» »

Predstavljen naslednik SCSI

Predstavljen naslednik SCSI

News.com -

V New Yorku so na tamkajšnji ameriški inačici CeBIT-a trije zavezniki -- Hewlett-Packard, Seagate in Adaptec -- predstavili prototip novega načina dostopa do diskov, ki bo po njihovem mnenju nasledil zdaj uveljavljeni SCSI-standard. Novi standard se imenuje Serial Attached SCSI ali krajše SAS. Njegovi utemeljitelji verjamejo, da bo ta standard ostal korak pred SATA-standardom, ki se sedaj prebija v cenejše (domače) sisteme.

Prve Adaptecove krmilnike lahko pričakujemo s koncem tega leta, dočim je pričetek masovne proizvodnje in prodaje planiran za leto 2004. Zanimivo je še to, da bosta SAS in SATA uporabljala enake vodnike, le da bodo ti pri SAS lahko dolgi do osem metrov, medtem ko pri SATA le slab meter. Za prve verzije SAS napovedujejo hitrosti tja do treh gigabitov na sekundo, druga inkarnacija pa naj bi jih še podvojila. Tehnične karakteristike SAS-standarda uradno še niso potrjene, a pričakujemo lahko, da bo T10-skupina Mednarodnega komiteja za standarde informacije tehnologije to storila najkasneje septembra.

Več o tem.

2 komentarja

CaqKa ::

bi bilo zanimivo slišat kaj bo brane2 rekel na to, sploh na tisto o istem kablu in večji dolžini in hkrati pasovni širini >:D

aky ::

Hm, zanimivo.

Do sedaj je SAS pomenil Server Attached Storage, kar je bil tudi navaden SCSI. SAS je eden izmed skupine skupaj s SAN in NAS.

Si bodo fantje nekaj drugega morali izmisliti.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Strežnik za mini firmo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10515761 (12856) ta-mau
»

Prvi trdi disk z USB 3.0 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
557795 (6048) MrStein
»

Performanse strežnika - izboljšave

Oddelek: Strojna oprema
362412 (1443) GooglePR
»

Strošek prisluha mobilnim telefonom celotne države

Oddelek: Problemi človeštva
373392 (2245) poweroff
»

Kako se obnese recimo SCSI disk za swap file?

Oddelek: Strojna oprema
232141 (1846) Mr.B

Več podobnih tem