» »

(Samo)mori žab ?!?

(Samo)mori žab ?!?

1 2
3
»

Thomas ::

> nekateri hočejo met možnost, da se v divjini ustrašijo kenguruja ne pa zajčka

Torej ... Zemlja naj bo po okusu nekaterih ljudi. Katerih?

Tistih, ki hočejo v Avstraliji samo vrečarje, ali tistih, ki jim gre za gojenje tudi nevrečarskih živali tam? Kot recimo ovac, zajcev, krav ...

Kateri ljudje naj o tem odločajo? Jest pravim da Avstralci. Ne Zeleni v Ljubljani ali v Berlinu.

Odločili so (Avstralci), kakor so. No big deal.

Daedalus ::

Ah, daj no. Ti be JEK nadomestil z vetrnimi elektrarnami? Še eno JE zgraditi - še zmogljivejšo od Krškega, seveda. Pa si hitreje in bol učinkovito rešil problem preskrbe z el energijo, kot pa da postavlaš vetrnice na vsak breg. Sej verjetno bi tud vetrne elektrarne bile prav lepo uporabne za kaka manjša naselja, samo velikega mesta pa niso sposobne vzdrževat. Je treba kaj bolj učinkovitega...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> Še eno JE zgraditi - še zmogljivejšo od Krškega, seveda.

Ali pa dopolnjevati kar obstoječo. To je najrealnejša, najbolj učinkovita in najbolj ekonomična rešitev, kar sem jih slišal.

borchi ::

Odločili so (Avstralci), kakor so. No big deal.

ja sej, isto kot če bi se slovenci odločli, da nočemo jedrskih elektrarn? no big deal. tut če recimo zelo mala intersna skupina (zeleni) napali slovence proti jedrski energiji.
l'jga

A. Smith ::

Avstrijci imajo trenutno precj viška energije, ki ga prodajajo pretežno v Italijo. Brez skrbi, tudi nam bi jo zveseljem! Zakaj pa misliš da jih JEKK tako moti? Najbrž jih za naravo skrbi:D
Če bi izkorisili komplet Pohorje za vetrne elektrarne bi dobil "samo" 80MW. S tem, da imamo lastne energije z JE vred glih za glih dost, potreba pa narašča.

>>Ah, daj no. Ti be JEK nadomestil z vetrnimi elektrarnami? Še eno JE zgraditi - še zmogljivejšo od Krškega, seveda. Pa si >>hitreje in bol učinkovito rešil problem preskrbe z el energijo, kot pa da postavlaš vetrnice na vsak breg. Sej verjetno >>bi tud vetrne elektrarne bile prav lepo uporabne za kaka manjša naselja, samo velikega mesta pa niso sposobne >>vzdrževat. Je treba kaj bolj učinkovitega...

Magari. Tiste tazelene, ki bodo pa preko trupel gradnjo dopustili, pa kar not vzidat, kajneda ;)

Je pa stole JE še en problem. Namreč, je bila projektirana za celo YU, in je prevelika. Če ugasne, nimamo s čim nadomeščat, in jo je treba kupi. In vedno dosega 100% moči. Ne moreš jim reči, zdaj pa delajte na 30%.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

A. Smith ::

Sicer pa Avstralci bolj malo zelene upoštevajo: Kako leto nazaj se jim je zazdelo da so se preveč koale namnožile. Pa so jih postrelili. 10 000, brez debate.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Thomas ::

> ja sej, isto kot če bi se slovenci odločli, da nočemo jedrskih elektrarn? no big deal. tut če recimo zelo mala intersna skupina (zeleni) napali slovence proti jedrski energiji.

Če bomo brez elektrike je big deal.

> Je pa stole JE še en problem. Namreč, je bila projektirana za celo YU, in je prevelika. Če ugasne, nimamo s čim nadomeščat, in jo je treba kupi. In vedno dosega 100% moči.

Sploh ne veš, da klatiš neumnosti? Ti jest povem.

NE Krško je premajhna in ne prevelika.

> Avstrijci imajo trenutno precj viška energije, ki ga prodajajo pretežno v Italijo.

Višek ni tako velik. Sploh kadar kakšen mesec ni dežja. Takrat uvažajo.

Francija ima permanentne viške elektrike. Iz jedrskih elektraren. Eden velikih žabarskih dosežkov pač.

Thomas ::

> Sicer pa Avstralci bolj malo zelene upoštevajo: Kako leto nazaj se jim je zazdelo da so se preveč koale namnožile. Pa so jih postrelili. 10 000, brez debate.

Zeleni bi jih vzeli domov, vse tiste koale?

Zeleni bi jih pustili, da jih zdela lakota, potem ko požrejo vse zelene vršičke?

Zeleni bi uvedli leoparde, ki bi lovili koale?



Zeleni ne bi nič. Samo vili roke.

Daedalus ::

Če bojo "tisti zeleni" v času odločanja v manjšini, se jih ne bo upoštevalo. Samo en problem obstaja pri nas - politika se raje ukvarja sama s sabo kot z razvojem. Propagandna akcija za novo/nadgradnjo stare JE bi bila v tem času verjetno precej uspešna - glede na to, da je število ljudi, ki so proti JE od sredine 90-ih konstantno upadalo in da zaenkrat ni niti jasne za ali proti večine. Obenem sem pa zadnjič nekje prebral, da je Slo na meji zmogljivosti svojega elektro omrežja - je pa res, da ne vem, kaj je bilo mišljeno - sama dostava ali količina energije.

Je treba vzeti v enačbo, da poraba električne energije hitro narašča in da od vseh trenutnih tehnologij pridobivanja JE edine ponujajo potrebne kapacitete in imajo najmanj škodljivih vplivov na okolje - vsaj v primerjavi s klasičnimi termoelektrarnami na bilokatero pogonsko gorivo. Vetrnice so bolj boge po moči in obenem IMO preveč odvisne od "volje božje," jezove postavlat na vsak potok pa tud ni neka rešitev. Pa tud mi ni jasno, zakaj bi se ignoriralo rešitev, ki jo dobro obvladamo in je učinkovita bolj od svoje konkurence...
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Thomas ::

> Obenem sem pa zadnjič nekje prebral, da je Slo na meji zmogljivosti svojega elektro omrežja - je pa res, da ne vem, kaj je bilo mišljeno - sama dostava ali količina energije.

Najprej dostava, potem pa tudi proizvodnja. Plinska elektrarna bi bila OK.

borchi ::

Če bomo brez elektrike je big deal.

bulšit. energije je čez glavo za miljon let. pravijo.
l'jga

Daedalus ::

In se kdo sploh ubada z reševanjem tega problema?

Na strani eles-a nekaj piše na to temo.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Daedalus ()

Thomas ::

> bulšit. energije je čez glavo za miljon let. pravijo.

Še za več. Pridovivat in distribuirat jo je pa seveda treba.

Če ne smo kot človek iz Kamene dobe, ki je zmrzoval na kupu premoga.

borchi ::

thomas, ja seveda. še vedno pa ne vem zakaj misliš, da se zeleni ne zavedajo, da se bojo mogli čemu tut odrečt, če bojo hotli met tisto kar pač hočejo (sj niti ne vem kaj hočejo). pač jim mrzla rit ni tolk pomembna kot kenguruji. njihovim nasprotnikom pa obratno.
l'jga

A. Smith ::

>>bulšit. energije je čez glavo za miljon let. pravijo.

Link?


Lej Thomas, daj vendar skapiraj kaj hočem povedat: nič nimam proti velikim JE, ampak, v energetiki je pač tako, da moraš imet za vsako elektrarno rezerve, če ven pade. In če JE začasno preneha obratovat (14 dni nazaj) je treba štrom prpelat iz EU. To stane. Zato pravim, da je bolje imet več manjših. Lahko so tud jedrske, še bolje.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Thomas ::

> pač jim mrzla rit ni tolk pomembna kot kenguruji. njihovim nasprotnikom pa obratno.

Ni res. Dušan P. vozi bemflna. On samo naprej pridiga, kako ga ne smejo vsi, da je "planet preobremenjen".

To Zeleno licemerje mi gre posebej v nos.

A. Smith ::

--> Kaj bi naredili zeleni?
-Odklopili elektriko, da se začne pri njih šparat :D
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Thomas ::

> Link?

Ne dobiš. Sem dal linke na zaloge urana in nafte, gzibret je pa tudi dal odlične linke. Dan ali dva nazaj. Dost je blo. Morm šparat mau z linki.

> nič nimam proti velikim JE, ampak, v energetiki je pač tako, da moraš imet za vsako elektrarno rezerve, če ven pade

Prenosni sistem denfa take izpade, če je zakej. EU mora gradit nove jedrske (in plinske) elektrarne. To je vse kar je treba poleg posodobitve transportnih poti za elektriko.

Majhne JE pa niso preveč ekonomične. GigaWattne, take rabmo.

borchi ::

@Thomas: ok. ampak sej veš, da za vsakega razkrinkanega zelenega dvoličneža bojo padle hlače dol dvema iz nasprotnega kampa. godlja. in še vedno pravim, da za njo niso krivi samo zeleni.
l'jga

CCfly ::

In če JE začasno preneha obratovat (14 dni nazaj) je treba štrom prpelat iz EU. To stane. Zato pravim, da je bolje imet več manjših. Lahko so tud jedrske, še bolje.
Z bolj ekonomičnim delovanjem velike JE brez problema pokriješ tudi začasni uvoz.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

CaqKa ::

Velike JE niso namenjene regulaciji pretoka energij ampak delanju energije.
HE so za regulacije.

sploh pa.. kaj ima to veze z žabami?

gzibret ::

> Zakaj so vse živali in rastline, ki jih več ni, v preteklosti izumrle po "naravni poti evolucije", človek pa vse "nenaravno iztreblja".

Res je, človek NENARAVNO iztreblja vrste. Zakaj? Ker to počne s preveliko hitrostjo. Poleg tega pa je še en pomislek. Človek je na vrhu prehranjevalne verige in je dosti bolj občutljiv na spremembe v ekosistemu kot ostali organizmi. Ste že kdaj čuli za pojav bioakumulacije in biomagnifikacije? Največ strupov bioakumulirajo organizmi na vrhu, torej predatorji II ali III stopnje.

Iz tega linka:

"We are concerned about these phenomena because together they mean that even small concentrations of chemicals in the environment can find their way into organisms in high enough dosages to cause problems."

"In mammals, we often test the milk produced by females, since the milk has a lot of fat in it and because the very young are often more susceptible to damage from toxins (poisons)."



Dober pokazatelj stanja okolja so organizmi na vrhu prehranjevalne verige. Če izginjajo slednji, je čas za preplah. Ker smo iztrebili velike zveri, nam ostanjeo le še ptice. Če se starejši ljudje sprašujejo, zakaj jih ni toliko, kot nekoč, je nekaj zelo narobe.

Tu je tudi problem izginjanja žabic. Štorklje ali vrane jih nikoli ne bodo iztrebile, ker jih bo vedno nekaj preživelo. Človek iztreblja dosti temeliteje. Za žabicami sledijo ptice, za pticami ljudje.

Zelenim se ne smilijo toliko žabice (malo tudi). Smilijo se jim (neumni) in (slepi) ljudje.

Obstaja tudi teorija o padcu rimskega imperija zaradi polucije s svincem, ki je genotoksičen in mutagen element. Rimljani so skozi generacije akumulirali mutacije - do tistega praga, ko niso več mogli imeti potomcev oz. ko so postali neplodni. Pri toliko različnih umetnih kemikalijah v okolju se kaj lahko to zgodi nam. Podo pač v Evropo spet prišla ljudstva iz čistih step. No big deal.

Moramo se zavedati, da v bolj mutagenem okolju preživijo organizmi z enostavnejšo genetsko sestavo. To je fakt. Koliko genetsko kompliciran pa je Homo Sapiens Sapiens pa presodite sami.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Za mnoge organizme je že danes prepozno, tudi, če bi takoj nehali proizvajati biološko nerazgradljive kemikalije.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Iz tega linka (POP pomeni "Persistent Organic Pollutant"):

"Due to the persistence of POPs, and their tendency to bioaccumulate and biomagnify, almost undetectable concentrations in the abiotic environment have the potential under certain conditions to result in significant exposure levels for organisms at higher trophic levels, e.g. humans and marine mammals (with biomagnification factors greater than 10^7 in some cases) (Muir et al. 1996)."
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Thomas ::

> Ker to počne s preveliko hitrostjo.

Človek NI najhitrejši iztrebljevalec v zgodovini. Niti največji.

Daleč ne.

> Moramo se zavedati, da v bolj mutagenem okolju preživijo organizmi z enostavnejšo genetsko sestavo. To je fakt.

Kje si to slišal?

> Če se starejši ljudje sprašujejo, zakaj jih ni toliko, kot nekoč

Pa zakaj Sonce ne sije več tako gorko ...

Kje si slišal, da je manj ptic kot nekdaj?

> Največ strupov bioakumulirajo organizmi na vrhu, torej predatorji II ali III stopnje.

Volkovi poginjajo in ljudje umirajo zaradi tega, ker "so na vrhu prehranjevalne verige"?

Od kod ti to? Kje je to?

gzibret ::

> Človek NI najhitrejši iztrebljevalec v zgodovini.

Kje si to slišal?

> > Moramo se zavedati, da v bolj mutagenem okolju preživijo organizmi z enostavnejšo genetsko sestavo. To je fakt.
> Kje si to slišal?

Prebral v tejle knjigi. Če te zanima, lahko posodim (ali poglej v Cobiss).

> > Če se starejši ljudje sprašujejo, zakaj jih ni toliko, kot nekoč
> Pa zakaj Sonce ne sije več tako gorko ...
> Kje si slišal, da je manj ptic kot nekdaj?

Poznam ta efekt, da dlje kot gremo v zgodovino, večja toča je padala, bolj je trava bila zelena, bolje se je jedlo, bolj prijazni ljudje so bili itd...

Samo tega nisem slišal. Saj je zraven "ČE". Sicer pa pejt v Veliko Polano in vprašaj kakšnega starejšega domačina, koliko štorkelj je gnezdilo v njihovi vasi 50 let nazaj. Ali pa vprašaj kakega člana DOPSS (Društvo za opazovanje ptic) o stanju ptičje populacije v Sloveniji. Posebej vprašaj za stanje vrst Podiceps grisegena, Aythya nyroca, Haliaetus albicilla, Falco naumanni, Crex crex, Lanius senator in Merops apiaster in zakaj smatrajo da je takšno, kot je.

> > Največ strupov bioakumulirajo organizmi na vrhu, torej predatorji II ali III stopnje.
> Volkovi poginjajo in ljudje umirajo zaradi tega, ker "so na vrhu prehranjevalne verige"?
> Od kod ti to? Kje je to?

Logika!

tla -> trava -> ovca -> volk
tla -> trava -> ovca -> človek
tla -> trava -> krava -> mleko -> človek

Na vsaki stopnji je faktor bioakumulacije npr. 10 (Lahko tudi nekaj 10.000, kot je primer pri prehodu morska voda -> školjke npr.). Sedaj izračunaj 10^št.trofičnih nivojev.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

>> Človek NI najhitrejši iztrebljevalec v zgodovini.

> Kje si to slišal?

To ve vsak otrok, koliko živali in rastlin je izumrlo ob koncu Krede. Ali 220 milijonov let nazaj, ko jih je 90%.

>>> Moramo se zavedati, da v bolj mutagenem okolju preživijo organizmi z enostavnejšo genetsko sestavo. To je fakt.

>> Kje si to slišal?

>Prebral v tejle knjigi. Če te zanima, lahko posodim (ali poglej v Cobiss).

Če bi bilo kaj na tem, bi naši predniki ne preživeli zgoraj omenjenih izumrtij. Do danes bi bile samo bakterije, če so najbolj obstojne. Ane?

> vprašaj kakega člana DOPSS (Društvo za opazovanje ptic) o stanju ptičje populacije v Sloveniji. Posebej vprašaj za stanje vrst Podiceps grisegena, Aythya nyroca, Haliaetus albicilla, Falco naumanni, Crex crex, Lanius senator in Merops apiaster in zakaj smatrajo da je takšno, kot je.

Teh ptičev je manj. Je pa drugih več. Orlov recimo, ki jih 50 let nazaj skoraj ni bilo. Pa še kakšnih.

> Logika!

> tla -> trava -> ovca -> volk
> tla -> trava -> ovca -> človek
> tla -> trava -> krava -> mleko -> človek

Logika brez taprave faktike je šantova. Enostavno nismo tako "nafilani s strupi", kot veli popularna modrost. In ni okolje tako svinjsko in jih znamo tudi izločat!

sinko999 ::

IMHO Saj je vse lepo in prav z plinsko elektrarno samo problem je CENA , če imaš turbino za 5MW in te stane 1 potem pa greš kupiti/narediti plinsko elektrarno na 10MW se cena ne poveča na 2 ampak na 4. In pa uporaba za pokrivanje špic proizvodnje, 30 min pa je na delovni temperaturi, frekvenci ... V podrobnosti se ne bom spuščal zakaj tolko več stane. Potem problemi so z daljnovodi ker so že stari in pa niso bili nič obnavljani potem bi rabili tudi nekaj novih linij samo so problemi z zemljišči in se postopki vlečejo.

LP
Ni? ni ve?no !

Thomas ::

Se strinjam. Sinko, prav imaš!

Plinske so lahko predvsem za regulacijo ob izpadih, pa rezervne zmogljivosti.

Je pa po drugi strani res, da regulacijo se da anulirati z zanesljivejšim delovanjem tavelkih elektraren, pa tudi z boljšim demfanjem sunkov, ko že pride do izpada.

TESKAn ::

Jaz rečem toplarno v vsako vas - proizvajaš elektriko, s toploto, ki ostane, pa ogrevaš domove. Imaš največji izkoristek.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

gzibret ::

> Če bi bilo kaj na tem, bi naši predniki ne preživeli zgoraj omenjenih izumrtij. Do danes bi bile samo bakterije, če so najbolj obstojne. Ane?

Prav vedno manjša mutagnost okolja je omogočila v miljardah let razvoj od enostavnih prokariotov do kompliciranih večceličarjev. Zemlja je vedno manj mutagena (no, vsaj do pred nekaj 100 let).

> Logika brez taprave faktike je šantova.

Faktika: veliko faktike.

> Teh ptičev je manj. Je pa drugih več. Orlov recimo, ki jih 50 let nazaj skoraj ni bilo. Pa še kakšnih.

Kje si to slišal?

> >> Človek NI najhitrejši iztrebljevalec v zgodovini.
>> Kje si to slišal?
>To ve vsak otrok, koliko živali in rastlin je izumrlo ob koncu Krede. Ali 220 milijonov let nazaj, ko jih je 90%.

Vprašanje se je nanašalo na hitrost, ne na količino.
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> Prav vedno manjša mutagnost okolja je omogočila v miljardah let razvoj od enostavnih prokariotov do kompliciranih večceličarjev.ž

Kje si to slišal?

Mutagenost okolja je vsake nekaj milijonov let izredna. GRB, ki vsake toliko uniči ozonski plašč recimo, povzroči mutageno okolje. Pa velike živali ostanejo. Vsaj zaradi same mutagenosti.

Ampak tudi ko se poleti poveča UV sevanje, najprej nastradajo bakterije in virusi. Njih vsak tak žarek scvre, če se mu najdejo na poti.

> Prav vedno manjša mutagnost okolja je omogočila v miljardah let razvoj od enostavnih prokariotov do kompliciranih večceličarjev.ž

Ravno nasprotno. Veliki organizmi z množico repair in check mehanizmov so dober odgovor na mutagenosti okolja, do katerih seveda stalno prihaja.

> Vprašanje se je nanašalo na hitrost, ne na količino.

V nekaj letih (ali še prej) je izumrla večina življenja na Zemlji.

Hitrost, da se reče.

Ampak na en način BOŠ imel prav. Veliko izumrtje velike večine če ne kar vseh organizmov, je na pragu. Singularnost. Abiološka prihodnost pač. Nič se bat.

gzibret ::

Ko govorim o mutagenosti ne mislim na sezonska nihanja. Mislim na spremembe z dosti daljšo periodo. Npr. na tvorbo ozona, razpad večine kratkoživih radioaktivnih jeder, oksidacija agresivnih reducirajočih molekul v atmosferi itd.... V bistvu gledaš pravilno, da UV sevanje poleti pobije veliko mikrobov in virusov, ne pa rastlin in živali. Samo gledati je treba bolj dolgoročno ter imeti v mislih, da samopopravljajoči mehanizmi niso vsemogoči.

Poiskusi v petrijevkah, ki so jih obsevali z UV, so pokazali, da v takih okoljih vzdržijo mikroorganizmi z enostavnejšo genetsko zasnovo. Veliki organizmi tako sevanje preživijo, ker v notranjost njihovih teles takšni žarki enostavno ne prodrejo. Kaj pa, če bi poiskus ponovili z gama sevanjem? Izpostavimo kolonijo miši in kolonijo bakterij. Kdo bo preživel npr. 10 generacij?

Pa saj ionizirajoče EM valovanje ni edini mutagen dejavnik. Jih je že naravnih zelo veliko, še več pa jih ustvarja človek.

> V nekaj letih (ali še prej) je izumrla večina življenja na Zemlji.

No, to je špekulacija. V bistvu se velika izumiranja vrst nanašajo na intervale nekaj mio. let.
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Še en link o masovnih izumiranjih vrst nekoč in danes.

Čeprav je avtor pozabil na velike spremembe (verjetno največje v zemeljski zgodovini) na meji med proterozoikom (predkambrij) in kambrijem. Pa verjetno so še prej bile tudi kataklizme, samo je fosilnih ostankov bolj malo (oziroma skoraj nič).
Vse je za neki dobr!

Thomas ::

> Ko govorim o mutagenosti ne mislim na sezonska nihanja. Mislim na spremembe z dosti daljšo periodo.

Jest tudi. Ko bližna supernova uniči ozonsko plast za desetletja. Naprimer.

>> V nekaj letih (ali še prej) je izumrla večina življenja na Zemlji.

> No, to je špekulacija. V bistvu se velika izumiranja vrst nanašajo na intervale nekaj mio. let.

Ne, ni. Nuklearna zima kmalu pospravi večino bitij. Enostavno je peklenski mraz, noč in lakota. Povečini pomro pred jutrom, oddaljenim nekaj let. Brez sorodstva kje v tropih ali odloženih jajc nekje v toplem pesku, ali semen že padlih nekam v zemljo.

Thomas ::

> Čeprav je avtor pozabil na velike spremembe (verjetno največje v zemeljski zgodovini) na meji med proterozoikom (predkambrij) in kambrijem.

Avtor je zame preZelen. PreZelen!

The world's ecosystems have been plunged into chaos, with some conservation biologists thinking that no system, not even the vast oceans, remains untouched by human presence.


On bi moral it mau na izlet v kakšno obdobje supervulkanov. Recimo tisto, ki ga je omeni Teskan, 70 tisoč let nazaj.

To bi ga izučilo. Mogoče.

gzibret ::

> Jest tudi. Ko bližna supernova uniči ozonsko plast za desetletja. Naprimer.

Lep vzrok za masovno izumiranje. V bistvu obstajajo špekulacije, da je v zemeljski zgodovini enkrat to že zgodilo v veliko hujši obliki, ko je izbruh Sonca ali bližnje supernove odpihnil vso atmosfero.

Ni vzrok izumiranj vedno padec meteorita. Na ta vzrok kaže le iridijeva anmoalija na meji kreda-paleogen. Tisti krater na Yucatanu ni nujno, da je povezan z izginotjem dinozavrov. Padec velikega kometa je zgodbica za otroke, v znanstvenih krogih pa špekulacija, vredna razmisleka. ( EDU link, vreden ogleda, ni zelen, le fakti.).
Vse je za neki dobr!

gzibret ::

Sicer pa je napovedovanje učinkov in zganjanje panike odveč, vendar obstajajo pomisleki, predvsem zaradi dolgoročnih učinkov človekovega delovanja (upload gor ali dol). Sedaj ali prepovemo uporabo kemikalij v kmetijstvu in prehrambeni industriji in spet trpimo za lakoto in pomanjkanjem vitaminov pozimi ali pa imamo malo več raka in "zdravo" ter pestro prehrano in osiromašene ekosisteme.

Nič ni črno-belo, vsekakor pa lahko ohranimo kanček zdravega razuma in rahlo intimen odnos do narave. Konec koncev jo zaenkrat še potrebujemo. IMO pa bomo še nekaj časa odvisni od nje.
Vse je za neki dobr!
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zakaj so škropiva škodljiva? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15223452 (16117) Pyr0Beast
»

Patentiranje "narave" (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
16311266 (8323) Luka Percic
»

clovek je merilo vsega (strani: 1 2 )

Oddelek: Problemi človeštva
736584 (5488) Thomas
»

Top predators (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
1188707 (7322) Airskull
»

HA! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1147882 (6149) OrlyTM

Več podobnih tem