» »

Programi za risanje TIV (DXP 2004)

Programi za risanje TIV (DXP 2004)

VolkD ::

Vse znalce in poznavalce tega programa vljudno naprošam za pomoč. Več kot mesec časa sem vložil v ta program ( sem že drugič instaliral - demo), pa se vseeno ne preborim skozi. Verjetno so odgovori dokaj enostavni, a če jih iščeš sam, vzamejo tolko časa, da se bojim, da bom stvar opustil. Evo tu so vprašanja:
1. Kako je v PCBLIB editorju mogoče narisati polygon ? In če že, kako potem posameznim delom ( črticam) na PCB vneseš netname ?
2. V sch imam tuljavo, ki pa bi morala biti natisnjena na tiskanini. Ker take stvaritve v priloženih knjižnicah ni, sem se lotil izdelave lastne knjižnice. V schlib editorju imam lepo narejena dva pina na tuljavi. To sta potem v načrtu dva net-a. Ko pa naredim v pcblib editorju tuljavo na top strani PCB-ja ne morem povezati obek pinov is scha na oba konca tuljave. Poskušal sem že vse ( kup trikov mi je padlo na pamet, da bi prevaral program), a nisem uspel, preprosto zato, ker je zanj to en sam pin !

Vprašanj je sicer še.. a če jih napišem 33 v tem postu, mi 100 % ne bo nihče odgovoril :))

Vnaprej hvala za razlage.
  • spremenil: VolkD ()

16F84 ::

Žal ti o tem programu ne znam pomagat.

...a če jih iščeš sam, vzamejo tolko časa, da se bojim, da bom stvar opustil....


Če ga boš opustil ti priporočam uporabo Sprint Layouta po moji presoji najboljši program za ročno konstruiranje vezja. Veliko napisanega o layoutu najdeš na forumu "pri nas"

lp
Silvo

Brane2 ::

Protel je zelo dober program za te stvari, zato ne krivi program.

Raje preberi navodila, ki so BTW tudi zelo dobra. Gre za program, ki ga ne boš kar tako dojel s prklikavanjem menijev. Je preveč stvari za vedet in nastavit.

Sem ga ravno odprl in na brzino odprl en PCB ter štartal filanje poligonov. Odprlo se je naslednje okno:




Stvar je povsem samoumevna. V oknu maš lepo razvidno opcijo za vezanje pologona na določen net.

Kaj še rabiš ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

VolkD ::

Ja ja.. Brane2, hvala, samo tako poceni se pa tudi jaz ne dam. Poligone že znam risati in tudi k določenemu netu jih znam dati. Vprašanje moraš ene 3x prečitat in 2x poskusit, da ga boš dojel. ( tudi sam sem imel težavo kako napisat, da bo razumljivo)

torej še enkrat !
add 1: Kako v PCBLIB editorju narisat poligon ?
V PCBLIB editorju in ne v PBC editorju . Ustvaril bi torej rad footprint nekega elementa, ki bi bil narejen z poligoni. Žel se PCBLIB editor razlikuje od PCB editorja ( med drugim nima možnosti ustvarjanja poligona). Stvar sem sicer rešil z "nekakšnim trikom" . Naredil sem poligon v PCB editorju, ga označil in potemcopy paste v PCBLIB editor. Suuuper.. dela !
Hmm, samo na pogled ! Poligon kot objekt raztpade na množico objektov, ki so črte . Vsem tem črtam naj torej označim netname ? Hmmm.. Pa še nekaj.. Če nimam kakega SCH-ja, ki ima nete, potem tudi v PCB-ju nimam na razpolago imen netov. In prav to se zgodi, ko stvar naredim v Kljižnici.

torej?

Brane2 ::

Res je, v pcblibu ne moreš postavit poligona (lahko pa postaviš pravokotni fill).

Cut & paste poligona iz PCBja dela, vendar ga ne dobiš kot poligon ampak kot milijon trackov.

Tem lahko spremeniš net v bistvu z enim orodjem.

V Protelu si od nekdaj lahko spreminjal naenkrat lastnosti večim elementom, vendar sedaj obstajata za to dve orodji- Instpector ( Shift-F11) in Selector (Shift-F12). S prvim selektiraš željene stvari, z drugim pa skupini izbranih stvari spreminjaš določene lastnosti. Izbereš torej vse tracke v fillu in jim spremeniš lastnost "Net"

Stvar ti tega seveda ne bo pustila, če ne uvoziš netliste. Kako narediš net v pcb elementu pa ne vem. Bi blo za prebrat navodila.
On the journey of life, I chose the psycho path.

VolkD ::

Hmmm..
ja saj v PCBLIB pravzaprav ne potrebujem določiti neta, to postane aktualno šele v PCB-ju . A glej ga zlomka , ko tak footprint postavim na PCB preko integrated library ( torej imam že označeno kateri net je kateri) mi stvar imenuje samo točko konnekta, ne pa tudi vseh milionov črtic..

Bom še bolj konkreten: Izračunal sem lambda /4 visokofrekvenčni vod impedance 35 omov. v sch lib sem to narisal kot tuljavo. v pcblib pa kot vod širine 4.7 mm na 1,6 mm debelem laminatu z Er=4.65 . Ker se gre za frekvence okrog 430 MHz, je ob upoštevanju skrajševalnega faktorja 0.52 to vod dolžine 89mm. To je pa velika razdalja ( tiskanina ni zastonj !) zato sem vod zvil v obliki črke U. (vogali morajo biti ustrezno prirezani). V schlib sem določil dva pina, v PCBLIB pa dva peda, ki sta znotraj poligonov. Do tu vse lepo in prav..

Ko pa to postavim prek netliste na PCB, pa program nikakor noče dojeti, da ta dva peda za 430MHz nista v "kratkem stiku ", kljub temu, da je vmes vod, ki je kar 4,7mm širok Konstantno javlja napako in noče se prav obnašati. Tako da ne morem delati naprej. Glede na to da je takih vodov na vezju precej, ke vse kar naredim "peš" zeleno. Pol stvari pa mi pravzaprav iti ne importira pravilno na PCB.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: VolkD ()

Brane2 ::

Masa tovrstnih vprašanj in odgovorov nanje je v njihovem knovledge baseu, zato ti svetujem, da se obrneš tja.

Kar se mas in povezav tiče, je bilo to dostikat postavljeno vprašanje. Vseh odgovorov se ne spomnim, spomnim pa se enega prijema:

- poskrbiš da je v tvoji tuljavi nekje prekinitev, ki pa je široka samo mogoče kak mikron. Ko boš dal delat filme, se ta mikron ne bo nikjer poznal a program jo bo kljub temu upošteval. Lahko ti sicer DRC pofarba stvar zeleno, ker sta si "neta" preblizu a zanju lahko pač spremeniš DRC pravila. Ni elegantno, a naj bi delovalo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

VolkD ::

Uff..
Ja imel sem že tudi idejo, da bi to tuljavo risal na nekem drugem layerju, potem pa filem naredil iz dveh leyerjev..
Rešitev je seveda tudi to! A pozitivnih točk sigurno ne boprispevala k mojemu mnenju o dxp 2004, ki je pa ( za ostale, ki to čitajo) drugače res odličen program z nebroj možnosti. Povdaril bom recimo eno možnost, ki je pri meni vzbudila veliko radost: Ob znanih parametrih dialektrika zna preračunavat širino linije glede na karakteristične impedance.

No imel sem tudi idejo, da bi te "linije" v sch narisal kot debelejšo črto, ki bi predstavljala tuljavo. Žal se lastnost debeline tega voda prenese na vse delčke čtre v načrtu, ne pa samo na določen odsek, neglede na vrstni red risanja.

Brane2 ::

No, še vedno se lahko vrneš na letraset-flomaster variante.

Stvar jasno ne pozna vsega in na tiskanino še vendo gleda z razumevanjem 7-letnega otroka a tudi to je še vedno veliko boljše kt delo s Corelom ali čim podobnim.

Če imaš kako bistveno boljšo idejo, kar na dan z njo. :)

Sicer pa tudi jaz Protela praktično ne uporabljam, vendar iz drugih vzrokov.

BTW: Splača se vprašati na usenet grupi, recimo sci.electronics.cad , kjer precej folk aživi od risanja tiskanin in precej teh uporablja Protel.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

16F84:

1. Mogoče bi že počasi moral zamenjat nick. Ta model je AFAIK tik pred terminacijo. Recimo v kak 16F877 ali kaj podobnega. >:D :D

2. Sem si ogledal na brzino in od daleč njihov page. Tako na prvi uč ni videt, da bi stvar ponujala kaj bistveno več od gEDA/PCB kombinacije za Linux. Si že kaj naredil s tem programom- mislim, a govoriš iz izkušenj.

Jaz se šele sedaj pripravljam, da bom začel bolj resno z gEDA, tako da ne morem ponudit izkušenj, je pa na netu veliko plattic narejenih s to kombinacijo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Heh, moj za*eb. Tud 16F877 sem nekje vidu. Mogoče pa kak ds-PIC? :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

VolkD ::

No z TIV se ukvarjam iz hobija, tako da ne bom za vsako ceno vrtal ne vem kako daleč. Je pa lepo, če imaš o eni stvari narejeno kompletno dokumentacijo, tako kot mora biti. Svojega veselja radi, včasih pa tudi kaj objavim. Dokler sem se ukvarjal z vezji, ki niso uporabljala mikrotrakastih vodov sem vse uspel prav lepo narediti. Tudi dokaj kompleksne stvari. Vem da sem se začudil, ker je ena mojih stvaritev imela natanko 100 komponent.Tu je celoten opis. Napravica je bila zanimiva tudi za ostale in je urejena dokumentacija še kako prav prišla.
Z uporabo mikrotrakastih vodov, pa se mi je pri protel zataknilo. Obstaja za to kako bolj specializirano orodje ?

Brane2 ::

Kar se posebnih orodij tiče, upam,da ti bo kdo drugi lahko povedal kaj več. Moj maximum, s katerim sem do sedaj delal, je Protel. No, ovohal sem tudi Accel EDA a to je v istem razredu.

Pol so pa exotične in temu ustrezno drage stvari ( parsto kEUR in gor), ki bi to mogoče lahko zmogle.

Kaj od Cadencea, mogoče Veribest od Intergrapha itd.

Poglej si to stran in malo povohaj linke. Mogoče ima kak softver "u opisu dužnosti" tudi to:

http://www.chipdir.nl/m/eda.htm
On the journey of life, I chose the psycho path.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

board editor ?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151637 (1330) Brane2
»

Risanje vezij

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101645 (1471) _pobesneli_
»

program za risanje tiskanih vezij

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
216414 (6169) madviper
»

tango za windowse

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
121525 (1297) Lisko
»

Program za risanje tiskanin

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
122844 (2613) Microsoft

Več podobnih tem