» »

64 bitni Prescott prihaja...

64 bitni Prescott prihaja...

Daedalus ::

Ker se mi zdi čudno, da ni nihče opazil, sem pa jaz odprl temo:D V glavnem, Intel je začel razpošiljati 64 bitne Prescotte (malo nižje na strani), medtem ko je baje Dell začel ponujati delovne postaje, ki bazirajo na tem procesorju in ustrezno prilagojenem Red Hat linuxu. Zgleda, da se je začela nova bitka na procesorskem trgu, pa me zanima, kdo bo prevladal. Zaenkrat kaže boljše AMD-ju, ampak spet jih bo očitno teplo dejstvo, da nimajo velikega OEM proizvajalca mašin, ki bi masovno prodajal računala na A64 procesorjih. Pa zanimivo bo gledati, kako se bo obnesla Intelova implementacija 64 bitne razširitve, ki je podobna A64. V glavnem, mnenja?
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

zee ::

Implementacija 64 bitne razširitve bo pri Intelu enaka kot pri AMDju, saj sta se obe podjetji tako dogovorili.

Kakšne prehude bitke na tem segmentu verjento ne gre pričakovati še nekaj časa oz. vsaj dokler ne bodo izšla 64-bitna PolknaTM, kar se bo po napovedih zgodilo šele enkrat v letu 2006.

PARTyZAN ::

Klik!

Citiram post od ALIEN3001:

Za Nocono in Prescott je že bilo rečeno da podpirata iAMD64 (oziroma EM64T po Intelovo), ki je popolna kopija AMD64. Na žalost pa je EM64T bolj emulacija kot implementacija in za AMD64 napisani programi bodo na EM64T doživeli manjšo pohitritev kot na AMD64.
Too bad.

Zheegec ::

ampak spet jih bo očitno teplo dejstvo, da nimajo velikega OEM proizvajalca mašin, ki bi masovno prodajal računala na A64 procesorjih.

Pravzaprav imajo vse OEM za sabo, razen Della (d0h). EM64T je, kot že rečeno, malo slabša verzija AMD64, ampak glede na dokumentacijo, ki jo je izdal Intel je pa čisto identična; topic o tem je že bil, v glavnem je Intel slepo prekopiral AMD dokumentacijo o AMD64 in AMD64 spremenil v EM64T, AMD logo pa zamenjal z Intel :D
Hja, glede na marketinške spospobnosti Intela in Della se bo EM64T najbrž kar normalno prodajal 0:)

Lahko bi pa Intel vsaj poimenoval svojo implementacijo iAMD64, če že AMD poimenuje svoje implementacije SSE1/2/3, MMX točno tako kot Intel, ne pa kako drugače.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Boki_ ::

Mene je intel tako razočaral, da bojo morali se kar potiti, da jim bom lah mal bl zaupal. Sicer pa se selim spet na AMD, natančneje A64 A754.
I'm back

dr.J ::

Edina dobra stvar identičnosti arhitektur je, da bodo Intelovi prevajalniki delali tudi na AMD64. Namreč to so fantastični prevajalniki! Na žalost bodo tudi za 64bini Linux plačljivi, tako da ne bom mogel sprobati. :(

Če seveda hulje ne bodo vgradile kake zanke tipa "if .NOT. Intel_inside do_idle" (kar jim je enkrat že ratalo).

Dr_M ::

A64 poseka p4 ze v 32bitnih aplikacijah, pri 64 bo pa razlika se vecja.
brez skrbi, intel bo se hudo svicu, ce bo hotu spet AMDja prehitet :)

AMDju pac rata, vsake tok casa :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

TribesMan ::

AMDju že rata vsake tolk časa, sam kaj ko majo tako glup marketinčki oddelek da ne zna tega prodat...

Nej mi kdo razloži zakaj Dell na veliko oglašuje "64-bitne" P4, če pa so A64 čipi že eno leto zunaj? In nej mi kdo razloži kaj je narobe da folk potem kupuje P4 kljub temu da je A64 boljši... ni marketinga ni prodaje...

Če bi se AMD uspel pogodit z enim velikim prodajalcem rač opreme ala Dell in HP bi bil na konju... zdej se pa matrajo z prodajo kos po kos... in to za prevelike dnarje da bi folk pritegnili... A64 je vsaj 30% predrag... če bi bil cenejši bi intel potil križev pot :D

Jah upajmo na pocenitve ob koncu leta... pol pa naval na kak A64+S754... ali pa če bo poceni kar na S939...

Sicer pa vprašanje če se splača.. ker na CPU fronti že dolgo nič pametnega... Barton 2500+ malo navit še vedno obvladuje sceno vsaj kar se bang for buck tiče :D

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

frenk ::

TribesMan: sej v bofu jest samo AMD priporočam:)...intela vsem odsvetujem:D

hatch ::

AMDjeva x86-64 arhitektura je bolj uporabniku prijazna in omogoca gladek prehod iz 32bitnih na 64bitne procesorje...

tu se pa zgodba konca...

AMD-jeva arhitektura je veliko slabse zasnovana kot Intelov IA-64 (itanium) in je samo packanje s staro 8 bitno arhitekturo..! (ja 64bitni AMD se vedno podpira stare funkcije iz 8080 procesorjev!) Revolucija? My ass.. evolucija mogoce.

Intelov IA-64 je pa nekaj cisto drugega.. je povsem na novo zasnovan.. asemblerska koda bolj spominja na RISC procesorje kot x86.. ima 10x vec registrov kot x86-64... omogoca register naming (recimo ce 2 threada uporabljata istoimenske registre, se nic ne pusha in popa podatke.. ampak se registre samo preimenuje).. TLP (ekzekucija 3h funkcij z isto opcodo v istem ciklu!), cisto nove aritmeticne funkcije z ohrambo obeh source podatkov. (na x86-64 kot vseh sedanjih x86 procesorjih ne mores sestet 2h stevil ne da bi izgubil en source podatek - add eax, ebx -- source eax postane tudi dest in je podatek izgubljen - ga moramo zato prej najprej skopirat kar pozira cikle), itd...
MMX, SSE, SSE2, 3dnow.. in podobne tehnologije so z IA-64 popolnoma nepotrebne.. vse to IA-64 podpira native s skupnimi funkcijami..

Lahk se mal razlozim ce koga zanima.. uglavnem.. jaz samo upam da IA-64 uspe. Ja Itaniumi so precej slabi.. ampak ne zaradi napacne arhitekture ampak slabe implementacije.

TribesMan ::

hatch malo si v temo brcnil, primerjas jabolka in cesplje.

IA-64 je bil ze v osnovi misljen kot revolucija. Njegov namen je bil naslediti IA-32 (ali po domace x86). Vendar mu to le z tezavu uspeva, saj ima intel z njim ogromno problemov, ceprav se zadeva dela ze vsaj 5 let... s tem da bo treba za to osnovo popolnoma na novo spisat vse programje...

x86-64 pa je bil misljen kot nadgradnja starega sistema x86, dodanih je itaq sam nekaj 64bitnih registrov in ohranjena je 100% kompatibilnost z x86... dolgorocno bo x86-64 popusil proti IA-64 sam do takrat je se zelo dalec... do takrat pa bomo poganjali rahlo optimizirane programe na x86-64, zraven pa bomo imeli se vso podporo za nazaj...

In lahko mi verjames da se intel ne bi spustil v x86-64 vode ce bi bili 100% prepricani v uspeh IA-64, vendar oni vedo da se uporabniki se niso pripravljeni odpovedati podpori staremu sistemu... in dokler ne bo 99% progrmov prenesenih na IA-64 arhihekturo bo tako... Vsekakor je IA-64 bolj napredna in ima tudi vecji potencial, vendar dokler ne bo programske opreme ki bi znala to uporabljati bo IA64 le kos neuporabne zeleznine.

Do takrat pa viva la AMD.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zheegec ::

AMD-jeva arhitektura je veliko slabse zasnovana kot Intelov IA-64 (itanium) in je samo packanje s staro 8 bitno arhitekturo..! (ja 64bitni AMD se vedno podpira stare funkcije iz 8080 procesorjev!) Revolucija? My ass.. evolucija mogoce.

Kolikov vem v pure AMD64 modu ni več veliko ostankov iz začetkov x86 (večino nepotrebnih stvari so pometali ven, kar lahko naredijo za AMD64 mode only), jih pa seveda K8 podpira v 32-bitnem načinu (in 16-bitnem :D ).
Problem Itanium2 je, da je zelo drag, da rabi zeloo veliko cacha, da se lahko primerja z Opteronom (9MB L2 je itaq zelo hitra zadeva, samo izredno draga), slabo zasnovana arhitektura, takoj ko obesiš več Itaniumov na plato si sharajo FSB; tako kot Xeon.
Tukaj je še druga težava - ker ima AMD nizki tržni delež, si nikakor ne morejo privoščiti še ene arhitekture, ker jo trg ne bi podprl, če bi bil x86-32 mode emuliran (kot pri IA64), AMD ne bi prodal skoraj nobenega K8, ker ogromna baza x86-32 programov ne bi delovala. Še Intelu ni uspelo forsirati IA64 na trg in že kar nekaj novic je bilo, da nove verzije programov ne bodo zasnovane na IA64, bodo pa na AMD64.
Za AMD je bila edina možnost ohraniti kompatibilnost z obstoječo bazo programov in dodati nekaj izboljšav (integrirani memory kontroler, SOI, večji L2, boljši branch prediction, na žalost so sedaj 12-stopenjski cevovodi - samo se ne pozna veliko,...), ker nova arhitektura bi bila verjetno hitra, samo bi bila že na začetku obsojena na propad. V trenutnih okoliščinah je to najbolje, kar je lahko naredil AMD.
Pohitritve so pa kljub temu
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

hatch ::

Kot sem rekel implementacija je slaba! In nisem govoril o kvaliteti itaniumov (ker je pac slaba) ampak o kvaliteti IA-64 arhitekture.

Intel bo naredil x86-64 procesor iz preprostega razloga... nevesci uporabniki so navalili ko muhe na med na AMDjeve procesorje.. ceprav 64bitni del v AMDju trenutno NIC ne pohitri aplikacij.. in je 100% neizkoriscen.
(Ja opteroni so hitrejsi od bartonov, samo ne zarad 64bitov ampak zarad drugih optimizacij. Barton je tudi hitrejsi od palomina... )

Uglavnem problem je v tem da x86-64 arhitektura ni dobra za nas. Zakaj ne?
- Je samo nadgradnja trenutne 30let stare x86 arhitekture.
- Je zavajanje kupcev (64bitov ne pomeni nic ce nimamo 64bitnega softvera)
- IA-64 (superiorna tehnologija) bo ratala niche market za velike firme, med tem ko bo x86-64 za navadne kupce. (performacne razlike bojo pa ratale ogromne, ko se IA-64 razvije)

Ja vsem se zdej zdi super 64bit gor in dol.. ceprav ne prinasa nicesar.. vecinoma se se vedno programira z 16-bitnimi in 32-bitnimi stevilkami in pointerji.. in ko se bo to skompilalo za 64bitno platformo.. bo 32bitni long zabasal cel 64bitni register. (podobno kot je sedaj z uporabo 16bitnih stevil v 32bitnih registrih... se vedno zabasejo cel register!) In zaradi tega bodo performacne razlike minimalne!

Medtem ko IA-64 arhitektura prinasa vzporedne operacije in deljenje registrov na vec delov ter operiranje delov med sabo... in z dobrimi compilerji bomo dobili take rezultate da bo glava pekla...

Sam folk je ozkogleden in rece itanium sux, amd64 rulez. In to je vse kar vidijo.

In AMD bo sicer precej profitiral s to arhitekturo.. sam zajebani bomo pa mi, ker bomo dobili precej slabo 64bitno platformo na svoje desktope. Namesto da bi pocakali se par let, da IA-64 dozori...

TribesMan ::

Itanium kot predstavnik in kot edina resna implementacija IA64 je po tvojem slaba? OK sej bi rekel da je to mozno, ce bi bil itanium AMDjev CPU, ampak da podjetje ki si zamisli neko arhihekturo naredi tako slabo implementacijo, pol pa res ne vem kdo bo naredil boljso. Da ne upostevam tega da Itaniume pilijo ze 5 let... pa nic od njih. Aja pa cena enega Itanium procesorja trenuto presega ceno celotnega dvoprocesorskega Opterona... tako da ne vidim pretirano svetle prihodnosti.

Sam AMD64 je ze zelo dalec od same x86 arhihekture, saj jo podpira samo se v nekaki emulaciji... samo jedro AMDjevega procesorja je trenutno veliko bolj podobno kakim RISC procesorjem kot pa starim CISC x86-kam. Je pa res da je implementacija x86 tezko breme ki samo AMDjevo arhihekturo trenutno vlece precej nazaj.

Folk lahko rece itanium sux in AMD64 rulez, ker dejansko je tako... tudi vsi rezultati zankrat kazejo tako... AMD64 trenutno brez vsake podpore 64bitnim operacijam pozre Itaniuma za malo malico, s tem da je ogromno cenejsi. Ko se bo situacija obrnila bo folk govoril obratno... to je logico. Sicer pa nevem zakaj bi folk hvalil Itaniume, saj je celo po tvojih besedah implementacija IA64 v itaniumu slaba...

In AMD bo sicer precej profitiral s to arhitekturo.. sam zajebani bomo pa mi, ker bomo dobili precej slabo 64bitno platformo na svoje desktope. Namesto da bi pocakali se par let, da IA-64 dozori...


Jest pravim da nam je AMD prnesel edino mozno sanso da domaci uporabniki vsaj povohamo 64-bitnost, med tem ko pri intelu zorijo svoj IA-64 ze toliko casa da je ze malo gnil.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Zheegec ::

Hatch; AMD64 ima 16 GPR, x86-32 pa jih ima samo 8, že to prinese pohitritev, ni fora samo v 64-bitnih registrih, kajti to bi pomagalo bolj kot ne samo pri naslavljanju, hitrost pa bi bila enaka ali manjša.
Tudi vloga registrov je malo spremenjena v AMD64 (mislim da je bilo nekaj o tem na http://chip-architect.com/ ).
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zheegec ()

Brane2 ::


Uglavnem problem je v tem da x86-64 arhitektura ni dobra za nas. Zakaj ne?
- Je samo nadgradnja trenutne 30let stare x86 arhitekture.


S tem se ne strinjam.

1. X86_64 je "samo" nadgradnja x86, ampak prekleto dobra nadgradnja. V nasprotju z Intelovimi nadgradnjami i386, ki so prav v stilu StarTrekovega Borga neločljivo zapekle ostanke 8080 tudi v najnovejšega Pentiuma, lahko pri AMDju zadevo enostavno flipneš v 64-bitni način in takrat nima NIČ skupnega s staro x86 arhitekturo.


- Je zavajanje kupcev (64bitov ne pomeni nic ce nimamo 64bitnega softvera)


Čista brca v temo. Po tej logiki je tudi reklamirana hitrost Porschejevih avtomobilov zavajanje kupcev, ker ti ne pomeni nič, če nimaš bencina...

Poleg tega, jaz recimo imam 64 bitni softver, ki dela tako lepo, da vsi moji sosedje razmišljajo o zamenjavi svojih Bartonov skupaj s platami za Amd64. Poleg tega počasi gulim asembler zanj in se pripravljam na pisanje prvih krajših 64-bitnih umotvorov.
Kaj takega mi za x86 ni in nikoli ne bo padlo na pamet. X86_64 sploh ni podoben x86 !

Če bi bil, ne bi bile ustrezne optimizacije zanj v gccju na voljo šele sedaj...




- IA-64 (superiorna tehnologija) bo ratala niche market za velike firme, med tem ko bo x86-64 za navadne kupce. (performancne razlike bojo pa ratale ogromne, ko se IA-64 razvije)


Je neka razlika med tem, kar je optimalno na papirju in tem, kar prenese silicij.

Tako kot gledaš stvari ti, je stvaritev hitrega CPUja pravzaprav trivialna in instrukcijski set in razpored registrov lahko napiše zanj že vsak prvošolček z Vegove.

Evo enega takega hitrega recepta:

-65.536 delovnih registrov

-vsi registri so splošne narave in so 256-bitni
- registre kot so SP, PC itd določamo iz nabora splošnih registrov
-hardverska podpora stackom. Vrh stacka je vedno v zahtevani globini lahko v L2 cacheu...
-256 splošnih exekucijskih enot (INT/FPU/RasterOp), ki si delijo globalni set registrov
-vsaka enota lahko izvaja operacije nad celotno širino registra ali paralelno nad 8/16/32/64/128 bitnimi kupinami bitov (vektorski način)
- registre lahko grupiramo v superregistre od 2/4/8/16/32/64/128/256 registrov in nad njimi izvajamo enostavne opreacije paralelno (move, seštevanje, odštevanje), za vse ostale operacije pa uporabimo obstoječe 256-bitne enote, seveda ob ustreznem številu ciklov.

-256 sekvenčnih enot, ki zajemajo instrukcijski stream iz L1 in tako laufajo do 256 threadov v istem trenutku

-64 Mbyte L1 cachea, katerega strani po recimo 64 Kbesed lahko delajo tudi kot hitri SRAM, FIFO, LIFO itd in imajo ločenih 16 vodil za hkratni dostop večih sekvenčnih enot

-1 GB L2 cachea iz veliko strani od recimo 512 256bitnih wordov (=32kb) s pripadajočimi DMA kanali, ki jih lahko uoprabljamo za hitro komunikacijo med CPUji po hitrih HT linkih

- 512 (8 vzporednih 64 bitnih bank) bitno podatkkovno vodilo za DDR-2.

Kot vidiš, domišljije mi ne manjka, pa sem se samo ogreval. :D


Zanimivo pri tem je, da bi se kaj podobnega mogoče v okrnjeni varianti celo dalo narediti kot šolski projekt, vendar na frekvenci 1 MHz ali kaj takega.

Kako bi tako stvar spravil na soloidno frekvenco, njeno ceno in porabo pa obdržal na normalni ravni, je pa že povsem drugo vprašanje.

Tudi tvoja trditev, da so uporabniki glupi in kupujejo pač bofl robo se mi tu zdi brez osnove.

IA64 stane bogastvo, dela pa na ubogih 1+ GHz. Resda baje dosega za svoj takt visok učinek,a zakaj bi to zanimalo navadnega uporabnika?

Za ekvivalent enega solidnega IA64 sistema si lahko kupi celo četrt, sestavljeno iz "navadnih" Opteronov in blowjob prodajalca/ke.

Kar se vse ostale pameti stroja tiče, ki lahko počne svašta enih optimizacij na siliciju, nisem prepričan v vrednost tega.

Kje te tak register renaming manj stane - na procesorju, kjer dodatni milijoni tranzistorji samo v ta namen žrejo destine kWH letno, zahtevajo dodatno hlajenje in te nenazadnje tudi drago stanejo ob nakupu ali mogoče globoko v srcu C compilerja, ki si alko vzame veliko več časa za premislek ?

Je že res, da je C compiler pri tem omejen, saj se da dolčene zadeve najlepše izpeljati, če se lahko CPU prilagaja situaciji a zato je za druge veliko boljša optimizacija pri compilanju, kjer prevajalnik vidi celotno sliko, ko se odloča za kompromise.

Poleg tega ti vsa dodatna krama omejuje frekvenco dela...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Poldi112 ::

>Intel bo naredil x86-64 procesor iz preprostega razloga... nevesci uporabniki so navalili ko muhe na med na AMDjeve procesorje.. ceprav 64bitni del v AMDju trenutno NIC ne pohitri aplikacij.. in je 100% neizkoriscen.

Intel je naredil svoj Itanium 10 let za IBM-om, Sun-om, HP-jem,... in DEC-om, katerega Alpho si celo lasti in je bila v casu, ko jo je kupil, hitrejsa od Itaniuma, ceprav je bila ze dolgo zunaj in je bila nova generacija alphe ze tik pred vrati. Tako da ne o neki superiornosti, Intel ima precej konkurence na podrocju Itaniuma. In vsem je skupno, da imajo svojo ISA in da so x86 nezdruzljivi. Ne vem kdo si zeli pozabiti to ogromno zalogo programov, pisanih za to arhitekturo x86, da jih bo na itanicu laufal pocasjene z emulacijo kot na enem p3.
Workstation masine so postale zadnja leta izkljucno x86. A ni to cudno. Po tvoje bi moral biti trend obraten.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Mr.B ::

"
Some interesting things have happened. First our friends at Anadtech proved that the Athlon 64 marchitecture beats the hell out of Intel's Pentium 4. It was shocking to see that 3000+ 512 KB cache AMD chip is actually just one frame slower then 3.4 Exscream Edition CPU. The price difference is $830 as EE costs $988 while a 3000+ costs $158, according to Pricewatch. All other Athlon socket 754 3400+, socket 939 3500+, 3800+, FX51 and FX53 all 939 are faster than EE 3.4.
"

Problem je še v gretju, kjer je že sedaj intel približuje 1x večji porabi proti AMD-ju, kaj šele ko bodo aktivirali 64bitne registre.....

Primerjati Itanijuma z AMD-jevo 64bitno implementacijo je tako kot bi primerjal x86 z motorolo 68xxxx in podobno.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zmeda z 64 bitnimi procesorji

Oddelek: Strojna oprema
272337 (1801) Zheegec
»

Posodobitev EM64T

Oddelek: Novice / Procesorji
112865 (2198) OwcA
»

AMD ali Intel? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
876732 (5376) Dr_M
»

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Oddelek: Novice / Procesorji
333017 (3017) Mr.B
»

x86-64 vs IA-64

Oddelek: Strojna oprema
181657 (1470) hatch

Več podobnih tem