zen 4 tako sodijo v družino ryzen 7040, medtem ko denimo tisti z oznako 7035 vsebujejo še starejšo, Zen 3. Čip v 7040 se imenuje Phoenix in je kot prvi AMD-jev napravljen v 4-nanometrskem TSMC proizvodnem načinu. V monolitno zasnovo s strpali jedra Zen 4 in izrisovalno arhitekturo RDNA 3, pri samem spisku modelov pa blaznih presenečenj ni, saj vsebuje pričakovane 6- in 8-jedrnike s porabo do...

48 komentarjev

Logitechova ročna konzola za pretočne igre prispe oktobra

Logitech - Pri Logitechu so po dveh mesecih mini napovedi, govoric in izpustov informacij naposled pokazali svojo ročno konzolo G Cloud Gaming Handheld. Lansiranje bo 17. oktobra, cena pa ravno med Switchem in Steam Deckom.

V začetku avgusta so pri Logitechu presenetili z najavo, da v sodelovanju s kitajskim Tencentom razvijajo ročno konzolo - ki pa ne bo klasična igričarska naprava, temveč prvenstveno namenjena pretočnemu igranju, skozi servise Geforce Now, Xbox Cloud Gaming in druge. Konec avgusta so na splet nato pobegnile še prve slike naprave, ki kažejo na zasnovo nekje med Nintendovim Switchem in Valvovim Steam Deckom. Sedaj se je Logitech G Cloud Gaming Handheld, kakor so Švicarji zadevo skrajno inovativno poimenovali, znašla v spletni trgovini podjetja in prvi uradni najavi lansiranja - na Xboxovi spletni strani. Švicarji v oglasnih pamfletih očitno zaenkrat načrtno ignorirajo Googlovo Stadio in Amazonovo Luno, čeprav naj bi naprava prebavljala tudi ta dva pretočna servisa in ima...

15 komentarjev

AMD na Computexu z nabito polno tiskovko

vir: AMD
AMD - Če lahko postavke z uvodnih predstavitev Intela in Nvidie na letošnjem Computexu preštejemo na prste ene mizarjeve roke, pa je AMD pripravil navdušujočo serijo najav. Med njimi smo videli tako pričakovane reči, kot so APUji Ryzen 5000G za prosto prodajo in prenosniški Radeoni RX 6000M, kot tudi presenečenje v obliki novega formata medpomnilnika v prihajajočih procesorjih.

Ko so v rdečem taboru sredi aprila predstavili procesorje z integrirano grafiko (AMD jim pravi APU) Ryzen 5000G, so bili sprva namenjeni zgolj OEM partnerjem, toda v podjetju so takoj dali vedeti še, da jih lahko poleti na policah trgovin pričakujemo tudi samostojno. To se bo zgodilo 5. avgusta, ko prispeta prva dva primerka, osemjedrnik Ryzen 5700G in šestjedrnik 5600G. To se pravi, uvodoma bosta na voljo najmočnejša 65-vatna primerka iz šesterice aprila lansiranih APUjev, ta hip pa še ni jasno, ali in kdaj sledijo preostali. Če na hitro ponovimo, so to izdelki, kjer so procesorska jedra Zen 3 spojena z...

13 komentarjev

Intel lansiral prenosniške procesorje Tiger Lake in spremenil logotip

vir: Intel
Intel - Po razlagi procesorske arhitekture Tiger Lake pred mesecem dni so pri Intelu nove CPUje v preteklem tednu dejansko splovili, pri čemer lahko večji del prvega vala izdelkov na tej osnovi pričakujemo novembra. Obenem je podjetje posodobilo svoj logotip in za prenosnike, ki zadoščajo standardu Athena, uvedlo značko Intel Evo.

Ker se je AMDju na letošnjo pomlad s procesorji Ryzen Mobile 4000 dejansko uspelo prikomolčiti na področje prenosnikov, kjer je zelo dolgo neomejeno vladal Intel, se je bitka med procesorskima velikanoma zopet dodobra razplamtela. Kako močno se modri tabor počuti ogroženega, je bilo mogoče videti na dogodku ob splovitvi prenosniških procesorjev arhitekture Tiger Lake, s katerimi se Intel neposredno zoperstavlja Ryzenom Mobile (skrajšan video povzetek). V prezentacijah je namreč ubral zanimivo pot in svoje novince primerjal izključno s tekmecem, namesto denimo tudi z lastnimi izdelki prejšnjih generacij, in to v že kar bizarnih razsežnostih. Frustracije so do...

17 komentarjev

AMD najavil Ryzene 3000 in Radeone 5000

AnandTech - Skladno z napovedmi je AMDjeva šefica Lisa Su na uvodni tiskovki letošnjega sejma Computex najavila tretjo generacijo centralnih procesorjev Ryzen, oziroma prve izdelke na težko pričakovani arhitekturi Zen 2, ter obenem ponudila še hiter vpogled v prihajajoče Radeone serije RX 5000. Novosti se lahko v trgovinah zares nadejamo že v prvi polovici julija, kot se je šušljalo, in to pri cenah ter zmogljivostih, ki vodilnim pri Intelu ne bodo dale spati.

V začetku maja je družba Advanced Micro Devices praznovala okroglo petdeseto obletnico in srečanje z abrahamom so počastili na za uporabnike najboljši možni način - s serijo udarnih najav na sejmu Computex v Tajpeju, ki odločno mečejo rokavico v smeri Intela in Nvidie. (Za tiste bolj hiteče še skrajšan posnetek.)...

126 komentarjev