» »

Polnjenje Canon CLI-8x kartuš

Na forumu se je v zadnjem času pojavilo kar nekaj tem, v katerih uporabniki sprašujejo o polnjenju in resetiranju omenjenih kartuš.

Ker sem tudi sam lastnik enega od tiskalnikov, ki uporablja te kartuše, sem se odločil, da opišem in dokumentiram celoten postopek.

Malo teorije

Kartuša vsebuje gobico, ki je prepojena s črnilom. Na spodnji strani kartuše je odprtina, skozi katero potem tiskalna glava vleče črnilo s pomočjo kapilarnega efekta. Na zadnji strani kartuše je še rezervoarček za črnilo.

Na spodnji sliki je še prikazana skoraj prazna kartuša (prazen rezervoarček s črnilom, vendar je gobica še prepojena s črnilom).

Skoraj prazna kartuša

Ko se kartuša prazni, se v mikroskopskih porah gobice pretaka črnilo iz rezervoarčka do tiskalne glave. Ko pa črnila v rezervoarčku zmanjka, se pore v gobici začnejo polniti z zrakom in to nam kasneje lahko povzroči probleme pri tiskanju (tiskalna glava namesto črnila dobi zrak iz gobice in zdi se nam kot bi bila glava zamašena, v resnici pa nima črnila za tisk). Zato je najboljše kartušo napolniti takoj, ko začne v rezervoarčku primanjkovati črnila.

Canon je kartuše CLI-8Y, CLI-8M, CLI-8C, CLI-8BK in PGI-5BK opremil s čipom, ki je le nekakšen elektronski števec. Števec ima na začetku tovarniško vpisano neko visoko število, ki pa se z vsako natisnjeno stranjo zmanjša. Po določenem času seveda števec prešteje do nič in nam javi, da je kartuša prazna in moramo zamenjati kartušo z ustrezno barvo. Čip pa sicer fizično nima nobene informacije o tem, koliko črnila je dejansko še v kartuši. V primeru da kartušo ponovno napolnimo z ustreznim črnilom, lahko na tiskalniku pritisnemo gumb OK in lahko bomo tiskali naprej, vendar bo v nadzornem programu prikazana še vedno prazna kartuša.

"Resetiranje" kartuš

Resetiranje čipa v teh Canonovih kartušah ni potrebno. Potrebno je le odgovoriti na nekaj vprašanj/opozoril gonilnika.

Prvi znak, da primanjkuje črnila v kartušah (če so kartuše še original), je opozorilo "Ink Low". Pri tem opozorilu je najbolj priporočljivo takoj napolniti kartuše, da se izognemo morebitnim zračnim mehurčkom v gobici. Rezervoarček je takrat že prazen, medtem ko v gobici je še nekaj črnila.

Ko s tiskanjem nadaljujemo, se pojavi opozorilo, da je zmanjkalo črnila.

Pri tem opozorilu je potrebno pritisniti gumb OK na tiskalniku in s tiskanjem lahko nadaljujemo. Ponovno napolnjena kartuša je prikazana kot prazna.

Ko s tiskanjem nadaljujemo, se prikaže opozorilo, da je vstavljena prazna kartuša in vprašanje, ali želimo nadaljevati s tiskanjem.

Takoj za tem opozorilom dobimo še eno opozorilo o uporabi ponovno napolnjenih kartuš.

Če želimo nadaljevati, pa še navodila kaj je še potrebno storiti.

Tako je pač vsake toliko časa dobro preveriti dejansko stanje črnila v rezervoarčkih kartuš (kartuše so namreč narejene iz prozorne plastike in je zato takšno preverjanje relativno enostavno. Takšno preverjanje je le majhen "davek", ki ga moramo plačati, da lahko tiskamo veliko ceneje z napolnjenimi kartušami).

Potrebni pripomočki za polnjenje

  • injekcijska brizga (lahko je brez igle)
  • izolirni trak (selotejp ni primeren)
  • gumijasti čepki
  • nekaj papirnatih brisač ali robčkov
  • sveder ali kaj podobnega s čimer lahko naredimo luknjo v plastiko

Kakšno črnilo uporabiti?

Sam sem pri svojem polnjenju uporabil rumeno (Yellow), roza (Magenta) in svetlo modro (Cyan) za tiskanje na tiskalnikih s termo glavo, medtem ko sem za kartušo PGI-5BK uporabil črno pigmentno črnilo. Vsa črnila so enostavno dobavljiva v Sloveniji.

Kartuše CLI-8BK v katerih je foto črna barva še nisem polnil, saj zaenkrat še nisem našel ustreznega črnila zanjo. Pigmentno črnilo pa zanjo ni primerno.

Postopek polnenja

Za lažji prikaz postopka bo prikazano polnjenje samo na eni kartuši. Za ostale barve postopek ponovimo z ustreznim črnilom.

1. Kartušo vzamemo iz tiskalnika, položimo na kos papirja in jo obrnemo kot je prikazano na spodnji sliki.

2. Skozi odprtino za tiskalno glavo na gobico kanemo nekaj kapljic črnila ustrezne barve, vendar ne pretiravajte. Ne smete pa z iglo zabosti v gobico, saj s tem malo premaknete in poškodujete gobico zaradi česar ne bo več imela dobrega stika s tiskalno glavo v tiskalniku.

3. S koščkom izolirnega traku začasno tesno prelepite odprtino za tiskalno glavo, da preprečite morebitno uhajanje črnila iz kartuše.

4. Obrnite kartušo tako, da vidite nalepko, na kateri piše "PUSH". Malo pod njo je v kartušo že narejena jamica, skozi katero je le še treba dokončno naredit luknjo. Za to se lahko uporabi manjši sveder, lahko pa naredite luknjo tudi s kakšno vročo konico (spajkalnik itd).

5. Skozi narejeno luknjo do vrha napolnite rezervoarček s črnilom. Za kartušo CLI-8x je ustrezna količina okoli 10ml črnila, za kartušo PGI-5BK pa 20ml črnila.

6. Luknjo, skozi katero ste polnili kartušo je treba neprodušno zapreti. Za to se uporabljajo različni pripomočki. V mojem primeru sem luknje zamašil z gumijastimi čepki in čez čepke prelepil izolirni trak. Lahko pa uporabite tudi vroče lepilo itd. Če boste luknjo prelepili samo z izolirnim trakom ali celo selotejpom, bo kartuša zagotovo točila in bo tako neuporabna za tiskanje.

7. Kartušo ponovno obrnite na glavo in odstranite izolirni trak z odprtine za tiskalno glavo.

8. Kartušo položite na robček za par minut z odprtino za tiskalno glavo navzdol, da odteče morebitno odvečno črnilo (v primeru da ste pri polnjenju malo pretiravali). Vendar se sama gobica NE SME dotikati robčka, saj bo v tem primeru iz kartuše na robček izteklo vso črnilo.

9. Če kartuša ne toči, jo lahko vstavite nazaj v tiskalnik in veselo tiskate dalje. Če toči, niste dobro zatesnili luknje za polnjenje ali pa ste preveč napolnili kartušo. Ponovite koraka 3 in 6.

Kaj storiti če kartuša ne tiska?

Največkrat so za to krivi zračni mehurčki v porah gobice. Rešitev je dodatnih nekaj kapljic črnila skozi odprtino za tiskalno glavo (korak 2). V primeru da tudi to ne pomaga, pa v to odprtino kanite eno (1) kapljico čistega alkohola (takšnega iz lekarne in ne kakšnega domačega zvarka). To bi moralo poskrbeti za odstranitev zračnih mehurčkov iz gobice.

Drugi razlog za ne-tiskanje pa je zamašena glava tiskalnika. V tem primeru zna pomagat, če tiskalno glavo operete v mlačni destilirani vodi, vendar tega ravno ne priporočam, saj lahko pri tem zelo hitro fizično uničimo tiskalno glavo.

Uničena tiskalna glava

Kvaliteta uporabljenih črnil

Seveda pa vas verjetno konec koncev zanima tudi kvaliteta tiska s ponovno napolnjenimi kartušami. Glede na to, da je v opisanem primeru glava tiskalnika vgrajena v sam tiskalnik, se razlika v kvaliteti izpisa ne bi smela poznati - kvečjemu na drugačnih barvnih odtenkih, vendar temu ni čisto tako. Razlog za nekoliko slabšo kvaliteto tiska namreč tiči tudi v nekoliko drugačni fizikalni sestavi vsakega črnila (tiskalnik uporablja namreč tiskalno glavo, ki premore ločljivostjo 9600 (!) pik na palec) in zaradi tega prihaja do majhne razlike pri sami pokrivnosti papirja, vendar se razlika razkrije le pod povečavo, sicer pa je s prostim očesom skoraj nevidna.

Z originalnimi kartušami sem na navaden papir (Xerox Business - 80g) odtisnil testno stran - ColorCard.pdf in jo skeniral nazaj v digitalno obliko. Vse izboljšave barv sem na skenerju v obeh primerih izklopil.

Testna stran - original črnila

Potem, ko sem napolnil kartuše, pa natisnjena stran še z neoriginalnimi črnili.

Testna stran - ponovno polnjene kartuše

Za primerjavo sem iz obeh zgornjih slik izrezal barvna stolpca, da se lahko barve neposredno primerjajo med sabo. Na obeh spodnjih slikah je v levem stolpcu originalno črnilo, v desnem pa neoriginalno.

Med barvnimi odtenki razlike skoraj ni opaziti, medtem ko z neoriginalnimi črnili sivinski odtenki dobijo nekoliko rjavkast pridih, vendar ni preveč moteč. Kljub temu pa naj vsak po svoje presodi ali skoraj neopazna razlika med črnili odtehta veliko višjo ceno, ki jo plačamo pri originalnih kartušah.

Na koncu naj opozorim, da s polnjenje kartuš izgubite garancijo tiskalnika. Vse, kar je opisano v tem vodiču, delate na lastno odgovornost in ne odgovarjam za kakršnekoli poškodbe tiskalnikov, kartuš ali oseb, ki so uporabljale opisani postopek.

Pa uspešno polnjenje kartuš vam želim!

Kupovanje računalnika CE

Kupovanje računalnika CE

Z rahlo popravljenim scenarijem smo se tokrat odpravili v Celje. Zahteve so bile spremenjene toliko, da nobenemu izmed prodajalcev niti na misel ni prišlo, da bi lahko na kupljenem računalniku kdo poskušal igrati igre. Rezultati so kljub vsemu precej podobni ljubljanskim (le da nam tokrat ...

Preberi cel članek »

Nanotehnologija, II.del

Nanotehnologija, II.del

Če ste se že soočili s patetno zakonodajo ali pa imate zgolj priložnost ta del spoznavati v segmentih vašega študija,vam je termin stanje tehnike znan. Drugače pa, če se z njim še niste srečali, gre preprosto za pregled dosežkov danega področja ...

Preberi cel članek »

CeBIT 2003

CeBIT 2003

Tako kot vsako leto, so tudi letos v Hannovru organizirali enega izmed največjih sejmov -- CeBIT. Organiziran je bil v istih prostorih kot lani, presenetila pa me je cena vstopnine, ki je znašala 35 evrov (za odrasle) in 16 evrov za mlajše od 18 let. Možno jih je bilo kupiti tudi ...

Preberi cel članek »

Sodobna elektronika 2003

Sodobna elektronika 2003

Sodobna elektronika se je odvijala od 7. do 10. oktobra, torej od torka do petka. Ker mi šola nekako ni dopuščala obiska sejma prej, sem odpeketal na Gospodarsko razstavišče v petek dopoldan. Ker je parkiranje v Ljubljani drag problem sem se odločil za avtobus. A glej, na ...

Preberi cel članek »

Hud test pijač

Hud test pijač

[st.slika 802] Ena od težav modernega človeka, ki nas ni pestila v dobrih starih časih semi-komunizma (beri: komunizem v državah z možnostjo izleta v Avstrijo ter prijaznimi cariniki), je bil jako širok in globok sortiment pijač, ki jih je bilo moč uživati. ...

Preberi cel članek »