»

Po dolgih letih AMD z izgubo

Slo-Tech - Niti AMD (Intel je takisto globoko v rdečem) se ni izognil pretresom na trgu, ko je prvo letošnje četrtletje zaključil z zajetno izgubo. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 5,4 milijarde dolarjev prihodkov oziroma devet odstotkov manj kot v minulem letu, kar ni bilo dovolj za pozitiven izid. Čista izguba je znašala 139 milijonov dolarjev.

Najbolj je upadla prodaja v segmentu domačih uporabnikov, ki se je skrčil za 65 odstotkov. Namesto lanskih 2,1 milijarde dolarjev so nabrali le 700 milijonov dolarjev, kar je prispevalo 172 milijonov dolarjev izgube (lani 625 milijonov evrov dobička). Ta oddelek je bil v minulih letih glavni motor uspešnosti podjetja, zato so njegove težave pomenile težave za celotno podjetje. Konkurenca, torej Intel, je v tem segmentu občutila le 36-odstotni padec prodaje.

Bolje se je odrezal AMD-jev oddelek za igre, ker so bili prihodki let šest odstotkov nižji, dobička pa še vedno 314 milijonov dolarjev. Levji delež so prinesli čipi (SoC) za...

35 komentarjev

Slabi časi za Intel

Slo-Tech - V minulih treh mesecih je Intel ustvaril 2,8 milijarde dolarjev izgube, kar je največja izguba v zgodovini. Prihodki so se v primerjavi s prvim četrtletjem lani skrčili za 36 odstotkov na 11,7 milijarde dolarjev. To je sicer več od napovedanih 10,5-11,5 milijarde dolarjev, a še vedno premalo za pozitiven izid. Skrčila sta se oba največja oddelka, in sicer prodaja končnim uporabnikom ter tudi strežniški izdelki.

Intel je slabo posloval že v zadnjem lanskem četrtletju, ko so pridelali 700 milijonov dolarjev izgube ob 14 milijardah dolarjev prihodkov. Prvo četrtletje je običajno skromnejše od predhodnega, ki ga poganja božično-novoletna nakupovalna sezona, a tako velikih izgub podjetje vseeno ni pričakovalo. K temu je prispevalo ohlajanje povpraševanja po računalnikih, ki je po ocenah IDC-ja 30 odstotkov nižje kot lani. Težave imajo tudi drugi proizvajalci, ki se jim kopičijo neprodane zaloge pomnilnikov in čipov.

Še pred nekaj leti se je zdelo, da je Intel trdno v sedlu in da bomo...

21 komentarjev

Intel po dolgih letih z izgubo

Slo-Tech - Intel je v minulem četrtletju ustvaril 22 odstotkov manj kot prihodkov kot v enakem obdobju lani, medtem ko dobička sploh ni imel. Ob 15,3 milijardah dolarjev prihodkov je kvartal končal s 500 milijoni dolarjev izgube, kar je najslabši poslovni rezultat po zadnjem četrtletju leta 2017. To je edini kvartal v zadnjih petnajstih letih, ko je Intel posloval z izgubo. Podjetje kot glavna razloga za katastrofalne rezultate navaja znižanje povpraševanja po novih računalnikih in komponentah ter ohlajanje gospodarstva. Intel je ustrezno popravil tudi napovedi za celotno leto 2022, in sicer naj bi se prihodki znižali z 68 na 65 milijard dolarjev.

Intelov izvršni direktor Pat Gelsinger je ob objavi rezultatov dejal, da so veliko razočaranje, s čimer so se strinjali tudi investitorji. Dodal je, da je bil glavni razlog nenaden upad gospodarske dejavnosti, svoje pa so dodale tudi težave pri spopadanju s spremembami na trgu. Finančni direktor David Zinsner je nepresenetljivo okrivil naraščajočo...

50 komentarjev

AMD se vrača na zeleno vejo

Slo-Tech - Zadnje leto, ki ga je AMD sklenil z dobičkom, je bilo 2011. Odtlej je podjetje zabeležilo skoraj tri milijarde dolarjev kumulativne izgube. Letos so si od novih procesorjev, ki so po dolgem času mešali štrene Intelu, veliko obetali. In res, po zelo dolgem času je AMD posloval pozitivno.

Prvo letošnje četrtletje so sklenili s 73 milijoni dolarjev čiste izgube, drugo s 16 milijoni dolarjev izgube, tretje pa z 71 milijoni dolarjev dobička. AMD napoveduje, da se bo trend nadaljeval. Prihodki so v zadnjih treh mesecih znašali 1,64 milijarde dolarjev, kar je 26 odstotkov več kot v enakem obdobju lani in 34 odstotkov več kot v drugem letošnjem kvartalu. Polovični delež k rezultatom je prispeval oddelek za...

77 komentarjev

Microsoft kljub šibki prodaji novih računalnikov sklenil odlično poslovno leto

Microsoft - Microsoft je včeraj predstavil poslovne rezultate za fiskalno leto 2016, ki se je zaključilo konec junija. V minulih treh mesecih so ustvarili 20,6 milijarde dolarjev prihodkov in 3,1 milijarde dolarjev čistega dobička. V primerjavi z enakim obdobjem lani so prihodki sicer upadli za osem odstotkov, a so imeli lani v tem času dve milijardi dolarjev izgube, kar je bila posledica ponesrečenega nakupa Nokie in s tem povezanih prevrednotenj vrednosti navzdol. Tudi v zadnjem četrtletju so še imeli 1,1 milijarde dolarjev stroškov zaradi prestrukturiranja in odpuščanja v enoti za mobilne telefone Nokia.

V celotnem poslovnem letu 2016 je Microsoft ustvaril 16,8 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 37 odstotkov več kot...

46 komentarjev

Intel optimističen za tretje četrtletje

Expreview.com - Intel je z napovedmi za prihodke tretjega letošnjega četrtletja, ki je v polnem zamahu, optimističen. Sprva so znesek postavili na 8,5 milijarde dolarjev, z dovoljenim odstopanjem 400 milijonov doalrjev, a so ga po dobrih poslovnih rezultatih in večjem povpraševanju po procesorjih, veznih čipovjih ter ostalih izdelkih v drugem letošnjem četrtletju so znesek povišali.

Po novem napovedujejo prihodke v višini 9 milijard dolarjev, kar je za celo milijardo več od drugega četrtletja, ki jo je Intel na račun kazni Evropske Unije končal s približno 400 milijoni dolarjev izgube, a vseeno več kot milijardo manjši od lanskega tretjega četrtletja, ko so imeli za 10,3 milijarde dolarjev prihodkov. Dvignila se bo tudi njihova bruto trgovska marža, na zanje bolj običajnih 53 %.

Vse torej kaže, da se računalniška industrija po slabših časih, ki so posledica recesije, pospešeno pobira na noge. Grafičnim čipom zdaj sledijo tudi procesorji, o povečani prodaji pa poročajo tudi iz drugih sektorjev.

5 komentarjev

Finančni poročili Intela in AMD-ja

Slo-Tech - Tekom tedna sta tako Intel kot AMD objavila svoji finančni poročili za prvo četrtletje letošnjega leta. Medtem ko je Intel v omenjenem obdobju ob 9,67 milijarde ameriških dolarjev prihodkov pridelal dobrih 1,4 milijarde ameriških dolarjev dobička, je AMD ob 1,5 milijardi dolarjev prihodkov imel 358 milijonov dolarjev izgube. Levji delež AMD-jeve izgube predstavljajo operativne izgube (264 milijonov dolarjev), medtem ko 50 milijonov dolarjev predstavljajo stroški nakupa ATI-ja. Več o tem si preberite v uradnih finančnih poročilih Intela oziroma AMD-ja.

16 komentarjev