» »

Današnja mladina

Današnja mladina

1
2
»

perci ::

V glavnem nismo najstniki. Pa tudi, če bi bili, to ne pomeni, da smo nesposobni razpravljat o pravilni vzgoji.

Utk ::

Kdo pa mladino bolj pozna, 70 letni bivši partijci, ali "najstniki":\

Thomas ::

Nisem reku, da najstniki niso (niste) zmožni diskutirati o "današnji mladini".

Samo, da mi gre ob tem mau na smeh.

> 70 letni bivši partijci

A to misliš mene? >:D

b0B3k ::

V Men's Health-u je en dober članek z nasveti. Zatem pa še imaste z vprašalnikom, če boste dober oče. Priporočam branje

Nasveti za starševstvo in pravilno vzgojo iz takšnih revij so prav toliko vredni, kot nasveti za zaljubljene v Pil-u.
Največkrat je učenje staševstva s posnemanjem svojih staršev oz. odpravljanje njihovih napak in učenje na lastnih napakah, a to je največkrat prepozno.
Upam, da se nisem preveč malomarno izrazil.

Drugače pa Thomas, kje je po tvojem mnenju meja med mladimi (otroci) in odraslimi? Znaš to mejo fiksno zastavit? Da bomo vedeli koliko "šmrkavcev" je tukaj. ;)

Thomas ::

Sami šmrkavci smo. Tudi jest, ki sem že 2X šmrkavec. Z dobro vago!

b0B3k ::

Vidiš, in bomo tud ostali -> vse tja do krtekove deželice ... ;)

Utk ::

Hehe, nism mislu tebe no, ampak zakaj se bi samo ti skoz iz komunistov zafrkaval:D

Myth ::

Glejte, če mislite razpredat o tem "problemu" kakor stare ome, bomo prestavli temo v Ložo. Po eni strani ima Thomas prav. Saj kot pravi pregovor smo vsi otroci do smrti. Ampak to sploh ni debata te teme niti me ne zanima. Tako da back on topic.

Po drugi strani pa se ločijo odrasli od otrokov po pameti in modrosti. In z leti zrasteš in postaneš pametnejši in modrejši. To je relativno (tak da ne boste se spet kam piknili ko ni treba).

Največkrat je učenje staševstva s posnemanjem svojih staršev oz. odpravljanje njihovih napak in učenje na lastnih napakah, a to je največkrat prepozno.

Lahko bi se skoraj strinjal. Pa se ne bom. Le delno. A misliš da branje nič ne pomaga? Zakaj pa imamo toliko knjig o vzgoji in še čem drugim? Spet drugi problem ali bos posnemal svoje starše ali katere druge. Kaj je zate dobro "za tvojega otroka" , kateri nasveti, etc. Čisto odvisno od posameznika (para).

Ja, jasno ampak imel sem bolj v mislih, kaj zdaj ucenci in dijaki upajo povedati uciteljem in profesorjem.

To je zelo res. Koliko zaupajo komu? Staršem ali profesorjem? Bolj ali manj? Kdo jim je manj "bolečin" prizadal. Otrok se bo nekomu sčasoma le zaupal. Kaj pa če se prijateljem? Nekdo mi je dejal, da se ljudje "sučemo" v krogih družbe/družimo z istimi kot smo mi. Ampak to je spet relativno. Delno res pa je. In tako bo otrok , kjer je njegova družba drogirana, alkoholizirana ali nasilna , se njim zaupal. In tako bo spet v takšni družbi, ker bodo mu oni rekli da je to tako in tako. Začaran krog jaz rečem. Ali pa ni? Kako ga zlomiti? Kaj mora otrok narediti (mogoče nekdo drug, ki bi mu rad pomagal) da bo začel zahajati v boljšo družbo? Da bo ugotovil, da se mora do neke mere spremeniti?
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

jype ::

Ma, jaz sem zahajal v precej slabo druzbo, predvsem po sluzbeni dolznosti (sola). Ampak pri mojemu bratu je problem bistveno hujsi, ker so njegovi sosolci precej bolj ostri, kot so bili moji. Jaz sem bil pac geek in so me pustili pri miru, njega so pa bolj ali manj izobcili, ker ne pije, ne kadi in rad poslusa klasiko in gleda skozi okno. Jaz sem imel vsaj obvladal matematiko, da so me potem vsi zicali za razlago in sem se sam sebi zdel cisto ustrezno koristen, moj brat pa te srece nima.

Masovno slaba druzba je po moje posledica masovnega nekvalificiranega proizvajanja otrok. Starsi pac mislijo, da je OK, ce otroka zgolj proizvedejo, na vzgojo pa zdaj ze skoraj v 50% primerov ocitno kar pozabijo. Take otroke potem vzgaja ulica, ki je lahko dobra, ali pa slaba vzgojiteljica. Kako se obnese v povprecju je razvidno iz stanja, ki ga imamo.

Resitev: ne met otrok, dokler ne boste suvereno prepricani v to, da jim boste posvetili vsaj 16 ur dnevno (spanje vkljuceno, da ne bo kaksnih dilem kateri cas mislim). Ce vam job tega ne omogoca, pac ne imet otrok. Koga briga, ce nataliteta pada, tudi ce bomo imeli vsak po 10 otrok in bodo zrastli v klene Slovence, ce ne bodo vzgojeni in vsaj marginalno druzbeno sprejemljivi (in ne bodo uciteljici v fris rekli grde besede, kaj sele kaj hujsega), potem bodo delali vec skode kot koristi.

Thomas ::

> ne met otrok, dokler ...

Kot je reku Hubert Požarnik: "Ko se rojevajo samo zaželeni [itd. ... ] otroci, se jih rojeva dokaj malo".

To je sistem tko naštiman, da stvari niso idealne. Čakanje na idealne razmere, jih često naredi samo še slabše.

jype ::

No, ker ocitno ideja ni bila dovolj jasno izrazena: pozabte na kariero, ko delate otroke. Ce je treba pac pustite sluzbo. Vasi otroci bodo bolj zdravi, ce bodo lacni in dobro vzgojeni, kot ce bodo debela ljudska praseta, puna sala i dolara.

demoness ::

Eh, Jure, problem je v tem, da ti potem vsak, ki mu kaj takega omeniš, takoj sikne nazaj: "Kva vš ti men guvoru kva vm jest delu s svojmu frocom pa kdaj mam lohk froce! Jest že vem, kva je za mojga dobr!" In glede na to, da je proporec nezaželeih precejšenj, nekako ne vem, kako bi se dalo starše nezaželenih otrok prepričati, naj jih vzgajajo, saj tega že in the first place niso hoteli.
Potem se pa pojavi še problem, ko se starši po eni strani hodijo v šolo dret na učitelja, če je le-ta njihovega dragocenega potomca samo malo postrani pogledal, ko pa taistega potomca domov pripelje policija zaradi kakšne kraje, dorg, nasilja ali vandalizma, se pa glasno jočejo: "V šoli bi ga morali vzgajat, mi za to nimamo časa!"
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

b0B3k ::

@ Ledeni, seveda, se strinjam s tabo, sej tudi če dobro prebereš moj odgovor boš v njem našel besedico "največkrat". Ampak predvsem sem pri "takih revijah" mislil na men's health, ki, če smo pošteni, ni strokovno usmerjena za starševstvo.
Glede strokovne literature nimam nič proti, se je pa treba zavedat, da teorija ni praksa ...

Hypno ::

Še moj malenkostni dodatek k temu thread-u, ker opažam, da o tem ni blo govora pa se mi zdi, da je vredno omembe:

Veliko otrok, ki so danes bodisi osnovnošolniki/srednješolniki, ki se jih ne da kontrolirat in/ali "razgrajači", ki so "označeni" z izjavami s strani učiteljev/vzgojiteljev ali pa staršev/dedkov/babic v stilu:

"Vaš bi se pa samo pretepal!"
"Vaš otrok ne sledi pouku in samo moti ostale!"
"Vaš otrok sploh nima delovnih navad!"
"Vaš otrok je nevzgojen!"
"Naš otrok pa sploh ne more bit pri miru!"
"Zanima ga sam tist kar on hoče!"
"10x mu rečem naj nardi eno stvar, on pa kr neki po svoje!"
"Edino slaba družba ga zanima!"
"Zajebava me v glavo!"

itd itd itd ...

Obstaja nekaj čemur se reče hiperaktivnost s pomanjkanjem pozornosti in koncentracije. Vzrokov je več, eden pogostih so mikropoškodbe možganovine v zgodnejših letih razvoja.

Nepoučenost/pomanjkanje zanimanja/zatiskanje oči staršev pred tem v stilu "moj otrok pa že ni "posebnež", sam ljubi se mu ne, mu bomo že "vbili" v glavo..." delajo nepopravljivo škodo.

Vem, da tema govori o drugih vidikih, se mi pa zdi vredno omeniti.

Se pa seveda strinjam s prejšnjimi posti glede neurejenih družin in nasilja oz. neprimernih vzgojnih metodah na vpliv mišljenja in mentalnega razvoja v kasnejših letih.
Great are mysteries of the mind ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Hypno ()

b0B3k ::

@Hypno: a si mislil tole ADHD?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: b0B3k ()

Keyser Soze ::

Se podpišem pod Hypnota. Ma popolnoma prav. Veliko otrok ima bodisi samo psihične ali pa tudi fiziološke pogojene psihične težave. In starši mu tega, zaradi lastnega ponosa nočejo priznat. Ker bo potem otrok manj vreden v očeh drugih,... Imn staršev seveda.

Otroci ne morejo imeti težav z "živci". To imajo odrasli, ker živimo pod stresom, in vemo kako je bi živčen, nervozen, utrujen, brezvoljen, ker te cel dan sekirajo, ipd. Otrok pa tega ne ve. Samo simulira.:\

Myth ::

No, ne da nismo govorili o tem pogledu, ampak se tega nismo spomnili, hvala za dodatek. Se kar strinjam. Zelo veliko funkcijo pri vzgajanju ima okolica in otrokovo zaznavanje le-te. Bom kasneje kaj več napisal, zdaj sem se komaj zbudil. :8)
en Lep Dan ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

b0B3k ::

Je pa tudi res, da smo oz. eni še bodo, šli skozi pubertetniško fazo uporništva. Meni ni doma nikoli nič manjkalo, vem da so me/ me imajo starši radi, vendar sem vseeno moral delat ravno nasprotno kar so mi doma rekli. Nobeden doma ni nič vedel, vsi so bili neumni, samo jaz sem bil strašansko pameten in vseveden ... Samo sem vseeno nekako "preblodil" tista leta, ker sem, IMHO imel vzgojene prave moralne vrednote in le-te so, če so prav vzgojene vsidrane nekam globoko, in je pomojem to tudi vzrok, da sem, čeprav upornik imel neko pravo mejo med "prav" in "narobe".
Pol, ko človek mal odraste vidi svet drugače. Spozna, da mogoče njegovi tastari niso res tako neumni, kot si je prej mislil...

BigWhale ::

Pri slovencih je problem delanja otrok v tem, da se jih veliko naredi po nacelu: 'a sej bosta hitr enga otrocka ustimuva, pol bo pa tko al tko vse ok. On(Ona) se bo pa ful spremenila in bo vse drgac in use bo u rozcah.'

Ampak v bistvu ni tako. Otrok je potem tista 'stvar', ki odnose se bolj distancira, no, najbrz so izjeme.

Pa zaradi otroka ne rabis pusti sluzbe, jasno, svoje zivljenje prilagodis (pac PS2 ostane zalaufan do dveh zjutraj in to je to ;> ), da bi pa prihajalo do kaksnih blazno drasticnih sprememb, tako kot so mene strasili. Sem imel obcutek, kot da bom brez ene roke in brez obeh nog, ko bo otrok na svetu. Dalec od tega.

Sluzba ti ne preprecuje primerne vzgoje otroka.

Eni mamo pa problem v tem, da se prehitro reproduciramo ;)

kopernik ::

jype,
še tako skrbni starši lahko sproducirajo prave male zverine. Žal recepta za vzgojo ni. Pri različnih otrocih enaki prijemi delujejo različno. Tako je to.

Hypno ::

b0B3k, točno to sem mislil.

Lahko rečem, da sem hvaležen vzgojiteljici v vrtcu, ki je opozorila na to, da se otrok ne razvija kot sovrstniki, gre predvsem vsaj v našem primeru za pomanjkanje fine motorike (risanje, rezanje s škarjami, prepogibanje zgibank, ipd.) in nesledenje navodilom oz. vrvežavost (v zadevo, ki ga pa zanima se bo pa povsem poglobil). Tako smo našli zanimivo kombinacijo skupaj s pomočjo defektologa in sicer LEGO sestavljanke raznih zadev (odlične za motoriko, ker so majhni delčki + treba je razmišljat kam boš dal kakšno stvar). Sprva je bil seveda problem ohraniti pozornost, ko ni kar "pasalo vse skupaj" in je vse letelo naokrog, ampak se stvari premikajo na bolje.

Ob tem se tudi naučiš bolj kontrolirati samega sebe, ko veš, da otrokov namen ni j***t teb v glavo, kot se ti je mogoče zdelo.

P.S. Zakaj sem pisal vse to? Mogoče se bo pa kdo spomnu, da opaža kaj takega v svoji okolici. Ignorance is bliss, pravijo, sam ne v takem primeru.
Great are mysteries of the mind ...

b0B3k ::

Zanimivo res, kocke so pomojem najboljša igrača, ker vzpodbujajo otrokovo kreativnost in domišljijo, zraven pa še motorične sposobnosti in morebiti še marsikaj drugega. Zanimivo, bil sem že pri ljudeh, ki so skrivali škatle od igrač, ker se je baje otrok raje igral z njimi kot igračami. ?!?! Bumbarji, mar bi jim pustili. Pol se pa čudjo, če otroci nočejo brat, ker nimajo domišljie.
P.S.Upam, da mi kdo ne zameri, sem že kar precej offtopic, ampak če pa se debata razvija tudi v to smer ...
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Starši, ki uničujejo svoje otroke (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
11929242 (24725) solatko
»

Otroka na rit. Kje je meja? (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

Oddelek: Loža
596107990 (93192) mailer
»

Nemci za prepoved nasilnih iger (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Igre
29419430 (12003) Kenpachi
»

Fizično nasilje v OŠ nekaznovano! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14111898 (8792) BigWhale

Več podobnih tem