» »

Hladilna rebra

Hladilna rebra

itsmeanthony ::

Jaz bi vas vse lepo pozdravo ker sem nov član. zanima pa me nekaj. kako bi jaz lahko naredil ta hladilna rebra, če mi lahko kdo pove, kakšen material vse rabim in če mi na kratko opiše postopek.

"TNX"

:D

ali3n ::

Dobrodošel na forumu. :))


Fino bi blo, da bi povedal, kam boš dal ta rebra;

glede izdelave - na forumu so junaki (dobesedno), ki so delali rebra "na roke" - iz bakra z žago za kovino - ti povem - mukotrpno in dolgotrajno delo... kapo dol...

lahko pa kupiš alu ali bakrena rebra - v štacuni; alu rebra ma na metre mojster Mali - izbira je res ogromna;
za bakrena poglej po štacunah; kaka Vantecova so kar ok... odvisno za kaj jih potrebuješ...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

Jackal ::

humanoid ::

Delam na projektu za hladilnik za NB, CPU, DPS in za MCP-T čipset. za CPU in NB imam že izdelan načrt (na hitro nakracano na prpir), za DPS tudi vem kako bom naredil. Pri MCP-T pa se zalomi. Ne vem kaj bi naredil, ker ni nobenih lukenj za privijačit. Lepila in razne smole ter dvokomponenta lepila mi ne dišijo kaj preveč. Na grafični imam zalepljena rebra za rame z Zalmanovim dvokomponentnim lepilom, 3 rebra so padla, OK ne sama od sebe, amapk sem jih po pomoti bolj močno stisnil in so bila dol, po mojem se to ne bi smelo zgodit.
Poznate kakšen izdelek s katerim bi to gor zalepil? Naj bo toplotno preovden, ker ta lepila so vsa "plastična" in ne vem ali to prevaja toploto na baker, nekaj že, amapk ne tako kot bi moralo.

Morda kdo ve, kje se dobijo bakrene cevke oz. palčke premera 4mm? Ne vem, če se razumemo... v mislih imam tako kot da bi bila 4mm debela bakrena žica, da je polno, da ni luknje v sredini.
Če kdo ve, naj prosim napiše, ker bi mi res prav prišlo.

BTW: za grafično pa že imam narejeno, ročno narejeno, vrtanje + žaganje + veliiiiko brušenja. Nekje sem videl (mislim, da na tem forumu) ko je nekdo pokazal temperaturo med žaganjem, nekje okoli 40°C je bilo. Naj povem, da sem si jaz stopil en čevelj ko sem to delal. Baker je bil na tleh, jaz pa sem stopil gor in z vrtalko luknje delal, ko sem zavohal nek čuden smrad in videl dim pod čevljom, itak pa mi je postajalo vroče, pa dvignem nogo in vidim gumo na hladilniku :)

Pa še vpršanje za tiste, ki ste to delali: Po vrtanju, sem blok nesel domov, spodnjo stran pobrusil najprej s 600, nato 800 in nato 1200 papirjem, samo da vidim kako poteka, prišel sem do odbojne površine, kot bi imel oranžno ogledalo pred sabo. Potem, ko sem žagal (s primežem sem prišraufal na ograjo) po končanem žaganju se je hladilnik rahlo deformiral. Rekel sem si, OK, sej bom zbrusil. Sem zopet brusil, pa je bil na sredini krog, bil je dvignjen, in sem moral zopet najprej s 600 papirjem fuuuul časa brusit, da sem prišel do ravne površine, potem pa sem vzel 800 in 1200.
Zakaj se je hladilnik deformiral? Zaradi temperature?

Pa še to: se da kupit kje boljši papir od 1200? Recimo 2500 ali celo 3000? Povsod sem gledal, pa so mi rekli, da lahko največ 1200 dobijo. Nekje sem bral, da se pri avtokleparju dobi, jaz v bližini nimam nobenega, in niti ne vem ali bi oni kar tako prodali. Ve kdo kaj več?
No, da še to izkoristim :)
Kje se kupi polirna pasta in loščilo? Je kakšna firma boljša, da izstopa?

Hvala za vse odgovore.

Jackal ::

Brusni papir zrnatosti 2000 sem sam dobil v Mavrici (nasproti FE & FRI) v Ljubljani. Polirna pasto pa v Merkurju na Viču - oddelek kemije.

Glede tiste temperature pri rezanju - tista temperatura je bila merjena pri meni le takrat, ko sem rezal na roko... ko sem meril enkrat drugič pri rezanju na tračno žago je imel baker že okoli 120°C.

humanoid ::

Aha, bom skočil v Mavrico, nasproti faxa torej :)

Ja, med ročnim se ne segreje toliko. Bolj med vrtanjem, pa na tračnem. Jaz sem na tračni postavil samo za par sekund, ker je zelo zelo glasen in so me ušesa začela boleti.

Kaj pa morda tiste bakrene palčke, veš kje se dobijo? Jaz sem moj kos bakra v Kopru kupil v eni štacuni, sem moral dati 500 SIT, da mi je odrezal, če ne ni hotel, trdil je, da se to prodaja po meterskih palicah. Moj košček je bil težek 900g, koliko bi bila šele palica, kakšnih 10kg. Sem povprašal še drugih zadevah pa imajo bolj velike kose. Če je kje kakšna trgovina še za to, po možnosti blizu FRI_ja?

Še eno vprašanje: Z ročno žago, pride zadeva precej neenakomerna, rezi niso ravni,... s katerim orodjem bi moral delat, da bib ili rezi ravni? Doma imamo en kup orodja pa ne vem s čem bi to delal.

Hvala za odgovore.

Jackal ::

Baker ponavadi kupujem v Metalki na Topniški v Lj - manjše kose (nasproti bežigrajskega stadiona)
Večje količine pa v AlCu v Kamniku v starih prostorih Stol-a.
Mislim pa da bi oboji morali imet kakšne bakrene "palčke".

Pri ravnih rezih je z ročno žago zelo pomembna natančnost, mirna roka in veliko živcev.
Se pa da zadevo izboljšat tudi z žago, ki je vpeta v posebna nastavljiva vodila.

humanoid ::

Najlepša hvala za odgovor.

Kakšna pa so ta vodila? Imajo mogoče kakšno specifično ime, pa morda če veš ceno?

BTW, pozabil sem vprašati, kako bi potem pritrdil te bakrene palčke na bazo hladilnika. Jaz bi zvrtal luknje in not vstavil te palčke, amapk bi jih bilo potrebno še nekako pritrditi, kakšna ideja? ne vem če lotanje pride tukaj v poštev, ker so majhne mere, pa še ne vem kako bi lotal baker. Razmišljal sem tudi, da bi dal noter kapljico ali dve skundnega lepila, mapk to spet izgubi toplotno preovdnost.

Jackal ::

Tista žaga na vodilih izgleda tako:



Kakšna tehnična trgovina bi mogla imet. MIslim, da sem enkrat videl to v enem od Merkurjev.

Za pritrditev palčk.. kaj ko bi vrezal na v luknjo in na palčko navoj, dal v luknjo kapljico bele termalne paste in privil vse skupaj?

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Jackal ()

humanoid ::


Če (ko) dobim, bom poskusil narediti navoj, če se obnese. Amapk ne vem kako bi naredil navoj noter v luknji :8) Na palčki je easy, not v luknji pa malo težje. Aha, morda pa bom naredil tako, da bom zvrtal manjšo luknjo, potem pa brusil palčke da tesno sedejo not vluknje.

Hvala še 1×

EDIT: hmm, tale smile ludno izpade :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: humanoid ()

Boki_ ::

V luknji je easy nardit navoj, sam rabiš nastavek za vrezovanje. Pr palčki pa pazi, da je ne uviješ k delaš navoj, 2X zavrti v smer navoja, potem pa pol obrata nazaj, da odpadejo ostružki... Pa podmazuj z oljem... V luknji isto...
I'm back

humanoid ::

Kaj to je nastavek za vrtalko:8) ?

Jackal ::

Za vrezovanje navojev v luknje rabiš navojne svedre
Izgledajo pa tako:



Pridejo v kompletu po 3 - vsak naslednji vreže več navoja kot prejšnji (če natančno pogledaš sliko boš ugotovil, da so malo različni, čeprav so za isti navoj). Za 4mm navoj so ročni še dokaj poceni (okoli 1.5k), medtem ko za večje navoje cena močno naraste.

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Jackal ()

humanoid ::

Aha, hvala, bom pogledal v Merkurju ali kakšni drugi trgovini.

BTW, koliko stane približno polirna pasta?

LP

itsmeanthony ::

ali3n

hvala za tvojo pomoč. zaniamlo me je če lahko ta rebra z procesorjem kak povežeš?
al morš to pol met hladilnik. ker glej jaz bi rad stari comp co mam en ne ker ga tak ne uporablam več , pa sn mislo da bi ga malo navil. je pa celeron 300Mhz.


:) :) :)

Zgodovina sprememb…

itsmeanthony ::

pa še nekaj potem ali3n. potem takem bi se mi 100% splačalo kupit že nareta hladilna rebra ne. So draga?

:))

LordPero ::

Celerona ti lepo navij (oz. vodilo, v BIOSu) na 416-450MHzjev (zlata doba navijanja je bla to) in se ti nebo pregreval, dodatnega hlajenja ta CPU ne rabi (sam kišta nej bo mal prezračena), razn če razmišljaš o res velikem overclocku (hehe, se še spomnim volt moda na Celeronih, en kontakt proca si preprosto izoliru, npr ga pobarvu z lakom).
LordPero

itsmeanthony ::

LordPero

Tnx.




:)) :)) :) :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Modifikacija originalnega hladilnika za celeron 1.7 478

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
71029 (942) UltraTX
»

Doma narejeni vodni bloki in hladilna rebra.

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
3511522 (5006) sash
»

MSI GF4Ti4200 sreca Vulcana12 :>

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
311941 (1312) lambda
»

Lahko kdo izdela en bakreni hladilnik?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161509 (1108) frenk
»

BLUE orb

Oddelek: Navijanje
8838 (662) Sandi79

Več podobnih tem