» »

Sanje

Sanje

tonic ::

Zanima me o čem sanjate kadar sanjate ko spite (ne podnevi med pokukom, na faxu, v službi...)?
Ali vedno sanjate ko spite?
Ali vam sanje kaj pomenijo?

Jaz sem danes ponoči sanjal o tem, da sem imel hišnega ljubljenčka – DINOZAVRA. Ja, čisto pravega majhnega, zelenega, rastlinojedega dinozavra. Ampak to še ni vse, tudi govoril je! Z njim sem se lahko pogovarjal.

Jaz osebno redkokdaj sanjam – pa še to včasih tako, da ko se zbudim se ne spomnim več kaj sem sanjal. Zame je pač spanje nič, tema, smrt, ...

Ne morem-ne znam si razložit: ali mi današnje sanje kaj pomenijo? In če bi mi kaj pomenile, kaj bi mi?
  • spremenil: Tomi ()

whatson ::

Jaz tudi zelo redko sanjam... Ko pa sanjam, pa precej hitro vse pozabim...

nevem... saj sanjat o kaki brhki dečvi nebi bilo nič preveč slabo,:D ampak kake slabe sanje pa ti lahko precej hitro pokvarijo spanec...
Čas včlanitve v Slo-Tech - 6. nov 2000 ob 20:39

Elemen_T ::

Sanje so the best ;-)
Jaz, kot kaže relativno pogosto sanjam in se večino tudi zapolnim.
Sicer pa, verjemite ali ne, vsak človek skoraj vsakič ko spi - sanja. Ponavadi se zbudiš ne da bi vedel da je kaj sploh bilo. Takole je:
Če sanjaš in se v teku sna zbudiš, se boš spomnil vsake podrobnosti.(kasneje to ponavadi skoraj v celoti pozabiš=
Če pa sanjaš in se zbudiš npr 1-2 ure po spancu se pa le redkokdaj kaj spomniš :-)
Več o tem si lahko pregledate tudi na strani:
http://www.aaunique.com/sanje.shtml

Pozdrav!

Jolando ::

jst pa kr kej vidm, naprimer sam ksn tak premik, kretnjo, mam obcutk da sm to sanjal
morde pa res

darh ::

men se pa bolj take cudne stvari dogajajo, k sanjam... folk k ga poznam se ful cudn obnasa pa ful cudne stvari ponavad govorijo.... apmak to sploh ni se nc...
najhujs je takrat k sem buden... ;)))

Excuses are useless! Results are priceless!

Elemen_T ::

Hehe, da vam povem kaj sem jaz zadnjič sanjal

Hodil sem proti faksu in na vrhu smreke zagledal prijatelja ki je pil pivo in imel navezano vrvico proti bližnjemu lokalu, no, to vrvico je samo vlekel in jemal pivake 8-)8-)

malinavc ::

Jolando: pr men je čist isto, jst drgač zlo velik sanjam, ponavad same dobre sanje...sam včas se pa z nekom rečmo pogovarjam pa se neki zgodi, pa mi je ful znano, pol se pa spomnim de sm to enkrat sanju, verjamte al pa ne...drgač pa mislim de so sanje nekakšna ponovitev preživelega dneva sam mal preoblikovanega, sam če prov pomisliš je vse kar si sanjal melo nekakšen pomen...
Zelo dobro se spomnim ko sem bil star...amm nevem kolk, ampak hodu sm še v vrtec(resno se spomnim!) in sem kakšna 2 tedna zapored vsako noč sanjal, da sem z biciklom pršu do neke smreke, pol je pa kr naenkrat pršu en utrgan bik, mene je vrgl z bicikla, pol sm pa sm bejžu...pol sm se pa zbudu...
Pa k sm prvič dubu Unreal tournament sm ga zvečer nabiju ene 4 ure pol sm pa ponoč sanju da pobijam z rocket launcherjem...
Resno, jst mam zlo zanimive sanje...hehe...sanje rulajo...

Dejte opišite mal vaše sanje...
...odvisno s katere perspektive gledamo...

bastadu ::

Zadnič mi je ob 3 ponoč luster s stropa padel, pa sem se tisto ful na hiter zbudu ko je ful zaropotalo, kao mora. Neki časa mi ni bilo nč jasno. Pol sem mal v strahu zaspal, zjutraj se pa zbudim in same črepinje po tleh:(...
Ne me spraševat, kako je lahko dol padu, ker nimam pojma.
Glede sanj, se mi pa najbolj čudno zdi, da ko včasih sanjaš full neki glupega, če si buden veš da to ne more biti res, v sanjih pa je vse tako logično. Prideš na nek kraj, ki ga sploh ne poznaš oz. ne obstaja, pa je tako, kot da ga že celo življenje poznaš... Ful čudno ko kasneje razmišljuješ.
Najbolje pa je, ko se ti sanja, da si zram ene bejbe. Sam ko ne veš da sanjaš, če bi vedu da je to san > Ka bi ji delu>:D No sej včasih tudi izkoristim priložnost:D

Ene dvakrat v življenju pa se natanko spomnem, da ko sem sanjal, sem v sanjah vedel da sanjam. Se vam je že zgodilo to?

Nekje sem čul, da sanje trajajo le kratek čas in da se ti ta čas v sanjah raztegne. Tako kot bi na primer v 30s sanjal o enem celem dnevu al neki takega. Ve mogoče kdo več o tem?

Drugače je pa res, kar je reke Elemen_T, vsakič ko spimo (ne drememo, ampak spimo, trdno) tudi sanjamo, le da se velikokrat tega ne spomnemo, ali pa le vemo da smo sanjali, nevemo pa o čem. Zdi se nam, da imamo na koncu jezika. In ko se včasih v realnosti znajdemo v podobnem položaju, ki smo ga nekoč sanjali, se nam zdi, da smo to že nekje videli > DejaVu. Sam DejaVu je še izraz za nekoliko drugačen pojav, ki je povezan z možgani...

Velikokrat tudi sanjamo o stvareh, ki si jih zelo želimo. Potem se pa zbudiš in full zakleješ, zaka si se sploh zbudu, ko je pa blo tak fajn.

No nekateri pa si sanje tudi predstavljajo, da so sanje tako, no, sej veste, če ste gledali The Matrix...:D Kaj pa če je vse res:O

To je moje skromno mnenje.

undefined ::

Za razlago sanj checkirajte sledeči Link.

Tukaj je manjša razlaga dinozavra:

Dinosaur - To see a dinosaur in your dream, symbolizes an outdated attitude. You may need to discard your old ways of thinking and habits.

Seeing a crow in your dream means disappointment in everything. Grief and misfortune. I've seen one.

Mr.-Viko ::

Jaz pa sanjam včasih... Zapomnem si tiste sanje za 2ns in potem jih pozabim. As simple as that. Vendar, ko sem bil mlajši, sem si zapomnil kar dosti sanj in nekatere so me celo zbudile sredi noči (heh, sanjal sem o vampirjih :D to pa zaradi grozljivk, ki sem jih gledal).
Mogoče sem pa prestar za sanje... 8-)
No comment, really

pozorhudmaček ::

Torej v Guinnessovi knjigi rekordov sem prebral podatek o največji dolžini sanj.In podatek je bil ZELO zanemarljiv-natančneje 2 uri.In kako odkrivajo dolžino sanj.To se predvsem pozna po primakajočih zenicah,poznamo pa tudi druge motode,kot so npr.povišitev krvnega tlaka,sprememba krvnega obtoka,spremembi v impulzu signala pri meritvi nevemkakosežeimenuje,itd.Torej meritev za ugotavljanje dolžine in sprememb v človeškem telesu je kar dosti.Sicer je pa že Freud povezoval sanje in pa duševnost.Natančneje človeško duševnost je ugotavljal skozi sanje.Torej morajo meti sanje neko povezavo...

Kar se tiče povezave sanj in pa jasnovidnosti,ne verjamem v to.Dosti je možnosti da bi človeka,ki si ga srečal v sanjah,odkril tudi v resničnosti(človeka,ki ga srečaš že tko-zato si pa tudi sanjal o njem)

Torej sanje se skladajo s človekovo miselnostjo..Aja kako je pa z dolžino sanj?Večinoma so dolge tja od 30s pa do 1min,tor>:D>:Dj nič posebnega.

Binji ::

Jst mam pa ponavadi ful dolge sanje (al pa se mi sam zdijo tko) in sanjam ponavadi ku se mi ne da vstat. So pa res krneki! Zgodilu se je ze, da sm lutal po celi Sloveniji in iskal cist navaden kamen, ker ga drugje ni blo. Zakaj sm ga tel met? Don't ask me!
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

Tomi ::

Včasih sem imel veliko sanj, sedaj pa jih imam vse manj, ali pa se jih ne spomnim.
Ponavadi imam kar ene sanje, včasih pa so dokaj prijetne ( enkrat se mi je sanjalo o eni prijateljici, ki jo je zapustil tip, potem sva pa bluzila okoli ).
pozorhudmacek: to so t.i REM faze ( rapid eye movements ), in so posledica retikularne formacije v možganih. Sanjaš pa ponavadi tisto, kar si doživel ali bi doživel, ker se le tam ( ker je to rele center ) sortirajo signali možganov.
metrodusa.blogspot.com

trillian ::

sanje so nekaj imenitnega.
samo meni se uresnicujejo. kar je po svoje zabavno.
samo malo me strasi.

sanjam vedno. nenehno. pogosto ne vem tocno ali sanjam ali ne.. zdi se mi, da sem vecino casa nekje med mojim fantazijskim svetom in resnicnostjo. zato sploh ne locim vec, kaj je res in kaj ne.

sicer je pa tu govora o sanjah, ki jih sanjamo ponoci.
pogosto se jih spomnim.
vcasih se uresnicijo.
vcasih so tako bizarne, da se zbujam vsa prestrasena iz njih.
spomnim se enih.
preganjali so me nekaksni stvori. izgledali so nekako takole: kornet od sladoleda v katerem je jajcek iz strani pa silijo tako ogabne sluzaste lovke. kako sem prisla do tega. se mi niti ne sanja. in so me preganjali... potem sem zelela cez mejo v avstrijo pa nisem imela potnega lista.. in so se mi ze strasno priblizali in pozrli one carinike. in potem se stekla dalje, ker itak ni bilo nikogar vec, ki bi gledal ali imam potni list ali ne. potem sem se zbudila. vsa iz sebe.

potem se vcasih... v mojem jako depresivnem obdobju sanjala jako krvave stvari.. vedno sem morila ali so morili .. in je kri tekla v potokih.

sedaj sanjam take zelo navadne stvari.. zivljenje, ki ga imam.. samo neki detajli so popolnoma izkrivljeni. v bistvu se ne morem spomniti ta trenutek cisto nic konkretnega.. ali pa celo nisem sanjala.
saj ne vem. saj je vseeno.
mogoce sanjam ta trenutek.

aborigini imajo lepo zgodbo s katero so si razlozili nastanek sveta.
sanjali so svet.
ga izsanjali .. in sedaj zive v svetu, ki so ga izsanjali.


love, ursula
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Avenger ::

En je rekel da sanjamo skoraj vsako noč... Dejansko sanjamo v povprečju štirikrat (4) na noč nekako v razmaku 90 minut in sanjamo približno od 10 minut do 1 ure. Ko smo budni so naši možgani v fazi beta, ko zaspimo smo v fazi alfa, delta faza je faza zelo globokega spanca, nato pride na vrsto faza theta ali REM. Telo spi, možgani so budni. V tej fazi je naša ustvarjalnost in domišljija največja, zato so lahko sanje tko čudne. Jaz si sanj ne zapomnim velikokrat, način kako to spremenit je pa ta, da vsakič ko se zbudiš, si poskušaš priklicat v spomin vse kar se lahko spomniš iz sanj in si to napišeš na en list. Sčasoma naj bi bile sanje 'bolj pogoste', bolj žive in naj bi si zapomnili več. 8-)
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

Elemen_T ::

Še ena zanimivost:
Ameriški psiholog Robert Ornstein trdi, da se obe polovici možganov, leva in desna polobla, ukvarjata z različnimi funkcijami. Leva stran rabi bolj za razumske procese, medtem, ko se desna ukvarja bolj z umetniško dejavnostjo in raznimi spretnostmi. S sodobnimi raziskavami aktivnosti desne strani so ugotovili, da je le-ta zadolžena za bolj domišljijske in ritmične vidike duševnosti.Večina raziskav zavesti se ukvarja s proučevanjem spanja. Proučevanje nespečnosti, s katerim se je ukvarjal John Lilly s sodelavci, je pokazalo na veliko presenečenje sodelavcev, da potrebujemo ljudje za normalno dejavnost malo spanja, da pa močno trpijo, če ne sanjajo. Tisti, ki so sicer malo spali, vendar pa sanjali, so bili nekoliko bolj razburljivi kot navadno, sicer pa normalni. Tisti pa, ki so malo spali, a niso sanjali, so postali že po nekaj dneh močno vznemirjeni. Mnogi med njimi so pričeli podnevi halucinirati. Z drugimi besedami, človeški duh potrebuje sanje in če ne sanja med spanjem, skuša to nadomestiti v urah, ko je človek buden.Raziskave kažejo, da so potrebe po spanju močno različne, da pa mora večina ljudi uriti svoje ustvarjalne in domišljijske sposobnosti s procesom sanjanja. Nekateri ljudje pa potrebujejo malo spanja in le redkokdaj sanjajo.

A.J. ::

Jst mam dokaz, da se sanje povezujejo tudi z dogajanjem, ki ga občuti tvoje telo. Ko sem bil star 7 let sem sanju, de so me eni tipi lovili in me hotl ustrelit. In pol me je en zadel direkt u srce in me je fajn zabolel. Takoj zatem sm se zbudu in ugotovil de ležim na eni špičasti plastični igrači, ki me je žulila.

krneki0001 ::

Sanje so se mi prevečkrat uresničle zato sem nehal sanjat.
LP
Nebivedu

Tomi ::

Sedaj pa že ena bolj parazadeva. Verjetno se vam je že zgodilo, ko ste bili npr. bolni ( vročina, ali pa bolečine ), ali pa recimo v drugačnih psihofizičnih okoliščinah ( sicer sam ne bi vedel, razen za narkozo, ko sem vseskozi govoril, da se bo nekaj hudega zgodilo ), da ste imeli padajoče ponavljajoče "sanje". Nekako tako gredo, da vseskozi padaš v zraku bo spirali, pa čeprav se motivi ponavljajo, je vedno vse drugače. Ali lahko to štejemo kot sanje ( glede na okoliščine ) ali pa je so to bolj blodnje? Ker res ne vem, kaj bi mrežna formacija obdelovala takrat:O
metrodusa.blogspot.com

Thomas ::

razmišljanje = simuliranje

Reševanje problemov s simulacijo - v stilu "kaj bi bilo če ...", se imenuje razmišljanje.

Šahist, ki razmišlja o naslednji potezi simulira svet, ki ga determinirajo šahovska pravila, njegovo znanje in to kar vidi. Potem gleda te simulacije in išče "užitne" zadeve - take, ki njemu vzbujajo pozitivne občutke - oziroma zmanjšujejo neprijetne ob bližajočem porazu ..itd.

Programer, ki išče ščurka v programu, program oziroma njegove dele simulira v skladu s svojim znanjem in spet išče zanimive zadeve.

Gobar, ki nabira jurčke - funkcionira prav tako. Samo da mu ni treba simulirati okolja kaj prida, ker to počne gozd, skozi katerega gre. Zato gobarjenje ni tako miselno naporno. Potem najde borovnico in zasimulira njen okus v ustih, kako se jo pobere ....

Dvorni spletkar simulira umor prestolonaslednika - pa kaj bi njemu to prineslo ...

Punca (fant) simulira situacijo, ko da fanta (punco) na čevelj in "gleda", če je to bolj ugodno.

Te simulacije pa niso dosti več, kot lepljenje slik iz spomina.

In iskanje minimaxa pain/pleasure.

Sanje so pa le nekoliko bolj free način razmišljanja, ki se mu ni treba podrejati zunanjim constrainsom realnosti. Oziroma bolj malo. Primer constrainsa je recimo nujnost sprotnega reagiranja in ni veliko časa za dolgo sanjarjenje.

Najbrž so sanje stranski pojav pri kopiranju date po možganih.


:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

JurijTurnsek ::

jst pa včasih kj sanjam, pol pa se mi ful v resničnem življenju zdi nekaj znano, pa ne ven od kod(|O)
http://www.slatnaskejta.com

jeti ::

Elemen_T: Vse lepo in prav, ampak zamenjal si strani. A si med tipkanjem gledal v ogledalo?>:D
DESNA polovica možganov je za logične procese, LEVA pa za bolj čustvene al kako naj rečem.

Samo toliko, da ne boš (verjetno nehote:)) širil krive vere po deželi.:D
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Lucid Dreaming (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12621492 (17343) CleanPower
»

Naključja v sanjah

Oddelek: Loža
453349 (2292) Metulj1
»

Zanimive sanje

Oddelek: Loža
372845 (1946) Pyr0Beast
»

Dozivel sem nek cuden pojav. Mogoce ve kdo kaj vec o tem? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27119995 (12546) DJ Hamster
»

sanje/čakre (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
734742 (3636) dav

Več podobnih tem