» »

Kateri avto ojacevalec kupiti?

Kateri avto ojacevalec kupiti?

coolyn ::

Zdravo,

prosil bi vas, da iz svojih lastnih izkusen predlagate, kateri avto ojacevalec naj kupim, da bom imel svoj sub-woofer cim bolj izkoriscen - sam se namrec ne morem odlociti, ker na veliko ojacevalcih pise npr. 800W, cena 20k - kar je nemogoce za tako ceno, saj bi v realnosti pri taki moci avtomobilsko kabino raznesl. Imam pa sub Cerwin Vega 154 (500W RMS, 1000W full power). Ostale specifikacije pa so na:
http://www.cerwinvega.com/products/mobileaudio/vega/vega15.html

Hvala in LP
  • spremenila: coolyn ()

jRk0 ::

Zdaj mas vec moznosti za odlocitev glede suba. Najprej povej kolko denarja si pripravljen odstet zanj. Pol se pa odloci al isces kaksnega mocnejsega dvokanalca, al isces monoblok (klasa D). Ampak bi ti skoraj priporocal kaksnega boljsega dvokanalca, ker glede na to da ma precej rms ta sub in da ma upornost 4 ohm, je verjetno kak monoblok drazji, ker bi rabil ene 700W rms da bi fajn poganjalo sub, kar je pr monobloku na 4 ohm problem, ker navadno so vsi celo 1 ohm stabilni in majo visoke moci pr 2 in 1 ohmu. 4 ohm bi blo drago. razen ce si das previt sub da bos lahko uporabljal 2 al pa celo 1 ohm, pol te fajn pride:) vendar, dvokanalca bos tudi dragega moral iskat, ker v bridgu 500+ rms ne bo tako poceni tudi ne.

Zdaj se spomnim trenutno sicer samo mojega ampa, ki v bridgu da 500rms ravno :)
Impulse SD-500, prodaja pa Evolution car audio v Kopru. cena je pa 63k. Je pa 2x175 drugace.
You fuck up once, you loose two teeth.

Lith ::

težko je napisat kaj bi ti ustrezalo, vseeno pa je ena meja koliko €€€ si pripravljen vložit.

Ker tole kar piše na strani je:

Vega 154 & 15D4 SPECS

Nominal impendance:
4 ohms

Sensitivity
96 dB*

Power handling:
500W (rms)
250W/voice coil VEGA 15D4
1000W (max)

Zdaj pa ti lahko kupiš tudi ojačevalec kot pišeš za 20k SIT ampak bo za ta woofer PREMALO in preslabo, za veliko več denarja pa dobiš ustrezne ojačevalce, to so razreda 1kW RMS ali podobni, ki stanejo okoli 100k SIT novi/rabljeni, ampak so temu namenjeni.
Žal ti poceni zadeve, kjer pišejo 800W itd. za par 10k SIT ne morem svetovat, ker so to ponavadi firme Saga... ki nimajo z močjo nobene veze, samo 'nalepke' dajejo gor da piše čimveč.

Išči monoblok ojačevalec, ki daje od sebe VSAJ 500W RMS , ker boš le tako lahko izkoristil woofer (več je bolje, za nekaj rezerve, ker potem čisto drugače igra)

Drugače pa te vabim na Avtoakustika.com, kjer boš lahko našel pomoč in tudi mogoče kak ojačevalec za kupit.

LP
¤ black holes rule; I like the speed, speed kills ¤

jRk0 ::

v glavnem, prvo povej kolko dnara mas, pol pa bomo naprej pomagali:)
You fuck up once, you loose two teeth.

coolyn ::

Hja, prpravlen bi bil dat nekje od 60 do 70k. Ce pa se za ta denar nic konkretnega ne da dobit, pac bom se malo sparal in kupil se drazjega.

jRkO: Impulse SD-500 ti daje pol ven realnih 2x175 rms? Ce imas kaksen mocen sub v avtu, ti mocno trese vse skupaj? Ta sub sem namrec kupil od kolega, ki je mel ojacevalc veliko premocen za ta sub in je pac lahko izkoristil moc zvocnika do konca. Rekel je, da se v avtu pri taki jakosti komaj diha in da med voznjo cutis kako avto po ritmu nese levo/desno. Tocno to bi rad dosegel tudi jaz in ne s pre-mocnim ojacevalcem, kot ga je imel on, ampak s tocno dovolj mocnim (zaradi cene - ko mi je povedal on ceno svojega ojacevalca, me je skor na rit vrgl :)

jRk0 ::

v bistvu mam sub malo casa, pa se ga ne navijam prevec, da se zmehcajo stvari majo pa to. drugace pa je hudo odvisno od avta kak glasno bo, jaz nimam ravno najboljsega avta za muziko (limuzinska oblika, plehnata polica - nissan sunny) pa vendar no, meni je vsec kako igra, trese niti ne prehudo. sub je pa Rainbow SLC 300 v kompresijski skatli. tudi zaradi kompresije malo tisje igra verjetno.

sicer naprimer xtc 1500 v polotu ma en 800rms gor in to hudo razbija:) 146dB je mel izmerjeno in je res hudo. je pa ta xtc cisto poceni sub, ki je samo za razbijanje:) lahko bi rekli da sploh ne igra v skladu z muziko, grmi po svoje;)

v glavnem, impulse ma 2x175 realnih, mogoce kak manj ce bi izmerli. v bridge pa ma 500rms nekje.

poganjal bi ze ta sub, ampak na subu navadno mores met kar nekaj vec W kot jih ima sam sub (rms). moj sub naprimer ma 200rms, pa komaj prav zadiha s 400,500 kot pravijo:)

tako da, ti bi se moral fajn izprsit za ustrezno moc...sicer, jaz bi iskal kaksnega rabljenega pa bi za 60-70k ze znalo kaj bit zanimivega! na avtoakustiki poglej malo v oglase, vedno se kaj najde.
You fuck up once, you loose two teeth.

andHoc ::

Glej če boš na sub 200 w RMS obesu 500 W bo doletu 100 %, razen če je samo za tekmo se pravi za sec ali 2 pa še tam je riziko.
Za normalno poslušanje si kupi amp ki ima cca 10-20 % moči več kot sub. Lahko seveda kupiš tudi močnejšega in ga primerno zapreš.

Meni recimo tudi v limuzini špila sub ki ima 600 W RMS po tovarniških čisto lepo že leto dni na 900 W pa še vedno lepo dela.

Mislim da bi v rangu 60-70 kSIT že moral dobiti primeren amp za svoj sub tudi nov.

Samo računaj da imaš poleg ampa še druge stroške ki tudi nanesejo 10-20 kSIT (kabli, montaža če neboš sam delu)
Predvsem za amp s 500 W RMS in AB klaso nabavi najmanj 20mm2 kabel, še bolje pa 35 mm2, saj se poraba že bliža 80 A tko da boš mel z premalim presekom prevelike padce napetosti in posledično manjšo moč.

LP
...vse je relativno...

jRk0 ::

http://www.avtoakustika.com/forum/viewtopic.php?t=14599

tu mas en amp, ki bi ti kar poganjal sub po moje:)
You fuck up once, you loose two teeth.

DrSergioDJ ::

DrAlko:

no ja no, nikjer ne pise, da bo sub z 200w rms na 500w rms 100% odletel.

Ker to je odvisno od IQ-ja uporabnika.

Ce bo vse gnal do jaja, potem seveda, drugače pa bi znalo delat brez problema.

Če nam XTC-ji niso pocrkal na 2000w RMS+ vsak (pa so deklarirani 350w rms), potem ne vem zakaj bi tudi 200w sub crknil.

S pametjo, pa gre.

p.s.

za une XTC-je, smo meli 2x15", 4 monobloki na vsem skupi (po 2 na sub) in z osciloskopom izmerjenih dobrih 4kw iz 2 ampov.. tko da je podatek resnicen in ni neka basa :D
...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

2 avtoojačevalca ali enega?

Oddelek: Zvok in slika
162035 (1645) taz
»

Avtoojačevalec in wooferji

Oddelek: Zvok in slika
131865 (1785) jest10
»

avtoakustika??

Oddelek: Zvok in slika
262543 (2031) levy
»

Če ta ojačevalec požene ta woffer?

Oddelek: Zvok in slika
91748 (1521) AndrewSmith
»

Ojačevalc za avto + SubWoofer

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
312633 (2301) _Dejan_

Več podobnih tem