» »

HP - Harry Potter

HP - Harry Potter

DoloresJane ::

Dobro - priznajte vsi, ki ste prebrali katerokoli knjigo iz zbirke Harry Potter. Jaz sem povsem "hooked". Berem slab teden in sem pri četrti knjigi. Berem kakšne 4, včasih pet ur na dan.

Čeprav Rowlingova plot wise ni izumila ničesar novega, imajo njene knjige čar, ki se ga spomnim samo še od zbirk a la Pet prijateljev, vendar sem bila takrat kakih 13 let mlajša. Danes take zbirke kot so bili 5P ne bi niti povohala. V nasprotju s Harryjem...

Razkrijte se, bralci HPja... :)
  • spremenil: BigWhale ()

Zheegec ::

Sem prebral eno knjigo - je veliko boljših, tudi s podobno zgodbo, če želiš.
Malo otročje je vse skupaj, če bi bil pa v 3. razredu OŠ (5 prijateljev in podobne[:D) bi pa najbrž bral z veseljem.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

skyline ::

sm prebral prve 4, za 5. pa se cakam da se v knjiznici zanimanje zanjo poleze...:D

NoUse4AName ::

Peto knjigo sem zacel brat kaksen dan po izidu, preko racunalnika, bral sem nekje 1.5 dneva (od jutra do vecera in od jutra do sredine popoldan). I guess im a fan.

BigWhale ::

Prebral sem prvo... se nekaj casa pobiral od smeha, ker zadeve so smesne.. Naprej nisem vec bral.. Nevem zakaj ne.

Mogoce zato, ker knjig naceloma ne kupujem (tole ja gaby dobila) v knjiznicah pa ponavadi placujem zamudnine in dobivam opomine...

Mnja... :))

OwcA ::

Prebral drugo knjigo v pol dneva neprekinjenega branja. Za kaj več se nisem pripravil, čeprav mi je bila zelo všeč, ampak je še toliko drugega, ki kliče po tem, da preberem. :)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

mare_ ::

Prebral sem vse (ok, mislm da 1. nisem - da sem samo film gledal), 2. ter 3. v slovenščini, 4. in 5. pa v angleščini :))

kihc ::

Priznam, vse sm prebral. :D

Zadnjo pred enim tednom, ko sem bil na morju pa so ble non-stop neke nevihte. Aja pa drgač mi je celotna storija uredu, filmov pa ne bi komentiral...
x

BigWhale ::

Nevem zakaj bi to bilo treba priznati? In kaj je tako spornega pri tem? Heh, odrasli bi morali vec 'otroskih' knjig prebrat...

]ViRiana[ ::

Ko sem pred leti poslušala predavanja iz mladinske literature, smo pred izpitom morali prebrati zajeten seznam knjig, med njimi tudi HP-ja (ravno tedaj je izšla prva knjiga, nato še druga). Knjigo sem v knjižnici komaj dobila (v Mariboru se je čakalo kakšna 2 meseca na čakalni listi). Ker nam je bil že na predavanjih predstavljen kot fenomen, sem od knjige pričakovala preveč. Prebrala sem eno stran in jo nato za večno odložila. Ni mi bila všeč in še zdaj mi ni. Stil pisanja me ne privlači. Ne vem v bistvu, zakaj je temu tako.:8)
Vedno sem bila bolj ljubiteljica mladinske realistične avanturistične pripovedi (denimo 5 prijateljev, ki me pritegnejo še danes).
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

demoness ::

Pozdravljeni. Sem članica kluba anonimnih bralcev Harryja Potterja. :)
Sem se kar dolgo izogibala maniji, tam nekje do izida tretje, ampak enkrat nisem imela kaj počet in sem se s taprvo usedla v kot v Konzorciju in jo prebrala v treh urah na dušek. Posledice: takoj, ko sta bili zunaj četrta in peta, sem ju šla kupit...
Zdijo se mi čisto zabavne... čeprav prvih treh že nekaj časa nisem prebrala. Vsekakor se mi zdita zadnji dve najboljši. Nisem pričakovala kakšnega globokega branja, ampak razvedrilo, po katerem nimaš občutka, da si moraš iti umit roke. In sem to tudi dobila.
Všeč mi je koncept čarovnikov z malo bolj z zabavne strani, celo brbotajoči kotli in krastače (Trevor :) ) niso več tako grozni. Ampak že prva knjiga se mi je zdela za otroško knjigo nenavadno dobro napisana. In Severus Snape je res fina osvežitev na področju "junakov".
Priznam, rada berem HP. Mea maxima culpa. :)

Pet Prijateljev sem brala pa samo nekje do tretjega razreda osnovne šole... potem so se mi zazdeli malo preveč butasti. Sploh je to čisto nekaj drugega kot HP. HP se začne, ko je Harry star 11 let - recimo, da naj bi se tam začela tudi starost bralcev. Pet prijateljev je pa po moje za otroke do 10 let. Ti tudi marsikaj glede sloga, vsebine in karakterizacije odpustijo, ker pač ne opazijo. Enid Blyton naj se pred J.K.Rowling kar skrije. Taka sveta preproščina in zaupanje v avtoriteto...( na koncu zmeraj pridejo prijazni policaji in pospravijo nepridiprave)
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

BigWhale ::

Hm, ce is pisatelj, je zelo fino imeti vec imen ali dva priimka... se bolj fancy slisi... ;)

J.R.R Tolkien
J.K. Rowling

...

Hmmm... mogoce bi se moral preimenovat... :P

]ViRiana[ ::

demoness: primerjava med HP-jem in zbirko Pet prijateljev ni mogoča. Pripadata popolnoma drugačnemu žanru, stilu in ciljni publiki. Tudi čas nastanka obeh del je sila različen, zato je nemogoče govoriti o tem, kdo se lahko pred kom skrije. Taka ocena je laična in ne izhaja iz objektivnih kriterijev o vrednotenju umetniškega dela. :\
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

Poldi112 ::

Nisem bral. Sem ocenil da so bedne. Glede na tale mnenja zgoraj se znam kdaj spraviti k branju. Ampak najprej bom Discworld serijo prebral.

BigWhale ::

*Tukaj. Na tem mestu se Demoness in BigW precej dolgo pogovarjata o discworldu in na koncu prideta do zakljucka. Vsak svojega seveda, ki z onim drugim nima nobene skupne tocke*


;)

Pet prijateljev vs. Harry Potter? Nevem. Pet prijateljev sem bral konec osnovne sole. Zacetek srednje, tam nekje... Hecni so bili. Nikoli nisem prebral cele zbirke... Mogoce mi je malo zal...

DoloresJane ::

Jaz sem 5P prebrala v prvem razredu osnovne šole. Vse po vrsti. In ponovila v drugem razredu. Potem so mi postali dolgočasni. Vedno sem bila bolj ljubiteljica mladinske realistične avanturistične pripovedi In če se mi je karkoli v 5P zdelo realistično, je to, da ljubijo šunko in gnjat in podobno. Razumem, kje so razlogi, da jih literarna teorija uvršča, kot jih, vendar se mi ta zbirka ne zdi branje, v katerem bi lahko užival kdorkoli star nad 10, morda 11 let, ker je enostavno preveč naivna. Da verjameš, da pet prijateljev reši vsak primer, ker so pač na prevem mestu ob pravem času, da vidijo zločince pri delu, moraš biti nezahteven bralec. Prav tako kakšne pretirane povezave med posameznimi knjigami 5P ni, razen, če jih bereš v kronološkem zaporedju, potem se v sledeči knjigi vedno pojavi govorica o tem, kako dobro so rešili prejšnji primer.

Pri Rowlingovi je občudovanja vredno, kako natančno nastavlja sledi, ki v končni fazi vodijo do razkritja. Kako dobro povezuje namige iz prejšnjih knjig in kako Harryju in ostalim junakom dovoli, da odraščajo. Ampak dvomim, da, Viriana, veš kaj več o tem, ker knjig nisi brala. Je v redu, če te ne privlačijo. O objektivni sodbi pa ne moreš govoriti, četudi si podkovana v literarni teoriji, dokler se ne prebiješ čez skoraj tri tistoč strani, ki so bile doslej izdane. Prav tako mi je všeč, da (čeprav je Harry čarovnik) vanj ne polaga nobenih velikih upov in mu dovoli, da se resnično izkaže šele v kritičnih situacijah. In kako se tam Harry izkaže? Kot deček, ki je prestrašen, vendar ve, kje je njegovo srce. Harry ne premore levjega srca, je pa zvest in ta zvestoba se mu vrača. In nič več kot to ne leži za njegovimi uspehi. Mnogokrat se zdi, da mu ljudje okoli njega pomagajo bolj kot bi sam hotel in so s tega vidika bolj zaslužni za njegova "herojstva" kot Harry sam. Harry se redko izkaže kot zvezda - je povprečen šolar in razen tega, da je v njem nekaj, ki redko klone, tudi pod najmočnejšimi pritiski, ni nič izjemnega. Njegova preteklost mu je prinesla slavo, vendar pustila posledice, ki v ključnih časih delujejo bolj proti njemu kot z njim (bolečina, ki se širi iz njegove brazgotine).

Čeprav ne berem veliko mladinske literature mi je jasno, zakaj je bil Harry tak uspeh. Oseba, ki je dovolj realistična v svojih okvirih, postavljena v magični svet, kjer se lahko pase domišljija otrok oz. zgodnjih najstnikov.

Četrto knjigo sem prebrala v dveh dneh in izgleda, da peta ne bo daleč od podobne usode. Berem v angleščini, slovenski prevodi bi me samo zmedli, ker prevajajo imena (čeprav ne trdim, da je to napačno).

P.S. Z inicialkami se je Rowlingova podpisala pod prvi dve (tri?) knjige, ker so založniki mislili, da se bo knjiga bolje prodajala, če bo dajala vtis, da jo je napisal moški. Menda zaradi Tolkiena velja, da ženske ne znajo pisati fantasyja. Menda. :)

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Zraven harrya obvezno spadajo sladkarije. :)

Vem, da sva bila z bratom dost zalostna, ker so 4-ko razprodali prehitro in je bilo treba se par tednov cakat. Zato pa sem 5-ko kupil takoj, ko je prisla.

]ViRiana[ ::

Nadezhda nisem brala HP-ja in ga najbrž tudi nikoli ne bom (ni mi všeč ne žanr in ne stil). Pravim le, da je nemogoče primerjati med seboj dve tako različni um. deli.
Vsi se rodimo blazni. Nekateri takšni ostanejo. (Samuel Beckett: Čakajoč na Godota)

IceIceBaby ::

heri je zakon :) Imam vseh 5 knjig.

Sergio ::

Viriana: če praviš, da ti po eni prebrani strani ni všeč stil, si zelo prejudicialna, kar pa mogoče ni vedno dobro. Od Harryja Potterja kot takega ne moreš pričakovati neke 'revelating' književnosti, je pa, za kakršno ciljno publiko je knjiga namenjena, napisana malodane odlično.

Ne rečem žanr, ampak stil? Po eni sami prebrani strani? Profesionalci bi te linčali :)
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Brilko ::

A vete da ste me prepričal da sem začel brat HP, sem že menda na 100 strani prve knjige, hehe. Mah kuk sem dosedaj zasledil je mal podobna zadeva 5 prijateljem, katero zbirko sem rped leti prebral celo. :D

oo7 ::

HBO bo posnel TV serijo Harry Potter. Šlo naj bi za reboot in napovedanih je menda 7 sezon.

J.K. Rowling bo tudi, do neke mere sodelovala pri TV seriji.

'Harry Potter' Set for 7-Season TV Reboot at HBO Max

https://collider.com/harry-potter-tv-re...

Phantomeye ::

7 sezon je mal tko ... čudno. Prva, druga, tretja knjiga ja. S četrto in navzgor se vsebina praktično potroji, z izjemo predzadnje.

Razen, če je številka 7 simbolična, ker je toliko knjig, in bo število epizod variabilno. Me pa zanima kako bodo reševali problem, ki ga imajo vse te "generacijske" franšize. Snemanje serij bo verjetno trajalo dlje kot snemanje filmov, pa so mel že filmi problem s staranjem igralcev. Razen, če bodo dejansko imeli več generacij igralcev.

oo7 ::

Zdaj je uradno prihaja TV serija Harry Foter.

'Harry Potter' Series A Go With J.K. Rowling Executive Producing, Set For 10-Year Run On Max

https://deadline.com/2023/04/harry-pott...



Aja HBO Max se zdaj imenuje Max.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Cene starih knjig? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
6010229 (4510) STASI
»

Harry Potter

Oddelek: Loža
233093 (1959) Starodavni
»

Harry Potter - jutri!!!

Oddelek: Loža
342905 (1770) IgorGrozni
»

Knjige

Oddelek: Sedem umetnosti
333010 (2368) kuglvinkl

Več podobnih tem