» »

Stotic premleta tema: vezava dveh ATX napajlnikov

Stotic premleta tema: vezava dveh ATX napajlnikov

Bug ::

Pozdravljeni

Pred kratkim sem za darilo dobil novo grafo Asus V 9999 Ultra Deluxa in sem opazil, da je moj napajlnik zacel svicati :D
Napajlnik je Antec TruePower 380 Watt. In obcutim "rahlo" nestabilnost (restart med igranjem). Posedujem pa se enega "rezervnega" Enermax-a EG365 FMA. Pa sem prisel na idejo, da bi vgradil se tega Enermaxa in bi to zadostovalo za se pa se. :D
Na forumu sem iskal sorodne teme in sem opazil 2 nacina vezave (oziroma 3 : se ena varijanta z NPN tranzistorjem): Rele in direktno na zeleno zcko (za PWR ON).
Sedaj pa vas sprasujem:
1.) Kateri nacin je najbolj varen oz najmanj rizicen da pride do kakih hudih blemov?
2.) Nekaj sem zasledil, da potem sekundarnega napajlnika ni varno povezati na grafico (da ne bi dobil prevec stroma od vsega skupaj: Molex+AGP). Je to res? Saj bi napetosti na sekundarnem napajlniku morale biti podobne ce ne iste kot so na primarnem napajlniku, ali?
3. )Konkretno v mojem primeru kako bi mi potem priporocali vezavo opreme na napajalnika:
Imam Abit IC7-MAX, Pentium 4 2.4 @ 3.0 GHZ, 2 x 512 DDR, Asus V 9999, SB Audigy, 2 x WD 250 GB

Vi, ki imate tako povezane napajalnike: kake so izkusnje? So kaksni problemi za prevelikimi/premalimi napetostmi?
Opcionalno bi se obstajala moznost, da kupim napajlnik, ki bi energijsko zadostoval (nagledanega imam Anteca TRUECONTROL 550 ali pa Taganovega TG-480-U01) Vendar jih nekako nebi rad kupoval, ker mi potem ostaneta 2 poplnoma dobra napajlnika.

Lp,
Bug

Azrael ::



Osebno mislim, da je boljša varianta s tranzistorjem, zakaj sem povedal tukaj.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Brane2 ::

Čeprav mnogi čivkajo "meni to dela", je tak prijem potencialni vir problemov.

Če bi hotel da to dejanjsko dela, bi moral odpreti oba napajalnika in predelati ter povezati regulacijo v njih, da bi delala vsklajeno. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo problemi, tudi taki, ki ti lahko poškodujejo stroj.

"Pravilna" predelava pa je bistveno bolj komplicirana in predvsem odvisna od samih napajalnikov...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Bug ::

@ Azrael
Lepa hvala. Bom naredil po tvoji metodi. Sedaj pa bi te se prosil, da mi cimbolj natancno poves kake elemente rabim...
Recimo na IC elektronika sem nasel tranzistor BC Tr bc107b (npn-50v 0,2a) to18 (takega se mi zdi si priporocal). Tak bi bil v redu, ne?
Za upornik pa ce bi lahko bil bolj natancen... torej je lahko v razponu od 1 do 4.7 kilo ohma? Kateri meji naj pa se priblizam? Proti nizji ali pa proti visji?

@Brane2
S tabo se tudi strinjam. Racunalniske komponente so le toliko odporne dokler se clovek ne vmesa v njihovo delovanje. Jaz sem bom vmesal in upam, da mi bo uspelo. Seveda riskiram ker veliko, ampak mislim da mi bo ratalo....:(
Bom porocal kako je stekla modifikacija - upam da se s tega racunalnika :D

Lp,
Bug

Azrael ::

Kako je v praksi z tako vezavo dveh napajalnikov in kako se obnese na daljši rok ne vem. Upam, da se bo kdo oglasil, ki ima tako narejeno in bo poročal, kako stvar uspeva. Samo kljub temu tveganje in stroški, če bo šlo kaj narobe, gredo samo na tvoj račun.

Kot si lahko prebral v mojih starejših postih, imam veliko nezaupanje v današnje napajalnike in se najraje dokopljem do kakšnega starega 3 ali 4 leta, ker pri njih ni toliko zavajanja kakšno trajno moč zmorejo, ki je edina relevantna. Osebno sem mnenja, da mora 300 do 350W napajalnik brez težav poganjati vsako današnjo konfiguracijo namiznega PC, če napajalnik resnično zmore to moč.

In še nekaj informacij...

Upor, kar dobiš ali imaš pri roki, jaz imam nek noname tranzistor in upor 1k. Kupi najcenejši NPN tranzistor, kar jih dobiš, za tak namen je dober čisto vsak delujoč NPN tranzistor.

To vezje uporabljam za kontrolo, če nek napajalnik izpada samo od sebe. Na napajalnik obesim 4 ali 6 MFM diskov (kar je Molex konektorjev), vklopim in če čez kakšno uro ali dve stvar še dela, potem je najbrž v redu. Nekateri MFM diski polne višine resnično kurijo 20W med obratovanjem, pri štartu pa še malo več, tako, da se obremenitve podobne porabi resničnega današnjega računalnika. Pri tem se tudi vidi kakšne so napetosti 5 in 12V veje pod obremenitvijo in kako se takrat vede napajalnik.

Izvedba je khm, dopušča vsaj še nekaj modifikacij... Tranzistor je pricinjen na ATX konektor s fuč plate, upor sem skril v molex konektor in povezal z žico upor in bazo tranzistorja. Tipko za vklop nadomešča izvijač... Bolj A je to rešitev, enkrat ko bo volja bo treba konektor obleči s plastiko in vgraditi tipko, da bo vsaj profi izgled.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Bug ::

Pozdravljeni...

Malo prej sem zalotal zadnje dele... Napravil sem si kot vezje (tranzistor in upornik in zice)...
Moram povedati, da zadeva dela in upam, da ne za krajsi rok...:D

Za napetosti bom se napisal...

Lp,
Bug


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

rele, ki bo vklaplo diodice

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
304121 (2731) TEDY
»

Spektralni analizator (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1217783 (6132) gumby
»

Homemade fan controler (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
9511220 (9284) SodVina
»

Popravilo napajalnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
506696 (5987) MesniBurek
»

2x ATX: brez releja

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
192116 (1835) Azrael

Več podobnih tem