» »

Napredno googlanje

Osnove Googla ste spoznali v prejšnjem članku. Tukaj bi se poglobili v drobovje. Za ogrevanje ponovimo staro snov: učinkovito iskanje se porodi, ko upoštevamo naslednja pravila: najprej izberemo najbolj očitno (če iščemo RADEON kartico, ne bomo vpisali grafična kartica, temveč kar takoj RADEON; če nam to ne da željenih rezultatov, pristavimo še številko modela).

  • “+” iskanja: izberemo dve besedi in Google nam bo vrnil povezave na strani, kjer obe besedi obstajata v povezavi. Isto dosežemo tudi če naredimo samo presledek.
  • “-” iskanja: iz iskanja izključimo nek parameter: RADEON –9200 nam bo vrnil vse radeone razen 9200 serije, toda pozor, izključilo bo vse strani, na katerih piše RADEON 9200. Primer: RADEON -9200.
  • iskanje v “navednicah“ (če iščemo sklop ali besedno zvezo uporabimo narekovaje, da Googlu dopovemo da se zadeva išče skupaj, kot recimo »slo tech« ali pa »vodno hlajenje«).
  • "~" iskanja: iskanje s tildo (altgr+1) vam vrne spletne strani, ki vsebujejo besede, ki ste jih vpisali, deluje podobno kot + iskanja samo z to razliko, da išče sinonime besed. Primer: ~Slovenia~fun~sport vam bo vrglo kako stran o Bledu, Kranjski Gori in nasploh kaj se dogaja v Sloveniji glede športa in zabave.
  • "OR" iskanja: operator OR deluje v principu ali ali, torej vam da vse strani, ki imajo ali to ali ono iskano besedo. Kot primer: Windows OR Linux OR BSD OR Sun.

Poleg večine zadetkov se vam izpiše tudi povezava "Similar pages", ki vas popelje na spisek vseh strani, ki imajo podobno vsebino kot zadetek. Zadeva je zelo uporabna, recimo če gledate news.google.com o enem dogodku, lahko preberete zelo veliko člankov in si tako ustvarite bolj "realno sliko". Seveda je število člankov in razlika med članki odvisna od predmeta pisanja.


Naprednejši načini

  • Omejevanje na domeno
    Tukaj pride na vrsto nekaj zelo uporabnega. Google posodi slo-techu (in drugim stranem) tako želeni iskalnik,ki trenutno deluje v beta verzji. S parametrom site:www.slo-tech.com iščemo po Slo-techovi strani. Torej če iščemo kaj o IPv6 na slo-techu, bomo v iskalno polje vpisali IPv6 site:www.slo-tech.com in Google bo izpljunil želene rezultate.
  • Iskanje v rangu
    To iskanje vam omogoča, da poiščete nek izdelek, ki je recimo vreden 500 do 300 dolarjev ali pa računalnik, ki ustreza zahtevi 1500 do 2500 Mhz. V Googla vpišete: PC Mhz1500..2500 Pomembno je, da mu pred številkami dodate, kako med kako vrednostjo iščete.
  • Iskanje definicij
    Google vam omogoča, da ga sprašujete po neki definiciji. Če ga hočete povprašati po definiciji besede »space«, mu ukažete define:space in izpljunil vam bo spletne strani, ki imajo definicijo napisano.
  • Iskanje po tipu datoteke
    Če iščete samo datoteke z določeno končnico (.doc ali .pdf ali .exe ali katero koli drugo končnico), potem to samo vpišete in dobili boste odgovor. Bolj ko boste natančno opisali datoteko, bolj natančno bo iskanje. Kot na primer: Internet.pdf. Trenutno Google ponuja prevod datoteke v html jezik.Tako vam ni treba datoteke nalagati na disk ali nalagati Acrobat Readerja.

Google tudi malo drugače

Zdaj ko smo nekako predelali osnovne in malo bolj napredne ukaze, vam lahko še svetujem, da bodite kreativni pri iskanju in se z Googlom poizkusite pogovarjati kot s človekom. Navadni osebi ne boste rekli Microsoft ampak »Kaj je Microsoft« in dobili boste definicijo tega podjetja. Treba je tudi opozoriti, da nekatere funkcije ne delajo, oziroma niso vidne, če imate Googlovo osnovno stran nastavljeno na kak drug jezik ali državo. Recimo v slovenski verziji je že vgrajen filter za blokiranje seksualnih povezav, prav tako manjka ikona za MAPQUEST in podobno. Da bi si to omogočili, poglejte levo od iskalnega polja, kjer boste uzrli nastavitve. Tam si spremenite jezik v angleščino in potrdite to s Shrani.

Ker je Google izrazito ameriški (čeprav imajo pisarne po celem svetu), se veliko stvari naredi samo za ameriški trg in za druge večje jezike/države. Tako prevodov strani v slovenščino po mojem ne gre pričakovati kaj kmalu. Prav tako nekateri postopki, ki so navedeni, še niso uporabni na območju izven ZDA, čeprav potem lahko z manjšimi popravki tudi sami zvemo kako koristno informacijo. Metode bodo predstavljenje v nadaljevanju.


Froogle

Google je z malenkostno spremembo svoje podobe v glavno stran dodal tudi povezavo na Froogle, iskalnik, ki išče izdelke po različnih online trgovinah. Tako vam ni več treba preiskati 100 spletnih strani, da bi videli, katera je cenejša. Kot se za iskalni motor spodobi in kot je Googlova tradicja, vam tudi Froogle ponudi veliko možnosti iskanja. Tokrat že v sami strani zadetkov. Torej če ste našli preveč izdelkov, mu lahko omejite ceno in mu ukažete kako naj jih sortira(od najvišje do najniže ali obratno). Lahko mu določite kategorijo ali kliknete mrežasti pogled in videli boste slike prvih 20 zadetkov.Pod vsakim zadetkom je tudi povezava do trgovine, ki zadevo prodaja, cena izdelka in seveda še povezava do izdelka. Tukaj spet pride do izraza lokacija, ampak mislim da ni težav, dokler imate kako VISO ali MASTERCARD kartico v žepu ali vsaj v bližini računalnika.


Iskanje po Ameriki

Naslednja »neuporabna« stvar je »local search« oziroma lokalno iskanje, kajti če bi hoteli najti picerije, ki so v območju poštne številke 1000 (to je Ljubljana), bi izvedeli da imajo tako poštno številko tudi v ZDA. Če uporabimo ime, pa nam Google da enak rezultat, kot da bi se šli navadno iskanje. Tako Google uporablja tudi telefonski imenik, toda samo za lokacije v ZDA.

Google zazna tudi če ste vtipkali naslov kake ulice, seveda spet če je ta v ZDA. Google nam ponudi listo zadetkov, za tiste, za katere nam lahko še grafično pokaže zadetek, se nam pred povezavo nariše še ikona, ki nas pelje na stran MAPquest. Če potem ročno zamenjamo podatke lahko najdemo celo ulice Ljubljane, toda že Maribor je premajhen za tako iskanje…


Sledenje paketom

Tistim, ki naročate pakete prek UPS ali podobne globalne agencije za prenos paketov, Google najde tudi paket, če imate seveda številko, ali pa mogoče na koga je registriran sosedov avion in katera patentna številka spada h kateremu izumu…. Lastnoročno nisem šel preizkušati vseh stvari, so pa precej verjetno nekatere omejene samo na ZDA.

  • UPS sledilne številke: primer za iskanje: "1Z9999W99999999999",
  • FedEx sledilne številke: primer za iskanje: "999999999999",
  • UPS sledilne številke primer za iskanje: "9999 9999 9999 9999 9999 99",
  • Številka vozila (VIN): primer za iskanje: "AAAAA999A9AA99999",
  • UPC kode : primer za iskanje: "073333531084",
  • Patentne številke primer za iskanje: "patent 5123123",
  • Ne pozabite dati besede PATENT pred številko patenta
  • FAA letala registracijske številke : primer za iskanje: "n199ua",
  • FCC številka opreme: primer za iskanje: "fcc B4Z-34009-PIR" Ne pozabite dati besede fcc pred številko opreme.
Še nekaj za finančnike

Če vpišete prvih nekaj črk vaše priljubljene delnice ali sklada, vam slednjega pokaže z ikono pred povezavo. Na primer: MSFT

Ter nekaj za aktivne in mobilne

Kaj porečete na iskanje preko SMS? Na žalost, zadeva deluje le v ZDA, a trudijo se, da bi jo omogočili še preostalemu svetu. V kolikor pa ravno pohajkujete po Ameriki, vedite, da so vam na voljo naslovi in telefonske številke, cene, definicije, območne kode. Ste med bolj lenimi, rabite dober kalkulator? Tudi ta vam je na voljo. Google vam sicer nič ne zaračuna, SMS pa seveda plačate.

Google links

Še ena, mogoče ne tako uporabna zadeva, da potešimo svojo radovednost je, da nam Google lahko pove kdo ima povezavo na nas, torej, kdo ima na svoji spletni strani naš spletni naslov. Z ukazom link:www.slo-tech.com izvemo tudi to.


Google orodja

Zdaj ko smo videli skoraj vse ukaze, ki jih Google prepozna, se lahko posvetimo še malo aplikacijam, ki nam pomagajo, če že ne kar dajejo potuho.

Kalkulator

Prva je že kar vgrajena v sam Google, in to je kalkulator. Vpišite mu 5+5 in dobili boste rezultat. Da pa ne boste mislili, da je to slab kalkulator - zna dosti več. Sicer boste morali uporabljati angleščino in nekatere njihove mere, toda zna tudi izračunati koliko kavnih žličk vode pride v pol skodelice in podobno. Več o tem.

Blog

Google vam ponuja zelo popularni Blogger (nekakšen dnevnik). Ko se registrirate in si izberete svoj stil, lahko vanj pišete razno razne stvari, ki so lahko samo za vašo uporabo, lahko pa prijateljem poveste naslov, na katerem si lahko ogledajo vaše misli. Naslov pa izgleda takole: http://t0d3y.blogspot.com

Brskalnikov gumb

Brskalnikov gumb vam dovoljuje, da označite neko besedo, pritisnete gumb in vam najde iskano besedo. To aplikacijo si morate naložiti in vam potem visi v brskalniku.

Jeziki

Google govori vaš jezik, seveda samo kar se tiče iskalnega pogona. Prevesti zna tudi spletne strani iz nekaterih svetovnih jezikov v angleščino, kar pa je uporabno samo v toliko, da izveste najnujnejše. Težava je predvsem v tem, da google prevaja dobesedno, kar pomeni smrt za rekla, rečenice in podobno. A z malo truda in logike, se daleč pride.
Ako želite sodelovati pri prevajanu Googlovih umotvorov potem se priključite skupini na naslovu https://services.google.com/tc/Welcome..... Takoj ko si ustvarite svoj račun lahko začnete prevajat "v živo" (brez dodatnih programov) ali popravljati kar so napisali drugi.

Google Toolbar

Do zdaj že dobro znani Google Toolbar, ki vam nudi v prvi vrsti iskanje brez obiska domače strani, blokiranje nadležnih pop-upov, hitri dostop do Googlovih podstrani (images, news, froogle…), zadeva pa se lahko namesti samo na IE.

API knjižnice

API je knjižnica, ki vnaša v aplikacije, ki jih izdelate sami, določeno funkcionalnost. Tako lahko napišete programe, ki avtomatizirano iščejo podatke za vas, kot naprimer kako funkcijo za nadzor vaše spletne strani (kdaj se zamenjajo tečaji, kdaj zamenjajo novice na cnn.com ali slo-tech.com), z njo lahko zgradite spletno igro, ki išče odgovore po spletu, ali pa samo uporabite Googlov črkovalnik v svoji aplikaciji.

API je implementiran v obliki spletnega servisa s podporo za določene SOAP metode (kako in kaj določa pripadajoča WSDL datoteka). Več o vsem skupaj si lahko preberete tukaj.

News in Answers

Omenil bi samo še dve kategoriji, ki sta zadnje čase postali zelo pomembni: to sta Google NEWS in ANSWERS. Pri prvi mislim da ni treba izgubljati besed, pri drugi pa proti plačilu dobite odgovor na vsako vprašanje od priznanih strokovnjakov. Odgovori so javno vidni in izplača se malce pobrskati, preden se plačate 489,75 SIT oziroma 2,50 ameriških dolarjev na vprašanje. Do vseh kategorij pa lahko dostopate tudi prek glavne strani in s klikom na besedico "more" (če imate angleške nastavitve, drugače pogledate spodaj, kjer piše vse o Googlu, od tam naprej pa raziskujete vse "skrite" kotičke te spletne strani).

Iskanje po vašem disku

Google, resda za časa pisanja še v beta različici, ponuja tudi aplikacijo, ki lahko nadomesti iskalnik v vašem operacijskem sistemu. Ko aplikacijo poženete, se vam pokaž e okno podobno osnovni Googlovi spletni strani. Iskati zna po vaši elektronski pošti, pogovorih (chat logs) preko programov AOL 7+ in AOL Instant Messenger 5+ in vseh ostalih vrstah datotek, ki jih lahko ustvarite z Microsoftovim Office 2000 in novejšimi. Slaba stran tega programčka je, da se ne razume pretirano dobro z vašim antivirusnim programom, spisek vseh do zdaj znanih programov s katerimi ni v prijateljskih odnosih pa dobite tukaj


Google v prihodnosti

Za konec se lahko zazremo še v prihodnost - to lahko vidimo v Google labs.

Google namizje

Trenutno sem se navdušil nad Google desktop. Zadeva sicer nekoliko skazi opravilno vrstico, toda ima lep dostop do vseh kategorij in uporablja zanimiv miniiskalnik (ne odpre privzetega iskalnika, vendar se odpre nekakšno okno, zadosti majhno da ne prekrije stvari, na kateri delamo, in dosti veliko, da vidiš kaj piše.)

Laboratorij

V laboratoriju najdemo razno razne projekte, ki imajo rdečo nit iskanje in opozarjanje. En zanimivejših bo iskanje z glasom (po vsej verjetnosti za slepe ali zelo slabovidne ljudi).

Srečno Googlanje in veliko najdenih podatkov!

Mozilla 1.4

Mozilla 1.4

Čeprav se dinozavra Tyrannosaurus rex in Stegosaurus stenops, katerih mešani genotip je logotip projekta Mozilla.org, nista prehranjevala z muhami, glede na to, da je bil prvi najbrž mrhovinar, drugi pa nasploh rastlinojed, lahko rečemo, da je Mozilla (Tyrannosaurus stenops? Stegosaurus ...

Preberi cel članek »

Spam, spam, spam

Spam, spam, spam

Oglaševanje in propagiranje raznovrstnih izdelkov nas spremlja že dolgo časa. Reklame na televiziji ter radiu, gigantski posterji ob cestah, deljenje reklamnih letakov in njihovo zatikanje v poštne nabiralnike so le najbolj tipični predstavniki oglaševanja, ki smo se ga ...

Preberi cel članek »

Perl RegEx

Perl RegEx

Sistemski administratorji, programerji in drugi zahtevnejši uporabniki se velikokrat srečujemo z zahtevo po obdelavi različnih kosov besedila takšnih in drugačnih oblik. Včasih gre za sezname, drugič za HTML strani, tretjič za velika besedila. Včasih želimo ...

Preberi cel članek »

Osnove Googla

Osnove Googla

Po tem, ko smo na forumu že stopetdesetič slišali isto vprašanje v slogu "Kje bi pobral gonilnike," "Na katerem naslovu se nahaja domača stran podjetja Intel," "Kje najti sliko mojega psička" in v takem stilu naprej, je bilo jasno zahtevano, da Slo-Tech nujno potrebuje članek, ...

Preberi cel članek »