» »

Prenosnik za študi

Prenosnik za študi

krator ::

V prihajajočem letu grem študirat, pa si iščem en prenosnik, za študiske namene. Zelo se navušujem nad iBooki. Zanima pa me, ali je to pametna odločitev, glede na to, da grem študirat informatiko in računalništvo (koliko si v tem študijo pravzaprav vezan na x86 arhitekturo + windows )?

BaRtMaN ::

Programiranje v Javi in Cju, na faksu je skoraj povsod Linux. AFAIK. :D

Gandalfar ::

Jaz sem na FDV in dost vlacim iBooka sabo in si tipkam predavanja in zadeva je kot eden najcenejsih notebookov na trgu zelo vredu. Je majhen in lahek ter baterija dejansko zdrzi ~5h tipkanja v wordu.

Ceprav glede na to, da ga verjetno ne bos vlacil naokoli in po faksu in da bos zelel najlazje pridt skoz s tistimi stvarmi, ki jih rabis bi pomojem zate bila boljsa izbira kar kaksen navadn PC prenosnik.

Ce si upas si pa seveda lahko vse usposobis na iBooku, java ti dela, linux tudi (dost hitr se bos naucu razlikovat med big pa little endian ;-) )

V najslabsem primeru mas pa itak VirtualPC in si lahko PC-ja emuliras.. ne vem .. met iBooka .. pomojem kr pustolovscina, vsaj zame je :)

krator ::

Pravzaprav ga bom kar dosti nosil na okoli - zato na PC strani gleda, predvsem za centrino sistemi.

Uporablo pa ga bom, polek študiskih potreb, še za vsakdanje stvari (internet&co.), ter programe kot photoshop, flash, dreamweawer itd.

Gandalfar ::

potem pa kupi neki poceni, PC-jastega in skatlastega.. brezveze metat denar stran za ultralight centrinote, ce ga bos mel skoz na mizi pa v elektriko utaknjenega. Ti bo p4 vsaj hitro in kvalitetno mlel...

Jebiveter ::

Moram reci, da sem se navdusil nad iBooki, se bosebaj sedaj, ko so jih posodobili. Glede na to, da bom (upam) letos zacel z studijem na FRIju, imam seveda določene zahteve, ki jih pricakujem od notebooka:
- lahkost + prenosljivost (12" iBook je tukaj absolutni zmagovalec)
- dolga avtonomija (iBook baje lahko zdrzi do 6ur)
- stabilen OS (hmnja, OSX, boljs kot Win)
- UNIX-like OS (da lahko kompajlam tudi linux programje, programiram, itd.)***
- spodobna hitrost (tukaj verjetno zmaga kksen P4 3.0GHz PC, ampak ne za tako ceno)
- moznost WiFi (iBook ima podporo za AirPort Extreme, antena pa je vgrajena v zgornji del ohisja, kjer je zaslon, in ima tako mnogo boljsi sprejem kot navani PCji z PCMCIA karticami)
- neproblematicem power saveing (tudi hibernacija itd.)

To je vec ali manj osnovno, kar mi mora prenosnik ponujati. In po vsem prestudiranem menim, da mi 12" iBook 1GHz za slabih 300.000 SIT (no, ce dodamo se 30.000 za AirPort Extreme in dobrih 10.000 za dodatnih 256MB DDR pri JAE znese to 340.000 SIT) ponuja najvec za to ceno oz. drugace povedano... z nobenim PC prenosnikom za to ceno ne pridobim nic tako drasticno vec, da bi me to prepricalo. Pravzaprav tezko najdemo PC prenosnika, ki bi bil tako majhen in lahek, se posebaj v tem cenovnem razredu (do 300k). In ce moram na racun prenosljivosti zrtvovati nekaj hitrosti, naj bo tako. Ceprav se mi zdi, da je pri tej konfiguraciji (1GHz G4/ 256MB DDR / 30GB / ATI 9200 32MB DDR / ...) iBook kar mashinca in ugoden nakup.

Only my $0.02.


*** BTW: MacOSX je baje zgrajen na temeljih FreeBSDja in kot tak ima veliko GNU orodji, s cimer se pribliza Linuxu (ki je moj default desktop sistem). Tako upam, da ne bom imel problemov pri samem prenosu in re-uporabi datotek in programov.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Gandalfar ::

ja, kr fajn razmisljas ceprav...

to je se zmeraj BSD na drugi arhitekturi - se bos mogu prkljucit k fink.sf.net hekerjem :)

za prenosljivost je kul...

6h na bateriji ne bos kompajlal - ene 3h pa res. ~5h pa bos tipkal v Wordu.

Pri tebi je edina kul stvar, da lahko cakas do jeseni, da tile prenosniki dejansko pridejo v slovenijo :)

Jebiveter ::

Pri tebi je edina kul stvar, da lahko cakas do jeseni, da tile prenosniki dejansko pridejo v slovenijo :)


Hja, to mas sicer prav, a upam, da bo kaj prej :\

Pa glede casa delovanja, sem itak mislu samo tipkanje pa pri maximalnem power saveingu. Sam to je ogromno, ce mene vprasas. Ce bom kej bolj zahtevnega delal (absurden primer: obdelava videa ali compile KDEja) pa si bom ze najdu steker. Edina razlika je, da ce bi imel PCja, bi steker iskal po vsakem predavanju :P

Gandalfar, a lahko malo bolj opises svoje izkusnje z iBookom? Tako, da dobimo iz prve studentove roke...8-)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Gandalfar ::

prides ob 8h na predavanje.. 3h tipkas kot neumn o ustavi oz. cemerkoli ze profsor razlaga nakar se za naslednji 2h zavleces v knjiznjico kjer si delas izpiske. Vmes kadarkoli brez tezav zapres notebooka in 'zaspi' tako, da ga lahko okoli prenasas pa baterije ti blazno malo kuri v taksnem nacinu. Ko ga odpres se zbudi v roku 20s in direkt tipkas naprej. Aja, pol je pa itak ze cas za kosilo itd.. :)

Vmes itak ze v knjiznjici najdes elektriko in se napojis, da lahko na popoldanskih predavanjih 'transcriptas' dalje..

Ne vem tocno kaj se zgodi z avtonomijo, ko dodas notr se wlan kartico.. verjetn se malo zmanjsa, ce jo uporabljas.

Me pa zanima kako si tipkas predavanja iz neke hude matematike.. sem poskusal tako matrike kot tudi statistiko pa nekako ni najboljsa stvar. Za MS Equation ni casa, da bi pa v TeX pisu pa ne znam (se) .. ;) Dvomim, da se ti _tolk_ splaca nooteboka sabo nosit. Jaz imam menda dostr druzboslovnih tem pa se ti splaca samo na par predavanj it z notebookom.. uglavnem, ne pricakovat prevec.

Sicer bos pa cel kup iBookov lahko spet na NEST-u videl pa bomo se kaksno rekli :)

Microsoft ::

Offtopic/2:

Jst ti predlagam, da kupiš PC nekje konec oktobra. Takrat boš že mel mal filinga, kak zgledajo predavanja, kaj se tam dela, kaj... In boš lažje ugotovil, al krvavo potrebuješ PC na predavanjih, al je to popolnoma neumna stvar.


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Gandalfar ::

Racunalnik bos sicer rabil ampak vprasanje, ce je 12" notebook tisto pravo. Za prenasat naokoli je sicer super ampak, da bi pa stalno na njem delal.. ne bi, premal zaslon.

Meni je kul, ker se doma usedem za 17" LCD in se ne ukvarjam z iBookom oz. ga imam samo za faks in gor nic drugih motecih stvari. Za zapiske delat je kul :)

Aja, pazit moras, ker zadeva nima LPT izhoda. Moj printer ima tudi USB tako, da s tem ni problema je pa dobr tud o tem razmislit.

Jebiveter ::

Ce bo kriza z zaslonom pri konstantnem delu (beri vecurno programiranje ird.) si bom pa postelal 17" monitor v mirroring (ali pa z spanning hackom) in pa USB tipkovnico. Vsekakor ne bom brez potrebe uniceval oci, ampak kot sem ze napisal mi je zelo pomembna prenosljivost (da ga lahko vtaknem v vsako torbo, seveda primerno zascitenega), kar pri kaksnem 15" PCju ne mores pricakovati (recimo 15" PowerBooki se nekako, ker so tanki).

Glede matematike pa je itak boljs pisat na roke, je dost hitreje, zal pa ponavadi popolnoma neberljivo! :'( Kdor obvlada TeX, blagor mu! :O

No, jest upam, da se bo zadeva obnesla...

BTW: Gandalfar, kateri MacOS poganjas na tvojem G3?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

IceIceBaby ::

Gandalfar, na mojem je trajalo 2, 3 sekunde da se je zbudil iz sleep moda. Je možno da se z več rama hitrej zbudi ? Čakat pa ne bo treba do jeseni. Pri nas bojo verjetno že drugi teden. Aja, pa G4 powerbooki majo zgleda močnejšo baterijo not al pa G4 manj pokuri, G3 so imeli v specifikacijah 5 ur delovanja G4 majo pa 6ur.

Drugač pa je iBook zelo kul računalnik za to ceno. Sploh zadnji modeli z 1ghz G4 procesorjem, ki ima 512k L2 cache pa ddr ramom pa dobro grafično... Bom povedal kako se obnese ko ga dobim v roke :)

Jaz nevem zakaj nakup nebi bil pameten. Za programiranje je pomoje OSX še bolj ugodno okolje kot windowsi. Na OSXu najdeš programe za vse možno, v skrajni sili pa je tu virtual PC.
Če ti je iBook všeč, pa če ti 12" ekran ustreza (jaz nisem imel problemov z večurnim delom na iBooku) go for it. Sej ga greš lahko najprej sprobat. Samo ko ga boš videl ga boš sigurno hotu kupt :)

krator ::

Jebiveter, kateri program gres studirat (jaz grem tudi letos na FERI) ?

Jebiveter ::

pantokrator: Upam, da pridem na UNI oz. VS program na FRI (LJ), vse je odvisno od omejitev in moje mature :(

kst: A mas ti mogoce kaksne "insajd" informacije, kdaj naj bi prisla posiljka?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

krator ::

Eh, sem zamesal feri (mb) z fri (lj). No, sam mam iste probleme - nekak nisem prepričan če bom nemščino skup spravo. :\

IceIceBaby ::

Zadnje insajderske informacije so, da noben ne ve kdaj pridejo računalniki. Ampak ta teden jih sigurno še ne bo :)

Pa mam informacije da so vsi iBooki in PowerBooki kar nekaj cenejši, razen tapocen modela :(
Drugač pa sta 14" iBook in 12" PB cenejša za cca 10 eurov, 17" powerbook pa za 500 eurov :)

Jebiveter ::

Zal je kaj drugega kot 12" iBook zame nedosegljivo:'( :'(
Ce bi imel na voljo dovolj kapitala bi veliko raje imel 15" PB a kaj, ko so cene v visavah (15" Combo model je 2159 Eur = 513.842 SIT 8-O - Way to much za studentski (dijaski) zep)
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD64 vs P4 vs iBook

Oddelek: Kaj kupiti
51014 (918) Gandalfar
»

Apple nadgradil iBooke

Oddelek: Novice / Procesorji
62633 (2633) Road Runner
»

iBook

Oddelek: Kaj kupiti
151633 (1452) jype
»

Hitrejši iBooki in PowerBooki

Oddelek: Novice / Procesorji
82745 (2745) Byla
»

Apple zastopnik za SLO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
747245 (6575) Gandalfar

Več podobnih tem