» »

Slovenjenje imen podjetij?

Slovenjenje imen podjetij?

1
2
»

root987 ::

@Brane2: Za tujke se lahko najdejo prav fini slovenski izrazi - da, res je, nekateri zvenijo nekoliko smešno, ampak se navadiš. Osebno nimam nič proti zgoščenka, ipd. izrazom. In Brane2, če mi ti poveš, s čim se podjetje HYDRA d.o.o ukvarja, ti morda lahko najdem kakšen pameten prevod. Kdo bo vse to plačal? Država. [:\\] Francozi imajo celo komisijo za jezik, ki to posebej obravnava.

Sicer je pa res - če je slovenija s slovenščino preživela ponemčenje v času Avstro-ogrske in med drugo svetovno vojno, Nemčije, mislim, da bo tudi še v prihodnje obstajala. Jezik je nekaj podobnega kot živali - se rodi, razvija, gre skozi evolucijo in če že pride do tega - umre.

@Intifada: Torej ti predlagaš Utopijo? Kjer vsi delamo za skupno dobro in vsi lepi živimo? Ali pa bi rad komunizem? Nenazadnje, celo Karl Marx je, ne glede na svoje trditve v svojih knjigah, hotel le lagodno živeti na račun drugih ter se imenitno zabavati. Lenin ter Stalin sta resnično pokazala lepe strani komunizma. Še Hitler ni bil takšen klavec.

EDIT: Vidim da me je že McHusch malo prehitel. ;)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: root987 ()

Intifada ::

Kruh si boš mogo pa kr lepo zaslužit... Tako kot vsi ljudje okoli tebe (z izjemo brezposelnih). Če pa misliš, da boš za čohanje po jajcih dobo kak odbit tolar, se pa motiš.

Ne, sem bom prej priklopil na Protokol.

Intifada ::

Korenina:

Govorim vam o Eneralizmu. Sistemu, ki bo v bodočnosti zavladal svetu!

Brane2 ::


@Brane2: Za tujke se lahko najdejo prav fini slovenski izrazi - da, res je, nekateri zvenijo nekoliko smešno, ampak se navadiš. Osebno nimam nič proti zgoščenka, ipd. izrazom. In Brane2, če mi ti poveš, s čim se podjetje HYDRA d.o.o ukvarja, ti morda lahko najdem kakšen pameten prevod. Kdo bo vse to plačal? Država. :\ Francozi imajo celo komisijo za jezik, ki to posebej obravnava.


In enako ti jaz lahko vrnem uslugo. Ce mi poslljes svojo sliko in mi poves s cim se ukvarjas, lahko najdem zate ime, ki bo verjetno bolj ustrezno od tistega, ki ga ze imas.
Druga stvar pa je, koliko bos ti srecen z mojo izbiro in zakaj bi sploh spreminjal ime, ce si ze zadovoljen z njim in te ljudje pod njim poznajo...

Ziga Dolhar ::

Namen firme ni le marketinška. Je tudi funkcionalna: naj pove nekaj o obliki podjetja in dejavnosti, s katero se ukvarja. To lahko sporoči zgolj in le v slovenščini. Katerikoli tuji jezik je popolnoma neustrezen.

Slovenščina je v Sloveniji uradni jezik; poleg tega je zahtevano reklamiranje v slovenščini: iz podobnih razlogov.

Firma ima lahko poleg slovenskega tudi tuj naziv. Ampak poleg, ne namesto.

Da se le lahko pritožujemo, aneda :).
https://dolhar.si/

DavidJ ::

Dejte najprej razčistit, kaj tujke vam pomenijo. Če mislite na besede, ki v večini izvirajo iz latinščine, ni strahu. Večina jezikov ima mnogo izrazov izpeljanih iz tega jezika in s tem jezik le bogati. Vsaka tujka, ki se da lepo oblikovat v slovenščini je dobrodošla. Zaradi tega ni jezik v nevarnosti.

Če govorite o dobesedno prevzetih frazah iz angleščine, nemščine in podobno, pa recite temu ne. Kakšne kolobocije lahko nastanejo, pokažeta Slon in Sadež v pesmi Reper.

En tak vokam dol po štrase, gledam kero bejbo bi atečal nase ...

Ne, hvala!
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Brane2 ::


Namen firme ni le marketinška. Je tudi funkcionalna: naj pove nekaj o obliki podjetja in dejavnosti, s katero se ukvarja. To lahko sporoči zgolj in le v slovenščini. Katerikoli tuji jezik je popolnoma neustrezen.


O tem govori dolgo ime firme:

HYDRA & Co. d.o.o., vizuelne komunikacije, zalozba in trgovina d.o.o.


Vsaka firma ima registrirano kratko in polno ime.


Slovenščina je v Sloveniji uradni jezik; poleg tega je zahtevano reklamiranje v slovenščini: iz podobnih razlogov.


AFAIK ni nikjre zapovedan jezik reklam. Mediji lahko postavljajo svoje zahteve, a to je ze njihova stvar.


Firma ima lahko poleg slovenskega tudi tuj naziv. Ampak poleg, ne namesto.

Da se le lahko pritožujemo, aneda :).


Zakaj je potem cesar veselo registriral taka imena vsa ta lleta doslej ?

Ce ta imena niso veljavna in ce cesarjevi birici morajo poznati zakone, lahko govorimo o namernem zavajanju ali vsaj o malomarnosti ?

Je ze res, da moramo tudi tlacani poznati zakone a nekje v ustavi je zapisano nekaj vrstic o tem, kako mora cesar uveljavljati zakone- v smislu dobrega gospodarja in pravicnega cesarja.

Ce je sedaj cesar nesrecen nad tem, kar se je dogajalo, naj prevzame (tudi osebno) odogovronost za svoj del nastale skode.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

In ce folk tako skrbi usoda slovenscine, zakaj ne prepovedo nelsovenskih osebnih imen in priimkov ?

Osebnih imen je nenazadnje bistveno vec in so bistveno bolj prisotna v vsakdanjem zivljenju...

Ziga Dolhar ::

Oglaševanje v slovenskem jeziku AFAIK je zapovedano.

Tako Zakon o javnih glasilih: Klik

28. člen

Oglasi in druga plačana obvestila se v javnem glasilu in drugih oblikah javnega obveščanja objavljajo v slovenskem jeziku, razen v primerih, če javno glasilo izhaja v tujem jeziku.

Določba prejšnjega odstavka ne velja na narodnostno mešanih območjih, kjer sta poleg slovenščine uradna jezika italijanščina oziroma madžarščina.


[ne morem trditi, da sem izbral pravi primer, vendar se mi zdi, da. Na tem področju sem še preveč zelen, da bi karkoli lahko trdil z gotovostjo :)]. Vsekakor pa gre pri tem ločevati notranjo in zunanjo, zasebno in javno sfero.

Zakaj je cesar do sedaj dovoljeval taka imena? Sem že povedal: ne vem. Vendar jih je.

--

Še nekaj: malce sem razmišljal, če bi bilo to lahko poseganje v pridobljene pravice -- osebno se mi zdi, da [demanti prejšnjega odstavka velja tudi tukaj]. Vendar bom povprašal za mnenje na faksu. Njihovo mnenje bo precej kredibilnejše od mojega :).
https://dolhar.si/

Grey ::

Kdo se je pa zdej teh jajc spomnu? Mislm da je ta model/ka k je to vn vrgu/la počen/a. Mislm pa kakih bedarij se še ti naši politiki niso spomnl?!? ROFL. To je za znoret. Naj pustijo že enkrat folku žvet, pa jeziku da se razvija po svoje.

Da kopiram izjavo ge.Majde Potrate:
"Zakon je nastal kot reakcija na poimenovalne navade slovenskih podjetij, ki so marsikdaj segla po tujih imenih. S tem so pravzaprav povzročila, da uporabniki niso vedeli s katero dejavnostjo se podjetje ukvarja"
To se mi zdi višek! Če človeka zanima neka določena stvar ma oglase(s slikami in besedilom), ma rumene strani, ma vse kar hoče. Tak zakon iščejo samo bedaki in konji!

In tile primeri se mi zdijo kratkomalo neumni, debilni, smešni in kretenski:
Adria Airways - Jadranske zračne poti:D
Autocommerce - Avto trgovec:D
Viator vektor - Potnik vektor:D
Fructal - Sadje:D
Istrabenz - Istra bencin:D
Crknu od smeha k sm prebrau ta imena firm LOL.

In na kaj kaže tale predlog zakona? Kaže na to, da ljudje niso splošno razgledani glede imen podjetij in tujih jezikov, da se ne pobrigajo zase, ko hočejo kaj kupiti(kot da jih ne zanima, kaj bojo kupili) in da politiki res nimajo kej blj pametnga za počet kokr Bogu krast čas in davkoplačevalcem denar.

Nutcracker ::

Ziggga, pomoje tole bolj na splošno ureja ta primer:

"Oglaševalska sporočila morajo biti v slovenskem jeziku, razen, če z drugim predpisom ni drugače določeno." (2. ods. 12. čl. ZVPot)

BigWhale ::

> Crknu od smeha k sm prebrau ta imena firm LOL.

No, ker si glih ti napisal tole, bom tvoj post vzel za referenco.

Meni se zdi prav, da imajo slovenska podjetja slovenska imena. Zakaj? Zato ker je dolocena mera patriotizma zdrava stvar. Zato ker se mi zdi prav, da se ob drzavnih praznikih obesijo drzavne zastave na drogove. Saj konec koncev smo ponosni na drzavo v kateri zivimo. Ali nismo? Ce kdo ni, pa se lahko mirne duse izseli ali pa spremeni kaj takega, da bo lahko ponosen na svojo drzavo.

Kar se pa tice smejanju prevodom imen. Zakaj so pa 'original' imena v tujih jezikih kaj manj smesna? Bebava so tako v slovenskem, kot v katerem koli drugem jeziku. Aja, v anglescini se bolj cool slisijo. Saj res ja.

Ah, ime je trapasto, cisto vseeno je kako ga izgovorimo. Zapomnite si, bik je se vedno bik, pa cisto vseeno ali je bull ali bik.

;>

Grey ::

Ej BigWhale js ne vem zate, ampak men ne bi blo kul, da bi meu firmo z imenom potnik vektor, al pa tale, k sm se skor razpoču: Jadranske zračne linije -LOL. Če je neki standard v svetu npr. za zračne linije Airways, zakaj bi pol to šu spreminjat? Mal butasto, a se ti ne zdi? V bistvu je to nekakšn manjvrednostni kompleks. Pa kermu tujcu bo jasn, kaj za vraga je Jadranske zračne linije? Še težko je to izgovort. Ne moreš gledat sam na Slovenijo, moraš gledat blj na splošno. Navsezadnje se gre za svetovni in ne slovenski trg.

Sej lahk bi blo tud Air Slovenia al pa kej. Britanci majo British Airways, francozi Air France itd. Pri nobeni od teh držav pa ni angleščina domači jezik. Spet se hoče Slovenija neki 'vun metat', čist po pravic povedan. Če pogledaš na splošno, majo vse države na svetu v svojem gospodarstvu zelo veliko angleških imen. Imena v domačem jeziku so pa med zelo redkimi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Grey ()

BigWhale ::

Buhtl, zakon preberi... Firma ima lahko dva imena...

> V bistvu je to nekakšn manjvrednostni kompleks.

V bistvu je ravno to, da si das neko tuje ime manjvrednostni komplex... :P

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

root987 ::

Pa ti si smešn... Una ženska je dala samo primer kako bi se lahko imenovala in glede na to, kar je rekla, ji lahko osebno očitam samo slabo domišlijo. So pa ljudje na tem svetu, ki se ukvarjajo z dizjanom, podobo in temi stvari za podjetja, ter so za to nedvomno tudi zelo dobro plačani.
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

jype ::

"I hate myself and want to die!" se ne slisi pol tok kul v Veliki Britaniji kot se to slisi na Japonskem, kjer prodajajo majcke z mavrico, srcki in tem napisom:

http://www.engrish.com/detail.php?image...

In ce imam podjetje z imenom, ki ni slovenska beseda, se vedno lahko izmislim kratico v slovenscini, ki je dovolj smesna.

Pa nimam bit na kaj ponosen v Sloveniji. Saj se vozim z biciklom in locujem odpadke in ne pijem alkohola in ne uzivam tetrahidrokanabijola ali amfetaminov ali cesa podobnega, ampak vsi drugi nocejo bit v mejah normale!

BigWhale ::

In zdaj bodo novi film od Marvel Comics pri nas prevedli kot Kaznovalec, pa se bo raja spet rezala... ;>

Skoda, da so casi, ko so bile Klingonske ptice molitvic na pristajalnih stezah, mimo...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Xgeneration ::

Kje za vraga pa piše, da bi morala biti imena podjetij direktni prevodi.

Xgeneration ::

Itaq pa men po pravic povedano dol visi. Večinoma podjetja izbiram glede na kakovost proizvodov in prijaznost osebja, ne pa glede imena.

nojus ::

totalna bedarija. Ok, ne rečem da od sedaj naprej ne boš mogel registrirani anti-slo imensko podjetje, ampak da naj bi vsi menjali imena pa ni gut.

Imam pa še dve sporni stvari. (primera)
1. firma nojus (ni v SSKJ, ampak je NOJ-kot žival in US kot okrajšava besede usnje. In oboje skupaj (nojus) predstavlja dejavnost samo, s katero se podjetje ukvarja.

2. Imam podjetje, ki beseda je v SSKJ ampak je regisrtirano kot domena.
(domena.net) Sporni sta pika ter net.

?? zato je pomoje najbolje, da tisti, ki je podal predlog zakona kar se da hitro utihne, ker si zna nabrati sam večje težave, kot bi jih vsa ta podjetja imela, ker imam občutek, da je nekdo nekaj sanjal ponoči in zjutraj ukrepal - glede na to da je 3/4 stvari še njim nejasnih kako jih bodo reševali.
sovražim Gargamela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nojus ()

Gandalfar ::

pa saj ta zakon, ZE velja!

Ziga Dolhar ::

Mnja.

Nutcracker me je danes opozoril na nekaj "malih" bedarij, ki sem si jih privoščil, pa si jih ne bi smel. Ampak nas bo on zatrl, mu ne bom kreditov jemal ;).
https://dolhar.si/

jrtjtejtt ::

Da si sposodim temo. Kako je kej s slovenjenjem tujih imen. Nimam nobenega pravopisa pri roki. Mislim, da se kao sloveni imena, ki niso zapisana v latinici. A je še kakšno drugo pravilo. Pa kje se da zvedet katere države uporabljajo latinico?
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoftov center za uporabnike prejemnik klica ni znal Slovensko. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18130027 (23294) zmaugy
»

Izbira imena za podjetje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5317064 (15511) Andreos1
»

Ime firme

Oddelek: Loža
373964 (3026) BigWhale
»

Ime firme

Oddelek: Loža
263924 (3388) Tic
»

Uporaba slovenskega jezika v poslovnem svetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
575750 (4903) madmitch

Več podobnih tem