» »

Napake krscanstva

Napake krscanstva

1
2
»

Poldi112 ::

Ok, gre za istega boga, ampak ob razlicnih casih. Pac Jezus je ucil na tak nacin, ki je za svoj cas se bil sprejemljiv za ljudi. Enako Mojzes. Ce bi Jezus ucil v Mojzesovem casu, tudi ne bi ucil na isti nacin. Ker ljudje se ne bi bili tako pripravljeni, zreli, whatever. Tudi danes so ljudje precej bolj odprti in lahko ucitelji na drugacen nacin ucijo kot pred 2k leti. Civilizacija se razvija. Zdaj logicno je da dolocene zadeve s casom opustis. Tudi primarni poudarek naj bi bil pri kristjanu na Jezusovih naukih. Konec koncev se vera imenuje krscanstvo. Jezus je rekel med drugim (spet po spominu): "To delajte v moj spomin" - mislim da pri zadnji vecerji in ta ritual ponavljajo sedaj pri vsaki masi. In pa enemu apostolu je rekel "Na tebi bom zgradil svojo cerkev" v smislu naj prevzame koordinacijo in razsiri vero. Tako da Jezus v bistvu nikoli ni rekel, naj mu ne postavljajo svetisc.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

> "To delajte v moj spomin"

Jasno, pasha, (passover po anglesko), zadnja vecerja, takrat je bila zadnja vecerja na dan pashe, judje se spominjajo tega dne, ker je takrat bog pomoril vse prvorojence v Egiptu in jih kaznoval, Izraelci pa so podboje svojih vrat morali oznaciti s krvjo jagnjeta ("and I will pass you over"). Za to vecerjo so jedli nekvasen kruh in pili neprevreto vino.

To delajte v moj spomin ja.. ampak dvomim, da trikrat na dan... ;)

> "Na tebi bom zgradil svojo cerkev"

Mt 16, 18

"Jaz pa ti povem: ›Ti si Peter in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in vrata podzemlja je ne bodo premagala."

Takole gre. To je del Matejevega evangelija, kjer Peter izpove svojo vero Jezusu. Peter je prevod iz grscine, gre za besedo 'Petros', ki naj bi bila prevod aramejskega imena oziroma vzdevka 'kefa'. V aramejscini je bila tu zapisana beseda 'kepa', oziroma 'petra' v grscini. Prav tako je dobro vedeti, da imena Peter v grscini pred krscanstvom niso uporabljali kot osebno ime.

Kjer je govora o cerkvi, pa je v grscini beseda, ki pomeni 'obcestvo' oziroma skupnost, gre pa za dilemo, ker ni popolnoma jasno prevod cesa je to. Obstaja vec moznosti in ena izmed teh bi lahko bila beseda, ki pomeni zgradbo.

Teologi se v vecini strinjajo, da je Jezus dejal Petru, da bodo temelji njegove (Jezusove) Cerkve zgrajeni na njegovi (Petrovi) veri.

Kasneje Jezus tudi pove Petru, da bo njegova naloga izpolnjevanje bozje volje in vse kar bo zavezal/razvezal na zemlji, bo zavezano/razvezano tudi v nebesih. Kar ne pomeni, da bodo v nebesih 'pozegnali' vse kar se bodo na zemlji odlocili v 'bozjem imenu'.

:)

Razumes zdaj?

Poldi112 ::

V bistvu ne, ne vidim neke povezave. Pa prvic slisim, da je bila zadnja vecerja na isti dan kot tista morija v egiptu (kar ne pomeni da ni bila), pa tudi ce je bila je bilo to verjento slucajno. Razen ce je Jezus tako dobro nacrtoval svoj konec.
Pa vidim da si precej nacitan. Ti pomaga google, ali to izvira iz tvoje osebne zgodovine (mislim da se ne pristevas h kristjanom).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

username ::

Jasno, pasha, (passover po anglesko), zadnja vecerja, takrat je bila zadnja vecerja na dan pashe, judje se spominjajo tega dne, ker je takrat bog pomoril vse prvorojence v Egiptu in jih kaznoval, Izraelci pa so podboje svojih vrat morali oznaciti s krvjo jagnjeta ("and I will pass you over"). Za to vecerjo so jedli nekvasen kruh in pili neprevreto vino.
Hm a ni bil glavni pomen passoverja beg iz egipčanskega suženjstva... Zato nekvašen kruh: na hitro so šli na pot in so morale biti priprave karseda hitre (vzhajanje testa pa zahteva čas). Angleško besedo passover pa sem v tem kontekstu vedno povezoval s kasnejšim prečkanjem Rdečega morja, ko so bežali iz Egipta (ampak sem prečekiral wikipedio in sem se motil in je tvoja razlaga glede tegaočitno pravilna).

Poldi112: tista morija v Egiptu in "zadnja večerja" Izraelcev pred begom se je zgodila par tisoč let pred Kristusovo zadnjo večerjo (mislim da je pojem "zadnje večerje" nekako rezerviran za Kristusovo zgodbo).
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Poldi112 ::

Vem da je precej let vmes, hotel sem samo reci, da ce sta oba dogodka prisla na isti dan da je verjetno to slucajno.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

> V bistvu ne, ne vidim neke povezave. Pa prvic slisim, da je bila zadnja

Ne, povezave ni bilo neke strasne, samo obrazlozitev, kaj so takrat poceli in kaj naj bi delali v Jezusov spomin. Nekvasen kruh in ne prevreto vino, torej grozdni sok, v njegov spomin, na dan zadnje vecerje. Tukaj spet pride do razlike med RKCjem in judi. Pasha se je obhajala vsako prvo polno luno po spomladanskem enakonocju. Judje so uporabljali lunin koledar in to je bilo v prve mesecu njihovega koledarja. RKC pa je postavila veliko noc, na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni.

> Razen ce je Jezus tako dobro nacrtoval svoj konec.

Tako dobro ga je nacrtoval, da je bilo ze v stari zavezi zapisano kdaj se bo to zgodilo ;) No, bistvo vsega je, da se je potrebno spominjati zadnje vecerje. Na taksne in drugacne praznike, pa se ponavadi spomnimo na dan dogodka, torej enkrat letno. Trikrat na dan je pa ze rahlo pretiravanje, ze enkrat na teden, bi si upal rect. :)

Jezus je pa izkljucno narocil naj molimo Gospoda in naj ne castimo nekih podob. Njegova Cerkev, torej cerkev kot pojem neke pripadnosti in skupnosti naj bo pa tako trdna kot je bila Petrova vera. Takrat je 'dal' Jezus Petru tudi 'kljuc do nebeskih vrat', iz tukaj najbrz izhaja potem katoliska figura sv. Petra, ki odpira nebeska vrata tistim 'tapridnim' one druge pa posilja v pekel in v vice. :) Jezus ni pa nikjer in nikoli rekel Petru, da je pa on zdaj car in to kar on rece, bo pa sveto in bo veljalo za bozjo besedo. Dalec od tega.


> Ti pomaga google, ali to izvira iz tvoje osebne zgodovine (mislim da se
> ne pristevas h kristjanom).

Eh, krscen sem bil v rimokatoliski cerkvi, nisem preprican, da verjamem v to kar pise v Bibliji, je pa vsekakor kar zanimivo branje, ce se vanjo dovolj poglobis. :)

Barakuda1 ::

lepo je opisano v novi zavezi,da jezus odpravlja mojzesovsko postavo in to samo z dvema zapovedima na katerih sloni celotna postava..to sta:


:\

Tole je pa ena velika napaka. Jezus ni nikoli odpravil nobene Mojzesove postave.

Nasprotno, da jim izjemno težo, tako postavam, kot tudi prerokom. To je jasno vidno iz naslednjega teksta

Mt 5,17-19

Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. 18 Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, dokler se vse ne zgodi.

PROTOTIP ::

Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. 18 Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, dokler se vse ne zgodi.


Neki v tem smislu:
Jesus 3.3 is now upgrading the Biblia -2000. Throw any stone to continue :D

Mogoče se zdi komu gornje pisanje neslana šala ampak vidim logiko Jezusovega uspeha v povezovanju st. zaveze in nove le v tem da se reprezentira in se ga sprejme kot božjega sina. Edino bog naj bi imel pravico spreminjati "osnovne zapovedi". Danes imamo za to izvoljene poslance, ki sprejemajo zakone in za moje pojme se tudi zgodi čudež, če sprejmejo kak, res koristen zakon.

MadMicka ::

A ni hecno, da mora človek v par deset letih s svojimi besedami in dejanji odločiti o svoji večnosti?

Če pa Bog ve kakšna je usoda posameznika, čemu ga kljub temu preiskuša?

Razumem, da za človeka, ki je imel možnost verovati v pravega in edinega Boga, obstajajo nebesa in pekel. Kaj pa za ostale? In tiste, ki so živeli in umrli pred razodetjem Boga?

In Bog, da je človeka ustvaril po svoji podobi? Zunanji podobi? Notranji menda ne, ker potem bi bili enaki. In če že govorimo o podobi, mar ima podoba dobro in slabo naravo? Gre lahko čez čas bodisi v nebesa, bodisi v peku? Kako le, če je podoba po Bogu, ki je gospodar v nebesih?

In potem se ljudje čudijo, če človek ne verjame v Boga?

BigWhale ::

> A ni hecno, da mora človek v par deset letih s svojimi besedami in
> dejanji odločiti o svoji večnosti?

A bi raje kontrolko? ;>


> Če pa Bog ve kakšna je usoda posameznika, čemu ga kljub temu preiskuša?

To sem se tudi jaz spraseval, pa sem imel nek odgovor, samo ga ne vem vec.. :)) Hm, imelo je nekaj opraviti s svobodno voljo. :)

> Razumem, da za človeka, ki je imel možnost verovati v pravega in edinega
> Boga, obstajajo nebesa in pekel. Kaj pa za ostale? In tiste, ki so živeli
> in umrli pred razodetjem Boga?

Bog je explicitno rekel, da je v njegovem kraljestvu prostora tudi za pripadnike drugih religij in tiste ki se sploh nikamor ne stejejo (Imam tamalga v narocju, drugace bi sel iskat tocno vrstico v bibliji... :)). Pomembno je na kak nacin zivis.

> In Bog, da je človeka ustvaril po svoji podobi? Zunanji podobi?
> Notranji menda ne, ker potem bi bili enaki.

A po zunanji pa ne bi bili enaki... ;)

> Gre lahko čez čas bodisi v nebesa, bodisi v peku?

Pekla v bibliji ni. Pekel si je izmislila rimokatoliska cerkev, povzeli so ga po poganih. Je pa vecno zivljenje, ki nas caka, ali pa tudi ne, ob koncni sodbi.

> Kako le, če je podoba po Bogu, ki je gospodar v nebesih?

Clovek je dobil svobodno voljo in clovekova odlocitev je bila, da bo zivel tako kot zivi. Na svobodno voljo bog ne vpliva. Se bo pa na podlagi nasih dejanj odlocal kdo si zasluzi ziveti na novi zemlji. :)

Poldi112 ::

Usoda ni neka fiksna zadeva, ampak predispozicija tvojega zivljenja in je predvsem odvisna od tvojih prejsnjih zivljenj (ce verjames v reinkarnacijo). Ce se trudis jo seveda lahko spremenis. Tako kot ce imas cesto, pa bos se vedno lahko sel z avtom cez dolocena podrocja, skozi katera ni misljeno da bi sel. Cez nekatera pa ne mores. Je pa navadno problem v motivaciji. Vsekakor usoda ni vnaprej zapecatena, ker potem nic kar delamo skoraj ne bi imelo smisla. In zelo pomembna je svobodna volja. Tudi jezus jo je imel. On se je pac odlocil sluziti bogu. In je tudi imel tezave z motivacijo, ko je molil "naj gre ta kelih mimo mene".
Predstavo o bogu ima pa vsak svojo. Je pac nekaj kar si je zelo tezko predstavljati, kar verjetno vsak drugace vidi, imas pa zato razlicne aspekte boga v raznih hindujskih bozanstvih, ali pa avatarje kot npr. jezusa, ki ti tudi predstavljajo boga, ce hodis po njegovi poti.
Vere si pa med seboj niso nasprotujoce. Predvsem verniki ali pa mogoce kaka religija zbujajo te napacne ideje.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

BigWhale ::

> Tudi jezus jo je imel. On se je pac odlocil sluziti bogu.

Ne, Jezus je bil Bog.

EssEncE ::

Bog ne obstaja. Torej Jezus ni bil bog. Morda le nekdo, ki si je to domišljal. Ne edini. Še dandanes jih je na tisoče takšnih. Tudi precej nevarnih za okolico.

Poldi112 ::

>Ne, Jezus je bil Bog.

Vsak je bog. Vse kar rabis je svoj bozanski del prinesti na povrsje. Jezus je rekel: The kingdom of heaven is within you. Jezus je bil bog tako kot je bil bog Buda, pa Rama, pa Krishna, pa se mnogi. Ko spozna boga, ali pride do nirvane, ali je razsvetljen, ali kakorkoli ze tej zadevi rece dolocena pot, postane predstavnik boga za svoje ucence, vernike,... Oz. kar je bog. Za tiste, ki mu sledijo. Za ostale je pa ali navdih, ali pa nekdo ki ga ne trpis, ker ti ego tega ne pusti in si reces da je fake.

>Bog ne obstaja.

Lahko to dokazes, ali je to zato, ker ga ne vidis. Tako kot zrak...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

EssEncE ::

Nič ne bom dokazoval. Že preventivno vidim, da bi bil tak sogovornik kot so ti, gluh za dokaze. Mam že izkušnje s takimi... in vsi ste precej isti.

Mavrik ::

Pomembno je na kak nacin zivis.


Čakaj malo... v čem je pa potem fora vsega čaščenja boga, molitev, maš, itd.?
Cerkve potemtakem ne rabimo.
The truth is rarely pure and never simple.

BigWhale ::

Essence offtopic si.
--------
Poldi:

Ne ni vsak bog, to te naucijo na danasnjih 'turisticnih popotovanjih po religiji'. Tak religiozni turizem, 'Postanite avatar in dosegli boste nirvano' v samo 14ih dneh.

Vzhodnjaske religije se ukvarjajo z iskanjem samega sebe, boga? Ja mogoce boga. Jezus ni bil bog ampak Bog. :)

------

> Čakaj malo... v čem je pa potem fora vsega čaščenja boga, molitev, maš,
> itd.?
> Cerkve potemtakem ne rabimo.

Ja, to se tudi jaz sprasujem... Ce jo? Hm, nevem, poglej kak je svet in kako se upostevajo nasveti, ki so podani v bibliji. V cem je fora cascenja, molitev in mas? Hm, ne vem. Moras vprasati kakega zupnika, mogoce ti bo znal odgovoriti. So kristjani, ki se dobijo pri masi mogoce enkrat na teden, pa se to tako na hitro. Vse to pa zgleda priblizno tako, da najprej nekdo pove par stvari, prebere kak odlomek iz biblije, potem se o tem malo pogovarjajo, na koncu pride se kratka molitev in potem gredo domov.

Jaz si stvar takole razlagam: Nekdo, ki mu vera ni bila nikoli predstavljena, ki se ni srecal z biblijo in ki se drzi nekih moralnih nacel (ne ubijaj, ne kradi in podobno) in pac zivi svoje zivljenje na nek posten nacin, se nima cesa 'bati'. Drugi, ki je pa povsem isti s to razliko, da je pogledal biblijo in jo zabrisal stran in rekel 'eh tega sploh ne nucam, jaz sem ze tako ali tako posten in priden in kaj jaz vem kaj se vse. Ne nucam te cerkve, saj bom vseeno koncal v nebesih, ker sem pac tako dober....'

Khm, no malo hinavsko... Ce bi jaz o cem odlocal, potem bi takega cloveka zunaj pustil... :P

Poldi112 ::

Jezus je bil Bog zate, in bog zame. Ne vem tocno, kaj si hotel povedati. Da ga moramo vsi priznati za Boga?

Religija ti pa predstavi vero. Scasoma se iz vere spreminja v tradicijo. Krscanstvo je danes na tej tocki. Seveda ce zelis slediti Jezusu bolj resno kot "nedeljski verniki", imas tudi samostane, misijone, ... Lahko si pa izberes recimo kaksno novejso vero ali zivecega mojstra. Precej ljudi hodi v indijo. Jim RKC pac ne sede.
In ni mi jasno zakaj bi bilo hinavsko, ce nekdo ne zeli slediti neki ustaljeni veri. Pac, lazje ti je ce si v eni skupnosti, ki stremi k istim idealom, ampak ni pa to potrebno. Lahko tudi brez vseh ver stremis k temu, da bi zivel boljse zivljenje. In zakaj bi ti takemu prepovedal vstop v nebesa? To je tocno ta zgresena logika, ko imas 50 bogov in verjetnost da molis k pravemu. Ce falis bos namesto v nebesa svojega boga kot nevernik padel v pekel boga, ki dejansko obstaja. Valda to ne more biti to. Vse religije vodijo k istemu cilju. Ok, razne samomorilske sekte tu ispustimo.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

MadMicka ::

Vse verske sekte oz. vsaka vera je bila v določenem času in prostoru samomorilska (samomorilski norci so ubijal sebe in druge.) Katere vere oz. sekte potemtakem izpuščamo?

BigWhale ::

Poldi,

Razni 'mojstri' in podobne zadeve so meni malo hecne. Nekako tako, kot ce bi sel v veleblagovnico in si s police vzel nekaj kar ti je vsec in temu sledil. Se mi zdi zgresena teorija. Potem si nekdo izbere Wong-ovo, drugi Sai babo, tretji pa Jezusa. In vsi so bog. Ma, niso. Z iskanjem 'boga' v samemu sebi, se ukvarjajo vzhodnjaske religije, kar se mi sicer ne zdi narobe, celo nasprotno, precej bolje od raznih skrajnezev, katolikov ali muslimanov, ki ti njihovo vero vsiljujejo.

Hocem ti samo povedat, da je v bibliji, torej v krscanstvu, Jezus bil Bog, the god, not a god.

Ce pa ti isces boga v samemu sebi ali pa ga vidis v nekem drugem mojstru je pa to tvoja stvar. :)

No, saj, dokler zivis tako kot treba, si lahko brez skrbi, tako pise v bibliji. ;)

LuiIII ::

Vidim, da vam dela težave zakaj je sploh maša? Poanta (Sv.) maše je v tem, da pri evharistiji (lomlenju kruha in darovanju vina) sploh ne gre za spominjanje na zadnjo večerjo. Gre za ponovno darovanje Jezusa z namenom odrešitve človeka. Evharistija je bistvo maše. Bistvo je torej v tem, da se Bog v tistem trenutku in vedno znova daruje za našo odrešitev. Kar huda zadeva. Od tu tudi bistvena in po mojem edina res velika razlika med katoliškim naukom in protestantskim. Protestanti pravijo, da se je Bog daroval samo enkrat in za vselej. Protestanti obhajajo spomin na Jezusovo darovanje, za katoličane pa se to darovanje vedno znova dogaja.
Kar pa se tiče pisanja besede bog z veliko in malo pa mislim, da ni težav. V islamskem svetu je bog Alah, v krščanskem svetu je bog Bog in v hindujskem svetu je bogov pač malo več.
Aja, EssEncE. Ne moreš dokazati, da Boga ni. Ker vera nima nič opraviti z logiko ampak je stvar mistike. Mistka in logika pa sta medsebojna kontrapunkta prisotna v vsakem izmed nas.

Lui

BigWhale ::

> Od tu tudi bistvena in po mojem edina res velika razlika med katoliškim
> naukom in protestantskim.

Plus se kaksna malenkost... ;)

pomaranca ::

BigWhale: pekel je v sv. pismu veckrat omenjen, hehe. kaj pa zdaj :'( ;)

Barakuda1 ::

pomaranca 8-O

A bi bil tolk dober in nam navedel točno vrstico (vsaj eno samcato) kjer je pekel omenjen v Svetem pismu.

Če je ne moreš (in ve se zakaj) potem bi bilo prav, da ne navajaš kar nekaj v tri dni, pri tem pa še poskušaš sogovornika diskreditirati na nekorekten način.:|

Pa brez zamere.

pomaranca ::

bom, ko bo mozno. ne biti tako uzaljeni.

Jst ::

Barakuda1 je samo realen. Dvomim, da tudi užaljen.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

pomaranca ::

Mr 9,47
..Ce te tvoje oko pohujšuje, ga iztakni! Bolje je zate, da prideš z enim ocesom v Božje kraljestvo, kakor da bi imel obe ocesi, pa bi bil vržen v peklensko dolino, kjer njihov crv ne umre in njihov ogenj ne ugasne. Vsakdo bo namrec z ognjem osoljen...

Mt 8,11
..Povem vam, da jih bo veliko prišlo z vzhoda in zahoda in bodo sedli za mizo z Abrahamom, Izakom in Jakobom v nebeškem kraljestvu. Sinovi kraljestva pa bodo vrženi ven v najzunanjejšo temo; tam bo jok in škripanje z zobmi..

Mt 5,29
..Ce te desno oko pohujšuje, ga iztakni in vrzi od sebe; kajti bolje je zate, da izgubiš en del telesa, kakor da bi bilo célo tvoje telo vrženo v peklensko dolino. In ce te desna roka pohujšuje, jo odsekaj in vrzi od sebe, kajti bolje je zate, da izgubiš en del telesa, kakor da bi célo tvoje telo prišlo v peklensko dolino..

Lk 16,19-31
Živel je bogataš. Oblacil se je v škrlat in dragoceno tkanino ter se dan na dan sijajno gostil. Pri njegovih vratih pa je ležal revež, ki mu je bilo ime Lazar in je imel polno ran po telesu. Rad bi se najedel tega, kar je padalo z bogataševe mize, in celo psi so prihajali in lizali njegove rane. Revež je umrl, in angeli so ga odnesli v Abrahamovo narocje. Tudi bogataš je umrl in bil pokopan. In ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil oci in od dalec videl Abrahama in Lazarja v njegovem narocju. Zaklical je: ›Oce Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoci konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, kajti trpim v tem plamenu.‹ Abraham mu je rekel: ›Otrok, spomni se, da si v življenju dobil svoje dobro, Lazar pa prav tako húdo; zdaj je on tukaj potolažen, ti pa trpiš. Vrh tega je med nami in vami velik prepad, tako da tisti, ki bi hoteli od tod priti k vam, ne morejo, pa tudi od tam se ne da priti k nam.‹ Nato mu je bogataš rekel: ›Prosim te torej, oce, da ga pošlješ v hišo mojega oceta. Imam namrec pet bratov in posvari naj jih, da tudi oni ne pridejo v ta kraj mucenja!‹ Abraham mu je dejal: ›Imajo Mojzesa in preroke, te naj poslušajo!‹ Ta pa mu je odvrnil: ›Ne, oce Abraham, toda ce pojde kdo od mrtvih k njim, se bodo spreobrnili.‹ On pa mu je dejal: ›Ce ne poslušajo Mojzesa in prerokov, se ne bodo dali prepricati, cetudi kdo vstane od mrtvih.‹«

Mt 7,13-14
Vstopíte skozi ozka vrata, kajti široka so vrata in prostorna je pot, ki vodi v pogubo, in veliko jih je, ki vstopajo po njej. Kako ozka so vrata in kako tesna je pot, ki vodi v življenje, in malo jih je, ki jo najdejo.

se mi zdi, da v novi zavezi Jezus 15 krat omeni pekel. nimam ravno casa za iskanje vsega.

BigWhale ::

Samo, da razjasnim nekaj pojmov...

Abrahamovo narocje, sedeje z abrahamom: To je v bistvu prispodoba za castno mesto pri mesijanski gostiji. Kar pa lahko enacimo z nekim blagostanjem in dobrim.

Bozje (nebesko) kraljestvo/nebesa: Izraz ni nikoli pomenil prostorskega opredeljevanja ampak zgolj kot nekaj oddaljenega (starim Judom se precej bolj kot nam) nedosegljivega. Nebo pac.

(Naj)zunanja tema, tema: Bozje luci bodo delezni 'tapridni' tisti, ki pa niso bili pridno bodo pa 'vrzeni v temo'. Ker tam pac ne bo luci. Luc = sreca.

Peklenska dolina ognja: V starih prevodih je bila uporabljena besedna zveza 'gehena ognja'. Gehenna je grska beseda, ki izvira iz hebrejske besede 'Gai-Ben-Hinnom', ki pomeni dolino Hinnomovega sina. v moderni hebrejscini se beseda veckrat skrajsa na Gai-Hinnom. Alternativa tega prevoda pa bi bila tudi beseda Gehinnom, ki pa pomeni dolino malo ven iz Jeruzalema (izraela), ki so jo uporabljali kot smetisce in za odmetavanje trupel usmrcenih kriminalcev in tistih, ki so zavrnili kaksne bolj tradicionalen pogreb. V tej dolini je vedno gorel ogenj, ker so se odpadki sproti sezigali, da se je zmanjseval smrad, ki se je siril iz doline. Peklenska dolina je v angleskih prevodih zapisana kot 'Gehenna', v francoskih pa kot 'la géhenne'.

Pot v pogubo: Pa ni neka cesta ampak pac pot v zivljenju, ki si jo clovek sam izbere.

Ne, pekel, kot kraj kamor gremo po smrti ni nikoli omenjen. :) Ne v slovenskih prevodih, ne v angleskih. Hecno.

Barakuda1 ::

pomaranca :)

Dober poskus, ni kaj. Problem je le eden, da pomen besede "peklenska", ni sinonim za pekel

da se ne bi ponavljal s svojim predhodnikom, ti je že BW pojasnil zakaj ne.

Sam bi dodal (v podkrepitev)le še primer ali dva:

Ps 41

6 Moji sovražniki govorijo hudobno o meni:
"Kdaj bo umrl, da njegovo ime izgine?"
7 Če me kdo pride pogledat, govori puhlice,
njegovo srce si nabira zlobo;
ko pride ven na cesto, govori o tem.
8 Zoper mene skupaj šepetajo vsi moji sovražniki,
zoper mene snujejo nesrečo:
9 "Peklenska kuga ga je zadela,
zdaj, ko je legel, ne bo več vstal."


Gornji primer iz Psalmov lepo kaže na pomen besede peklensko

Gre namreč za uporabljano metaforo, s katero se je hotelo ponazoriti nekaj strašnega, nekaj (če že ravno hočeš) strašno "pekočega", žgočega itd.

Podobne metafore so se uporabljale tudi v nekaterih drugih primerih. Lep primer je naprimer v besedni zvezi med Hudičem (Satanom)in zmajem

Čeprav se uporabi beseda zmaj, pa nikomur ne pade na pamet, da bi trdil kako iz Svetega pisma izhaja, da obstoje (ali da so obstojali) zmaji.

Da se pekel kot kraj nekega bivanja (v prostorskem smislu) v Svetem pismu ne pojavlja, je več kot lepo razvidno tudi iz Janezovega raodetja.

Raz 12,7
Nato se je v nebesih razvnela vojna: Mihael in njegovi angeli so se bojevali proti zmaju. Tudi zmaj se je bojeval in njegovi angeli.

10. Raz 12,9
Veliki zmaj, stara kača, ki se imenuje Hudič in Satan in ki zapeljuje vesoljni svet, je bil vržen na zemljo, z njim vred pa so bili vrženi tudi njegovi angeli.

11. Raz 12,13
Ko je zmaj videl, da je bil vržen na zemljo, je začel preganjati ženo, ki je rodila dečka.

12. Raz 12,16
A ženi je priskočila na pomoč zemlja: zemlja je odprla svoja usta in popila reko, ki jo je zmaj bruhnil iz svojih ust.

13. Raz 12,17
Zmaj pa se je razjezil nad ženo in se bojeval proti preostalim iz njenega rodu, proti tistim, ki se ravnajo po Božjih zapovedih in imajo Jezusovo pričevanje.

.......


Pekel kot pekel (v smislu nekega kraja), se tako kot že rečeno v Svetem pismu ne pojavi nobenkrat.

Če kje, potem bi se pojavil v Razodetju, saj bi potem bil Satan vržen (kam drugam kot) v pekel, če bi le ta v krajevnem smislu obstojal.


In zgolj kot zanimivost.

Jehovove priče so naprimer, ena izmed tistih verskih ločin (kristjanov), ki bi zagotovo v svojem nauku veliko govorile o peklu (če bi ta v Svetem pismu obstojal). Sveto pismo tolmačijo namreč dobesedno.

Tako pa po končni sodbi vrjamejo v nebeško kraljsetvo, o kakšnem peklu, pa ne duha ne sluha.
(uporabljajo isto Sveto pismo kot RKC - pri nas Slovenski standardni prevod (SSP)

pomaranca ::

opazam, da tako kot mnogo danasnjih new age vernikov razlagate stvari cisto iz konteksta.:| v svetem pismu pise tudi da Boga ni. ampak, ko clovek prebere tisti psalm do konca ve o cem tece beseda. nihce ni bral akvinskega? najvecjega cerkvenega ucitelja? ze vidim kam boste zavili; srednji vek, inkvizicija...nekako tako kot bi krdelu volkov trobil o tem kako je fino travo jest :\ p.s. kje se je torej po vase Lazar nahajal?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: pomaranca ()

Barakuda1 ::

v svetem pismu pise tudi da Boga ni.


:\ 8-O

Naa, ta je pa ena boljših :D

Tolk da potešim tvojo (in morda še čigavo) radovednost.

Bog je v Svetem pismu (stare in nove zaveze) omenjen nič več in nič manj kot

2223 krat v 2019 vrsticah.

v raznih izpeljavah kot naprimer božji

281 krat v 276 vrsticah.

božja

109 krat v 102 vrsticah.

itd.

Pa še to. Nikjer pri Akvinskem nisem zasledil zanikanje Boga, ali trditev, da ima takšna trditev oporo v svetopisemskih tekstih.

Kar se pa Lazarja tiče, imaš (samo predpostavljam) najverjetneje v mislih naslednji citat

Lk 16, 22-25

Tudi bogataš je umrl in bil pokopan. 23 In ko je v podzemlju trpel muke, je povzdignil oči in od daleč videl Abrahama in Lazarja v njegovem naročju. 24 Zaklical je: "Oče Abraham, usmili se me in pošlji Lazarja, da pomoči konec svojega prsta v vodo in mi ohladi jezik, kajti trpim v tem plamenu." 25 Abraham mu je rekel:


Iz navedenega teksta nekateri res izvajajo zaključek, da naj bi bilo podzemlje sinonim za besedo pekel. Drugi ravno na tej osnovi umeščajo pekel tam nekam dol in nebesa tam nekam gor.

Ampak to bo malce premalo, da bi lahko trdili, da Sveto pismo govori tudi o peklu.

Če te pa že ravno tako zelo muči to vprašanje (Pa tudi nauk Akvinskega in njegova dela)

Pekel kot pekel se kar nekajkrat pojavlja v apokrifih. Ti žal niso sestavni (kanonizirani) del Svetega pisma. Je pa res, da ko je govora o nebeški in peklenski hierarhiji to cerkev kaj dosti ne moti :)

BigWhale ::

New age verniki nimajo pojma kaj sveto pismo je, se manj pa kaj not pise. Jaz tega kar razlagam sploh ne razlagam kot vernik ampak kot nekdo, ki bere kaj pise v knjigi... :)

Kaj tocno je bio povedano iz kontexta?

Barakuda1 ::

Zadnji post od BW (v izogib ponavljanju) v celoti sopodpišem.

gzibret ::

A je možno definirati, kaj so new age verniki? Vsaj približno?:\
Vse je za neki dobr!

BigWhale ::

Vecina je to tistih, ki si zbirajo svoje mojstre, ki iscejo avatarje, ki vedo, da je na svetu samo ljubezen in sreca, pa veliko govorijo o energiji in pozitivnih sporocilih.

Pa iz vsake religije malo povzamejo, tako da jim potem uspe v glavnem stresati neumnosti, ker nobene ne poznajo dovolj dobro.

;)

Thomas ::

New Age memeplex kombinira stare in nove meme glede na nekakšne estetske kriterije. Ne pa logične ali faktične.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Izzy ::

Napake krščanstva?
Krščanstvo, kakršno je opisano v Svetem pismu, je pravo krščanstvo. Seveda pa so se skozi zgodovino pojavljale razne "napake" krščanstva, vidne predvsem v učenju in delovanju, ki je v nasprotju z učenjem Svetega pisma, Jezusa in apostolov.
Primer?
Da. Večina krščanstva (sinonim za razna učenja znotraj posameznih cerkva ali skupnosti) danes uči svoje vernike 10 Božjih zapovedi, ki v resnice sploh niso Božje zapovedi 8-O oziroma smo jih ljudje malce priredili (mislim, da je nam ljudem to v krvi 8-) ). To je vsekakor, kar velika "napaka", ki ga danes večina krščanstva dela in uči. Seveda pa zaradi tega še ni potrebno krščanstva kot takega, ki je zapisano v Svetem pismu, zavreči :).

Vse najboljše v Novem letu!
"Vse zmorem v Njem, ki me krepča, v Kristusu!" (Flp 3,14)

BigWhale ::

Mogoce bi bilo na mestu opozorilo da bozje zapovedi niso bile spremenjene v 'duhu' krscanstva ampak jih je spremenila Rimokatoliska cerkev. Spremenili so pa vsega dve zapovedi.

Drugo in tisto o spostovanju oceta in matere. (Ne, ne znam jih na pamet... :) )

Se mi zdi, da samo to.

Ampak se mi zdi, da smo vse to ze povedali... ;)

Crimson_Shadow ::

:\

Je pa zanimivo, kako omalužajoče govorite o "vernikih"? Pri tem pa več kot očitno opravičujete svoja dejanja kar na "svoje nagone". Dejte si raje prebrat knjigo Ericha Fromma, Imeti ali Biti , kjer črno na belem piše, da je vera ( v zelo širokem pomenu besede) temelj vsakega človeka in tudi temelj kako se ljudje obnašajo (do sebe, do drugih in do okolja).

Evo kako Erich From pojmuje vero (in tudi sam sem tega mišljenja).
...
Ker človeška vrsta ni zmožna delovati po ukazu nagonov, zmožna pa je samozavedanja, razuma in domišljije - to so lastnosti, ki presegajo sposobnosti za instrumentalno mišljenje celo najbistrejših primatov - je, da bi preživela potrebovala okvirno usmeritev in predmet čaščenja
...

In to okvirna usmeritev ima vsak človek, da najde svoj cilj v katerega so pripravljeni vložiti svoj trud, svoja prepričanja in da najdejo svoj prostor za delovanje svojega lastnega življenskega smisla.

Jaj, tisto zgoraj je vzeto iz konteksta knjige ampak niti pod razno nisem na volji, da bi prepisoval celih 5 strani knjige sem. O tem kar sem citiral zgoraj piše na strani 124 - 125 v tej knjigi. Sicer pa, preberite si jo, če jo še niste.
We create worlds

Zgodovina sprememb…

Barakuda1 ::

Je pa zanimivo, kako omalužajoče govorite o "vernikih"? Pri tem pa več kot očitno opravičujete svoja dejanja kar na "svoje nagone".


:\


Crimson_Shadow :)

S tvojim postom se kar strinjam. Le tisti prvi del (glej citat) je malček hud.
Ti si zadevo kar posplošil na vse sodelujoče, kar pa ni ravno najbolj korektno.

V ostalem delu pa kar sopodpišem tvoj prispevek.

bradek ::

Cerkev != Vera

STASI ::

Moram rečt da komentarji proti krščanstvu prihajajo od ljudi kateri o veri nimajo pojma. Prvo moraš o nečem nekaj vedeti in ne nekaj nabijati. To je tko kot da bi jest nekaj o tem nabiju kako se opravi neka kompleksna operacija, pa nisem kirurg.

Vsaka stvar ima napake. Tu je tudi potrebno razlikovati med vero in Cerkvijo. Nekdo je napisal da je nekak servis a človeka. Točno tako. V cerkev greš na servis svoje duše in vere. Ni potrebno da hodiš v cerkev, da veruješ. Iz nekaterih spisov, ki niso našli prostora v Svetem pismu je govora da je Bog tak ali drugač povsod okrog (Tomažev evangelij). Ko iščemo napake krščanstvaje gotovo najbolj izstopajoča inkvizicija.

..........

Zadnji odstavek je brisan, ker se nanaša na izbrisan post.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

Thomas ::

> Ko iščemo napake krščanstvaje gotovo najbolj izstopajoča inkvizicija.

Sem že povedal. V Italiji, kjer so zadeve dobro dokumentirane za od nekako 1530 pa do 1600+, ko je Inkvizicija bila najbolj aktivna, je v silnih pogromih ubila 80 ljudi.

Homicidov je bilo v tistem času v današnji Italiji najmanj milijon.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Verjamete v boga? (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Loža
42367191 (61272) Marilyn
»

Jezus je vstal od mrtvih. Kaj misliš ti? (strani: 1 2 3 432 33 34 35 )

Oddelek: Loža
171661642 (19152) Bananovec
»

Nauki in navade v RKC, njeni pripadniki in sveto pismo

Oddelek: Problemi človeštva
453836 (2798) Saladin
»

Ubijane v verskih knjigah...

Oddelek: Problemi človeštva
192338 (2000) Barakuda1
»

Ena čist neumesna !!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
585238 (4361) Thomas

Več podobnih tem