» »

Vodno - par vprasanj

Vodno - par vprasanj

tec ::

1. Na spodnji sliki je skicirana moja masina, kako naj bi zmontiral komponente za vodno. Zanima me, ali bo to ok. Cimvec komponent bi imel rad zunaj ohisja, da imam notri plac.

2. Na zunanji strani, bi rad imel cevi ravne, torej bakrene ali kaj bi se blo na izbiro? Po moznosti, da se jih da postrihat. A bi lahko namontiral plasticne-prozorne? Zgledalo bi lepo, edin ne vem ce je to prakticno. Ideje?

3. Hladilnik imam noise isolator in en 12cm vent gor. Vem da je bolj svoh, zato me zanima, ce bo dovolj mocan za hlajenje nenavitega athlona in chipseta. V sistemu bo predvidoma en 1L vode, 1 dl antifreeza in 1 dl tiste barvne tekocine.

4. Cevi ki gredo po zunanji strani v hladilnik bodo nekako sekale PSU, kar pomeni da jih bo on se dodatno segreval. Imam prav? Varianta je, da premaknem PSU gor in dam hladilnik pod njega. Predem grem to delat, pa moram vsaj malo sumit, da mi bo PSU tko kot je sedaj, segreval vodo.

5. Glede na skico, kaj je bolje...da vent na hladilniku piha v njega, tko ko je na sliki, al da sesa zrak ven, torej da piha stran od hladilnika? Kaksnen efekt bi pa bil, ce bi namontiral se en vent?
Sej ce ne bo slo drugace, bom zamenjal hladilnik...ampak rad bi s temle nekaj zrihtal.

Komponente, ki jih imam:
Bloka sta od eddiya
posoda za vodo 120ml je tudi od eddiya
Pumpa je eheim 1048
hladilnik pa Noise isolator + 12 cm vent papst 4412 f/2 gll

Gre se mi predvsem za tisino, navijal ne bom nic. Ce ne bo slo drugace, bom na chipset zmontiral TT nb-1c brez venta. Menda bo tudi to ok? Ce se bo slucajno voda prevec segrevala.

Hvala

  • zavaroval slike: Predator ()

bajker ::

Hja, vodno sicer imam šele kak mesec, a sem v tem času zadevo že tolikokrat razdrl in spet sestavil, da sem nabral nekaj prakse in ti mogoče lahko kaj pomagam.
1.) Skica je po mojem OK, upam, da imaš med zgornjim in spodnjim delom kako pregrado, da ti naredi toplotne cone, ker boš pihal zrak noter, ti bo v nasprotnem primeru počasi segrelo notranjost kište, ker nimaš zgoraj odvoda
2.) Bakrene so lepe, da se jih poštrihat, moraš pa imeti nekaj prakse s spajkanjem bakrenih cevi, rabiš gorilec na butan/propan, z spajkalnikom jih ne boš mogel dobro zaspajkati. Lahko pa zadeve zmeriš in daš spajkat kakšnemu vodovodarju. Če boš imel not UV tekočino, daj raje prozorne. S plastičnimi je delat precej lažje, rabiš pa objemke, za ostre ovinke so nujna bakrena kolena.
3.) Težko rečt. Naj pove kdo, ki ga je že uporabljal.
4.) Napajanik bo segreval vodo, vendar po mojem ne bo omembe vredno. Mogoče ti dvigne temp. vode za kako desetinko stopinje.
5.) Jaz sem imel najprej pihanje iz kište preko radiatorja ven, torej sem vodo hladil z zrakom iz kište. Ko se je kišta ogrela na recimo 30°C, sem vodo pač hladil s tako toplim zrakom in rezultat so bile precej visoke temp. proca. Sedaj imam zadeve obrnjene in piham zunanji zrak not, kar je precej bolj učinkovito, vendar učinkovito greješ notranjost. Če nimaš dobrega izpihavanja, ti bo ščasoma segrelo kišto, kar posredno vpliva na vse pasivno hlajene dele, SB, NB, mosfete, itd. Če imaš tih napajalnik, se verjetno vent vrti bolj počasi in pametnega izpihavanja ni. Res so povsod reže, kjer zrak izhaja, vendar to še ni kaka dobra cirkulacija. Mogoče lahko daš na strop kak 120mm vent za izpihavanje toplega zraka, ki se nabira gor.
Glede push, pull ali kombiniranega načina je definitivno najboljši push-pull. Če izbereš le enega, pazi na to, da zatesniš reže med ventom in radiatorjem. Radiatorji imajo namreč kar velik (zračni) pretočni upor in če boš imel reže, bo vent raje vlekel (potiskal) zrak skozi reže kot skozi radiator. Jaz sem uporabil kar silikon. Po filingu bi rekel, da je boljši push način, ki ga lahko izboljšaš z par centimetri "shrouda", torej tunela med ventom in radiatorjem, da izničiš mrtvo cono venta v sredini, kjer je motor.
Upam, da si lahko s tem kaj pomagaš.

Eddy ::

Živjo!

Radiator je po preformansah enak black ice pro radiatorju in bo dovolj dobro hladil zadevo.
Ko bojo šle cevi mimo napajalnika se voda v njih nebo segrala za 0.01 °C.
Glede toka zraka ti ptiporočam da gre noter v ohišje, samo potem obvezno že en ventilator ne vrhu ohišja, ki piha ven.
www.ekwaterblocks.com

tec ::

bajker:
1. Pregrado ima ze ohisje....chieftech big tower. Nisem pomislil, da gre potem topel zrak notri, zato bom obvezno se namontiral en vent na zgornjo stran. Sam spet je to se eno ropotalo. A ne bi bilo dovolj, ce bi samo luknjo zrezal?

2. Za cevi sem se odlocil, da bom dal plasticne, ker mi lepse zgleda. Ovinki pa bodo bakreni.

Ni mi cisto jasno, kako naj zatesnim radiator. Sedaj imam vent postavljen na vantecov blazilec vibracij in potem na hladilnik. Kako tocno naj tole zatesnim?

Eddy:
Pa bi bila kaksna opazna razlika, ce bi dal vecji hladilnik? Mislim predvsem nato, da bi potem lahko upocasnil ventilator.

edit:
Na zgornjo skico sem dodal se en vent

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tec ()

Eddy ::

Absolutno boš moral dati ventilator na 5 ali 7 voltov.
Razlika bi bila če bi dal večji radiator, vendar pa mislim da bo ta popolnoma dovolj.
www.ekwaterblocks.com

cojss ::

Tudi sam razmišljam o vodnem hlajenju in da ne odpiram nove teme, bi vprašal kar tukaj. Ali ne bi moral biti rezervoar z vodo na najvišjem mestu, saj drugače pritisk vode ki je nad njim to vodo sili vanj. Če bi ga npr. odprl, bi vsa voda nad njim stekla iz napeljave in se izenačila z gladino vode v rezervoarju.

Eddy ::

nebi stekla voda... trust me... zato ni treba da je na najvišjem mestu...
www.ekwaterblocks.com

DominusSLO ::

bajker:
Jst pa menim, da je boljš pull način-torej da vent vleče iz radiatorja.
eddy:
Kakšne so pa tvoje izkušnje, kar se tiče pull ali push?

Eddy ::

Dominus: Če ti po pravici povem tega še nisem stestiral, samo sem pa bral članke... ne spomnem se točno kje...
In sem prebral, da je zagotovo najnižja temperatura vode dosežena če vlečemo zrak direktno od zunaj in to je po moje povsem logično...
Druga je pa bojazen da nebomo notranjost ohišja preveč zgreli z zrakom iz radiatorja. Tako da se lahko vsak sam odloči kako in kaj, oziroma proba.
www.ekwaterblocks.com

bajker ::

@tec:
1.) mogoče bo dovolj le luknja, to bi moral sprobat, vsekakor pa bi bilo bolje en vent 120 na 5-6V, ki ga ne slišiš, recimo kak Papst ali YSTech.
2.) glede tesnenja mogoče pretiravam, ampak brez veze to ni. Ko sem probaval, sem dal vent brez tesnenja na radiator in skozi reže med njima je pihal občuten tok zraka, ki bi sicer moral iti skozi radiator. Debelejši kot je radiator in bolj gosta ima rebra, večji je pretočni upor in bolj počasi gre zrak skozi, zato mislim, ga je za majhne hitrosti venta tesnenje nujno. Zadevo sem naredil tako, da sem vent prišraufal na radiator in zasilikoniral raže naokoli. Po pol ure je zadeva prijela in vent se drži na radiatorju tudi brez vijakov. Lahko ti pošljem sliko, če te zanima, vendar popoldne, ko bom doma. Sicer pa mogoče blažilec vibracij, to je verjetno tisti gumijasti okvir, ki ga daš na vent, dovolj zatesni. Probaj, če kaj piha skozi reže, ko vent dela, izhod skozi radiator pa malo blokiraj.

@cojss: verjemi Eddyu glede posode, jaz jo imam na podnu kište, filal sem preko nje že kakih n-krat :), pa mi ni še nič ven steklo.

@DominusSLO: kaj je boljše, pull ali push, bi bilo treba sprobat. Mogoče ima pull način prednost glede mrtve cone na sredini venta. A je to že kdo testiral?

Eddy, v bistvu je mišljeno to, a je bolje vent pred ali za radiatorjem, torej da potiska-nadtlak ali vleče skozi-podtlak. A kaj veš na to temo?

Morphling je na novi kišti naredil push, mogoče je kaj probaval na to temo.

DominusSLO ::

eddy
Mislil sem tako, kot je bajker povedal ;)
Nekako se mi zdi logično, da sploh pri radiatorjih z zelo gostimi režami(avtoodpad), pride bolj do izraza podtlak. Če piha v radiator, se zrak nekoliko odbija od reber in posledično vrtinči. Podtlak pa se enakomerno porazdeli in težav z vrtinčenjem naj nebi bilo. Seveda pa v obeh primerih boljše hladi zrak iz zunanjosti, kot pa topel v ohišju.

Nekje sem že zasledil na ST, da je nekdo izboljšal učinek hlajenja s tem, da je obrnil vent tako, da vleče in ne potiska, sam pa tega nisem testiral. Zato sem upal, da bo kdo kaj dodal iz lastnih izkušenj...

Eddy ::

Kot sem rekel, nebi vedel kaj je bolje, push ali pull, vseeno pa je vredno sprobati.
Je pa ena prednost da ventilator vleče zrak čez radiator, torej da je ventilator na notranji strani glede na radiator,... namreč manj se ga sliši ;)
www.ekwaterblocks.com

tec ::

Sedaj sem zacel malce rihtat ta komplet in me zanima, ce je spodnja slika ok. Lahko tako povezem bloka al je prevec kolenov?
Pa se to.... eddy, kKje je vhod in kje izhod vode v bloku? Je to sploh fejst pomembno.



tnx

Eddy ::

Živjo!

Vhod vode mora biti obvezno na sredini bloka.
Ostalo imaš pa dobro uštima, čeprov bi bil 1 kolen dobolj ostal zavoj bi pa naredila silikonska cev.
Samo priporočam da ta blok (socket) nobena cev ne "špona". Sicer če imaš silikonske cevi potem ni te bojazni.
www.ekwaterblocks.com

tec ::

Kako ti mislis, da ne spona? A se lahko socket utrga, zaradi cevi al kaj mislis s tem? Cevi so pa navadne pvc (tadebele). Mogoce bi lahko dal eno cev silikonsko, tisto ki gre iz radiatorja na blok...cca 10cm dolga.

V sistemu planiram imet vse skupaj 5 kolen + 2 na radiatorju, torej 7. Zanima me, ce je to mal prevec? Pumpa je eheim 1048

dodatek:
Zgornja slika je nehala dela...tukaj se 1x. Cejo lahko moderator nalozi na streznik in jo prilepi v zgornji post. Tale dodatek pa pobrise...tnx

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tec ()

misso ::

Lej jest pa imam tako rešeno vodno hlajenje.

Eddy ::

Tec špona sem miislil, problem je samo to da ne špona bloka on tako ni enakomernega pritiska na jedro procesorja... Samo to...
www.ekwaterblocks.com

bajker ::

tec, mislim, da kolena niso kak večji problem, padec tlaka je zanemarljiv, vsaj glede na največji upornik, radiator. Verjetno je celo boljše koleno, kot da se ti cev (malo) stisne na mestu ukrivljenosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bajker ()

tec ::

Koncno sestavil masino do konca
Notri je
gigabyte k8ns ultra 939
athlon 64 3000
2x256 rama kingston ( drugi teden dobim 4x512 vmi )
raptor 74gb 10.000 rpm za winse
maxtor 120gb za storage
2xmaxtor 120gb v usb ohisju za storage
graficna ena matrox g550
graficna dva radeon 9250 na pci ... z zelo glasnim ventilatorjem
dva 5x5 venta papst sta na diskih na minimum (diska imata cca 35 stopinj)
dva 12x12 na ohisju...papst...eden na hladilniku, drugi na vrh ohisja..
pa se ostale stvari...

Laufam vse na default, temp proca je v idle 30 v full pa 40 stopinj. Ventilatorje imam vse na minimum, razen tistga na hladilniku, ki se ga pa itak ne slisi k je cist zadaj in pod mizo. Sem kar zadovoljen glede tisine...sicer se ni najboljs, ker mata se graficni vente gor. Ampak bom tudi to v kratkem zamenjal z pasivnim hlajenjem.

Pa se par slik










Pa se cel desktop :-)

LittleDevil ::

Meni se je do zdej najbolj odneslo to zaporedje: črpalka ---> CPU blok ---> GPU blok ---> radiator ---> rezervar

LP

nikonezna ::

@tec: čemu ti bo služila taka konfiguracija??? pa koliko te je prišla?
brez podpisa

tec ::

Little devil: Men se moj nacin bolj dopade, ker voda iz hladilnika pride direktn na blok. Nisem ravno ekspert..ampak men se je zdelo to bolj logicno. Sicer pa itak ne navijam, tko da stopinja dol ne pomeni veliko.

macho_man: Pretezno uporabljam masino za graficno in video obdelavo, webdesign in vse ostalo kar spada zraven. Uglavnem vse kar se spomnim :-)

Plata je bla nekje 30k, proc 40k, rami bodo tudi ene 40k. Primarna graficna je ze stara, ampak odlicna, radeon na pci pa je bil nekje 15k. Ohisje je tudi ze staro ene 2 leti. Napajalc je chieftec 460w...mislm da je bil cca 15k. Raptor je nekje 45k, ostali trije maxtorji pa so bli po komadu 20k..cca. LGjev dvd pekac 15k....erm...usb ohisja 8k po komadu (sam sem mogu vente gor namontiral, ker se ful grejejo)...to mislm da je vse

WTF? ::

Sam glede na to ,da imas racunalnik za video obdelavo itd... Bi se ti bolj splacalo kupiti enega Pentiuma:D

nikonezna ::

ali pa recimo g5 :)
prijatelj ki je na umetniški akademiji in se profesionalno ukvarja s tem meri na g5...dal pa bo...2490 000 eurou za 2x2.3...
brez podpisa

tec ::

No..video obdelava ni profesionalne narave....ampak cist amatersko in mi je tole cist dovolj. Sem razmisljal o pentiumu, ampak sam zarad videa ga pa ne bi vzel. Da se popravim, 70% je masina v uporabi za photostop, corel, dreamweaver, fireworks, freehand, ilustrator,...video obdelava je cist minimalna..pravzaprav je vse kar delam z videom zajemanje iz minidvja na disk in potem manjsa obdelava, vecinoma kar z vdubom..vcasih pa premiere. To je vse. Ni nic kompliciranega, moram pa to skor vsak dan delat :-)

maci so privlacni, ampak zame ni potrebe da bi ga mel. Mogoce drugo leto.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako mocneje pritrditi hladilnik na K7 plato?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211352 (1090) _godzila
»

(pre)glasen računalnik

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
253746 (3149) djem
»

Bios/i za ASUS A8N SLI DELUXE - PROBLEM T1!!!?

Oddelek: Navijanje
8894 (775) VASkO
»

Dobil sem dve neznani enoti...

Oddelek: Strojna oprema
101091 (945) flashroyal
»

vprašanje glede ventilatorja na CPU

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
191715 (1420) mloncar

Več podobnih tem