» »

Naredil kratek stik na maticni

Naredil kratek stik na maticni

sept ::

Ratal mi je nardit kratek stik med dvema konektojema za CPU ventilator:'(

Razlog je bil merjenje signalov z multimetrom, da bi vent nekak nahecu da bi se v drugo stran vrtiu, brez da bi podru cel sistem (zakomplicerano domače elastično vpet radiator z ventilatorjem, posledica tišanja računalnika). Med mirjenjem mi je ratal staknit merilne konjice med zgornjima dvem pinoma (grafa je spodaj) in se je zaiskrilo.

Ventilator se je nato čudežno začel vrtit v pravo smer s pol manjšo hitrostjo, seveda je najbrž odveč omemba, da je bil priključen enako kot pred posegom.

Zanima me kaj se da nardit, oziroma kaj vse je lahko poškodovano. Za palto mi je jasn, da najbrž ne bo več taka kot je bla. A je možno da je poškodovan procesor, grafa,...

Plata: Asus P5GD1 PRO

sept ::

Pozabil sem omenit, da je racunalnik zdaj mrtev.

Ko ga prizgem se pozeneje ventilatorcki in to je to, nobene slike, nc...

gumby ::

mozno je karkoli... pri kratkem stiku zna marsikaj crknit. upaj, da je sel samo napajalnik, to se namrec hitro in relativno poceni popravi (oz. zamenja) :)

Racko ::

Po mojih izkusnjah, procesor ;/

LP Rapy

Azrael ::

Prvo kot prvo: Čestitam, prvi si, ki mu je uspelo? prepričati računalniški ventilator, da se vrti v drugo smer.[Joke]

Sedaj pa resno:

Ne to ne gre, motorček je precej drugačne izvedbe kot mali motorčki v igračah (tem z obračanjem polaritete napajanja res obreneš smer vrtenja, rač. ventilatorji pa z zamenjavo polaritete sploh ne delajo. Tudi če bi smer na nek način obrnil, tak ventilator bi delal zelo slabo, pretok zraka bi bil majhen, hrup pa velik, zaradi napačne oblike lopatic za tako smer vrtenja. Tem ventilatorjem smer kam piha zrak obrneš samo tako, do obrneš cel ventilator, druge možnosti NI.

Kaj je crknilo: najbrž plata. Poglej, mogoče vidiš kje na tiskanem vezju, od konektorja, kjer je bil kratek stik (sledi njegovim povezavam, če so vidne), odžgan del vezice, to se lahko popravi, samo ni 100%, da bo plata še delala, ker je lahko crknilo še kaj. Mogoče imaš noro srečo in bo pomagal reset BIOSa, nekaterim baje je.

Procesor malo možnosti, če je plata pravilno zasnovana bo procesor zadnja stvar, ki bo crknil na plati od kratkih stikov. Crkne in to zelo hitro RAM ali diski ali CD/DVD enote.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

DominusSLO ::

Je bil vent priklopljen na plato ali na molex? Verjetno na plato, če je za cpu... Če imaš srečo, si skuru samo 1 linijo napajalnika, verjetno pa bo plata potrebna zamenjave(če nimaš sreče še kaj drugega) :)

LP, poročaj

sept ::

Hvala vsem, danes se bom lotil merjenja izhodov na napajalniku in podrobnega pregleda plate.

O rezultatih poročam jutri.

Močno upam da ni nič narobe z pomnilnikom, 1Gb CMX C2 je kr draga zadeva:|

LP

Realman ::

Da te potolazim, v najboljsem primeru nisi skuril nicesar.Lahko sem namrec zgodi, da je plata zaradi soka zmrznila.Ne vem kako bi drugace definiral to.Poskusi par dni pocakat, seveda pa vse ven poberi iz plosce, potem pa nazaj.JAz sem nekoc davno tudi to naredil, sem priklaplajal kar pri prizganem racunalniku, pa se odprte konektorje, in mi je 12v padlo na plosco.Seveda mrk, plosca ni dalo nicesar od sebe.Vse demontiral, nazaj montiral.Po treh dneh pocivanje, verjeli ali ne se je plosca zbudila, in normalno dela se danes.ZAzgal nisem nic.o tem sem se se veckrat pogovarjal z elektroniki, in mi je eden zatrdil, da je to mozno, da tranzistorji, ostanejo kao odprti, zaradi soka.Nekako tako se je izrazil.In se po par dneh zadeva sama popravi.Slisi se malo neverjetno, vendar je resnicno.Bila pa je plosca Abit BH6.

mrbungle ::

Izklopi ATX konetktor iz plošče ter ga ponovno vklopi ali pa resetiraj BIOS. Jaz sem že najmanj 5× povzorčil kratek stik na plati EPOX 8RDA+ (menjava komponent, priklopi modanih ventov s slabo izolacijo žic, ki so se dotikale ohišja...). Računalnik se mi je vedno takoj ugasnil zaradi kratkega stika in ga nisem mogel prižgati. Ponavadi je zadostovalo že to, da sem izklopil ATX konektor napajlanika (tisti široki priključek, ki pride na plato iz napajalnika) iz plošče ter ga ponovno priklopil.

lp,miha

Racunalnik ::

Ce je upanje da nisi nicesar skuril,jo odklopi in poberi ven rame proc,ce mas moznost tudi bios cip.
Plata ce ze zmrzne v najboljsem primeru,zmrzne zato ker sok dobi ram in rami zadrzujejo informacijo.
Se pravi da lahko bi pocakal par dni da se signali porazgubijo ali pac da jo odklopis,hkrati odklopis se najbolje vse kar je prikljuceno na plato in pocakas eno noc.

NE POZABI BATERIJE!!!

sept ::

Vceri zvecer sem se lotil odpravljanja težave.

Racunalnik je bil od petka ugasnjen, vceri sem samo vse kable z maticne dol odklopu, pa bios resetiru (baterijo ven in mostiček za 30s premaknu), kable nazaj in zadeva je delala, brez problemov. No mal me je zmedl, ker antivirus ni hotu delat, na vsak način je hotu licenčni kluc, čez neki časa sem pogruntu, da zadeva dela če datum prav nastaviš:)

LP

Realman ::

No pa se je vse dobro koncalo, malo elektrosoka ni taki problem.>:D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Računalnik se ne odziva

Oddelek: Pomoč in nasveti
398622 (8069) Pšenični
»

Računalnik se ne zažene (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
885042 (4431) Janac
»

Star, na novo sestavljen računalnik se ne zbudi

Oddelek: Pomoč in nasveti
162785 (2039) fosil
»

Novi napajalnik - ni slike

Oddelek: Pomoč in nasveti
201699 (1399) Pyr0Beast
»

Po zamenjavi cpu & NB coolerja se komp ne pržge

Oddelek: Pomoč in nasveti
401806 (1497) Klemzz

Več podobnih tem