» »

Studij filozofije

Studij filozofije

burekar ::

Recimo, da bi se odlocil za enopredmetni studij filozofije na ljubljanski filozofski fakulteti in me zanima, ce ima kdo kaj vec znanja o tem studiju ;)
Zanima me predvsem kaksna je tezavnost studija, ce so profesorji vredu, ter ce je s taksno diplomo pri nas sploh mozno dobit vredu sluzbo, ki ni pedagoska.

Pricakujem izcrpne odgovore, hvala:)
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

garv ::

Jaz sem imel to "srečo" da sem bil sprejet na filozofijo. Sicer sm hodu na dvopredmetni program, sam je enopredmetni ful podobn. Pač nism vedel kaj bi res rad študiru, mogu sm se pa nekam vpisat. Tko da sm pristal na filozofiju in teologiji. In nobene od teh smeri ne priporočam ker gre za zelo težek študij (vsaj zame), uporabnega znanja ne dobiš nič, za službo moraš pa imeti ogromno sreče in vez.
Filozofija je zatežena, potrebno je dosti predznanja splošne zgodovine filozofije. Če grem kar po vrsti, po predmetih: pri zgodovini filozofije 2 se ne učiš same kronologije filozofije, ampak razmišljaš o temelnjih problemih antične filozofije. Za to moraš dobro poznati tako Sokrata in Platona kot tudi ostale mislece, saj se tu veliko stvari povezuje.
Potem je tukaj socialna (politična) filozofija, meni osebno najbolj zanimiva, kjer spoznaš razvoj družbenih teles od antike naprej, tu je zelo dober profesor dr. Pribac, ki dobro predava in zna predstaviti ureditev držav iz več zornih kotov. Toda treba je dobro poznati funkcioniranje sodobnih republik, česar v gimnaziji ne učijo. Sam tu nimam problemov, tako da mi je ta predmet zanimiv. Na žalost edini.
Pri logiki se učis delati semantične strukture, sintakse, ovreči argumente s pomočjo premen in vse to prikazati na zakompliciran način. Zelo težko.
In potem je tu ontologija pri dr. Tothovi: predmet, kjer moraš biti zaprisežen marksist, odlično poznati Hegla in Kanta. Predavanja so pri njej dobro obiskana, jst sm se dolgočasu kr razlaga brez reda. Meni osebno grozn predmet.
Potem so še nemščina, pa zgodovina filozofije 1
in novoveška filozofija. Aja, pa še filozofska antropologija, predava dr. Ošlaj, odličen profesor, a težek predmet, ogromno literature.
nasploh je pa treba svinsko velik brat, in to tudi v nemščini, srbohrvaščini ker ni slovenskih prevodov. pa fajn je znat starogrščino kr ti doktorji skoz nabija po gršk. Men osebno je filozofija vredu do neke mere, sam študij je pa zajeban. Drugač ti pa vse piše na njihovi strani:
http://www.ff.uni-lj.si/filo/default.htm
Zdaj sm se vpisu na računalništvo(VŠ)>:D
In še enkrat, s tako diplomo ne znaš niti žarnce zamenjat. To je študij za take s ful cajta pa dnarja kr je neproduktivn. Lep pozdrav!

burekar ::

garv, najlepsa ti hvala za odgovor:)
Filozofija mi je velik hobi, ampak filozofska diploma izgleda res ni garant za sluzbo.

Ne bom odprl nove teme zaradi nadaljnega vprasanja, upam da bo vseeno prebral kdo ki ve kaj vec o tem. Kaj pa menite kaj o geodeziji?
Taksno delo in faks bi me zanimala, se posebej zato ker je veliko prakticnega, nisi zaprt v nekem laboratoriju ali pisarni. Sluzba je najverjetneje placano dobra, samo kaksen je pa kaj faks pri nas?
Je kdo to studiral, pozna koga ki je, karkoli?:))
"The last 29 days of the month are the hardest."
- Nikola Tesla

Gandalfar ::

Raje odpri novo temo. Bo vec sans da bos naletel na kaksnega, ce bo naslov teme vsaj priblizno pravi :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

akademija umetnosti

Oddelek: Šola
211825 (1415) harvey
»

Dvopredmetni študij filozofija-sociologija?

Oddelek: Šola
134419 (3630) zai000
»

Razlika med Tehnično gimnazijo in Gimnazijo

Oddelek: Šola
143695 (2989) PacificBlue
»

Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
19327164 (19311) CaqKa
»

študij zgodovine

Oddelek: Šola
137165 (6919) T-h-o-r

Več podobnih tem