» »

Tožbe

Tožbe

Rocco_84 ::

Sej vem de je blo glede te teme že marsikej rečenga, sam preberte si tole pa povejte kaj si mislte. Oziroma bolje rečeno popravte kar je po vašem mnenju v moji tezi napačno.

Evo hipotetično ti mpaa zasledi ip in se odloči da te toži. Toda ker v sloveniji prenašanje filmov z interneta ni kaznivo dejanje, te ne morejo pravno preganjati prek policije. Prek ameriške te tudi ne morejo, ker nisi državljan amerike in ker tega dejanja niso naredil v ameriki ampak v državi kjer to ni kaznivo.
Pa se odločjo da te bojo zasebno tožil, pritisnejo na isp-ja, da jim mora izročiti osebne podatke o lastniku tega ip-ja. Pa rečmo, da jim jih posreduje, saj če jim jih ne itak ne vejo na koga nasloviti tožbo. No in dobiš domov tožbo, in te tožijo (mislim da se cifre gibljejo okoli pol miljona).
OPA, sam a ni tko, da so osebni podatki STROGO varovana skrivnost in v primeru nezakonitega posredovanja le teh, je uporabnik povsem upravičen da ji toži, ker so nelegalno posredovali njegove osebne podatke. Kolikor jaz vem so isp-ji dolžni posredovati osebne podatke samo če posreduje SLOVENSKA policija in jih zahteva, ali pa če jih zahteva SLOVENSKO sodišče. Sam kar se tiče teh dveh ustanov oseba ni naredila nobenega kaznivega dejanja na področju slovenske zakonodaje in tako nima nobene pravice zahtevati te podatke.
Ufa, torej kaj si kej mislte o teli "anekdotici".
Namen tegale je samo sprožiti razpravo o nejasni globalni zakonodaji, ki si jo jaz osebno razlagam tako kot je to napisano zgoraj. Saj v današnjem času človek sploh ne ve več a je kriminalc al ni ;) .

Ziga Dolhar ::

Ojej.

Poglej, "RIAA" seveda ne bo mogla uporabit zakonov ZDA, ampak bo najela sposobne slovenske pravnike, ki bodo ugotovili, katere člene ZASP-a in KZ (Kazenskega zakona) Slovenije si ti kršil (seveda, _če_).

Ovadili te bodo državnemu tožilcu, ki te bo preganjal sam, ali pa bodo to počeli tvoji odvetniki po zasebni tožbi. Če boš imel nesrečo in se te loti DT, bo ta precej tesno sodeloval s policijo ... in tako naprej. Če bo RS zainteresirana za pregon tvojega kaznivega ravnanja, se tvoje "anekdotalno" razlaganje "zasebnosti" kani rahlo spremeniti. Tebi v škodo. Et cetera.

(Btw, če nisi prekršil nobene zakonske določbe, te ne bo mogoče preganjat niti "zasebno"; kako si to predstavljaš?)
https://dolhar.si/

Rocco_84 ::

Z zasebno tožbo sm mislu to, da te tožijo mimo uradnih oseb/ustanov RS (torej policija, sodišče).
Ker te itak prek njih ne morjo ker ni bil kršen zakon, torej lahko sprožijo samo premoženjsko tožbo proti državljanu RS, ampak v takem primeru pa ne morjo dobit mojih podatkov, saj ponudnik interneta NE SME!!! kar tako mal za šalo dajat podatkov naokoli

Loki ::

(Btw, če nisi prekršil nobene zakonske določbe, te ne bo mogoče preganjat niti "zasebno"; kako si to predstavljaš?)

Sharing datotek je kazniv oz. nelegalen?

Rocco_84 ::

Mah sej vidm de sm mal nejasno tole napisu. Sej ke sm zdele še enkrat prebrau mi najprej tud ni blo več čist jasn kaj sm mislu :8) :8) :8) :\ :\ :\
Pa ne bit preveč kritični (recimo kakšn vosu sm pa take...). Se opravičujem
Ja šeranje je (baje) nazakonito, download-anje pa (baje) ni, se mi zdi.
Kolk šans pa mislte de je de te tožjo?

MadMicka ::

Tat je tako tisti, ki vrečo drži (d/l), kot tisti, ki notr daje (shara) :D

Drugače kot zanimivost, sicer bi moral preveriti, za kaznivo dejanje, ki ga storiš zoper ameriške subjekte, te verjetno lahko kazensko preganjajo kar v ZDA in če greš potem kdaj na počitnice v ZDA, ti jih lahko v zaporu podaljšajo :) .

Sicer pa itak drži tisto, kar je Zigga napisal.

aljazh ::

Če slovenski kazenski zakonik ne predvideva tovrstnega kaznivega dejanja, v Sloveniji ne moreš biti kazensko preganjan.

Lahko bi bil kazensko preganjan v ZDA, venadar pa se mi pri tem postavljajo vprašanja. Kot prvo, ali te lahko obsodijo brez tvoje navzočnosti, saj ti je tako avtomatično odvzeta možnost do obrambe. Ok, ne poznam US zakonodaje, ampak tole je prvo kar se mi zdi sporno. Drugič: Pregon vsakega kaznivega dejanja (razen kaznivih dejanj zopre človeštvo) nekoč zastara. Kolikšen je zastaralni rok v ZDA za takšna k.d., ne vem.

Civilna tožba pred slovenskim sodiščem je sevda možna. VEndar, kot je že Rocco izpostavil, postavlja se problem zakonito pridobljenih dokazov. Če ISP posreduje tvoj IP neki 3. osebi brez odredbe preiskovalnega sodnika, je za 3. osebo to nezakonito pridobljen dokaz in na sodišču nima nikakršne vrednosti. Obstaja pa majhna "past" - kaj piše v tvoji pogodbi z ISPjem oz. v ISPjevih splošnih pogojih. PReveri, da nisi slučajno podpisal, da sme ISP v določenih primerih in pod določenimi pogoji tvoj IP razkriti 3. osebi tudi brez odredbe preiskovalnega sodnika. V takšnem primeru bi bil to zakonito pridobljen dokaz in tožnik bi ga lahko uporabil v civilni tožbio zoper tebe.

Toliko na kratko.

Tero ::

Mene pa zanima kako je sploh lahko IP številka sploh dokaz?
Kaj ni možno da je kdo druga takrat na tvojem račnulaniku "kaj delal"?:\
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125931 (18697) AndrejO
»

Prvi v celoti razkrit tajni nalog NSL

Oddelek: Novice / Zasebnost
137924 (6476) AndrejO
»

Kaj počno preiskovalni sodniki?

Oddelek: Loža
189788 (9124) BlueRunner
»

Sarkozy naj bi naročil nezakoniti nadzor novinarjevega telefona (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
5720061 (18156) Gavran

Več podobnih tem