» »

Innovision GeForce TI4200 GPU ventilator!

Innovision GeForce TI4200 GPU ventilator!

TheHijacker ::

Sestavil sem si nov računalnik. Nič posebnega. Ciljam na to da bo tišji in hladnejši kot prejšni, v katerem sem imel kar štiri 80mm ventilatorje za hlajenje ohišja (slab pretok zraka). Pri temu dodatnih ventilatorjev sploh ne potrebujem, ker že samo ohišje dobro odvaja topel zrak.

Sedaj pa problem. Iz starega računalnike sem vzel grafično kartico in sicer model Innovidison GeForce 4 Ti4200 AGP 4x 64MB RAM, ki mi je do sedaj odlično služila (ne igram ne vem kako rad iger).

Problem pa nastane pri piskajočem, izredno nadležnem, ušesa parajočim ventilatorjem na tej grafični kartici. Ima dva kabla (+ in -), tako da ne morem uravnavati obrator preko kakšnega programa. Čisto sem ga razstavil in očistil, ter v središče ventilatorja kapnil eno kapljico WD40. Učinek je isti. Piska bolj kot ostala dva ventilatorja v računalniku. Celotno hladilno jedro se vpne v kartico s dvema konektorjema na "feder". Ampak ga ne morem snet, ker kot kaže je prilepljen na glavni CPU kartice.

Kaj mi je torej storiti? Najraje bi kupil samo enak ventilator, ki se vrti počasneje ali pa deluje tišje, ter bi se ujemal s hladilnim ležiščem. Če bi se odločil za čisto novo hlajenje procesorja na kartici, mi lahko kdo prosim pove kako naj odstranim celotni hladilni blok?

To je edina slikca kartice, ki sem jo našel.


Tisti zgodnji del bloka lahko odvijem in pridem do ventilatorja, ki je s tremi majhnimi vijaki privit na blok. Na sliki se tudi bolj slabo vidi kabel, ki gre v napajanje na spodnji levi strani kartice.

Kaj lahko storim, da tega vraga utišam?

Hvala.
http://www.google.si

neoto ::

Jst mam pa isto kartico. No, moja je čisto tiha in hladna. :D
Meni je šel cel blok brez problemov dol, pol sem pa Zalmanov pasivni hladilnik za grafične kupil ter ga gor zmontiral. Edino problem je, ko so tako narazen luknje za pritrditev, da se hladilnika sploh ne da čvrsto pritrdit.

TheHijacker ::

Kje si ga kupil in kako si ga pa potem gor zmontiral?
http://www.google.si

mn ::

Jaz imam podoben problem s mojim Geforcem le da moj od Leadtek-a. Je že kdo poiskušal utišati to kartico? Slika: Leadtek Winfast A250. Je mogoče odstraniti hladilna rebra in namontirati pasivno hlajenje? Je kdo že poiskušal?

TheHijacker ::

Malce sem pogledaj kaj se da dobit in našel dva modela pasivnega hlajenja brez ventilatorja. Priv je model ZM80C, drugi pa ZM80D, ki kot vidim ima tudi hlajenje za RAMe na kartici.

Ima kdo izkušnje pri montiranju teh modelov na T4200 kartice? Ideja, da bi ventilator čisto skenslal, je prva klasa.

Sicer je zadevica kar precej draga (preko 5k) ampak če se s tem izognem nadležnem piskajočem hrupu, potem to hočem...

:D

mn: Izgled je podoben, kot moja kartica. Tudi priključek izgleda isti. Torej imava isti problem.
http://www.google.si

neoto ::

Hladilnik ZM80C-HP sem kupil mislim da v Mlacom-u za (če se prav spomnim) 8-9k.
Problem edino je, da so luknje na kartici za pritrditev hladilnika precej narazen in se tega precej težkega hladilnika ne da prav dobro pritrditi. Poleg tega pa je bil v napoto en kondenzator, tako da sem nekaj reber hladilnika porezal stran na tistem koncu. Za vsak slučaj ga pa hladi en 80mm ventilator na 5V, ki se ga prav nič ne čuje.

Geo ::

Jaz sem mel to grafo in je rec super bla, in tudi tiha potem sem jo prodal enmu tam in mi je reku, da ne dela in da... Ni važno, kupi pasivno hlajenje od zalmana! ali pa am silencerja.
SHIT!!! I did it again...

lambda ::

Ja, v sredo sem se spomnil, da bi nabavil eno kartico s tv-out priključkom in mi je en dec prodal Inno ti4200 128MB skupaj s tistim ZM80C sendvič hlajenjem. Stvar nima ventilatorja in deluje povsem v redu, če poganjaš core pri default frekvencah - za navijanje zadostuje pa potem že en tih 6cm ventilatorček in gre iz 250/446 na 290/540. Če si slučajno iz Lj mi lahko pošlješ ZS in ti tole mogoče prodam za majhen denar, ker imam namen gor namontirat bakreni thermaltake hladilnik, saj bi rabil še en pci slot, ki mi ga tale sendvič odžira in ga zato ne rabim.

Druga rešitev je pa ta, da prerežeš kabelček od ventilatorja in vmes simple nalotaš en primeren upornik s kakega starega modema ali kaj podobnega, pa je problem rešen - piskanje se namreč drastično zmanjša, ko gredo obrati za ene 30% dol. Tudi kartica bi morala biti še zmeraj dovolj hlajena ...

Polkovnik Sikorsky ::

Ali pa si preprosto nabavi neslišni Zalmanov hladilnik za 5k + možnost dodatnega navijanje, ker hladilnik je boljši od stock coolerja 100% ter tišji.

Zalman VF700 Al-Cu
AMD XP-M 2800+, 1024MB DDR400, GeForce 6600TD 300/550@500/675 Sparkle bios

tiborrr ::

NV SILENCER NE PASE NA TO GRAFIKULJO!

Nima 4 lukenj okoli GPUja kakor zahteva GeForce4 Ti PCB. Tale je zgrajena ocitno na PCBju necesa enostavnejsega (MX).

TUDI ZALMAN HEATPIPE ne! Sem poskusil z vodnim blokom , pa gleda cetrt GPUja izpod bloka (ker sredisce med luknjama ni sredi GPUja ampak je vse skup zamaknjeno.

Ustvaril sem ti eno sliko, da bo vsem bolj jasno:

Don't test the captain's validity or his vulnerability!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: tiborrr ()

lambda ::

Hm ... just don't get it - je mogoče moja ti4200 128MB drugačna? Ko pogledam v sendvič ne vidim jedra, tako da mi je čudno vse skup. Hijacker pozabiva potemtakem na najino dogovarjanje - gor sem nameraval namreč namontirat TT A1349 bakreni hladilnik, pa torej ne bo pasal ... mi je čudno vse skup

Polkovnik Sikorsky ::

Kaj pa če bi on zašravbov Zalmana VF700 na zunanji dve luknji (mogoče se samo na ti 2 namesti) in ga potem fiksirov s tem termalnim lepilom:
Arctic Silver dvokomponentno lepilo

Hladilna telesa, ki se lepijo z Artic SIlver lepilom so skoraj neodstranljiva, zato se lepila ne uprablja na procesorjih!
AMD XP-M 2800+, 1024MB DDR400, GeForce 6600TD 300/550@500/675 Sparkle bios

tiborrr ::

nubes, kolko vem, imas GeForce4 Ti4200 128MB 250/444MHz (to pomeni AGP4x verzijo), takda mas tako, kak sem narisal na desnem delu slike. Res nevem, kak je ratalo onemu tipu pritrditi Zalmanov heatpipe sem gor. Ocitno mu ne pokriva celega jedra ali pa je modificirat pritrdilni mehanizem...
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

TheHijacker ::

Moj Inoovision GF Ti4200 AGP 4x je res takšen kot ga opisuje tiborrr na desni slikci. Če že ostalo odpade za hlajenje, ima mogoče kdo kakšen nasvet kako potem ta ventilator na njem utišat?

nubes je že svetoval upor. Mi lahko kdo svetuje kako naj to gor zmontiram in kakšen upor rabim.

Tole je res nevzdržno. Prej na starem računalniku sploh opazil nisem, ker je ostalo v njem tako ropotalo. Tako pa tišino reže ta mali vrag od ventilatorja :'(.
http://www.google.si

tiborrr ::

Lahko izklopis mali ventilator in namestis enega 80mm na hladilna rebra.
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

neoto ::

Res nevem, kak je ratalo onemu tipu pritrditi Zalmanov heatpipe sem gor. Ocitno mu ne pokriva celega jedra ali pa je modificirat pritrdilni mehanizem...
a to o meni govoriš? :D
Čisto si uganil, spodnji 1 mm jedra je v zraku :) ampak dela...

Drugače pa sem poslal mejl na Zalman, pa sem tole dobu:

Thank you for your enquiry. According to our R&D center, your installation seems to have no problem. The heat is moving along with heatsink base from the GPU core to heatpipe and heatsink emitting heat into the air even if the heatsink doesn't cover 100% of GPU core. ZM-OP1 (optional 80mm fan) would be recommendable to cool the system efficiently. Thank you for your interest in our product. If you have any further enquiry, please feel free to contact us.

Best regards,

Young Choi

Tako da sem za vsak slučaj kr en 80 mm ventilator gor obesu pa ga priključil na 5V.

tiborrr ::

Zanimivo, ce pravi tole sam presvitli Zalman, potem bo ze dovolj dobro >:D
Don't test the captain's validity or his vulnerability!

ShowDown ::

Ko sem še imel Ti4200 sem si umislil tega: KLIK In ga dal na 7V.

P.S.: Tudi jaz sem imel innovision pa 2 luknji okoli GPU-ja.

dxx ::

doesn't cover 100% of GPU core

Men edino tole smrdi:|

neoto ::

Meni tudi.... ampak do zdaj je delalo brez problemov :D
Drugače pa hladilnik pokriva celoten kovinski del jedra (okrogle oblike), ob strani je mislim da keramika ali nekaj podobnega. Kak mm te keramike ven gleda, pa sem tisti del s termalno pasto zamazu. :8)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ZALMAN ZM80C-HP vs. Zalman VF700-AlCu

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211440 (1080) davidb
»

gf 4200ti in vga silencer rev.3

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
181261 (1046) _Dejan_
»

VGA cooler

Oddelek: Kaj kupiti
191264 (1023) Vikking
»

Hlajenje GF4 Ti 4200 128 (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
837712 (5972) DjTonic
»

kako hladiti R9700

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
231313 (1098) MrX

Več podobnih tem