» »

Človeški BIOS

Človeški BIOS

Jst ::

Že nekaj časa premišljujem, če se da uokviriti človeka in njegovo udejstvovanje v družbo s pomočjo t.i. “programerskih” vidikov. Sam tudi pišem za lastno veselje nekaj, kar bi lahko poimenovali filozofija. Se ne opiram na že sprejeta raziskovanja in zaključke, katere sledijo.
Muči me pa scope (doseg/obseg) BIOSa.

Torej naj pojasnim moje trenutne vidike na človeški BIOS.
BIOS, kot že vemo, je Basic Input Output System.

Človek ima pet čutil: vid, sluh, vonj, čut in okus. Moj vidik na BIOS do možganov za Input je sledeč. Ta čutila pač do možganov samo prenesejo gole podatke. Input je množica ločenih vodil do možganov.
INPUT = [dVid, dSluh, dVonj, dČut, dOkus]
(dkot Data)
Input system nam skrbi za čimboljši prenos podatkov do ločenih delov možganov za nadaljno obdelavo. Nadaljna obdelava nam pretvori te podatke v informacije.

Kar me pa res muči in sem globoko v dvomih je pa Output System.

Če nam Input skrbi samo in le za prenos podatkov, kakšno vlogo ima pa Output.

Bom podal preprost primer: Tečem po gozdovih (za rekreacijo) in kar naenkrat slišim neko glomazenje za seboj. Se obrnem in vidim medveda, ki teče za menoj. Posledica je sproščanje cele horde hormonov, nakar me postane strah.
1.Primer 1: In posledica hormonov je hirejši tek in zato nekako zbežim in si rešim življenje.
2.Primer 2: Ker imam s seboj puško jo po čimhitrejšem postopku repetiram in ustrelim medveda. S tem si rešim življenje.

Gledano na okolico je moj output glede na input rešitev lastnega življenja. V primeru 1 je moj output hitrejši tek, v primeru 2 pa ustrelitev medveda.

Ampak, ker sam mislim, da se človeški BIOS gleda samo in le lokalno, torej na moje telo je pa Output KAJ? Pozabimo logično razmišljanje (repetiranje puške) ali nagonske reakcije (hitrejši tek zaradi zaznavanja nevarnosti). Si zavežemo oči, kaj se dogaja po sprejetju Input podatkov (pretvorba v informacije -> zaznavanje življenske navarnosti). Kako bi sedaj zajel vlogo BIOSa, oziroma bolj natančno - Output sistema?
Ali je moj (človeški) Output, gledano lokalno - procesiranje informacij (zaznavanje nevarnosti) – v primeru 1 in 2: zaradi večje količine adrenalina (kar moramo zanemariti) hitrejše krčenje in raztezanje mišič. Bolj konkretno Primer 1: daljši, hitrejši koraki. Primer 2: pull the trigger.

Ali pa je moj Output sistem vsekakor by any means necessery izognitev iz situacije življenske nevarnosti. Torej Primer 1: tek po strmini, skoki čez skale, itd... Primer 2: Repetiranje puške po najhitrejšem možnem načinu, nameritev muhe in končno strel.

Upam da me razumete kaj mislim. Lahko da se motim že pri inputu, vendar me pa res muči scope Output sistema.

KAJ MISLITE VI?

+ PROŠNJA: Rad bi debato na nivoju, ker me podobna vprašanja tarejo že nekaj časa. Mojih vidikov glede človeka, njegovih reakcij, socialnih interakcij in psihologije človekovih motivov in potreb, imam napisanega že kar precej. In veliko tega se da uokviriti v property-je in evente. Ne vem pa prav dosti, kaj se dogaja z možgani v trenutku samega procesiranja podatkov. Pozabimo kakršnekoli zamere iz drugih tem. Vem, da imate nekateri že dobro razdelane pojme o zavesti, človeku... Zato bi rad slišal mnenja ostalih.


Zaenkrat bo to dovolj za razmišljanje.


ps: NE, ne delam kakršnekoli umetne intiligence ali podobnega.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MadMicka ::

Med input in output je še t.i. black box, in kaj se tukaj dogaja še zdaleč ni povsem pojasneno.

Npr. v tvojem primeru bi output lahko bil v obeh primerih tudi ta, da bi človek otrpnil in bi ga medo pojedu :) . Se pravi, ne moremo 100% vedeti kakšen bo output, četudi povsem točno poznamo input.

Matri[X] ::

Output je odvisen od inputa in sistema v BlackBoxu samem.

Reso ::

Kot jaz vem je bios skupek najbol osnovnih ukazov ki z zelo osnovnim upravljanjem elektronike zaženejo sistem.
Potemtakem bi bili biosi pri človeku ritmovniki srca (ali kaj že daje srcu takt) , žile in vbistvu vse od glave navzdol kar nas ohranja pri življenju.

nevone ::

>ps: NE, ne delam kakršnekoli umetne intiligence ali podobnega.

Se že vnaprej opravičujem, ker se bom komentirala najprej tvojo zadnjo izjavo, in bo izgledalo, da to ni debata na nivoju, čeprav je.

Praviš, da ne delaš nobene umetne inteligence. Kaj pa delaš? Namreč, s tem, ko si zastavljaš zgoraj omenjena vprašanja, si že na poti k umetni inteligenci.

Res ne vidim razloga, da se umetni inteligenci daje negativen predznak, kar pa jaz v tvojem ps vidim. Mogoče se motim. Popravi me.

Možgani sprejemajo informacije preko čutil. Ko jih in če jih uspejo shranit, začasno ali stalno, postanejo predmet simulacije v obliki what-if. Teh simulacij se lahko zavedamo, večinokrat, vsaj kadar gre za hitrejše reakcije (nisem prepričana) pa jih obdela kar naša "podzavest". Seveda je za natančnejše definicije potrebno vedet, na kakšen način se data shranjuje, kako jo možgani dosegajo in v kakšni obliki potuje na periferijo. Za to pa ni dovolj samo "what-if" simulacija, ampak potrebuješ tudi meritve, da prideš do podatkov, ki jih potem lahko procesiraš. Za te meritve je možna tudi tehnika outsourcing-a, se pravi z večih virov pridobiš podatke in jih podvržeš what-if simulaciji.

Kako točno se pa posameznik odziva, je pa odvisno od tega, kakšno ima dato in kako je ta data poindeksirana. Kakšne so njegove asociacije na temo v določenem trenutku, pod določenimi pogoji. Žal, je zelo težko ukalupit reakcije v nek univerzalen kalup, ki ne bi bil preveč kompleksen, but...

o+ nevone

Thomas ::

> Tečem po gozdovih (za rekreacijo) in kar naenkrat slišim neko glomazenje za seboj. Se obrnem in vidim medveda, ki teče za menoj. Posledica je sproščanje cele horde hormonov, nakar me postane strah.

> 1.Primer 1: In posledica hormonov je hirejši tek in zato nekako zbežim in si rešim življenje.

> 2.Primer 2: Ker imam s seboj puško jo po čimhitrejšem postopku repetiram in ustrelim medveda. S tem si rešim življenje.

Zaženeš 3 do 4 simulacije. Kako ubežiš, kako vzameš puško in ustreliš, kako zlezeš na drevo in kako se (po navodilih z Animal Planet) delaš mrtvega.

Tisto simulacijo, ki ti je najbolj všeč, tisto potem skušaš realizirat. Minimizirat pain. Mogoče je to ravno peta simulacija, skok v 20 m globok prepad.

Kakorkoli, tvoje razmišljanje je simuliranje (na podlagi tvojega znanja o svetu) zunanjih situacij. Vedno in povsod.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Mene (zaenkrat) ne zanima, kaj se dogaja z možgani, ko dobijo neke podatke iz čutil. Koliko simulacij zračunajo ali drugače povedano, kako odreagirajo.

Reso je podal dober point, da bi BIOS lahko definiral kot sistem, ki te ohranja pri življenju. Po njegovem, bi bil Output pri takšni situaciji povišana raven hormonov. Nakar bi bilo potrebno reakcije na okolico definirati drugače. S tem si zakompliciramo poenostavljanje/uokvirjanje reakcije človeka pri določenem inputu. Zanimivo...

nevone: Sam nimam proti umetni intiligenci prav nobenega odpora. Začel sem z tem razmišljanjem, ko sem bral članke psihološkega profiliranja človeka. In kar so gospodje zakomplicirali do nezavesti, bi jaz rad (sam pri sebi) poenostavil. Sam ne verjamem v tako imenovane kvantne možgane oziroma jaz verjamem, da se človeške možgane DA simulirati.

Problem ki mi predstavlja BIOS je pa v hiearhiji motivov in potreb. Primarne potrebe človeka so fiziološke potrebe in potreba po ohranjanju vrste. Vem, da je v interesu človeka minimalizirat pain. Zato je za pričakovati, da iz predhodnjih izkušenj in znanja, dobiš reakcijo človeka, ki ti zagotavlja (najbolj udobno) preživetje.

Bom vprašal drugače.

Recimo, da je input mnnožica podatkov iz čutil, ki pridejo do črne skrinjice. Črna skrinjica so naše simulacije možganov zunanjih situacij.

Kaj je Basic Output?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

Signali mišicam.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Ali krčenje in raztezanje mišic?

Zakaj?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

Živčni signali pač. Večina jih gre v mišice, seveda pa ne vsi.

To je output. Stvar semantike je, če za output smatramo tudi tiste, ki ostanejo v možganih. Te je boljš smatrat za processing. Ampak to že ni več bistveno, kako rečemo.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nevone ::

>Problem ki mi predstavlja BIOS je pa v hiearhiji motivov in potreb. Primarne potrebe človeka so fiziološke potrebe in potreba po ohranjanju vrste. Vem, da je v interesu človeka minimalizirat pain. Zato je za pričakovati, da iz predhodnjih izkušenj in znanja, dobiš reakcijo človeka, ki ti zagotavlja (najbolj udobno) preživetje.

Hierarhija (ali bolje izbor) motivov in potreb naj bi bil določen s protokolom, ki bi imel čim širši konsenz vpletenih. Vendar je pri tem tricky to, da se lahko tudi večja skupina ljudi moti v posameznih motivih in potrebah.

Človekov (moj) interes je v prvi vrsti minimalizacija paina. Vendar to še ne pomeni obvezno večji pleasure. Tudi za večji pleasure je potrebno nekaj miselnega procesiranja. Če je pain prevelik, mogoče ne razmišljamo toliko o pleasure-ju, ampak predvsem o minimalizaciji paina. Ko pa se pain zmanjša, dobi prioriteto pleasure. Kakšni so pa trigger-ji pa ne vem.

Včasih se zgodi, da si maksimiziraš pain čisto nehote. Vzrok je po moje v napačni dati-memetiki in logiki povezovanja le-te.

o+ nevone

BigWhale ::

> Zakaj?

Zakaj? Hm, to je output zato, ker vsak drug output, ti vsaj pri bezanju pred medvedom ne bi koristil.

Ce bojo noge mrtve, ti peristaltika ne bo pomagala... Po mojem...

Kaj bi pa se lahko bil drug output?

Gavran ::

Po moje imaš neprimerljiva primera. V primeru 1 uporabljaš tisto, kar ima človeško telo na voljo (v primeru bega noge), v drugem primeru pa uporabiš "zunanjo napravo" - puško, ki po defaultu NI vključena v človekov "BIOS", ki naj bi elementarno zagotavljal preživetje in nič več. Kot BIOS po moje lahko gledamo le t.i. nagonske reakcije, vse ostalo pa so "uporabni programi" in "zunanje naprave", ki so v sodobnem življenju mnogo pomembnejše od nagonskih reakcij. "Uporabni program" je lahko tudi klic na pomoč ali plezanje na drevo (ki se ga je tudi potrebno naučiti), pod "BIOS" pa praznjenje črevesa (nagonsko, "us... se je od strahu"). V končni fazi pa gredo vsi outputi kot ukazi mišicam ali drugim notranjim sistemom (sproščanje adrenalina, izklop občutka bolečine,...)

Thomas ::

Anyway!

Konsenz da gre za signale po živžnih nitkah ven, da je to output - imamo!
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nevone ::

Primer 1: Bežim in primer 2: streljam, sta oba lahko nagona. Prvi je starejši, drugi novejši. Prav tako pa obema lahko rečeš rezultata simulacije-kalkulacije, ki sta se delno razvijala že pred srečanjem z medvedom. Favorizirani se bo potem sprožil.

Lahko pa nagone deliš tudi drugače, recimo, kot je rekel Gavran. Samo osnova je po moje precej podobna. Kot je rekel Thomas.

o+ nevone

noraguta ::

nikakor nista enakovradna bezim ali streljam , zavestno lahko bezim sublimiraš s streljanjem ampak le delno , dokler ne nastopi panika , potem le še bežiš.

v paniki bežiš in nič drugega. Vojska to spridom izrablja pri strategiji.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Jst ::

Narobe ste me razumeli. Primer 1 je čimhitrejše krčenje in raztezanje mišič nog, pač po tvojih sposobnostih. V Primeru 2 je pa krčenje kazalca, nakar ti ustreliš medveda.

___

Thomas: Torej trdiš, da se motim že pri Inputu? Input je sam prenos podatkov iz čutil? Ne pa goli podatki?

S tem sem se že sam ubadal in razmišljal. In sem nekako predpostavil, da je bolj smotrno, da omejimo input na Podatke kot pa na sam Prenos.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Thomas ::

Od inputa je važna samo data ki pride. Na kakšen način je pravzarav vseeno. Od samega inputiranja se ne ohrani in zazna nič. Če ti pride iz noge bolečina v glavo po živcu ali po steklenem vlaknu, je neločljivo. Samo da pride. Magari kot takoimenovana fantomska bolečina iz noge ki je ni več.

> nikakor nista enakovradna bezim ali streljam , zavestno lahko bezim sublimiraš s streljanjem ampak le delno , dokler ne nastopi panika , potem le še bežiš.

Narediš simulacij kolikor utegneš. Okleneš se tiste, ki ima najbolj ugodon pleasure/pain količnik.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vesoljc ::

samo spet postnae vprasanje kolk globok gres...
bi dal roko zveri v usta (svoh kolicnik), zato da jo zaposlis in ji medtem zlomis vrat (boljsi kolicnik) :D
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Thomas ::

Kdor zdaj premišljuje, kako bi se pa on obranil medveda na Pokljuki, runa razne simulacije. :)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

> In sem nekako predpostavil, da je bolj smotrno, da omejimo input na Podatke kot pa na sam Prenos.

Hehe, sam sem zabluzil, vi ste pa moje bluzenje nadaljevali!! Hehe.


Input je, kot sem omenil, množica golih podatkov iz čutil. Input System je prenos iz čutil do možganov.

Output system so signali mišicam oziroma prenos le-teh iz možganov. Output so pa posledice prenosa.

Pa se slika sestavi.


Se strinjate?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

nevone ::

Jst se strinjam.

o+ nevone

Thomas ::

Kaj je Jst? Ti bi se šel semantiko, kako pa pravzaprav je, te pa ne zanima?
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Jst ::

Kako pravzaprav "je" s pomočjo pojma BIOS, še ni bilo nikoli "dokazano" (ali pač?). Jaz sem spraševal o scope-u BIOSa, ne pa o sami simulaciji, kaj se dogaja v možganih v trenutku procesiranja inputa itd.. Se vam pa vsem zahvaljujem, da smo prišli do nekega logičnega zaključka.

To (mi) je zelo pomembno, kar boste opazili tudi sami v nadaljevanju.

Bom pripravil moje poglede na nadalnje razčlenitve kasneje...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Highlag ::

Output pri človeku ni nič drugega kot pri drugih živih bitjih. Vse kaj je v output-u ima nalogo, da človek ohranja sebe pri življenju, ter kadar ne dela tega, da se razmnožuje. Vse ostalo je le strežba naši lenobi in je postranskega pomena.
Never trust a computer you can't throw out a window

Valentin ::

> Output pri človeku ni nič drugega kot pri drugih živih bitjih. Vse kaj je v output-u ima nalogo, da človek ohranja sebe pri življenju, ter kadar ne dela tega, da se razmnožuje. Vse ostalo je le strežba naši lenobi in je postranskega pomena.

Se strinjam.

Med našim in BIOS-om tistega medveda je po mojem zelo malo razlik.

Če slpoh kakšne so.

BigWhale ::

Hm, sicer pa ce bi dobil tak output, bi v obeh primerih verjetno propadel. ;) Ampak to je ze offtopic... :)

Output je v precej primerih panika, razen ce ljudje niso strenirani. Panika, ki verjetno v 90% situacijah resi zivljenje ampak tale medved bi bil ostalih 10%. Je pa to precej odvisno od tega, kako bo podatke sprocesiral medved. Ce bo to medvedka z mladici ali pa ce bo to en samec, ki tava naokrog med zimskim spanje, bosta rezultata drugacna.

PS: BIOS je slaba primerjava, mi ga lahko precej lazje nadgrajujemo. Nihce se ne rabi rebootat ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BigWhale ()

Thomas ::

> Nihce se ne rabi rebootat ;)

Vsak dan gremo spat. Nekatere funkcije se pri tem rebootajo. Druge se rebutajo, ne da gremo spat.

Koncepti so zelo podobni.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Thomas ()

BigWhale ::

Za nadgradnjo se ne rabis rebootat, to da se naucis nekega novega nacina prezivetja, recimo skok s padalom, ne nucas reboota. Spanje je bolj polnjenje akumulatorjev kot reboot... Nevem no..

Thomas ::

Ob vse manj inštalacijah moraš rebootat WIndowse. Včasih je bilo treba skoraj ob vsaki.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

nevone ::

>Output je v precej primerih panika, razen ce ljudje niso strenirani.

Panika je stvar koncepta. Ni nujno slaba. Lahko te panična reakcija reši, lahko ne. Odvisno od okoliščin.

Naprimer panika celo lahko deluje rešilno, če se je poslužuje posameznik, in je lahko usodna, če je to output skupine. Seveda, oba primera je treba aplicirat še na okoliščine.


>Nihce se ne rabi rebootat ;)

Včasih se mi zdi, da bi blo dobro da bi se kdo. Samo kaj sploh pomeni reboot človeka?

o+ nevone

BigWhale ::

> Včasih se mi zdi, da bi blo dobro da bi se kdo. Samo kaj sploh pomeni
> reboot človeka?

To sem tudi jaz razmisljal. Tezko je prenest reboot v cloveka. Ce je reboot ponovni zagon, masine, bi to lahko bil spanec vendar se cloveku posamezni deli mozganov rebootajo kar sproti. RAMa, kot random access memorije imamo zelo malo. ROM so reflexi, permanent storage je pa tak cuden, ker moras stvari veckrat gor zapisat, da gor ostanejo, pa se potem zlo hitro zginjajo, ce do njih ne dostopas... ;)

zvitorepec ::

Ce se govori o BIOS-u, potem so to le cisto osnovne operacije za delovanje. Clovek ima dve vrsti zivcevja - centralno in vegetativno. Centralno je tisto, ki deluje na zavedni ravni, vegetativno pa na nezavedni. Se pravi, da je nas BIOS vegetativno zivcevje, ker opravlja osnovne funkcije (dihanje,...). Reakcija v danem primeru bi bila na osnovi BIOS-a bezanje ali otrplost, ker bi vegetativno zivcevje sprozilo naval adrenalina v misice. Puska je del priucenega znanja in deluje s pomocjo razmisljanja, se pravi centralnega zivcevja oz. mozganov. Primer je tudi, ce se opeces - roko avtomatsko umaknes in to precej hitreje, kot ce bi potreboval cas za razmislek - BIOS te je obvaroval pred poskodbo.
Kar se tice nadgrajevanja, se pa ne strinjam popolnoma. Nadgrajujejo se predvsem nase izkusnje in znanje na zavedni ravni - ucenje. Se pravi, da moramo zraven razmisljati in to pocnemo s centralnim zivcevjem mozgani. Medtem ko je vegetativno zivcevje v malih mozganih. Po moje se BIOS nadgrajuje z evolucijo (kot npr. v1.0, v1.5, v2.0,...) - darwinizem.
HOWGH!

Jst ::

zvitorepec:

> Primer je tudi, ce se opeces - roko avtomatsko umaknes in to precej hitreje, kot ce bi potreboval cas za razmislek - BIOS te je obvaroval pred poskodbo.

Ne verjamem, če te je BIOS v tem primeru obvaroval pred poškodbo. Vsaj ne v vlogi triggerja. Kot input so bili podatki neznosne vročine v roki. Input System je prenesel te podatke v možgane. Podzavestna reakcija je bil siglal mišicam, da čim hitreje umekneš roko. Prenos tega signala do mišic rok je Output System. Output je pa umik roke. Tako mislim jaz. In če prenesemo ta sistem na zavestne reakcije se ne spremeni nič. Primer zavestne reakcije: cel dan nisi jedel. Potem se vsedeš za mizo in opaziš na mizi svinjski in goveji zrezek. Input so vid obeh zrezkov in vonj. Input System ti poskrbi, da te podatke dobiš v možgane. Nato se zavestno odločiš, kaj boš raje pojedel, ali svinjski ali goveji zrezek. Output System ti poskrbi za prenos signalom mišicam rok. Output je usklajen premik rok do zrezka, ki ga imaš raje.


___

Reboot: lahko poteka v stanju spanja ali pa budnosti. Po rebootu ima človek (spet) svoje akcije na okolje, da nadaljuje s svojim protokolom življenja. Tako znanstvenik nadaljuje raziskave, zapornik preživlja svojo zaporno kazen, košarkaš trenira naprej... Pač odvisno od motivov in potreb posameznika. Ni nujno, da se reboot zgodi samo po "nadgraditvi". Kdaj se pa reboot zgodi v stanju budnosti? Recimo pri treniranju košarke dobiš udarec v glavo in predenj se začneš znova udejstvovati pri svojih akcijah mine mogoče stotinka sekunde, če je udarec hud pa tudi minuto, da nadaljuješ svoje delo.

Vendar je najpogostejši reboot med spanjem. Tako možgani sprocesirajo, kar se je zgodilo čez dan. Kar si se naučil, kakšen "šok" si doživel (opazil pri sebi po prometni nesreči)...

___

Nadgraditve: bom nadaljeval kar je pisal zvitorepec. Ko (predenj) se opečeš, je v možganih prioriteta najmanjšega paina. Torej umakneš roko. Kaj pa če si v takšni situaciji, da če umakneš roko takoj, dobiš šok elektrike (si udeležen pri neki raziskavi). Če pa ne trneš takoj (1/4 sek) in šele nato umakneš roko ne dobiš šoka. Ali bi se podzavestna reakcija spremenila v želeno smer( = manjši pain)? Pomoje bi se. In temu bi jaz rekel nadgraditev. Je potreben reboot? Vsekakor. Mogoče več rebootov.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Kryx ::

> Naprimer panika celo lahko deluje rešilno, če se je poslužuje posameznik, in je lahko usodna, če je to output skupine. Seveda, oba primera je treba aplicirat še na okoliščine.

Ni primerno rečt, da se panike "poslužuje". Če to delaš, potem igraš paniko. Panika je zgolj bolj ali manj zoprna psihična bolečina, ki spremlja zaradi pomanjkanja časa ali drugih virov nič ali premalo premišljeno ravnanje v neki situaciji.

Če veš, da je pred medvedom bolje teči po klancu navzdol, ni nujno, da bo tvoja reakcija 100% nepremišljena.

:)

BigWhale ::

Ce 'ves' da je pred medvedom bolje teci, potem je ze tvoje misljenje, hm napacno... ;) Oz to pomeni, da imas premalo podatkov o medvedih ;)

Kryx ::

Povej naprej. Kaj je bolje? :))

Kryx ::

Ja, ne tečt! Pomikat se počasi vzvratno, ne ga gledat v oči... Če te napade na tla in naredit se mrtvega!:'(

Povezava
Povezava

nevone ::

>Ni primerno rečt, da se panike "poslužuje". Če to delaš, potem igraš paniko. Panika je zgolj bolj ali manj zoprna psihična bolečina, ki spremlja zaradi pomanjkanja časa ali drugih virov nič ali premalo premišljeno ravnanje v neki situaciji.

Edina razlika med premišljenim in manj(ne)premišljenim ravnanjem je v tem, da premišljenega ravnanja se zavedaš, manj(ne)premišljenega se pa ne zavedaš, ali pa se ga zavedaš manj. Nekaj premišljevanj-simulacij je zavestnih, temu ti praviš igranje, nekaj jih je pa manj(ne)zavestnih. Kako je to pri različnih posameznikih ne vem, zagotovo pa je slightly različno.

o+ nevone

Kryx ::

Ne pravim, da je zavedno ravnanje "igranje", ampak da "poslužiti se panike" pomeni, da panike pravzaprav ni, skušaš pa jo prikazat (zaigrat). Sama panika pa je boleče (kaznivo) zavedanje, da je bil v zelo kritični situaciji narejen zgolj refleksen odziv. Šola za drugič.
:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Determinizem in svobodna volja (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
63261507 (55474) Pyr0Beast
»

IBM superračunalnik simulira mačje možgane (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
21714882 (11163) Okapi
»

Možganski skenerji lahko predvidevajo človeška dejanja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
18713574 (10270) Sputnik59
»

Zavest, svobodna volja, determinizem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
40428549 (22096) Matevžk
»

Telepatija

Oddelek: Znanost in tehnologija
473426 (2523) Saladin

Več podobnih tem