» »

Cenzuriran internet v Sloveniji

Cenzuriran internet v Sloveniji

FastWIND ::

Preberite članek in napišite svoje mnenje.

Brane2 ::

IMHO se ta folk ukvarja z neumnostmi.

Pri vsem tem je "problem" človeška narava, ne pa internet, orožje, droge ali karkoli pač že je na tapeti za ta dan.

Ljudje smo radovedne živali. To nas je pripeljalo kjer smo. Ni se smiselno upirati temu.
Lahko rečemo da je tisti Severinin material neokusen itd itd a ne lažimo se. Posnetek so si ogledali vsi, ki so ga dobili v roke, verjetno tudi vsi vpleteni v ta članek in vsi, ki jih v njem navaja.

Skrivanje za domačimi stenami nam sicer daje občutek zasebnosti, omogoča nam pa obenem zahrbtnost. Tako skrivajo pokvarjene politike, pedofilske duhovnike, medicinarje ki preprodajajo zdravila, policaje, ki prodajajo informacije itd.

Kakorkoli se nam zdijo taki vdori v zasebnost šokantni, je videti da so od časa do časa potrebni. Brez njih bi odkrili bolj malo.

Tudi distribucija teh materialov ni problem Interneta, ampak vpletenih akterjev. Oblastniki bi si ob svojih plačah morali privoščiti temu ustrezno šolanje o teh zadevah ali vsaj kak šnelkurs, ki bi jim dal vpogled v smiselnost omejevanja pretoka podatkov po netu, njegovem nadzoru in tehničnih mejah takega početja.

Saj ne rečem, da nadzora ne bi smelo biti. Zaradi mene naj pregledajo ČISTO VSAK PAKET. A če kokt davkoplačevalec plačam ustrezen hardver za to (ki valjda ne bo poceni), hočem konkretne efekte od tega. Nočem videt enga spama v življenju. Če mi kdo zagrozi po ircu ali mailu in ga prijavim policiji, hočem da bo vsaj policiji storilčeva identiteta znana, da lahko pravni postopek steče (pogovor s sodnikom za prekrške itd).
Če tega ni, kakšne koristi bom imel jaz-davkoplačevalec od tega nadzora ? Zdi se mi očitno, da bo šel denar v te naprave le v to, a z njimi ujamejo kerga vodilnega politika z gatami na kolenih.

Pleg tega, kje je tehnični smisel tega nadzora ? Programi za kriptografijo so pa ja dostopni vsem. Ko bo cesar ujel prvih nekaj decojebov (in izfiltriral svoje judi zaradi "napake v postopku" :D) bo folk začel uporabljat kriptografijo in p2p, po možnosti v kombinaciji.

Ko in če bo cesar tako neumen, da bo to prepovedal, bo folk začel uporabljati steganografijo.

Poleg tega, eno bo vzpodbudilo drugo. Saj ni treba da ste BinLadnov sodelavec. Lahko recimo cepate sosedo.
Če veste, da je hardver in softver za spremljanje elektronskega prometa dostopen cesarju in poleg njega še vsakomur na poti vaših paketov in vsakomur, ki je plačal lokalnemu policaju današnji krof in kavo, ali boste sploh razmišljali o kriptografiji ?

Saj TO je naravnost perverzno ! Namesto "bolane" množice, ki ob vsaki priložnosti poskuša potešiti svoja voajeristična nagnjenja bomo dobili bolnega cesarja, ki mu bomo morali pustiti vpogled v prav vsako stvar, ki jo počnemo.

Itak pa se bo folk, ki dejanjsko pripravlja bombe itd. požvižgal na zakonsko regulativo tipa "stoj kad pucam u tebe" in veselo uporabljal protiukrepe. :|

U qu*ac pa še cesar in njegov smisel za tehniko. Dokler se je še igral z avioni, je blo še vse lepo (in poceni !), le mi tega nismo znali ceniti...

Wox ::

Ja, sej. Ko je začela še moja babica uporablat internet, sem bil sprva navdušen. Navdušenje pa me je kmal minilo po treznem razmisleku, kaj pravzaprav splošna popularizacija interneta pomeni. Skratka nič dobrega. WWW je že itak skoraj popolnoma skomercializiran in kontroliran. Zdaj nam manjka le še popolna kontrola ostalih servisov, kot so P2P omrežja itd. pa smo že tam, kjer se prvotna zamisel interneta povsem spremeni. Sam bi bil dosti bolj vesel, če bi internet še vedno uporabljali le akademiki in peščica navdušencev. Kaj češ. Smo pač ovce.

jype ::

98% mojih komunikacij z internetom je
a) mocno kriptiranih
b) irelevantnih

Preostala dva odstotka komunikacij pokrivata vecino diagnosticnih komunikacij in tisto malo, kar surfam po slo-techu in preostalem webu.

Ce se vam zdi, da vdirajo v vaso zasebnost, jo pac zavarujte. Meni se zdi narobe, da so udba podatke dali na web, pa narobe da so spizdili ta video tej pjevacici, pa narobe se mi tut zdi da mamo filtriranje prometa uzakonjeno, ampak po drugi strani pac vse to lahko razumem kljub temu, da obsojam tako pocetje. Poklicite poslanca, ki ste ga volili in mu recte, da to ne pelje nikamor in da naj ga nehajo srat. Naj naredijo to SMISELNO. Strokovnjake za telekomunikacije imamo celo v Sloveniji, kljub temu da jih aktivno potiskamo cez meje s tem da pustimo drzavi da skozi Telekom unicuje vsake moznosti za resen razvoj telekomunikacijske infrastrukture in konkurencnega trga na tem podrocju.

Argument braneta da se je nesmiselno boriti proti vdiranju v zasebnost ker smo ljudje radovedna bitja seveda ne zdrzi in je popolnoma smesen, ker ga po njegovem takoj zdajle lahko zacnemo nadzorovat 24/7, da vidimo ce je slucajno pedofil. To seveda pocnemo tako dolgo, da naredi kaksno kaznivo dejanje, potem smo pa itak tak nadzor ze upravicili. Prav ima, ko pravi, da te moznosti oblast sploh ne sme imeti, dokler ni utemeljen sum na kaznivo dejanje (glej temo o redarjih in osebnih preiskavah).

Brane2 ::


Argument braneta da se je nesmiselno boriti proti vdiranju v zasebnost ker smo ljudje radovedna bitja seveda ne zdrzi in je popolnoma smesen, ker ga po njegovem takoj zdajle lahko zacnemo nadzorovat 24/7, da vidimo ce je slucajno pedofil.


Nisem tega rekel. Pravim, da je škiljenje skozi ključavnico v človeški naravi, da pa vsaj v elektronski komunikaciji obstajajo bogati protiukrepi.

Zaradi teh bo cesarjeva bera z namenskim hardverom šibka. Ker cesar kljub vsemu sili v nabavo teh zadev, me je strah tega, kar ima za bregom. Bo prepovedal uporabo kriptografije, samo zato da bo lahko folku škilil v emaile ? Bo lastnikom kriptozaščitenih paketov odredil hišno preiskavo kar tako ? Se bodo na trgu potihem pojavili računalniki z vgrajenim backdoorom ?

Tako kot vedno, ko cesar naredi sranje, ga poskuša nekako zakriti in upravičiti svoje postopke. Kaj če bodo imele tovsrtne ekipe velikega brata mesečne kvote ki jih morajo izpolniti, tako kot imajo sedaj recimo radarske zasede itd in boste vi ali jaz manjkajoči člen za izpolnitev kvote ?

jype ::

Ja, s tem se pa strinjam. Mene je tudi strah takih zakonov. V Franciji si ze danes kriminalec, ce posedujes nmap ali pa uporabljas karkoli mocnejsega od 40bit SSL in si presumed guilty dokler ne dokazes, da nisi.

poweroff ::

Brane: jaz si Severininega posnetka nisem ogledal. :)
Jype: Francija je posebenprimer, pa kolikor vem, so leta 1997 začeli te omejitve liberalizirati,ker so ugotovili, da to škoduje njihovemu biznisu. Poleg tega sem govoril z nekom iz PGP users list in je rekel, da ne pozna primera, da bi koga zares preganjali. Pa tudi PGPi scanning projekt je delno potekal v Franciji.
Drug problem je, če zahtevajo, da daš gesla. V tem priemru imamo v Evropi pravico da se nam ni treba samoobtožiti.
sudo poweroff

Brane2 ::


Brane: jaz si Severininega posnetka nisem ogledal. :)


In jaz ti to seveda verjamem. :D


Jype: Francija je posebenprimer, pa kolikor vem, so leta 1997 začeli te omejitve liberalizirati,ker so ugotovili, da to škoduje njihovemu biznisu. Poleg tega sem govoril z nekom iz PGP users list in je rekel, da ne pozna primera, da bi koga zares preganjali. Pa tudi PGPi scanning projekt je delno potekal v Franciji.


Že, ampak take stvari delajo krivico tlačanom n pritiskajo na njihova življenja, ne glede na to da si je cesar pozneje premislil- pa ne zato, ker bi ga zapekla vset, amapk ker so se začeli pridelki in s tem njegova sedmina in ostali davki zmanjševati.


Drug problem je, če zahtevajo, da daš gesla. V tem priemru imamo v Evropi pravico da se nam ni treba samoobtožiti.


To je zelo fino za državljana. No, z nekimi omejitvami. Najbrž ti ne bi služilo kot pretirana reklama, če bi se jutri v časopisu na prvi strani pojavila vest, da te je policija imela na muhi glede pedofilstva itd, vendar so sodni postopek ustavili, ker si se skliceval na omenjeno pravico.

Da ne govorimo o tem, da ta pravica podjetjem pomeni bolj malo. Cesar ima veliko več vzvodov pritiska na podjetje kot na posameznika.

Pa to,d a tisti tip ne pozna nobenega takega primera ne pomeni veliko. Če bi tebe jutri odpeljala policija na podlagi kaekga takega zakona tudi ni nujno da bi recimo jaz to zvedel.

poweroff ::

Brane, č eže zaradi drugega ne zato, ker sem doma na počasnem modemu... Telekom še ni prišel v vsako vas. Fizično je nemogoče, da bi si ga ogledal. 8-)
sudo poweroff


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Evropski ponudniki e-mail in "oblačnih" storitev (zasebnost itd.) (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8632458 (30714) SeMiNeSanja
»

Pipin odprti termin: Kako zavarovati elektronsko pošto pred prestrezanjem?

Oddelek: Novice / Kiberpipa
475430 (4168) M.B.
»

Policija v Italiji skrivaj zaplenila šifrirne ključe (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
10710048 (8400) poweroff
»

Carnivore v Sloveniji?

Oddelek: Novice / Zasebnost
403767 (3767) CaqKa

Več podobnih tem