» »

Ozemljitev ohišja

Ozemljitev ohišja

Tear_DR0P ::

Ko se dotaknem ohišja puncinega računalnika, mam na koži tak občutek, kot ga dobiš na jeziku, če poližeš polno 9V baterijo.
A je tle kej narobe zvezan???? Občutek se pojavi če se dotaknem z zgornjo stranjo prstov mrežice od ventilatorjev ali pa s spodnjo stranjo podlakti kovinskih kotov ohišja???
Če ga odklopim z napajanja, se to ne dogaja.

Kako odpravim te težave?
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jest10 ::

Preveri če je ozemljiteu v štekarju sploh priključena.
Ozeroma, če je v napajalniku ozemljeno njegovo ohišje.

Tear_DR0P ::

Kak pa more to zgleat???
Opiši mi mal barve žic, kako morajo bit prklučene pa to.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

dëych ::

Probaj ga samo obrnit za 180° al pa utakni kabel v drugo utičnio.

Tear_DR0P ::

He he, hvala sam to s kabli mi je jasno. Sm že enpar podalškov sestavu. Sam ni mi pa jasno kako v napajalcu pregledaš zadeve.
Vem da se je o tem že pisal v forumu sam mi ni jasn kako ozemljiš komponente računalnika, pa tud iskat se mi ne da zdle.
Dejstvo je da comp spušča čudne zvoke, kot je prasketanje, tudi kadar ne dela in pa da me peče koža, če se ga dotaknem na nekaterih delih. in to bi rad odpravu, da ne bo kaka hiša zgorela.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

der_Alte ::

Napajalniki imajo ponavadi eno črno žico, katero priviješ z vijakom na ohišje. Če to ne bo pomagalo, obrni vtikač v šuko vtičnici. Če tudi to ne odpravi zadeve... pa najverjetneje do vtičnice sploh ni pripeljana ozemljitev. Bo treba vleč žice okoli.

CCfly ::

Črna žica pri napajalnikih ? Kje ?

dëych ::

Za ozemljitev je ponavad rumeno-zelen kabel (rumen kabel, zelene črte).

CCfly ::

Aja to je tista žica, ki je v napajalniku z vijakom privita na dno ?

dëych ::

To pa prvič slišm, da bi morala bit kakšna žica z vijakom prvita na dno. Nebi vedu. :8)

Pa si probal celo kišto odnest čist nekam v en xy drug prostor pa tm probat če trese?


Lp

jest10 ::

CCfly:
Na dno, ali pa na kakšen šrauf, ki drži vezje

gumby ::

za zaščitni vodnik (ozemljitev po domače) je predpisana rumeno-zelena barva. ta naj bi se izključno uporabljala za ta namen in nič drugega. podobno je svetlo modra barva za ničenli vodnik (nula). za fazne vodnike barva ni predpisana, uporabi se lahko vse razen gornjih dveh...

v realnosti pa srečamo marsikaj, še posebej pri starejših inštalacijah. v novejših zgradbah načeloma ni problemov, ampak tudi tu se najdejo izjeme...
v starejših zgradbah zaščitnega vodnika včasih sploh ni, včasih je pa druge barve (rjava ali rdeča naprimer). ničelni vodnik je tud v dosti primerov siv ali bel. fazni vodniki so večinoma črni in rjavi...

videl sem že tudi razvodne doze, v katei je blo 20-25 žic, vse enake barve. potem pa vedi, katera je za kaj:D

toliko, za informacijo:)


aja... zaščitni vodnik je v napajalniku povezan na ohišje, preko katerega je "ozemljena" celotna škatla računalnika. nizkonapetostni del je celoten "v zraku", tudi masa (črne žice). masa je povezana na ohišje preko matične plošče, kar je tud vzrok za vsem znani brum

če te škatla "trese" potem je nekaj narobe z inštalacijo. dvomim, da je v računalniku problem. pokliči kakega električara, naj pogleda kaj je na stvari. vtičnico raje pusti na miru, če nisi ravno domač v tem... ne se igrat z 230V. resno:|

Tear_DR0P ::

OK hiša je sicer res stara in By Kmetje Skupi Spacana, pa prav možno je da doza prebija (ne bom se je dotikal, have no fear). Sam nekok sumim škatlo, kr prej ko je bla stara škatla, ni nč brnel.
Pa škatlo lahko pregedam, medtem ko štrom strokovnjaka lahko samo kakega ki ga v hiši podpirajo pokličem, to pa pomeni da bo pršu isti ki je že prej zajebal.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

jest10 ::

t.g:
No ja v vseh napajalcih, ki sem jih odpiral, je bila tudi masa nizkonapetostnaga dela vezana na ohišje.

gumby ::

jest10: možno je... čeprav še tega nisem srečal

edit: od treh napajalnikov ki jih imam pri roki je en povezan, dva sta v luftu...:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: gumby ()

Mr_Globus ::

Se oproščam ker obujam staro temo.

Očitno v štekerju v sobi nimam ozemljitve, ker če hkrati primem radiator in ohišje me strese. Pa tudi če hrati taknem ekran od CRTja in radiator... Ne dosti ampak tak neprijeten občutek. Ker se vsake tolko stresem me zanima če bi blo kaj narobe če povežem radiator in ohišje z žico, da me ne bi treslo več.

Duhec ::

Ne bi ti priporočal, da se igraš z 220V. Igraj se z 12V pa še to ne na jeziku. Inštalacije in ozemljitve (ali ničenje) prepusti kakemu štromarju pa še to ne fušarju ampak naj ti en pride mal pomert in pregledat vse skup.

Mr_Globus ::

Dvomim da me 220 trese. Bi bol stisnlo al ne? Hmm teoretično kaj bi blo narobe če bi povezal?

LordTado ::

zrihtej si ozemlitve če hočeš da ti mutter še en čas pere cunje in kuha:)

poglej če moš v vtičnici pvezno sploh,pa ne šlatat rradiatorjev in kište ker je lehko med tem večji potencial kot si misliš in boš mel frizurco.
ajde

dergi73 ::

zdravo

sm mel isti problem. to se dogaja zato, ker nimas ozemljitve. ni ti treba zdej vlect novih zic, ampak nej ti en stromar samo naredi sistem nicenja na vticnici, pa bo problem odpravljen

Mr_Globus ::

Bom danes odpru šteker pa pogledal če je ozemljitev. Po moje bi mogla bit, ker v sobi zraven je. Če ne pa strica, ki je štromar za uslugo prisit.

Duhec ::

Če vtičnica ni šuko potem nimaš ozemljitve. Če pa je, pa naj 'stric' preveri, če je ozemljitev sploh priklopljena na srednji ozemljitveni kontakt ali če ni tretjega ozemljilnega vodniika, da je vsaj izvedeno pravilno in dobro ničenje. On bo že vedel.

Mr_Globus ::

Ma fora je da je bla hiša enkrat deljena na dve stanovanji in zdaj je s5 združeno. V tej drugi polovici pa so nekje štekerji z ozemljitvijo, nekje pa ne. Tako, da pomoje je ozemljitev spodaj. (drugače pa mam že pivo na mrzlem za strica, če bo rabla pomoč :P )

Hmm BTW če ozemljitve ni oz. je narjeno ničenje prenapetstna zaščita ne pomaga nič ne?


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako vezati vtičnico na 4 žice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7812643 (9971) perci
»

Tri faze v eno

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3010769 (8644) FX6300B
»

Ničenje in PC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3917346 (11560) int47
»

"Prebija" mi elektrika!?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
258472 (7703) mjanez
»

elektrotehnika v praksi

Oddelek: Loža
265949 (5153) Tear_DR0P

Več podobnih tem