»

Pretočne storitve kot nova dokončnost ukinjenih vsebin

Slo-Tech - Pretočne storitve (streaming) omogočajo dostop do vsebin kadarkoli in kjerkoli, a v resnici nam je Amazon že pred poldrugim desetletjem jasno pokazal, kam lahko to vodi. Leta 2009 so kupcem knjig oddaljeno pobrisali te izvode, ker je imel Amazon težave z zagotavljanjem avtorskih pravic. Na koncu so jih sicer vrnili in se opravičili, a grenak priokus je ostal. Štirinajst let pozneje osnovni problem ostaja v več novih variacijah. Ena je zastarevanje ali onemogočanje fizičnih naprav na ukaz. Drugo pa so - televizijske vsebine.

Pri tem sploh ne gre za kakšno nezakonito početje, temveč za preprosto dejstvo, da nadzor iz rok kupcev ali strank polzi proti ponudnikom. Disney je ta teden iz svoje pretočne storitve umaknil film Crater, piše The Gamer. To ne bi bilo nič omembe vrednega, če ne bi bil simptom novih omejitev. Film je izšel 12. maja letos, slaba dva meseca pozneje pa je nedostopen. Ker nikoli ni izšel na nobenem fizičnem nosilcu, v kinematografih ali sploh kjerkoli drugje kot na...

23 komentarjev

Amazon razmišlja o pretočni storitvi z oglasi

The Wall Street Journal - Amazon namerava slediti Netflixu in uvesti cenejšo verzijo svoje pretočne storitve Prime Video, piše The Wall Street Journal. Za zdaj ni še nič gotovega, saj so pogovori v začetni fazi, a naj bi bil Amazonov interes velik. Razlogov ima veliko.

Čeprav so v podjetju težki časi, zaradi česar so nedavno odpustili več deset tisoč ljudi, ostaja oglaševanje pomembna svetla točka. Če želi Amazon več prihodkov, mora prodati več oglasov, po možnosti pa pridobiti še kakšnega naročnika, zlasti iz demografske skupine, ki se tega trenutno ne privošči. Navsezadnje je Amazon v prvem letošnjem kvartalu samo z oglasi zaslužil 9,5 milijarde dolarjev, kar je petino več kot v enakem obdobju lani. S tem je tretji največji igralec na trgu, takoj za Googlom in Meto (Facebook). In to kljub temu, da ima še ogromen trg, kamor ni posegal - v izvirne serije in filme.

Oglaševalci so po neuradnih podatkih prav tako naklonjeni uvedbi cenejše, z oglasi podprte verzije pretočnih storitev. Na platformi Prime Video...

2 komentarja

Amazon bo odklenil zakladnico svojih filmov in serij

Slo-Tech - Malokdo ve, da so legendarni naslovi 12 Angry Men, Rocky ali Stargate od lani v Amazonovi lasti. Marca so za studio MGM (Metro-Goldwyn-Mayer) odšteli 8,5 milijarde dolarjev, s tem pa pridobili tudi materialne avtorske pravice nad njihovo celotno zbirko, ki vsebuje več kot 20.000 naslovov filmov in serij. Hkrati ima Amazon tudi čedalje bogatejši lastni program, ki je na voljo ekskluzivno prek Amazon Prime Video. To se kani sedaj korenito spremeniti.

Ustanavlja enoto Amazon MGM Studios Distribution, ki bo skrbela za distribucijo Amazonovih filmov in serij, kar velja tako za izvirne vsebine kakor za nakupljene. To med drugim pomeni, da bodo doslej ekskluzivno Amazonove vsebine na voljo tudi drugim. Amazon je dejal, da pričakujejo veliko povpraševanje in temu primerne prihodke. Chris Ottinger, ki je doslej vodil MGM, sedaj pa Amazonovo enoto, dodaja, da pričakujejo povečanje prihodkov z uvedbo novih načinov prodaje in paketov.

Amazon je sicer v preteklosti že distribuiral posamezne...

12 komentarjev

Netflix dobiva cenejšo verzijo z oglasi

Slo-Tech - Pred nekaj leti bi si težko predstavljali, a Netflix vendarle dobiva plačljivo verzijo z oglasi. Operativni direktor Greg Peters je danes sporočil, da bodo 3. novembra na nekaterih zahodnih trgih začeli tržiti verzijo Basic with Ads. Stala bo sedem dolarjev na mesec in bo na voljo v Avstraliji, Braziliji, Franciji, Italiji, na Japonskem, Južni Koreji, Kanadi, Mehiki, Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji in ZDA. Preostale tri plačljive verzije brez oglasov (Basic, Standard, Premium za 10, 15 in 20 dolarjev mesečno) ostajajo.

Cenejša verzija bo torej imela oglase. Netflix zatrjuje, da jih bo za 4-5 minut na uro, posamezni ne bo trajal več kot pol minute, predvajali pa se bodo pred in med vsebino. Poleg tega bo najvišja ločljivost omejena na 720p (tudi Basic, ki je doslej podpiral 480p), približno 10 odstotkov vsebin pa ne bo na voljo. Basic with Ads bo na voljo le na eni napravi hkrati (podobno kot Basic). Zaradi oglasov tudi ne bo možno vsebin prenesti lokalno za poznejši ogled brez internetne povezave. Ni še jasno, katerih vsebin na cenejši različici ne bo, se bo pa kot običajno to prilagajalo regionalni verziji.

Pretočne vsebine z oglasi že ponujata Hulu (7 dolarjev) in Disney (8 dolarjev).

49 komentarjev

Pretočne televizijske storitve čedalje priljubljenejše, a ljudje izbirčnejši

Slo-Tech - Če so ZDA zgodnji znanilec trendov, se tudi televizija seli na splet k ponudnikom pretočnih vsebin. Minuli mesec so uporabniki prvikrat več gledali ponudnike pretočnih storitev (34,8 %) kakor kabelsko televizijo (34,4 %). Hkrati se povečuje tudi absolutna količina časa, ki ga preživijo pred televizijskimi sprejemniki. Julija so gledali 190 milijard minut pretočnih storitev, kar je približno 20 minut na osebo na dan. To je več kot aprila 2020, ko je bil zaradi vsesplošnih karanten in zaprtij dosežen dosedanji rekord. Ljudje torej čedalje več gledajo televizijo - v enem izmed formatov.

Po drugi strani pa se Netflix sooča s padcem števila naročnikov. To se jim je letos zgodilo že dve četrtletji zapovrstjo, kar negativno vpliva na prihodke in dobiček. Netflix kot enega glavnih problemov vidi deljenje gesel, kar bodo sedaj prepovedali oziroma dodatno zaračunali. Obeta pa se tudi z oglasi podprta verzija, ki naj bi bila brezplačna. Ta bo zaživela prihodnje leto in bo omejena, saj na...

21 komentarjev

Število naročnin na pretočne storitve preseglo milijardo

Slo-Tech - V minulem letu so naročnine na pretočne storitve prvikrat v zgodovini presegle milijardo uporabnikov, v letnem poročilu ugotavlja Motion Pictures Association. Število naročnin je lani doseglo 1,1 milijarde dolarjev, kar predstavlja 26-odstotno rast. Zrcalna slika pa je s prodajo vstopnic za kinematografe, ki je upadla za 72 odstotkov z 42 milijard dolarjev v letu 2019 na 12 milijard milijard dolarjev lani. Drastično poslabšanje ni presenetljivo, saj so bili lani zaradi pandemije številni kinematografi po svetu več mesecev zaprti. Največji trgi so namreč ZDA, Kanada, Kitajska, Japonska in Francija, ki so bili vsi močno prizadeti zaradi bolezni. V Aziji, zlasti na Kitajskem, se položaj počasi normalizira in se v kino hodi že normalno, medtem ko je v Severni Ameriki in Evropi življenje še vedno precej omejeno.

Tudi če seštejemo zaslužke v kinematografih in domače oziroma mobilne nakupe zabave, je rezultat negativen. Z dobrih 98 milijard dolarjev predlani se je lani obseg skrčil na 81...

0 komentarjev

Amazon je osvežil svoje Kindle

Najcenejši Kindle, tokrat nekoliko dražji

vir: The Verge
The Verge - Amazon je osvežil skoraj celoten nabor svojih tabličnih naprav in e-bralnikov Kindle. V ponudbi nespremenjen ostaja le e-bralnik Paperwhite, a so zato nad njim dodali nov Kindle Voyage, najcenejši Kindle pa je bil prav tako osvežen. Slednji zdaj nima več gumbov, s tem se je Amazon dokončno poslovil od fizičnih gumbov za upravljanje s svojimi napravami, to pa jim seveda omogočajo na dotik občutljivi zasloni. Upravljanje z bralnikom in listanje med stranmi je tako izvedeno na enak način, kot na Kindle Paperwhite (listanje s potegom vstran). Najugodnejši Kindle ima obenem še 20 % zmogljivejši...

22 komentarjev