» »

Intel Developer Forum 2003

Intel Developer Forum 2003

X-Bit Labs - Taipei te dni gosti zelo znan Intelov Developer Forum 2003, kar ste v naših novicah seveda že lahko zasledili. Na X-Bit Labs so se podali na nekaj teh konferenc in spisal štiri zelo zanimive članke. Podrobno so predstavili Intelove načrte za prihodnost, ki so, sodeč po člankih, zelo visoki.

Kar se tiče brezžičnih omrežij, si je podjetje zadalo nekaj ciljev. Tako bodo podprli standarde, kot so 802.11g, 802.11e in 802.11i -- prvega že do konec tega leta, drugega enkrat v začetku naslednjega leta, zadnjega pa, ko bo potrjen. O Intelovem četvornem 'T' smo že poročali, zato vsem nevednežem priporočam, da vržejo oko™ sem.

Tehnologija izdelave bo po napovedih Intela vedno manjša, kar je tudi logično. Procesorje lahko tako pričakujemo v vedno manjši obliki, prav tako lahko kmalu pričakujemo 0,09- in 0,065-mikronsko tehnologijo. V pričakovanju leta 2009, za katerega Intel napoveduje mikroprocesorje v velikosti 32 nanometrov (0,032 mikronov) in 15-nanometrske prototipe primerkov lahko rečem, da bo prihodnost vedno manjša. To pa seveda ni niti slučajno vse. Daljnega leta 2011 bodo izpod rok inženirjev Intela "priplavali" 22 nm (0,022-mikronska tehnologija) procesorji in 10 nm (v 0,001 mikronih) prototipi primerkov. Današnji procesorji so, za primerjavo, izdelani v 0,13 mikronih (0,130).

Kar se tiče same hitrosti procesorjev, se nam poraja vel vprašanj, saj Intel ne govori veliko o konkurenci (beri: AMD-ju). Verjetno je razlog za to tudi namen, da se ne pustijo spet prehiteti. Še posebej bosta Intelu v zelje hodila Athlon-64 in Athlon-FX. Prescott procesor že trka na vrata, a bo verjetno potrebno še malo počakati, da bo prišel na tržišče. Razlog za to je tehnologija izdelave. Intel preizkuša delovanje procesorja pri 0,13 mikronih, čeprav je jasno, da bo prej ali slej moral preklopiti na 0,09 mikronov.

Kar se tiče Pentiuma 4, je zgodba povsem jasna. Procesor je dosegel svoj vrhunec. Težje kot pri 800 MHz notranje frekvence bo težko deloval (če odštejemo navijanje seveda) pri privzeti frekvenci. Proizvajalec pripravlja tudi novo različico Pentiuma 4, ki sicer ne bo deloval pri višjih frekvencah, ampak bo edina razlika "le" 2 megabajta L3-predpomnilnika. Intel upa, da mu bo s tem uspelo še malo pohitriti procesor. V navezi s Hyper-Threading bo to prava "zverina". Poimenovali so ga kar Intel Pentium 4 Extreme Edition. Dobavljiv bo v roku meseca ali dveh.

Nova zelo zanimiva stvar je tudi "čudo", imenovano PCI Express. Na Intel Developer Forum 2003 je bil prikazan tudi eden prvih primerkov, ki so ga sicer izdelali pri Intelu, a je bil pri izdelavi uporabljen ATI-jev čip.

Tretji članek je pravtako zelo zanimiv, saj vsebuje veliko informacij o najnovejših tehnologijah. V pripravi je Dothan, procesor, ki luči sveta seveda še kar nekaj časa ne bo ugledal, a so napovedane lastnosti navdušujoče. Mislim, da so podatki, kot so 140 milijonov tranzistorjev, 2 MB L2-predpomnilnika, 90-nm tehnologija izdelave, dovolj zgovorni. Da ne bo pomote, to bo v bistvu prvi mobilni procesor s takimi specifikacijami. Mobilnost je tudi poglavitni del prvega dela tretjega članka.

DDR2 pomnilnik je pravzaprav že pred vrati. Po virih iz X-Bit Labs bo v masovno izdelavo odšel meseca novembra letošnjega leta. Prav gotovo pa je omembe vreden tudi hladilnik za prihajočega Prectotta. Ena od zanimivosti je definitivno tudi možna podpora Intela navijanju.

V četrtem in hkrati tudi zadnjem članku pa so se posvetili komunikacijam.

Prvič, drugič, tretjič, četrtič. Veselo branje.

0 komentarjev



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intelovo razkazovanje mišic: 80-jedrni procesor in napovedi o prehodu na 45 nm proizv

Oddelek: Novice / Procesorji
315534 (4347) imagodei
»

Vodno hlajenje za prihajajoče Intelove Procesorje?

Oddelek: Novice / Procesorji
133682 (2894) Jst
»

ASUS Dual GeForce 6800 GT in G70

Oddelek: Novice / Grafične kartice
215992 (4861) Keyser Soze
»

CRT, LCD, OLED

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
63453 (3453) GTi
»

Moorov zakon res Moorov?

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
82215 (2215) nodes

Več podobnih tem