» »

Kako posneti film iz digitalne kamere?

Kako posneti film iz digitalne kamere?

kocba ::

Imam digitalno kamero Sony DCR-TRV250E in bi si rad posnel kaseto na racunalnik. Probal sem z razlicimi programi (Adobe Premiere pro v1.5, Ulead VideoStudio 7 SE DVD, Movie Maker). Vedno sem dal kvaliteto dv, ki pa pozere dosti prevec diska. Probal sem tudi z mpg. Vendar nisem bil glih zadovoljen, slaba slika, pozere kar nekaj.
Zdaj pa me zanima ce kdo ve kako bi dobil najbolj optimalno resitev. Dobra slika, malo zasede. Bi slo narest dvd rip kvaliteto ali vsaj kaj podobnega (divx)? Prosim za pomoc, saj bi si rad arhiviral spomine na super pocitnice :)

hvala
lp

Phoebus ::

Jaz delam tako: Kamera -> rač [dv]; potem dv-> divx :)

boych ::

Majprej pobereš video z kamere v DV kvaliteti, kar seveda zahteva kar precej velik HDD, potem urediš video z enim programom pač in ga še enkrat Exportaš v DV kvaliteti, na koncu pa ta video stisneš z Dr. DIVX-om ali pa z kakim drugim podobnim programom!
Malo se igraj z nastavitvami, da dobiš pol tako kvaliteto kot jo pač hočeš met glede na velikost datoteke!
AGGRESSIVINLINERULESTHEWORLD

poweroff ::

Mogoče ne bo veliko pomagalo, ampak pod Linuxom obstaja programček dvgrab, ki ti iz kamere potegne film preko firewire. Potem pa ga lahko enostavno pretvoriš v divx ali kakšen drug format.

Obstaja celo varianta, da ga direkt gledaš v mlayerju: dvgrab - |mplayer -

Kako konkretno pa to narediš, si pa oglej na http://www.linuxjournal.com/article.php.... Zelo dobro je opisano, vse pa je commandline, torej zelo hitro in ne izgubljaš procesorske moči po nepotrebnem.
Preberi si poglavje "Transcode to DivX"

Avtor te strani si je naredil enostavne skripte grab, conv-divx, conv-svcd, burn-svcd, s katerimi enostavno obdeluje svoje arhive video posnetkov. Ko enkrat imaš te skripte, samo vtipkaš ukaze in vse dela avtomatsko.
sudo poweroff

Caligula ::

Trenutno je za na DVDje dajat najboljse uporabit TMPGencoder express 3.0

1. Najprej s kamere vzames video v polni-DV kvaliteti-cca 19 giga na 1 uro in pol. Na mini DV kameri brez problema snemas na long play, ker ni neke izgube kvalitete-se pravi 90 minut na 60 minutno kaseto.

2. Pol to obdelas (obrezes,..) v recimo Pinnacle studio 9,ker je simpl in kar stabilen.

3. Pol das XDVD (extended DVD-kar je v bistvu KDVD) in recimo max bitrate 6000, najnizji 300 in povprecni recimo 3500 ali 4000-odvisno koliko kvalitetno hoces samo ze povprecni 3000 je na TVju zelo spodobno.
Ce das kakih 2000 ali 2500 mas VHS kvaliteto.
V bistvu ce zberes resolucijo 240*380 al kok ze, lahk spravis na DVD tud cez 10 ur videa v VHS kvaliteti sam to nima smisla, ker so DVDji poceni pa se splaca met dobro kvaliteto.

Pol spravis na 1 DVD v default resoluciji kakih 4-6 ur posnetkov pa se v vsakem obicajnem DVD predvajalniku bos lahko tak DVD predvajall, ker je to se vedno DVD standard in ga podpirajo vsi DVD predvajalniki. Skratka delaj XDVDje, ce mas DVD pekac. Ce ga se nimas, kupi NEC 3500. Poceni in najboljsi.

To je najboljsa varianta. Pa peci na DVD-R medije.
Pol bo to vse skupaj ful kompatibilno z vsemi navadnimi predvajalniki (standalone) na racunalnikih bo povsod delalo,..
Je pa to MPEG2 standard drugace.

Cel proces je cisto simpl.
DVD medije pa kupis Verbatim DVD-R v torticah po 25 kosov, ki stanejo v BOFu, JAE pa se kje mogoce po 2700 SIT za 25 DVDjev. To je le malo nad 100 SIT na 1 DVD in te DVDji so tudi kvalitetni pa recimo kak NEC 3500 jih pece z 8kratno hitrostjo pa verjetno se jih bo hmalu dalo tudi z 12kratno hitrostjo. To pomeni nekako 9 minut ali manj v prvem in 7 minut v drugem primeru.

Pa vedno video zapeci na dva DVDja. Just in case. DVDji so poceni, video pa je lahko zelo pomemben in je pac pametno, ce mas se backup. Shranjuj pa jih loceno-v smislu drug prostor, omara,... ker se ti lahko kdaj kak DVD zlomi, hudo spraska,.. pa pac-ziher je ziher. 0:)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Caligula ()

Tody ::

Torej... najbolje se ti splača pobrisat malce disk in nato filmček v celoti posnet na disk... nato ga pač editirač in zadevo stiskaš po milji volji in se igraš z nastavitavmi tako kot tebi paše... Ko je zadeva stisnjena brez skrbi pobrišeš original in maš spet ogrmono placa :D

CaqKa ::

nekaj podobnega mathaijovi rešitve za windowse je skupek dr.divx, to je v bistvu vse v enem zadeva. pomojem je namenjena začetnikov..
sam priporočam začetnikom recimo tudi microsoftov moviemaker2

kocba ::

Hvala za odgovore. Zdaj probavam z razlicnimi nastavitvami in z razlicnimi programi, vendar se vedno nisem nasel prave zadovolitve.

Caligula:
s katerim programom bi jaz lahko dv format spremenil v dvd?

sem se zacetnik pri digitalni obdelavi :)
hvala

Caligula ::

uporabi TMPGencoder express 3.0

Dobis ga TUKAJ
Ce mas serijsko cofro vzami dol kar retail verzijo drugace pa demo.

Pol das kot format PAL XDVD (extended DVD-kar je v bistvu KDVD in to je se vedno znotraj uradnih DVD specifikacij) in recimo pod advanced settings max bitrate 6000, najnizji 300 in povprecni recimo 3500 ali 4000-odvisno koliko kvalitetno hoces samo ze povprecni 3000 je na TVju zelo spodobno.
Ce das kakih 2000 ali 2500 mas VHS kvaliteto.
V bistvu ce zberes resolucijo 240*380 al kok ze, lahk spravis na DVD tud cez 10 ur videa v VHS kvaliteti sam to nima smisla, ker so DVDji poceni pa se splaca met dobro kvaliteto.

Pol spravis na 1 DVD v default resoluciji kakih 4-6 ur posnetkov pa se v vsakem obicajnem DVD predvajalniku bos lahko tak DVD predvajall, ker je to se vedno DVD standard in ga podpirajo vsi DVD predvajalniki.

Mikecmie ::

Imam nekaj vprašanj v zvezi s presnemavanjem videa na dvd:

1. Kje v pinnacle studiu 9 izbereš xdvd format? Verjetno nekje pri "making movie"?

2. Po obdelavi videa v pinnaclu bi rad video shranil v primerni DVD kvaliteti - če izberem MPEG format DVD, s katerim programom lahko kasneje naredim DVD iz teh MPEG-ov - nero namreč ni hotel sprejeti teh fajlov.

Hvala,
Miki

marS ::

Če maš Nerota, potem si lahko snameš upgrade Nero Vision Express. z njim enostavno nardiš DVD mastering iz DV formata fajlov na DVD pekač ter zapečeš DVD video.
Lahk pa tudi najprej iz DV formata narediš mpeg2 v kakem programu /Adobepremiere, TMPGenc, itd.../ in potem preko Nero Vision Expres zapečeš videoDVD.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

pino ::

Sam imam sicer Premiere 6.5 in z njim zajamem prek IEEE 1394 video iz kamere na disk. Res pozre velik diska (20 giga za eno uro videa).Slika je taka kot na kaseti.
Potem v premieretu obdelas sliko (prehodi, napisi, dodas muziko itd
.).
Nato gres na Export timeline -> Adobe MPEG encoder in tam dolocic
ali DVD,VCD, SVCD itd. Naredi ti mpeg, ki ga potem z kaksnim programom za dvd authoring lepo zapeces na dvd.
Pri men to dela bp, slika je lepa in dvd delajo na vseh dvd playerjih
Kolega ima Premiere 1.5 pro pa mu ta sistem dela isto kot na vetziji 6.5.
Glede porabe diska pri zajemu se bos moral pa sprijaznit ce hoces imeti lepo sliko
LP Pino

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pino ()

Tody ::

Poudarit je tudi treba da če kupiš najbolj cheep DVD ni nujno da bo zadeva povsod špilal tako da ne bit preveč škrti...

Caligula ::

Mikecmie, v Pinanclu najprej izberes DV format. Potem pa v programu TMPGencoder 3 do katerega vodi link sgoraj uporabis in tam izberes XDVD in nastavitve, ki sem jih opisal.

kocba ::

Probal sem razlicne stvari. Tako z dr.divx, ki mi naredil zadovoljiv divx format, vendar jaz hocem vec. Tako sem probal tudi z TMPGencoder express 3.0, da bi dv spremenil v xdvd, vendar jaz nisem videl razlike. Ko sem ga encodal je bila slika zelo podobna dv formatu (malce meglena in pikcasta), vendar je bil fajl dosti manjsi. Jaz sem namrec pricakoval da bo kvaliteta vsaj malo podobna dvd formatu, vendar ni. Zdaj pa me zanima ce sem kaj delal narobe.
Ko sem posnel dv format na disk sem uporabil Adobe Premiere pro 1.5, nastavitve so bile naslednje:
-dv-pal (widescreen 48hz), nato pa sem dal kar capture in ga posnel.

pri TMPGencoder express 3.0 pa sem uporabil:
output (xdvd- pal): image 4:3
nato pa image resolution 720x576
aver bitradesem dal 4000, max6000 in min 300
in pol encode

Bi slucajno kdo vedel kaj sem naredil narobe? Ali pa je to normalna slika, ceprav meni ni :)

p.s.
saj bi pripono sliko (da vidite kvaliteto) vendar je ne znam.



[pripel slike. lp moderator]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

CaqKa ::

slike lahko pošlješ meni.
sicer pa za ogled končnega izdelka uporabi dvd player.. slika na računalniku sploh tista iz dvja in iz dvdja je ponavadi zelo sfižena... priporočam ogled na dvdplayerju v kombinaciji s televizijo, zaradi mnogih razlogov...

CaqKa ::

pripel sliki

PhotoBlaz ::

Zanima me, ce kodiras v Mpeg2 s TMPGEnc-om, a film ostaja interlacan?
Ker mi gre pocasi na zivce da ce delam z DivX-om da zgublam na kvaliteti,....sploh pri hitrih premikih snemanih objektov.
Je Mpg se vedno edina varianata, ali se kaj govori, da bo DivX kdaj v prihodnosti podpiral tudi nekaj podobnega interlace-u?

pivmik ::

DivX in XviD imata nek interlaced encoding, samo niti slučajno ni to to(kvaliteta je nikakva). Ne vem kaj jim gre po glavi, da tega ne naredijo.

Najboljša stvar za pretvoriti DV posnetke v manjši format je MPEG2 DVD:
-ker je njabolj podprt od vseh formatov, dela na bilokaterem DVD playerju,
-kvaliteta je super in velikost dosti manjša od izvirne,
-podpira interlaceane video posnetke.

kocba:
Poskusi uporabit MainConcept MPEG Encoder, ki je dosti hitrejši od TMPGEnc. Kvaliteta pa tam-tam.
Morda ti je prišla kavliteta slaba ker si dal xDVd format? A si spreminjal tudi mpeg matrike?
A si izbral PAL format?
LP, Gregor GRE^

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pivmik ()

PhotoBlaz ::

pa ko smo pri interlacanju,...a je kdo probal obe varianti da das upper field first al pa da das lower field first? Kaj naj bi blo bols,..oz kaj je sploh razlika?

pivmik ::

Če spremeniš vrstni red fieldov(polj) ti bo video hodil malo naprej malo nazaj. Ti bo poskakoval, slika se bo tresla...
Najboljše je pustit default, mislim da ima DV PAL lower field first. To pomeni da zaslon prikaže najprej spodnje polje in nato zgornje. In tako tudi kamera snema - taprvi frame shrani v spodnje polje, drugo sliko v frameu pa v zgornje polje. (seveda prepleteno.)
LP, Gregor GRE^

EMET ::

EMET is the truth ...

PhotoBlaz ::

Poskusu sem z TEMPGenc-em v MPG dat....hm no, ja no,...tko-tko, poskusu sem pa tudi z DivX-om v interlace nacinu,...pa je pri isti velikosti fajla in isti dolzini filmcka z DivX-om ene 70% bol kvalitetno. Tko da se mi zdi mal brezveze dajat v mpg....no ampak to zdej ni tema kar sem mislil napisat.

Fora je v tem, da kljub temu da naredim interlace z DivX-om mi ga WMP ne predvaja tako kot npr raw DV interlacan fajl (ne vem zakaj noce), ampak se opazi interlace. No ko pa ta isti fajl gledam na DVD playerju Yamada 6600 pa zgleda popolen-res popolen!

Torej? obstaja se kaksen boljsi player da bi deloval podobno kot DVD in ne bi prikazoval interlac-a.....al kaj mi je storiti? delati 2 razlicna kompresa filma enega za na DVD (interlacanga) enega pa nazalost deinterlacanga za na PC?

Thnx za odgovore!

pivmik ::

Imaš FFDShow kodek, ki sproti deinterlacea interlacane posnetke - V Nastavitvah dodaj klukico pred Deinterlace in izberi tebi ustrezni deinterlace način.

Imaš tudi VideoLAN, v katerem odprel DivX in z denim klikom na sliko fima izbereš Deinterlace -> Blend ali Interpolate. Seveda slika ne bo tako tekoča kot na TVju.

MPEG2(DVD) je format za visikokvalitetne high-bitrate filme. MPEG2 ni namenjen/narejen za nizke bitratee, za na CD. MPEG2 daje odlične rezltate pri visokih bitrateih, te filme z vidokim bitrateom pa zapečemo na DVD.

Če želiš šparat s prostorom in kvaliteto in vse stlačit na en CD pa pač je edina izbira DivX/XviD.
LP, Gregor GRE^

PhotoBlaz ::

ja bom se tole kar si zgoraj omenil poskusil, mi je prav fajn raziskovanje tega podrocja ;)

Drugace pa brez skrbi, bi jaz dajal in pekel vse te azdevice na DVD-je,..sam kaj ko velika vecina ljudi, ki zeli imeti ta posnetek se vedno nima DVD komponent,.... :( ...potem je treba pa na tak nacin poiskat najvec za najmanj varianto ;)

pivmik ::

Jaz naredim eno verzijo na CDju v XviD (deinterlaceano - blend fields v VirtualDubu). Eno verzijo pa MPEG2 DVD interlace-ano.

Če hočeš raziskovat to področje obišči odlično stran ki jo je omenil EMET:
www.100fps.com
LP, Gregor GRE^

pandora ::

Začetniško vprašanje.
Želim presneti družinske posnetke iz S-VHS kaset na PC.Na razpolago imam Canon MV 600i.Ali se da to izvesti tako,da priklopim videorekorder na AV vhod kamere,ta konvertira film in istočasno preko DV izhoda katerega povežem na PC snemam tako ustvarjen DV film ???
Bi šlo ?
Vnaprej hvala...

CaqKa ::

jaz lahko to naredim. samo imam odklenjeno sony kamero. zaj če pa je tvoja tudi odklenjena pa lahko enostavno tak preveriš da to sprobaš :>

PhotoBlaz ::

Ja s kamero Mv-600i se da narest tocno tako kot si opisal, ker ima digitalni konverter.
Sam sem na ta nacin presnel ze veliko analognih kaset.

pandora ::

Model,najlepša hvala za popoln in hiter odgovor.

PhotoBlaz ::

Ni za kaj Pandora!

pmodic ::

jaz mam en drug problem. v pinnaclu naredim meni in mi normalno deluje, ko pa vse skupaj skonvertiram v DVD in zapečem na DVD, mi v predvajalniku tega menija ne upošteva oz. ga jemlje kot sestavni del filma ne pa kot meni. Kje je tu napaka. Naredi v Pinnaclu kaj narobe, ali je to za to, ker na DVD enostavno posnamem mpg fajl (ne naredim DVD-video)?

Tody ::

doh itak :) Narest moreš DVD Authoring, kjer se na DVD zapiše vse stvari ki morajo biti v smislu pravilnega delovanja. Folderji in podobno...

ZDEAN ::

Zdravo
Če se kdo malo bolj spozna na Windows Movie Maker bi prosil za nasvet. In sicer problem je sledeči.
Normalno ga dam dol iz kamere ga obdelam (dodam glasbo, umaknem kadre ...) ga zapečem na disk (5 g) in ko ga odprem normalno dela, (avi file). Problem nasane ko ga hočem pretvorit v WMA (dvd) format. Ko zaženem decorder (vseeno kateri) mi naredi samo video file, avtio file pa ostane prazen. To pomeni da mi predvaja zvok, slike pa ne.
Help me

lp Dejan

PhotoBlaz ::

Prešaltej na Adobe Premiere, boš imel veliko več možnosti za nastavit in ne boš takoj omejen kot si v WMM.
Na začetku ti bo mal težje, se pa navadiš če se lotiš.
WMV format je po mojih testih sicer boljši kot DivX in Xvid,....ampak kaj ko ga ne podpirajo DVD-playerji,..."pol spet nismo nč nardil a ne".

Verjetno si kaj dosti nisi pomagal z mojim odgovorom,....ti bo kdo drug, k ima kaj pojma o Windows Movie Makerju :))

m1h4 ::

Kako bi lahko naštimal da mi prikazuje datum in uro v levem spodnem kotu, sepravi da kaže čas ko sem snemal posnetek, ker ko to dam na vhs mi to pokaže tukaj na računalniku pa ne?



lp

dany2003 ::

Resno in še enkrat čisto resno vam povem da je naJboljši program za zajemanje videa iz digitalne kamere program ; CyberLink PowerDirector 5.

Verjemte-sem probal VSE programe in ta je resnično edini ki mu to delo enostavno paše.Pinnacle je en kurac..se da kar nekaj naredit,ima pa velike proble z kompaktibilnostjo narejenega izdelka in le tega pri predvajanju na različnih komponentah DVD Playerjev večkrat na katerem ljudi razočara.Ne bom pisal preveč na veliko-enostavno sprobajte program pa boste videli da ne lažem,in boste tudi z narejenim izdelkom zelo zadovoljni.

Ne boste razočarani!

lp

m1h4 ::

A je to normaln za minuto in pol vida da je velikost 60MB? Pri TMPGencoder express 3.0 pa sem uporabil average bitrade sem dal 4000, max5000 in min 4000=


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izguba kvalitete pri DV zajemu - mnenja in izkušnje...

Oddelek: Zvok in slika
111671 (1186) Tomay
»

Pretvorba DV v DivX

Oddelek: Zvok in slika
323259 (2162) teoo
»

Za vse, ki radi iz mini DV kamer dajete video na racunalnike, DVDje,..

Oddelek: Zvok in slika
203261 (2482) CaqKa
»

25fps ->50fps

Oddelek: Zvok in slika
131454 (1105) pivmik
»

Video konverterji

Oddelek: Zvok in slika
131892 (1755) marS

Več podobnih tem